Un nou fenomen numit Întunecarea Globală

intunecarea globala
Foto făcută de MODIS la bordul satelitului NASA, Aqua.

Întunecarea globală, în engleza “Global Dimming”, este un termen mai puțin cunoscut decât încălzirea globală, dar asta nu înseamnă că este mai puțin periculos. Fenomenul este creat de reducerea graduală a cantității de lumină care ajunge la suprafața Pământului, observată de-a lungul câtorva decade, de când au început măsurătorile sistematice în anii “50.

Se crede că se datorează creșterii numărului de particule poluante (fum, praf etc) eliberate în atmosferă prin activități umane. Efectul variază de la o locație la alta, dar global cantitatea de lumină care atinge suprafața Pământului a scăzut cu 4% intre 1960 și 1990. Întunecarea globală creează un efect de răcire asupra Pământului care ar fi putut masca parțial efectul de seră și al încălzirii globale. Acest lucru îl face deosebit de periculos.

Aceasta arată că am subestimat puternic viteza cu care schimbă clima noastră. În inima sa este un fenomen nou. Unul care, până de curând, oamenii de știință au refuzat să creadă că există. În mod alarmant, diminuarea continuă și astăzi, iar Asia, care este locuită de jumătate din populația lumii, este în prezent amenințată.Anunțuri publicitare
Celeste k. Godwin
Despre Celeste 247 de Articole
Bună dragă cititorule, mă numesc Celeste și promovez un stil de viață sănătos pentru corp, minte și suflet. Sunt o fire foarte curioasă și pătrunzătoare, cu o determinare puternică de a descoperi misterele lumii și de a explora necunoscutul. Dacă îți plac articolele mele dă-le mai departe, și nu ezita să îmi lași un mesaj.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Înainte de a comenta citește regulile de inserare comentarii.

1100 caractere disponibile

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.