Ați vorbit vreodată, cu adevărat, cu sufletul vostru ? Ați ascultat vreodată acea voce șoptită și slabă din spatele tuturor gândurilor și gălăgiei constante din interiorul capului vostru ?
[quote]Sufletul nu este ceva sau cineva separat de noi, ci este centrul ființei noastre.[/quote]
Vocile din capul nostru
De câte ori ați auzit :
“Pot face acest lucru și asta vreau sa fac” urmat de alte grămezi de gânduri “Dar dacă nu pot ?, Este atât de greu să fac asta ! Nu cred că o pot face, pare imposibil ! Dacă nu am sa reușesc și apoi toți mă vor respinge ? Nu văd nici o soluție, mai bine renunț ! Dar cine te crezi tu ca să poți face asta, ăia au noroc, cunoștințe și bani ! Poate așa trebuie eu să trăiesc, o să meargă și fără să fac acel lucru. Asta este viața ! 😥” etc.
“Maine la examen vei primi problema x” urmat de “ee, na de unde știu eu că este problema aia. Nu mai știu când am rezolvat-o și pe unde este. Habar nu am pe unde am pus-o ! Ar fi total aiurea să îmi pice problema aia pentru că nu o mai găsesc și nu mai știu rezolvarea ! Nu există șansa asta, e practic imposibil. Auzi eu să ghicesc ce îmi pică la examen 😯”
“Suna pe x acum !” urmat de “Dar de ce, de ce l-aș suna acum, am altele de făcut. Poate să mai aștepte, dacă vroia ceva mă suna el ! ” -> mai târziu vei afla că dacă sunai …. ajutai un om cu ceva.
” Nu uita cheile pe masă, ia-ți telefonul, apa asta nu te hidratează – mănâncă un fruct” urmate de “Las că fac asta mai încolo, îmi aduc eu aminte, acum am altele pe cap ! Mai întâi sa fac asta și apoi oi vedea ! Lasă că nu le uit eu, EU cum să uit ??? 🤥”
“Vreau să dansez, vreau să mă plimb în lume, vreau să stau la soare acum, vreau să miros florile, vreau să îmbrățișez oamenii, vreau să fiu liber, vreau să înțeleg cum funcționează corpul meu și universul, vreau sa înțeleg ce este apa, pământul și cerul, vreau să călătoresc spre stele, vreau să înțeleg cine sunt EU, de ce am venit aici și pentru ce ! ”
… urmate de ” Nu am timp, acum trebuie să lucrez ! Dacă nu lucrez atunci nu am bani și dacă nu am bani nu o să am casă, haine, mâncare ! Iar dacă nu o să am toate astea am să mor ! Nu poți face numai ce vrei tu în viața asta ! Unii oameni trebuie să mai și muncească ! Poți face câteva din astea în timpul liber (care o fi ăla ???), dar ai grijă că o să fii tare obosit și nu o să ai chef deloc … așa că mai bine stai acasă și dormi !”
Diferențe și asemănări între vocile ego și suflet
Pare că exista un conflict între cele 2 voci, dar de fapt nu este decât un conflict între o singura voce – cea de-a doua, care poate purta diferite măști și personificări. Cea de-a doua voce o voi numi ego.
[quote]Vocea ego este izvorâtă din conflict și separare și se hrănește și renaște prin acestea. Ea poate fi numită și vocea rezistenței sau a fricii. [/quote]
Acestei voci îi place să pună întrebări și să ajungă la concluzii contradictorii, încercând să mențină o stare de gălăgie și conflict.
Vocea ego poate da de foarte multe ori drept vocea suflet, și vă poate înșela și păcăli în continuu. Prima voce, șoptită și suavă, blândă, dar care apare foarte rar, este de fapt centrul vostru de conștiință, și pe această voce o voi numi vocea suflet.
[quote]Vocea suflet apare doar când gălăgioasa ego dispare sau este liniștită, când mintea este clară, conștientă și activă. Aceasta este izvorâtă din fântâna vieții eterne, din putere și iubire universală.[/quote]
Vocea ego vrea întotdeauna să pară că este vocea suflet, și vrea dintotdeauna să crezi că este aceasta, pentru că altfel nu are viață.
Vocea ego are doar viața pe care tu o cedezi ei. Iar de câte ori asculți de vocea ego și te identifici cu ea, nu asculți de vocea suflet, nu asculți de tine !
De câte ori asculți de vocea ego, tu nu exiști aici și acum !
Acum, încă o dată pun întrebarea. De cate ori ai ascultat de vocea suflet cu adevărat ? Câte ore, minute sau măcar secunde ?
Vocea ego și cea suflet nu ar trebui să fie diferite, ci unite, suprapuse. Vocea ego trebuie să reflecte vocea suflet, ca o oglindă, iar mai apoi aceasta să fie reflectată în gânduri, emoții și corp, pentru ca toată ființa noastră să fie în armonie.
Primii pași spre a asculta vocea suflet
- Crede că există și este posibil să o asculți
- Fă-ți timp să stai singur cu tine însuți în care să practici relaxarea și liniștea interioară
- Ține un jurnal cu întrebări și răspunsuri, discursuri cu tine însuți, dialoguri interioare
- Vede viața ca pe o scoală în care înveți să te cunoști pe tine însuți
- Fii atent la visurile tale, la situațiile din jurul tău și la oamenii pe care îi întâlnești deoarece vocea suflet îți poate vorbi prin toate acestea
- Adu cât mai multă conștiență și încredere în fiecare secundă din viața ta, fii aici și acum
- Răbdare și perseverență pentru a trece de înșelăciunile și păcălelile vocii ego
Moduri simple de a asculta vocea suflet
Meditația activă
Acest tip de meditație presupune să vă relaxați total și vă liniștiți mintea. Ce este important este să nu vă luptați cu gândurile voastre, încercând să le controlați, să le eliminați sau să le direcționați într-un vreun fel.
Doar o priviți și o ascultați în mod detașat, ca și cum sunteți la un teatru, iar scena este mintea voastră.
Acest exercițiu, aparent simplu, are inițial nevoie de multă vigilență, abilitate de atenție și ascultare relaxată și deschisă. La început veți crede că este bine, că vă liniștiți mintea, dar tot ce faceți este să dați volumul vocii mai încet astfel încât nu se mai aude la fel de tare.
Una din capcanele frecvente este să începi să urmărești gândurile, să mergi după ele, să le analizezi, să le întrebi de unde sunt și ce fac pe acolo, să ajungi să faci povești care te liniștesc.
O altă capcană este să te implici la vorbă cu un gând, astfel concentrezi mai multă atenție pe acela și ai impresia că s-a mai liniștit gălăgia.
Este foarte dificil să ajungi la starea de a observa fără a te implica, dar nu imposibil, de aceea este nevoie de ceva voință, dar nu prea multă astfel încât să se transforme în control.
Când ajungi la acea stare vei simți o cedare a rezistenței în întreg corpul tău, parcă senzația de tensiune cu care te obișnuiseși nu mai este acolo. Aici, în acest punct, îi oferi libertate minții să zboare, iar tu devii un punct de centru, un vortex, care atrage ca un magnet toate informațiile de care ai nevoie.
Acționează pe talentele tale native
Angajează-te într-o acțiune care îți place foarte mult și concentrează-te relaxat pe aceasta. Simte pasiunea și plăcerea în ceea ce faci, lasă-te absorbit cu totul de aceasta.
Fii deschis și lasă entuziasmul tău să aprindă focul conștiinței universale. Timpul se dilată, totul funcționează în perfectă sincronicitate și primești idei din ce în ce mai inovative despre cum să faci ceea ce faci mai bine.
În aceste momente, vocile ajung să lucreze împreună, liniștea se așterne și mintea ta devine o veritabilă oglindă universală.
Eliberează stresul
Fă un sport sau o acțiune care implică foarte mult corpul, până te simți eliberat de stresul din corp. Apoi relaxează-te, calmează mintea și observă ce se întâmplă în spațiu tău interior.
Această acțiune presupune să te dedici total, să te implici cu toată ființa ta și să permiți energiei negative care este stocată în tensiunile corpului tău să iasă la suprafață.
Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de un mediu primitor, și alți participanți ce au același scop ca și tine. Un exemplu ar fi să îți permiți să dansezi pe o muzică de gen death-metal, făcând mișcări puternice și sărituri, țipând și lovind aerul cu mișcările tale, eliberându-te astfel de rezistența interioară.
Un alt exemplu ar fi boxul cu un sac de box, într-un mediu în care să îți permită orice fel de exprimare.
După ce tensiunile s-au eliminat, simți cum organismul tău se umple de o nouă energie și zumzăie și vibrează la unison. Acum te poți așeza, și mintea ta va fi mai ușor de liniștit.
Contemplarea
Este mult de spus despre contemplare, dar pentru acum este destul să știți că este o meditație combinată cu concentrație pe ceva. Presupune o deschidere către necunoscut și o relaxare și liniște mentală.
Exersează a pune întrebări la care nu știi răspunsul, după care calmează mintea total și așteaptă activ răspunsul, dar nu îl forța, nu crea fantezii asupra lui. Așteaptă cu acea minte de copil care descoperă lucruri noi, cu acea inocență ce nu pune limite răspunsului.
Iar așteptarea nu este ceea ce numim noi așteptare ci o stare interioară de meditație și calm.
La început nu veți asculta decât vocea ego, dar până la urmă veți învăța să o calmați și să ascultați vocea suflet. Vă veți da seama de diferență pentru că răspunsurile sunt uimitoare și extrem de utile.
Exercițiul de conștientizare al individualizării
Dacă doriți să faceți un exerciți intens, ce vă poate aduce mari momente de conștientizare a propriei suferințe și a dorințelor sufletului, atunci vă recomand să citiți și să face exercițiul de imaginație din articolul următor :
[show_inner_articles ids=”12791″]
Minunat ca de fiecare data. Multumesc din suflet. Va iubesc, Vali Bayer
Bine scris dar permite-mi o mica sugestie
Foarte putini citesc postari atat de lungi. Daca le-ai fragmenta, ar fi mai usor de abordat :)
:). Multumesc. Nu pot scrie in 2 parti, sau sa scot ceva … nu mai are sens. Cei ce vor sa citeasca, citesc si romane :).
Actualizare Dec, 2017 -> Am decis să îl împart în două, din cauza densității informației, astfel exercițiul de meditație a fost mutat într-un alt articol.
Prea frumos, mi-a mers totul la suflet! Tare bine scris, felicitari!