
Aceasta mâncărică este foarte buna în perioada de tranziție spre modul de hrănire crud sau vegan. Este cu ingrediente specifice perioadei de primăvară, iar toamna, verdețurile pot fi schimbate cu ingrediente specifice de toamnă. Tot ce este gătit, în aceasta rețetă, este cartoful și ceapa (opțional).
Astăzi, este greu să-ți imaginezi o dietă fără cartofi. Cartofii au devenit unul dintre cele mai populare și mai cunoscute alimente pe planetă. Chiar și copii neastâmpărați sunt absolut cuprinși de adorație față de această legumă, și dacă sunt confruntați cu o alegere între cartofi și carne, de obicei cartofii vor câștiga.
Iubitorii de cartofi ❤️(inclusiv eu) vor fi încântați să știe că aceste rădăcini minunate au componente nutriționale benefice pentru orice tip de plan dietetic. Cartofii au fost folosiți pe nave pentru a preveni deficiența de vitamina C și depresia, și contribuit semnificativ la creșterea populației și dezvoltarea societății noastre. Consumul de cartofi există de mii de ani și este clar că nu ei sunt problema, ci modul în care noi îi folosim 😉
Să nu vă fie frică 😱 de carbohidrați, în afară de afecțiuni și probleme de sănătate specifice, unde sunt contraindicați într-o cantitate mare, aceștia sunt foarte benefici și utili. S-a prins frica de consumare a carbohidraților, și indirect a cartofilor, din cauza prelucrărilor cu adevărat nocive ale acestora, precum prăjirile industriale sau la temperaturi extreme, adăugarea de conservanți, agenți de îngroșare, zaharuri și alte așa-zise minunății ale societății noastre 🍟🤦🏼♀️😭❕
Ingrediente:
- 4 cartofi mari sau 15-16 cartofi noi
- 1 ardei gras roșu
- 1 morcov
- o legătură de pătrunjel
- 150 g urzici
- câteva fire untișor
- tarhon, maghiran, sare
- 2 roșii mari
- o ceapă roșie medie
- 1 lingură ulei de măsline/floarea soarelui
Mod de preparare:
Ceapa se taie cubulețe și se călește rapid, 3-4 minute cu o lingură de ulei și 1 lingură de apă. Ceapa se poate pune și crudă sau deshidratata 2 ore la deshidrator cu puțin ulei.
Cartofii se curăță de coajă, dacă nu sunt crescuți organic, și se taie cubulețe. Se fierb circa 20-25 de minute la foc mic, acoperiți cu apă puțin peste volumul lor. Se fierb cu oala descoperită, pentru a scade cantitatea de apă, apoi se iau de pe foc și se lasă deoparte.
Cele 2 roșii se mixează la blender și apoi se adaugă peste cartofi. Celelalte legume și verdețuri se mărunțesc și se adaugă peste mâncărică. Ceapa făcută inițial se adaugă și ea și se amestecă ușor. Se adaugă condimentele și se potrivește la gust.
Proprietăți nutritive per 100 g
Vitaminele și mineralele sunt menționate în ordinea importanței lor din punct de vedere al satisfacerii dozei necesare zilnice.
|
|
|
|
|
|
61.7 Kcal. | 9.3 g | 1.2 g | 1.5 g | 83 g | 2.6 g |
VITAMINE | K(107%DZR), A(87%DZR), C(31%DZR), B6(16%DZR), B3(7%DZR), B2, B5, B1, Folat, E, Colina | ||||
MINERALE | Mn(16%DZR), Cu(12%DZR), K(9%DZR), Mg(8%DZR), P(8%DZR), Ca(8%DZR), Fe(7%DZR), Zn(7%DZR), Ca(3%DZR), Se |
Proprietăți senzoriale
Galbenul ne stimulează energia mentală iar verdele energia inimii, astfel cele două învață să comunice și să vorbească pe aceeași limbă. Roșul ne aprinde energia de acțiune, pune sângele în mișcare și astfel transformă în realitate ceea ce a fost decis de minte și agreat de inimă. Gustul dulce ne hrănește și ne impresionează cu senzații plăcute astfel ne liniștește și ne calmează nervii.
![]() PALETA CULORI |
![]() GUST și MIROS |
verde, roșu, galben | dulce, condimentat, acrișor, umami cu puțin astringent, amar, picant |
Fii primul care comentează