
Gustul și aspectul acestui tort mi-a inspirat inocență, vitalitate, lejeritate și frumusețe, de acolo și inspirația pentru numele său. Simbolismul puternic al căpșunelor împreună cu cel al mac-ului ne duc cu gândul într-o lume unde limitele nu sunt atât de stricte și jocul este admirat și utilizat pentru învățare și pentru dezvoltarea abilităților fizice și psihice. Mă face să mă întreb când anume și de ce mulți dintre noi au uitat beneficiile jocului și înaltele daruri pe care le aduce și am devenit închiși de fire invizibile numite atașamente. În loc să experimentăm extazul noilor descoperiri, repetăm trecutul și ne blocăm în lucruri aparent simple.
Când a fost ultima dată când v-ați uitat în ochii unui copil cu respect și i-ați admirat inocența și mintea deschisă la explorare ? Dacă avem un corp mai mare, ca și adult, nu înseamnă că suntem mai deștepți sau cu mai multă forță, și dacă avem mai multă cunoaștere despre lumea în care trăim, nu înseamnă că le știm pe toate sau că nu există alte moduri de a privi aceeași lume... cel puțin din punctul meu de vedere. Un copil poate oferi înțelegere acolo unde nu poate acționa cu o abilitate și te poate atinge în interior, în suflet cu o rază de iubire, atunci când îți simte tristețea și grija.
Îmi doresc ca în timp, copilul să fie cu adevărat văzut și respectat, ca fluxul conștienței să ne facă mai abili a vedea abilitățile ascunse și a înțelege cu adevărat darul inocenței. Puțin câte puțin, acest văl înnegurat din conștiența colectivă se va ridica și zidul de separare dintre fiecare ființă se va diminua, amplificând sentimentul de conexiune.
Hmmm, fiecare gând mă poartă din ce în ce mai departe, dar să revenim la rețetă :). Căpșunele au o energie plină de iubire ce este sugerată și de culoarea lor dar și de forma lor. Ele cresc foarte aproape de pământ, sau chiar pe acesta, dându-ne un exemplu de apropiere, comunicare și dedicație. Macul este ținut închis într-o sferă cu coajă tare, deasupra pământului, pe o tulpină dreaptă și puternică ce se întinde către cer, pentru a sugera cât de prețioase sunt abilitățile sale.
Combinația din această rețetă este specială și de aceea se potrivește bine pentru zile speciale, precum întâlniri cu cei iubiți, dragi și aniversări importante.
Ingrediente :
Blat :
- 150 g nuci
- 6 linguri mac
- 100 g curmale, hidratate 2 ore
Garnitura :
- 400 g căpșune proaspete
- 300 nuci caju, hidratate 4-8 ore
- 1 vf. lgț. vanilie pudră
- 2 linguri ulei de cocos lichid
- miere sau alt îndulcitor
- 2 căni apă sau mai mult
Mod de preparare :
Blat :
Se fărâmițează nucile și curmalele în blender, apoi se amestecă, într-un bol, cu mierea și macul, până se leagă și poate fi întins într-un strat. Se întinde pe fundul unei forme de tort.
Crema :
Nucile caju se pun la înmuiat pentru 4 sau 8 ore. Se clătesc de apa în care au stat și se mixează la blender împreună cu uleiul de cocos și apă. Compoziția rezultată trebuie sa aibă consistența unei creme. Se adaugă și vanilia pentru a da un plus de gust. Această cremă se toarnă în forma de tort, peste blat.
La final se taie căpșunele feliuțe și se pun peste cremă, acoperind tot tortul.
Proprietăți nutritive per 100 g
Vitaminele și mineralele sunt menționate în ordinea importanței lor din punct de vedere al satisfacerii dozei necesare zilnice.
|
|
|
|
|
|
251.2 Kcal. | 15 g | 19 g | 6.3 g | 55 g | 3.2 g |
VITAMINE | C(22%DZR), B1(15%DZR), B6(13%DZR), K, Folat, B5, B3, B2, Colina, E | ||||
MINERALE | Cu(77%DZR), Mn(58%DZR), Mg(30%DZR), P, Zn, Fe, Se, Ca, K |
Proprietăți senzoriale
Violetul ne aduce conștiență și o dorință de explorare interioară, iar roșul ne stimulează vitalitatea și energia. Culoarea alb inspiră puritate dar transparență, sugerându-ne să ne vedem mai bine pe noi înșine. Tentele de amărui și condimentat, ne stimulează imaginația și ne deschid orizonturile minții.
![]() PALETA CULORI |
![]() GUST și MIROS |
alb, roz, roșu, violet, maro | dulce, acrișor astringent, amărui și condimentat |
Pare minunata aceasta prajitura. :) In loc de unt de cocos, as putea sa pun ulei de cocos? Sau nu va mai fi la fel de alba si de cremoasa? :D Multumesc.
Da sigur ca poti pune, am actualizat reteta si am specificat si ulei de cocos. Va fi la fel de alba si cremoasa, de fapt noi am pus ulei de cocos atunci dar era intarit asa ca i-am spus unt :D. Cu placere, si te mai astept sa incerci si alte retete :)