
Iubesc, gustul proaspăt, fieros și distinct al urzicilor crude sau gătite la foc. Ar fi și păcat ca în această perioadă să nu facem o rețetă cu urzici, nu-i așa ? Această supă crudă nu are un gust intens de urzici, ci o aromă subtilă, tocmai bună pentru cei ce doresc să adauge această plantă în dieta lor dar nu știu cum.
Pentru aceasta rețetă o să aveți nevoie de un storcător și un blender. Puteți prepara aceasta rețetă și doar cu ajutorul unui blender, însă veți avea nevoie de o cantitate de apa pentru a putea mixa morcovii și urzicile și un săculeț de stors pentru a separa pulpa de suc.
Sucul de morcovi este faimos pentru beneficiile lui extraordinare asupra sănătății organismului uman, unul din cel mai cunoscut fiind prevenția și reducere tumorilor și cancerului, de aceea este folosit în mod principal în centrele de vindecare holistică. Pe lângă acest efect important, morcovii ajută la reducerea colesterolului, scăderea riscului de atacuri de inimă, îmbunătățirea viziunii și regenerarea tuturor țesuturilor.
Morcovii susțin sănătatea pielii, stimulează sistemul imunitar, îmbunătățesc digestia, susțin funcția sistemului cardiovascular și ajută la curățarea întregului organism. Morcovii conțin o cantitate mare de beta-caroten, fibre, sunt o sursă bună de agenți antioxidanți și sunt sunt bogați în vitamina A, vitamina C, vitamina K, folat, potasiu, fier, cupru și mangan. La proprietățile morcovului se adaugă cele ale urzicilor, care ajută la neutralizarea și eliminarea toxinelor.
Ingrediente:
- 30 g frunze urzici
- 60 g rădăcină de țelină
- 2 kg. morcovi - din care veți obține aprox. 1L suc morcovi
- 3 frunze leurdă
- 1 ardei lung roșu
- 1 1/2 avocado (200 g)
- curry
- sare naturală
- suc de la 1 lămâie mica
Mod de preparare :
Se decojesc morcovii și țelina și se dau la storcător. Veți obține aprox. 1lL de suc de morcovi. De acum nu o sa mai avem nevoie de storcător pentru aceasta rețetă.
Sucul obținut se adaugă în blender împreună cu frunzele de urzici, leurda, ardeiul, avocado și sucul de lămâie. După ce ați mixat, introduceți celelalte condimentele : curry și sare după gust.
Dacă veți face aceasta rețetă doar cu blenderul, va trebui sa mixați foarte bine morcovii și țelina împreună cu o cantitate de apă, iar gustul va fi un pic mai diluat. Stoarceți apoi sucul din blender cu ajutorul unui săculeț de stors sau tifon. După ce ați obținut sucul de morcovi, urmați rețeta de mai sus.
Proprietăți nutritive per 100 g
Vitaminele și mineralele sunt menționate în ordinea importanței lor din punct de vedere al satisfacerii dozei necesare zilnice.
|
|
|
|
|
|
55.3 Kcal. | 6.7 g | 2.2 g | 1.1 g | 86 g | 1.9 g |
VITAMINE | A(586%DZR), K(28%DZR), C(26%DZR), B6(17%DZR), B5(8%DZR), E(8%DZR), B1(7%DZR), B2, Folat, B3, Colina | ||||
MINERALE | Mn(8%DZR), Cu(7%DZR), K(7%DZR), Na(7%DZR), P(6%DZR), Fe(5%DZR), Mg(5%DZR), Zn, Ca, Se |
Proprietăți senzoriale
Portocaliul intens ne stimulează absorbția de nutrienți pe tot parcursul tractului digestiv și ne amplifică starea emoțională, deschizându-ne spre creativitate și vise. gustul complet susține și adâncește explorarea stării psihice.
![]() PALETA CULORI |
![]() GUST și MIROS |
portocaliu | condimentat, sărat, astringent, acrișor, dulce și puțin amar, picant, umami |
si eu as fi vrut cu urzici dar alergiile nu permit.. Asa ca am inlocuit urzicile cu spanacul. bun!!
Cred ca este foarte bun si cu spanac, este alt gust dar oricum bun :). Pentru alergii încearcă shot-urile zilnice cu suc de mere și ghimbir ... mult ghimbir :).
abia astept urzicile......
si noi... ne plac foarte mult :)
alte frunze verzi de sezonul iernii care sã înlocuiascã urzica? fac azi aceastã supã, spanac proaspãt am gãsit, sper cã îsi va face treaba ;)
Buna, spanacul va fi ok deocamndata si ar merge si niste vlastari de floarea soarelui de exemplu. Urzica da un gust mai special, dar probabil o vei mai face odata cand apar urzicile :). Sa te bucuri de ea !
bun bun
Am sa incerc si eu reteta, dupa atat de multe mancaruri grele de Paste.
Sa te bucuri de ea Adriana, este o supa usoara si gustoasa :)