
Un sos raw vegan lejer, cu ingrediente ce îl aseamănă la gust cu aromele din bucătăria asiatică. Se potrivește la orice fel din orez, quinoa, legume la wok, sau cu anumite preparate crude, ca de exemplu sushi :). Este foarte picant, dar dacă nu vă place iute sau nu suportați puteți pune mai puțină cantitate de ardei iute și ghimbir.
Ardeiul iute este un aliment care se folosește puțin și cu grijă, din cauza gustului său extrem de puternic, ce are efecte imediate asupra noastră, stimulând rapid circulația sangvină și sinusurile. Ardeiul iute are efecte benefice pentru cei ce doresc să slăbească, amplificând eliminarea și detoxifierea. Culoarea sa roșie intensă sugerează extremă vitalitate, pasiune și mișcare, descriind foarte bine efectele sale în organism.
Substanța ce le dă gustul intens picant se numește capsaicină și este și un bun analgezic. Din cauza efectului său important asupra circulației sângelui, ardeiul iute este un ajutor de tratament eficient pentru problemele de circulație și afecțiunile inimii precum palpitațiile și aritmiile cardiace (bătăi neregulate ale inimii). De-asemenea este indirect benefic pentru celelalte tipuri de probleme circulatorii derivate, cum ar fi tensiunea arterială ridicată sau scăzută, colesterolul crescut, trigliceridele ridicate și chiar varicele.
Ardeiul iute are și alte roluri importante precum decongestionarea sinusurilor, reducerea migrenelor, este antiinflamator, diminuează răspândirea unor cancere precum cancerul de prostată și are un rol în prevenirea diabetului de tip 2, fiind observat faptul că reduce cantitatea necesară de insulină, după o masă.
Ingrediente:
- 1 roșie mare proaspătă
- 3 bucăți roșie deshidratată
- 1 linguriță de chilii/ardei roșu iute
- o bucățica de ghimbir proaspăt, 1 cm
- 1/2 linguriță nectar de agave pentru o tentă dulce
- 2-3 lingurițe oțet de mere
- 3 lingurițe sos soia tamari
- 1 lingură ulei de susan/măsline, dacă roșiile deshidratate nu sunt în ulei
Mod de preparare:
Am pus în blender roșiile cu oțetul, nectarul de agave, sosul de soia și ardeiul iute. Am mixat bine bine până a devenit cremos.
Apoi am adăugat o bucățică foarte mică de ghimbir și am mixat. Am gustat și apoi am adăugat încă un pic de ghimbir, tot așa până a devenit destul de iute. Când îl guști, la început se simte tenta de dulce, apoi de acru și mai apoi de sărat și foarte iute :).
Proprietăți nutritive per 100 g
Vitaminele și mineralele sunt menționate în ordinea importanței lor din punct de vedere al satisfacerii dozei necesare zilnice.
|
|
|
|
|
|
75.8 Kcal. | 3.7 g | 6 g | 1.6 g | 79.5 g | 1.4 g |
VITAMINE | A(31%DZR), C(15%DZR), K(9%DZR), B6, B3, B1, B2, E, Folat, B5, Colina | ||||
MINERALE | Na(23%DZR), Mn(12%DZR), Cu(9%DZR), Mg, P, K, Zn, Fe, Ca |
Proprietăți senzoriale
Această combinație conține toate gusturile satisfăcând dorințele emoționale pe care le avem pentru senzații. Culoarea portocalie, spre roșu deschis, ne inspiră vitalitate și energie, precum și pasiune.
![]() PALETA CULORI |
![]() GUST și MIROS |
roșu galben, portocaliu | picant, sărat, dulce, acrișor, cu puțin umami, amărui și astringent |
Ca de obicei, plin de inspiratie site-ul :) Intrebarea mea e: sosul de soia este raw? Nu trebuie sa fie un anumit tip de sos? Daca da, de unde se poate cumpara in Romania? Va pup si multa inspiratie!
Multumim Angie :) ! Sosul se soia este un preparat un pic ciudat, am scris un articol despre el pe care il poti citi - Sosul de soia. Cand cumperi sosul trebuie sa fie cat mai simplu, sa aiba decat soia, sare si apa si sa fie preparat prin fermentarea boabelor de soia. Noua ne place marca BeOrganik, pe care o gasesti la magazinele naturalia sau la ki-life, sau si in alte locuri. Deocamdata nu am gasit unul mai bun, este si bio :).