
Iubesc măslinele, au un gust care pentru mine este delicios, chiar și acelea neprocesate, conservate natur, fără sare, ulei și oțet sau suc de lămâie, al căror gust amar este foarte intens. Aceste mici fructe negre, verzi sau maro sunt pline de savoare și nutrienți benefici organismului uman. Acei flavonoizi și fitonutrienți ce dau gustul intens amărui ajută la detoxifierea ficatului și a întregului organism, iar dacă reușiți să suportați acest gust amar, atunci el vă va oferi darurile sale.
Avocado este unul din fructele cele mai nutritive ale planetei, despre care se spune că are conținutul necesar să te susțină un timp îndelungat, chiar dacă este singurul aliment consumat. Beneficiile fructului avocado includ managementul greutății, protecția împotriva bolilor cardiovasculare și diabetului, tratarea osteoartritei și creșterea absorbției de nutrienți în organism. De-asemenea, reduce riscul de cancer, de afecțiuni hepatice și sângerarea asociată cu deficitul de vitamină K.
Avocado susține sănătatea ochilor și la protejarea pielii de semnele de îmbătrânire și de efectele nocive ale radiațiilor UV. De asemenea, are un efect benefic de echilibrare a nivelului zahărului din sânge și are proprietăți antioxidante. Alte efecte importante sunt susținerea și îmbunătățirea circulației, stimularea abilităților cognitive și suport pentru construirea unui sistem osos mai puternic.
Dacă vă este frică să nu vă îngrășați datorită conținutului ridicat de calorii al fructului de avocado, puteți să vă liniștiți rațiunea știind că în comparație cu untul sau alte produse alimentare, cantitatea de calorii este mult mai mică și că puteți reduce acest efect dacă nu combinați acest fruct cu surse de zahăr concentrat sau îndulcitori. De asemenea, o mare parte din conținutul de grăsime provine din surse unice, cum ar fi fitosterolii, care sunt benefici pentru sistemul cardio-vascular și au rol antiinflamator.
Iată din ce l-am făcut :
- 2 avocado(300 g pulpă)
- 125 g măsline Kalamata, fără sâmburi
- o ceapă galbenă mică
- 2 căței de usturoi
- oregano
- suc de lămâie
Și cum
Se taie ceapa, avocado și usturoiul în bucăți și se mixează la blender împreună cu măslinele, eliberate de sâmburi. Eu nu am mai pus sare pentru că măslinele erau deja sărate. Dacă nu se mixează suficient de bine, mai adăugați apă pe parcurs.
La final se adaugă oregano și sucul de la un sfert de lămâie, dacă măslinele nu au fost acrite deja.
Proprietăți nutritive per 100 g
Vitaminele și mineralele sunt menționate în ordinea importanței lor din punct de vedere al satisfacerii dozei necesare zilnice.
|
|
|
|
|
|
147.6 Kcal. | 2.5 g | 13.8 g | 1.7 g | 60.4 g | 5.1 g |
VITAMINE | B5(16%DZR), B6(13%DZR), K(13%DZR), Folat(12%DZR), C(10%DZR), E, B2, B3, B1, A, Colina | ||||
MINERALE | Na(22%DZR), Cu(16%DZR), Mg, Mn, P, K, Zn, Fe, Ca |
Proprietăți senzoriale
Culorile ne aduc confort, relaxare, lejeritate și stabilitate, iar mirosul sărat și condimentat ne atrage și ne încântă simțurile.
![]() PALETA CULORI |
![]() GUST și MIROS |
nuanțe de maro | sărat, condimentat, astringent, acrișor cu puțin amărui |
Lunica frumusica!
Buna,in Grecia era sarat pentru ca era preparat cu masline din saramura.Sa vezice bun e preparat cu masline naturale,dupa ce da primul inghet.....yumiiiiiii