
Se spune că esențele tari sunt în sticluțe mici, așa și proprietățile puternice se află în micile plante verzi, pe care de multe ori le ignorăm sau le evităm în farfurie. Am fost mereu atrasă de mirosul proaspăt și aromat al busuiocului, dar busuiocul gătit până la epuizare și pierdere totală a culorii nu îmi provoacă decât o stare de nu mulțumesc. De aceea, vă invit dragi părinți să considerați acest aspect și să le oferiți copiilor ierburi proaspete, precum busuioc, spanac sau pătrunjel, în starea lor naturală, nu gătite excesiv. Atunci când preparăm mâncare gătită, ierburile pot fi adăugate proaspete, în momentul servirii, sau puteți folosi ierburi uscate adăugate aproape de sfârșitul procesului de gătire.
Busuiocul este o plantă aromatică din familia mentei, aceeași familie de plante ca și alte plante dense nutritiv, inclusiv mentă, oregano și rozmarin. Busuiocul, desigur, este folosit pentru a adăuga savoare la o varietate de rețete, dar ceea ce vă poate surprinde este numeroasele beneficii ale busuiocului care îl fac bine cunoscut pentru proprietățile sale de îmbunătățire a imunității.
Plantele aromatice cum ar fi busuiocul conțin compuși de uleiuri esențiale, care ajută planta să se apere musafiri nepoftiți, cum ar fi viermi, rozătoare și bacterii din sol. Când consumăm aceste uleiuri cu rol de protecție beneficiem de efecte similare, și anume o stimulare a imunității și o protecție generală îmbunătățită. Busuiocul are acțiune antiinflamatoare, antibacteriană, antioxidantă, alcalinizează și susține digestia, are acțiune protectoare și susține un nivel echilibrat de glucoză în sânge. Pentru a-i concentra proprietățile benefice îl puteți consuma ca și ulei esențial, extract sau supliment alimentar.
Busuiocul este o plantă mult iubită fiind folosită de oameni pentru a ține la distanță energiile negative și pentru a aduce pace, bucurie, bogăție și liniște în casă.
Ingrediente :
- 150 g frunze de busuioc
- 20 g caju
- o linguriță muguri de pin
- 100 ml. ulei de măsline
- sare
Mod de preparare :
Se dau la robot cu lamă S sau la rășniță nucile caju împreună cu mugurii de pin, până se fac făina. Apoi, separat, se pun frunzele de busuioc și uleiul de măsline în robotul cu lamă S, după care se adaugă făina din obținută mai sus. Se mixează din nou compoziția. La final se pune sare după gust, dacă mai este necesar.
Se poate consuma cu o grămadă de feluri de mâncare și este absolut delicios. De exemplu, eu am servit cu paste din dovlecel și rădăcină de pătrunjel, dar merge și cu pâinici deshidratate, sau pâine integrală, paste integrale gătite, orez, ciupercuțe sau la salate.
Proprietăți nutritive per 100 g
Vitaminele și mineralele sunt menționate în ordinea importanței lor din punct de vedere al satisfacerii dozei necesare zilnice.
|
|
|
|
|
|
383.4 Kcal. | 2.6 g | 40.8 g | 3.2 g | 51 g | 1.2 g |
VITAMINE | K(281%DZR), A(124%DZR), E(39%DZR), C(13%DZR), Folat, B6, B1, B2, B3, B5, Colina | ||||
MINERALE | Mn(44%DZR), Cu(43%DZR), Mg(18%DZR), Mg(7%DZR), Fe(14%DZR), P, Zn, Ca, K, Se, Na |
Proprietăți senzoriale
Culoarea intensă de verde și gustul condimentat ne deschide inima și mintea către noi orizonturi, aducându-ne optimism și o stare generală de bine. Echilibrează și face ca separarea între aspectele noastre interne să se diminueze, astfel creând o stare de intimitate interioară.
![]() PALETA CULORI |
![]() GUST și MIROS |
verde intens cu nuanțe de alb | condimentat, sărat, astringent și puțin amar |
Fii primul care comentează