
Aceste paste le-am adus la un eveniment tip potluck-ul de duminică, organizat de noi. Fiind foarte apreciate de cei prezenți și terminate rapid, vă împărtășesc rețeta. Le-am făcut la inspirația de duminica dimineața, înainte sa ajungem la eveniment și sunt genul de preparate delicioase ce se pot face rapid și cu ingrediente simple și comune în bucătăria unui vegan.
Pentru cei ce nu știu ce este un potluck, acesta este un eveniment la care fiecare invitat aduce un preparat de mâncare pentru a fi împărțit cu ceilalți. Astfel de evenimente nu sunt singulare comunității vegane ci sunt acțiuni obișnuite, mai ales în alte țări, pentru a cunoaște alți oameni dintr-o anumită comunitate. De obicei se organizează în casa cuiva, dar noi am organizat în locuri exterioare, deoarece este nevoie de o casă destul de încăpătoare pentru așa ceva.
La noi nu există deocamdată un cuvânt pentru a desemna acest tip de evenimente, de aceea folosim cuvântul potluck, din engleză. Cuvântul se poate traduce ca "oala norocoasă", desemnând bucuria celorlați care primesc acest dar. Mie mi se pare un mod interesant și simplu de a aduce împreună un grup de oameni cu interese comune, fie acestea legate de mâncare sau nu.
Cu acestea în minte, atunci când suntem invitați undeva la o petrecere sau la o întâlnire, mergem cu o oală norocoasă :) , astfel suntem asigurați că vom avea ceva ce putem mânca și diminuăm stresul nostru și al gazdei, care de obicei este foarte bucuroasă de a gusta din preparatele aduse.
Ingrediente:
- 3 dovlecei
- 150 g spanac frunze
- o cană de măsline verzi tăiate feliuțe
- 1/2 cană de roșii în ulei tăiate cubulețe
- 3 linguri ulei de măsline
- sucul de la 1/4 lămâie
- 3-4 căței de usturoi
- rozmarin, oregano, busuioc uscate
Mod de preparare:
Dovlecelul de face paste cu ajutorul unui spiralator sau a unui instrument de curățat legumele. Apoi se amestecă cu celelalte ingrediente. Condimentele se adaugă după gustul fiecăruia. Mai puteți adăuga un pic de crema de brânză de caju sau parmezan din nuci peste ele, deși sunt foarte bune și asa :) .
Proprietăți nutritive per 100 g
Vitaminele și mineralele sunt menționate în ordinea importanței lor din punct de vedere al satisfacerii dozei necesare zilnice.
|
|
|
|
|
|
80.4 Kcal. | 3.3 g | 6.6 g | 1.8 g | 84 g | 2 g |
VITAMINE | K(90%DZR), A(71%DZR), C(24%DZR), B6(13%DZR), Folat(12%DZR), E(11%DZR), B2, B1, B3, B5, Colina | ||||
MINERALE | Mn(18%DZR), Cu(12%DZR), Mg(10%DZR), Na(9%DZR), K(7%DZR), Fe(6%DZR), P(6%DZR), Zn, Ca, Se |
Proprietăți senzoriale
Spanacul ne sugerează tăria și forța sentimentelor susținute de iubire fără limite, iar dovlecelul ne reamintește de maleabilitatea minții noastre și de potențialul său. Gustul ne echilibrează toate simțurile și ne face atenți la mediul ce ne înconjoară și prezenți cu mâncarea și corpul nostru.
![]() PALETA CULORI |
![]() GUST și MIROS |
galben, verde, roșu | condimentat, umami, amar cu acrișor, picant, astringent și dulce |
Fii primul care comentează