Pâinici din grâu și năut

painici din grau si naut raw vegan
© celestekgodwin.ro
Grad Dificultate: Ușor
Timp Lucru: 
Nr. Porții: 2 tăvi de deshidrator
Pregătire în avans : 
8 ore hidratare semințe și 48 ore germinare
Timp Detaliat : 
25-30 min. + 8-10 ore la deshidrator
Ustensile folosite : 
robot cu lamă S, deshidrator

Firul de grâu se înalță semeț spre cer, căutând razele nutritive de lumină ce îi sunt hrană. Privește întregul cer de unde se află și nu se simte cu nimic mai prejos decât acesta. Această mică sămânță are valori inestimabile, fiind capabilă să ne hrănească și să ne sature cum nici o alta poate. Grâul inspiră curaj, determinare, forță de gând și putere. Dar nu este acea putere violentă sau izbucnită din dorința de control, ci acea putere naturală desemnată de naturalețe ce face și capul bogatului, și capul regelui și pe cel al săracului să se plece la fel de jos în fața sa.

Putem înțelege cât de mult ne-am denaturat puterea noastră naturală prin ceea ce îi facem bobului de grâu, îl dezbrăcăm de coaja sa plină de forță, îi eliminăm germenul dezvoltări - adică voința proprie, apoi ne descotorosim de celelalte elemente ce dau greutate și calitate, ca să rămânem doar cu lipici sau praf alb în ochi - o iluzie de putere și iubire. Cum universul nostru este holografic, putem vedea ce ne facem nouă reflectat clar într-o boabă de grâu. Ba mai mult, prin alte elemente cu care ne-am făcut rău, am ajuns ca unii dintre noi să fim alergici la această energie debordantă și la această putere de netăgăduit.

Faceți un exercițiu simplu, imaginați-vă că sunteți un fir de grâu, crescând pe câmpul fără margini, destul de maleabil astfel încât să te pleci cu respect în fața vânturilor puternice, dar destul de stabil și determinat astfel încât să te ridici imediat, drept și sigur spre cer. Aduceți ceea ce simți în interiorul ființei voastre și aduceți-vă aminte că acestea sunt parte din voi.

Această simplă rețetă, vă aduce oportunitatea de a recunoaște acest potențial din ființa voastră, și de a vă reconecta cu natura și cu tărâmul plantelor. Această combinație conține o cantitate mare de folat, benefici pentru fertilitate prin influența lor asupra creșterii normale a fetusului și viabilitatea spermatozoizilor. De asemenea, folatul este un antidepresiv natural, un antioxidant și are rol benefic asupra sistemului cardiovascular și nervos.

Ingrediente:

 • 250 g năut
 • 250 g grâu
 • 1 linguriță cumin
 • 1 linguriță coriandru
 • 1 cățel usturoi
 • 1-2 căni apă, după nevoie
 • sare naturală, după gust

Mod de preparare:

Se lasă grâul și năutul în apă la hidratat timp de 8 ore, apoi se lasă la germinat timp de 48 de ore. În timpul germinării, el trebuie clătit de cel puțin 2 ori pe zi și trebuie ținut într-o cameră cu aerisire bună.

Se mixează la blender sau la robotul de bucătărie grâul și năutul germinat împreună cu apa și celelalte condimente, până când se obține o pastă, nu foarte fină.

Pasta obținută se întinde pe o foaie de copt/foaie plastifiată cu ajutorul unei spatule, în mod uniform, și se pune la deshidratat timp de 8 ore ( 2-3 ore pe o parte, apoi se întorc pâinicile pe cealaltă parte și  se mai lasă încă 6-8 ore). Primele 2 ore se țin la o temperatură de 52-60 grade C, iar apoi se reduce la 42 grade C. Se face astfel, pentru a ridica temperatura în deshidrator mai rapid, și a diminua astfel timpul de deshidratare fără a afecta proprietățile preparatului. Aceasta este o tehnică binecunoscută și bine explicată în cărțile pentru raw vegani.

Pentru a întoarce pâinica faceți astfel :

 • scoateți tava din deshidrator și așezați-o pe masa de lucru
 • scoateți o alta tava de deshidrator goală, fără nimic pe ea
 • așezați tava goala de deshidrator cu fata în jos, peste cealaltă tava unde se află pâinicile, astfel încât sa fie acoperită perfect. Tava goală va veni în contact cu partea întărita a pâinicilor
 • prindeți cu mâinile de marginile ambelor tăvi și întoarceți tăvile; acum tava de sus va fi cea care are foaia de copt pe ea. Tava de jos va avea pâinica cu partea întărita pe ea. Luați tava de sus și veți descoperi foaia plastifiată.
 • trageți de un capăt al foii și vedeți dacă se desprinde ușor. Dacă nu se desprinde ușor, luați o spatula și separați coca de foaie în timp ce trageți ușor de ea.
 • dacă nu ați porționat pâinicile, o puteți face acum
 • introduceți tava la loc în deshidrator

Proprietăți nutritive per 100 g

Vitaminele și mineralele sunt menționate în ordinea importanței lor din punct de vedere al satisfacerii dozei necesare zilnice.

În urma deshidratării, conținutul de Vitamina C va fi mai scăzut, decât cel afișat mai jos, din cauza expunerii îndelungate la aer și căldură.

SunIconCALORII

AppleIconCARBO

OilIconGRĂSIMI

LeafIconPROTEINE

WaterDropIconAPĂ

WheatIconFIBRE

331 Kcal. 52.3 g 4.1 g 15.5 g 16 g 9.8 g
VITAMINE Folat(68%DZR), B1(41%DZR), B6(35%DZR), B3(21%DZR), B5(21%DZR), B2(16%DZR), Colina(14%DZR), K, E, C, A
MINERALE Mn(643%DZR), Cu(55%DZR), Se(52%DZR), P(40%DZR), Mg(32%DZR), Zn(31%DZR), Fe(22%DZR), K(11%DZR), Ca(5%DZR), Na

Proprietăți senzoriale

Gustul se aseamănă cu cel de pâine gătită, dar este mai intens în toate aspectele sale. Sățios și dens, dar în același timp cu o lejeritate subtilă, aceste pâinici ne susțin forța gândurilor și ne stimulează încrederea în noi.

ColorPaletteIcon
PALETA CULORI
TasteIcon
GUST și MIROS
galben portocaliu sărat, condimentat, amărui și puțin dulce, picantPotirul Alchimic

ALĂTURĂ-TE CĂLĂTORIEI MAGICE
Primește noutăți pe e-mail
Completând acest formular sunteți de acord cu Termeni și Condiții.
Alătură-te grupului de Telegram unde poți primi toate notificările alături de mesaje de ghidare sau inspirație.

Interesat de Explorarea Sinelui ? Descoperă Citirile Tarot…

 • Stilul meu de a citi Folosesc Tarot-ul ca un instrument de claritate, predicție și îndrumare, iar în tot ceea ce fac rolul meu este de mesager. Stilul meu este liric, intuitiv, și este un mix între consiliere pentru dezvoltare personală și o experiență mistică, în funcție și de subiectul citirii. Stilul meu de a citi Tarot combină utilizarea înțelepciunii ce vine din Tarot, Numerologie, Qabalah, [...]
Celeste k. Godwin
Despre Celeste 314 Articole
Bună dragă cititorule, mă numesc Celeste și promovez descoperirea autenticității sinelui prin conectare corp, minte și suflet. Sunt o fire foarte curioasă și pătrunzătoare, cu o determinare puternică de a descoperi misterele lumii și de a explora necunoscutul. Dacă îți plac articolele mele dă-le mai departe, și nu ezita să îmi lași un mesaj.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Înainte de a comenta citește regulile de inserare comentarii.

1100 caractere disponibile

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.