
O rețetă simplă, de bază, foarte gustoasă și utilă pentru a inspira la crearea altor preparate cu orez din legume. Așa-zisul orez raw vegan se poate face din mai multe legume, de obicei albe la culoare, precum păstârnac, rădăcină de pătrunjel, conopidă, țelină sau ridiche. Cele mai utilizate sunt păstârnacul și conopida, din cauza texturii crocante și a gustului aromat dar suav neutru.
Aici am realizat un orez simplu, fără grăsimi, doar din legumele mărunțite și amestecate, pentru a fi clar cât de ușor este să prepari legumele în acest mod și cât de versatilă este utilizarea acestora. Sosul realizat mai jos este un sos simplu, super savuros, ce poate fi utilizat pentru aproape orice salată sau pentru a condimenta legume de orice fel.
Pătrunjelul face parte din familia morcovului, ce include fenicul, anason, țelină și mărar. Rădăcina de pătrunjel are o aromă mai dulce, mai delicată decât a păstârnacului. Nu este necesar să eliminăm coaja rădăcinii de pătrunjel, aceasta fiind aromată, subțire și ușor de consumat.
Frunzele, rădăcina și semințele de pătrunjel sunt folosite pentru a trata flatulența, indigestia, spasmele și tulburările menstruale. Extractul de rădăcină de pătrunjel este util pentru tratarea bolilor cronice ale ficatului și vezicii biliare, deoarece are calități diuretice și purificatoare pentru sânge, colecist și ficat.
Ingrediente:
Orez din legume:
- 1 păstârnac mare
- 1 morcov mare
- 1 rădăcină de pătrunjel
- câteva fire de pătrunjel
Legumele:
- 2 roșii
- 1 ardei lung roșu
- 1 ardei gras galben
- 2 castraveți
- 2 fire de ceapă verde
Sosul:
- 4 lg. ulei de măsline
- 1 linguriță curry
- 1/2 linguriță de cumin
- 4-5 linguri de apă
- 2 roșii deshidratate
- 2 lingurițe oțet de mere
- suc de la 1/2 lămâie
- o linguriță miere de salcâm
- 1 linguriță praf de ardei iute
- 3-4 lingurițe sos de soia Tamari
Mod de preparare:
Orezul:
Se curăță de coajă rădăcina de pătrunjel, morcovul și păstârnacul și se taie cuburi mari. Apoi se mixează la robotul cu lamă S, până ajung de dimensiunea orezului. La sfârșit se adaugă pătrunjelul tocat, un pic de sare și se amestecă bine.
Legumele:
Se taie toate legumele bețișoare și se pun într-un bol.
Sosul se mixează la blender și apoi se toarnă peste legume și se amestecă bine. Se lasă 30 minute să se odihnească și să se amestece aromele.
Proprietăți nutritive per 100 g
Vitaminele și mineralele sunt menționate în ordinea importanței lor din punct de vedere al satisfacerii dozei necesare zilnice.
|
|
|
|
|
|
76 Kcal. | 5.7 g | 4.6 g | 1.5 g | 83 g | 2.2 g |
VITAMINE | A(66%DZR), C(53%DZR), K(15%DZR), Folat(11%DZR), E(9%DZR), B6(9%DZR), B3(6%DZR), B1, B2, B5, Colina | ||||
MINERALE | Mn(15%DZR), Na(15%DZR), Cu(9%DZR), Mg(6%DZR), P(6%DZR), K(6%DZR), Zn(5%DZR), Fe(4%DZR), Ca(2%DZR), Se, Cr |
Proprietăți senzoriale
Albul combinat cu portocaliu ne stimulează inteligența și o combină cu senzațiile corporale astfel încât noi idei utile să se nască. Gustul astringent contractă și astfel împinge lucrurile sedimentate și închistate afară din țesuturi pentru ca noi să ne simțim mai ușori și mai flexibili. Frunzele verzi, care se văd din loc în loc, calmează și ne stimulează buna dispoziție.
![]() PALETA CULORI |
![]() GUST și MIROS |
alb, roșu, portocaliu, galben, verde | condimentat, dulce, umami, picant cu acrișor, amar și astringent |
Fii primul care comentează