
Aceasta mâncărică are un gust incredibil de bun, dulceața nucii de cocos și a cartofului se îmbină perfect cu gustul aparte al șofranului și cu iuțeala usturoiului și a ardeiului iute. Împreunarea de gusturi dulce-iute va aduce o parte din specificul bucătăriei indiene la voi acasă.
Pentru că am fost întrebată de câteva ori ce este cartoful dulce și cum arată, adaug această fotografie pentru clarificare. Cartoful dulce este de culoare portocalie înauntru și are o coaja roșiatică. Gustul este dulce intens și are puțină asemănare cu cartoful cu care suntem noi obișnuiți.
Cartoful dulce are un indice glicemic mediu și prin conținutul lor de fitonutrienți și fibre ajută la stabilizarea conținutului de zahăr din sânge și la metabolismul insulinei, de aceea sunt recomandați celor ce au diabet de tip 2.
Acest tip de cartofi face parte din genul Ipomoea și nu Solanum, precum cartofii pe care îi cunoaștem și au un conținut nutritiv unic și diferit, fiind foarte bogați în beta-caroten, pe care corpul nostru îl transformă în Vitamina A. Cartoful dulce are diferite culori printre care portocaliu, violet și alb, dar cel mai răspândit este cel portocaliu.
Ingrediente:
Sosul:
- 400 ml. suc de roșii
- 100 g cartof dulce
- 1/4 g șofran indian
- 1 vârf lgț. ardei iute pudră
- 1-2 vârfuri lgț. lemongrass
- 1 lg. fulgi de cocos
- 2-3 căței de usturoi
Umplutura:
- 100 g cartof dulce
- 30 g frunze de spanac
- 1/2 fir de praz subțire
Mod de preparare:
Sucul de roșii este obținut prin presare la rece, pentru a ne debarasa de coji, o parte din pulpă și de semințele roșiilor.
100 de grame de cartoful dulce se mixează la blender împreună cu sucul de roșii obținut anterior, la care se adaugă șofranul, ardeiul iute, lămâița, nuca de cocos și usturoiul.
Ingredientele pentru umplutura se taie cubulețe și se așază în sosul cremos preparat anterior.
Proprietăți nutritive per 100 g
Vitaminele și mineralele sunt menționate în ordinea importanței lor din punct de vedere al satisfacerii dozei necesare zilnice.
|
|
|
|
|
|
46 Kcal. | 8 g | 0.7 g | 1.3 g | 87 g | 1.5 g |
VITAMINE | A(212%DZR), C(59%DZR), K(29%DZR), B6(11%DZR), B1(8%DZR), B5(8%DZR), Folat, B3, E, Colina | ||||
MINERALE | Mn(12%DZR), Cu(10%DZR), Na(8%DZR), Fe(8%DZR), Mg(6%DZR), K(6%DZR), Zn, Ca, Se |
Proprietăți senzoriale
O aromă interesantă de dulce condimentat ce ne ajută să înțelegem cât de important este ca sentimentele de ingeniozitate și creativitate să fie completate de aventură și curiozitate. Portocaliul intens face acest preparat unul ce stimulează sensibilitatea și senzualitatea fiind potrivit pentru o cină romantică.
![]() PALETA CULORI |
![]() GUST și MIROS |
portocaliu intens, verde, alb | condimentat, dulce, umami cu acrișor, amar și picant, astringent |
Fii primul care comentează