
Mâncarea de varză, considerată și una din acele feluri de mâncăruri pentru cei săraci sau pentru bolnavi, este de fapt destul de bogată din punct de vedere nutritiv și din punt de vedere al efectelor benefice pe care le are asupra organismului uman. Varza, ce arată ca o celulă mare cu diferite straturi este valoroasă pentru sănătatea tuturor celulelor noastre, fie că ele fac parte din piele, creier sau oase.
Varza este considerată un carbohidrat deștept, cu o cantitate mare de fibre și conținut neglijabil de grăsimi, aceasta contribuind benefic în problemele de greutate și toxicitate. Beneficiile aduse sănătății de consumul de varză includ folosirea frecventă a acesteia ca tratament pentru constipație, iritații gastrice, dureri de cap, obezitate, afecțiuni ale pielii, eczeme, icter, scabie, reumatism, artrită, gută, tulburări oculare, boli cardiace și boala Alzheimer.
Sucul de varză este folosit cu succes de cei cu probleme gastrice precum iritații, balonări și colon iritabil, pentru a ameliora considerabil simptomele și a ajuta în curățarea organismului. Sucul de varză poate fi combinat cu sucul de mere, în proporție 1:1 sau 2:1, pentru facilitarea consumului.
Acest preparat ne aduce gustul gătit al verzei prin utilizarea deshidratorului și astfel ne putem bucura să servim o cantitate un pic mai mare de varză decât am putea dacă am folosi-o pentru a face o simplă salată. Această mâncare de varză raw vegan este destul de sățioasă pentru a fi servită ca atare, sau poate fi acompaniată de nuci, biscuiți cruzi sau pâine integrală.
Ingrediente:
- 450 g varză albă
- 2 morcovi
- 1 legătură mărar
- 1 ceapă galbenă
- 2-3 linguri oțet de mere
- 2 linguri ulei de măsline
Sos roșu:
- 3 roșii mari
- 6-7 bucăți roșii deshidratate
- maghiran
Mod de preparare:
Se taie varza bucățele și se marinează cu 2 linguri de ulei și sare timp de o jumătate de oră, iar apoi se deshidratează 3-4 ore la 42-46 grade C.
Ceapa se taie cubulețe și se deshidratează timp de o 1h.
Morcovii se dau pe răzătoare pe partea cu zimți mici.
Ingredientele pentru sos se mixează la blender, atunci când varza este aproape gata. Dacă doriți sa fie un sos cald puteți să îl mixați puțin mai mult pentru a se încălzi puțin, deși nu vă recomand să faceți asta deoarece se va schimba culoarea sosului.
Când toate sunt gata, varza se amestecă cu morcovii rași, oțetul de mere, ceapa, mărarul tocat fin și se așază în farfurie alături de sosul de roșii.
Proprietăți nutritive per 100 g
Vitaminele și mineralele sunt menționate în ordinea importanței lor din punct de vedere al satisfacerii dozei necesare zilnice.
Deoarece a fost dificil de calculat, valorile afișate sunt calculate pentru compoziția originală, înainte de a fi deshidratată.
În urma deshidratării, conținutul de Vitamina C va fi mai scăzut, decât cel afișat mai jos, din cauza expunerii îndelungate la aer și căldură.
|
|
|
|
|
|
48 Kcal. | 4 g | 2.6 g | 1.2 g | 84 g | 1.9 g |
VITAMINE | A(102%DZR), K(49%DZR), C(31%DZR), B6(8%DZR), E(8%DZR), B1(5%DZR), B2, B3, B5, Colina | ||||
MINERALE | Mn(10%DZR), Na(9%DZR), Fe(6%DZR), Cu(6%DZR), K, Mg, P, Zn, Ca, Se |
Proprietăți senzoriale
Culorile roșu și portocaliu ne stimulează papilele gustative și ne amplifică senzațiile simțite în timpul consumului acestui preparat. Galbenul ne inspiră să avem gânduri liniștite dar pline de energie și originalitate. Gustul amplu ne prinde atenția și ne ajută să ne bucurăm de momentul prezent.
![]() PALETA CULORI |
![]() GUST și MIROS |
galben, portocaliu, verde și roșu | condimentat, dulce, umami cu acrișor, amar, picant și astringent |
am si eu o curiozitate,voi nu mancati mancare calda?cum o incalziti?
Buna Dolce, nouă nu prea ne mai place mâncarea numită caldă. Chiar și când mai gătim la o temperatura de 60-80 de grade, o lăsăm să ajungă la 40-45 grade, înainte de a o consuma. Nu mâncăm alimente ținute in frigider la temperaturi joase, frigiderul nostru conține numai verdețuri și alte legume proaspete, și stă mereu pe treapta 1. Majoritatea fructelor, vegetalelor pe care le mâncăm nu stau în frigider, stau pe masa din bucătărie. De obicei mâncăm la temperatura camerei. Când mai gătim ceva, gătim la deshidrator la temperaturi mici, mai mic de 60 de grade C, la slow cooker (temp. până în 80 de grade) sau la o oala cu capac -> opărire rapidă în câteva minute.