
Legumele în 5 culori sunt unele dintre preparatele mele preferate de la restaurantele chinezești, existând mai multe variante : în 3 culori, 4 culori, depinzând de legumele folosite și de condimentele utilizate. Practic este un fel de salată de legume cu sos chinezesc, care de obicei se prepară la wok, călite rapid în sos.
Dacă doriți să ajungeți la o consistență asemănătoare și la un gust similar cu preparatul gătit, atunci puteți folosi procesul de marinare sau deshidratorul, care sigur vă vor aduce la același rezultat în termen de gust. Apreciez foarte mult modul de a găti legumele în țările asiatice, deoarece nu le fierb până la refuz sau nu le prăjesc până își dau duhul :D , ci utilizează metode rapide și mai puțin invazive precum călitul și opăritul.
Dacă nu cunoașteți gustul anasonului stelat sau al cuișoarelor, vreau să vă menționez că sunt unele din cele mai puternice condimente, și au o aromă înaltă picantă și extrem de condimentată. Începeți cu puțină cantitate din amestecul 5 spices, pentru a nu fi surprinși de gust, și mai apoi adăugați mai mult.
Deși există ceva rețete asiatice, pentru amestecul de condimente 5 sau 4 spices, pe piață veți găsi foarte multe variații, de aceea încercați mai multe până găsiți una care vă convine. Iar dacă nici una nu vă este pe plac, puteți să adăugați fiecare condiment separat, pentru a realiza propriul amestec, astfel veți fi siguri că va fi pe gustul vostru.
Ingrediente:
- 2 morcovi
- 3-4 castraveți
- 1/2 rădăcină de țelină mică
- 3 ardei gras galben/roșu/verde
- 1 castronel de ciuperci urechea lemnului
- o mână germeni fasole mung
- 6 linguri sos de soia tamari
- 2 lingurițe mix de condimente 5 spices*
- 3 linguri oțet de mere
- 2 fire ceapă verde
- 2 linguri ulei susan/soia/măsline
- 2 lingurițe ardei iute pudră (opțional)
Mod de preparare:
Se taie morcovii, castraveții, țelina și ardeii sub formă de bețișoare, apoi se feliază ciupercile și se amestecă toate cu germenii de fasole mung. Se adaugă și celelalte condimente și se amestecă bine cu mâna.
Rețeta aceasta este destul de iute, asta datorită ardeiului iute, dar și a amestecului de condimente 5 spices. Dacă nu suportați iute puneți mai puțin din aceste condimente.
Pentru a intensifica aromele și gustul, puteți ține compoziția într-un vas închis, la rece, pentru 2-8 ore, sau o puteți deshidrata timp de 2 ore.
Proprietăți nutritive per 100 g
Vitaminele și mineralele sunt menționate în ordinea importanței lor din punct de vedere al satisfacerii dozei necesare zilnice.
|
|
|
|
|
|
47.4 Kcal. | 3.6 g | 2.5 g | 1.7 g | 84 g | 1.6 g |
VITAMINE | A(139%DZR), C(54%DZR), K(14%DZR), B6(11%DZR), B2(9%DZR), E(7%DZR), B3, B5, Folat, B1, Colina, D | ||||
MINERALE | Na(20%DZR), Mn(10%DZR), Cu(7%DZR), P(6%DZR), Mg(5%DZR), K(5%DZR), Zn, Fe, Ca, Se |
Proprietăți senzoriale
Fiecare culoare ne trezește simțurile într-un anume fel și fiecare gust ne oferă variate senzații și emoții. Acest preparat este un amestec ce ne inspiră organismul să înțeleagă abundența și să învețe noi modalități de a folosi nutrienții, dar și mintea noastră să accepte că acum și aici suntem abundeți și să recunoască bogăția ce există în interiorul și exteriorul său.
![]() PALETA CULORI |
![]() GUST și MIROS |
alb, galben, portocaliu, roșu, verde, maro | condimentat, dulce, umami, picant cu acrișor, amar și astringent |
Fii primul care comentează