Zincul – beneficii sănătate, deficiență, exces și surse vegetale

beneficii zinc

Zincul este un mineral important, care joaca un rol vital în sintetizarea proteinelor și ajută la reglarea producerii de celule pentru sistemul imunitar. Zincul se găsește în mușchii cei mai puternici ai corpului și este găsit în concentrații mari în celulele albe și roșii, în retină, piele, ficat, rinichi, oase și pancreas. Sperma și glanda prostată conțin cantități semnificative de zinc.

Zincul este implicat în multe aspecte ale metabolismului și este necesar pentru activitatea catalitică a peste 300 de enzime. Are un rol important în sintetizarea ADN-ului11 și în diviziunea celulară. Cercetătorii cred că 3000 de proteine din aproximativ 100.000 prezente în corpul nostru, conțin zinc.

BENEFICIILE  ZINCULUI

Imunitate

Organismul nostru are nevoi de zinc pentru a crea și activa limfocitele T, ce se maturează la nivelul timusului și au un rol important în protejarea față de viruși, distrugerea celulelor canceroase și controlarea răspunsului imunitar. O deficiență de zinc diminuează acțiunea sistemului imunitar, astfel riscul de pneumonie și alte infecții crește.

Probleme de piele și vindecarea rănilor

Zincul ajută la susținerea calității și integrității pielii și a membranelor mucoaselor. Ulcerele de pe suprafața picioarelor sunt de obicei tratate cu suplimente de zinc sau soluții ce conțin zinc.

 Răceala obișnuită

Cercetătorii au demonstrat că zincul micșorează durata unei răceli și ajută la o regenerare rapidă a organismului, dacă este administrat în primele 24 ore de la începutul simptomelor12. Zincul administrat sub formă de sprei nazal poate avea efecte precum pierderea mirosului, de aceea este recomandat să evităm modul acesta de suplimentare.

Degenerare maculară și pierderea acuității vizuale

Prin diferite studii s-a observat asociația între consumul de suplimente de zinc împreună cu antioxidanți (vitamina C, E, beta-caroten) și diminuarea riscului de progresie a degenerării maculare ce poate duce la pierderea acuității vizuale. Studiul AREDS2 a relevat faptul că o suplimentare cu cel puțin 25mg de zinc are efect protector împotriva dezvoltării nivelului avansat de degenerare maculară 13.

Sănătatea organelor implicate în reproducere

Cum am menționat mai sus zincul are un rol important în sintetizarea ADN-ului și a diviziunii celulare, de aceea este un supliment valoros pentru susținerea fertilității și factor de protecție împotriva malformațiilor congenitale. Zincul influențează acțiunea hormonului stimulator folicular hipofizar (FSH) și a hormonul luteinizant hipofizar (LH), ce sunt importante pentru funcționarea normală a ovarelor și testiculelor.

 Controlul apetitului și diabet

Zincul are un efect de creștere al apetitului și poate fi de ajutor în probleme de alimentație precum anorexia. Deficiența de zinc are și un efect de pierdere a sensibilității gustului ce poate duce la subnutriție.

Deși zincul crește apetitul studiile au demonstrat că promovează pierderea în greutate prin regularizarea acțiunii hormonului numit leptină, ce ne anunță când ne-am săturat.

Persoanele ce suferă de diabet pot avea și tulburări de apetit și probleme de obezitate. O suplimentare adecvată cu zinc poate ajuta la regularizarea funcției sistemului imunitar și apetitului, precum și susținerea tuturor funcțiilor organismului uman prin acțiunea sa antioxidantă. Cercetătorii încă studiază  zincul pentru a afla care este sunt beneficiile sale pentru cei suferind de diabet de tip 2 14.

ZINCUL CA REMEDIU HOMEOPAT

Medicamentul homeopat, zincum metallicum, este util în mod special pentru persoanele care au tendința de a lucra foarte mult, atât de mult încât să nu găsească timp să se relaxeze. Astfel de persoane își asumă, de obicei, o mulțime de responsabilități și, ca urmare a acestui fapt, sunt tensionate și încordate atunci când nu reușesc să își finalizeze slujba.

În general, zincul ca remediu homeopat este recomandat pentru probleme mentale, psiho-emoționale, oboseală, anxietate și anumite probleme fizice precum probleme urogenitale, sindromul piciorului neliniștit, dureri de cap, eczemă sau alte probleme ale pielii.

DOZA ZILNICĂ RECOMANDATĂ(mg)

Dozele zilnice recomandate, scrise mai jos, sunt bazate pe un aport adecvat unui organism sănătos care nu are probleme de absorbție a zincului, probleme de digestie, iar factorii ce diminuează absorbția de zinc nu sunt prezenți. În ziua de astăzi toate aceste condiții sunt greu de respectat de aceea dozele de zinc recomandate sunt mai mari și ajung în jurul a 10-25 de mg zilnic, așa cum se menționează într-unul din studiile de mai sus.

VârstaBărbațiFemeiFemei însărcinateFemei care alăptează
0-6 luni22
7-12 luni33
1-3 ani33
4-8 ani55
9-13 ani88
14-18 ani1191314
peste 19 ani1181112

DEFICIENȚA DE ZINC

Deficienta de zinc se manifesta prin lipsa absorbției intestinale, pierderea poftei de mâncare, slabă pigmentare cutanata, cât și aspectul urât al pielii, depigmentarea unghiilor și apariția petelor albe pe unghii. Timpul prelungit de vindecare a rănilor, sterilitate, forme de diabet, pierderea gustului, vedere nocturna slabă, deficiențe congenitale, semne de încordare, tulburări comportamentale, ne-dezvoltarea testiculelor și a ovarelor, nanismul sunt asociate cu o carență de zinc.

Diareea cronica, ciroza hepatică, formele de diabet și insuficiențele sau bolile renale sunt afecțiunile la care organismul este cel mai predispus în cazul în care există carențe de zinc. Principala cauză a deficitului de zinc o reprezintă absorbția proastă a acestuia și lipsa cantității corespunzătoare din alimentație.

Factorii care pot influența absorbția de zinc sunt :

 • excesul de fier din alimentație ;
 • alcoolul inhibă absorbția zincului;
 • ceaiul și cafeaua inhibă absorbția zincului;
 • nicotina inhibă absorbția de zinc;
 • antidepresivele și dietele bogate excesiv în calciu inhibă absorbția zincului;

Acuitatea vizuală depinde de cantitatea de zinc din organism. Vitamina A, a cărei importanță pentru sănătatea ochilor este bine cunoscută, devine mai eficientă dacă se administrează împreuna cu zincul. Afecțiunile generale ale vederii pot fi îmbunătățite dacă timp de o lună se iau zilnic 30 de mg de zinc. De asemenea, pierderea vederii, datorată degenerării retinei, stare care se agravează o dată cu înaintarea în vârstă, poate fi încetinită prin administrarea suplimentelor pe bază de zinc.

Pentru a crește bio-disponibilitatea zincului din vegetale este recomandat să hidratăm semințele, leguminoasele și nucile înainte de a le folosi. De-asemenea este recomandat să consumăm pâine preparată cu agenți de creștere precum maiaua, sau pâine și produse din cereale preparate cu făină germinată decât crakerși sau alte produse ce folosesc făină ne-germinată sau nu au agenți de fermentare sau creștere.

EXCESUL DE ZINC

Dozele mari de zinc pot provoca apariția unor afecțiuni hepatice, însoțite de letargie, apatie, dureri stomacale și febră. De asemenea, nivelurile nocive de zinc pot duce la mărirea riscului de cancer de colon și de sân.

SURSE VEGETALE DE ZINC

SUPER-ALIMENTE

Zincul este prezent în majoritatea preparatelor de multi-minerale și multi-vitamine, și poate fi procurat sub formă de sulfat, gluconat sau picolinat de zinc în doze cuprinse între 15 și 60 mg zinc elementar. Deși eficacitatea lor pare a fi egală, gluconatul este mai bine tolerat de organism decât sulfatul. Zincul chelatizat, picolinatul și formele coloidale sunt cele mai bune suplimente. Este de asemenea disponibil și sub formă de combinații cu vitamina C, magneziu și complexul B.

Super-alimentele ca spirulina, maca, pudra de cacao crudă și polenul conțin o cantitate bună de zinc. Spirulina conține 2.2 mg per 112 g, iar cacao conține 5.9 mg per 86 g de pudră de cacao crudă.

ALTE ALIMENTE SURSE BUNE DE ZINC
Legumemg / 200 cal
Grâu germinat7 mg
Ciuperci8 mg
Asparagus5 mg
Pătrunjel6 mg
Frunze de amarant8 mg
Dovlecei8 mg
Inima de palmier8 mg
Andiva9 mg
Spanac5 mg
Conopidă4 mg
Rucola4 mg
Roșii4 mg
Arpagic4 mg
Ceapa verde4 mg
Sfecla mangold3 mg
Lăptucă, salată verde2 mg
Dovleac crud2 mg
Morcovi2 mg
Leguminoasemg / cantitate
Linte cruda sau gătită3 mg/ 200 cal
Mazăre verde3 mg/ 200 cal
Boabe de soia3 mg/ 200 cal
Năut gătit1.3 mg/ 1/2 cană
Fasole pinto gătită0.8 mg/ 1/2 cană
Fasole kidney1.0 mg/ 1/2 cană
Ovăz gătit2.3 mg/ 1 cană
Semințe și nucimg / cantitate
Migdale1.1 mg/ 1/4 cană
Nuci românești0.9 mg/ 1/4 cană
Fistic0.7 mg/ 1/4 cană
Nuci pecan1.1 mg/ 1/4 cană
Arahide1.2 mg/ 1/4 cană
Unt de arahide0.9 mg/ 2 linguri
Semințe de floarea soarelui1.7 mg/ 1/4 cană
Porumb0.9 mg/ 1 cană
Caju1.9 mg/ 1/4 cană
Semințe de chia1.0 mg/ 30 g
Migdale1.1 mg/ 1/4 cană
Semințe de susan6 mg/ 200 cal
Semințe de dovleac5 mg/ 200 cal
Fructemg / cantitate
Avocado1.28 mg / 1 buc
Mure0.76 mg / 1 cană
Curmale0.43 mg / 1 cană
Zmeura0.52 mg / 1 cană
Rodie0.99 mg / 1 buc
Dude0.5 mg / 1 cană

[references]

 1. Să trăim sănătos fără toxine – Robert Morse
 2. Biblia vitaminelor – Earl Mindell
 3. http://www.organicfacts.net/health-benefits/minerals/health-benefits-of-zinc.html
 4. http://debbietookrawforlife.blogspot.ro/2010/12/how-worried-should-we-be-about-zinc.html
 5. http://www.veganhealth.org/articles/zinc
 6. http://nutritiondata.self.com/
 7. http://www.health-alternatives.com/minerals-nutrition-chart.html
 8. http://www.topsanatate.ro/articol/zincul-mineralul-frumusetii-21544.html
 9. Baltaci AK, Mogulkoc R, Halifeoglu I. Effects of zinc deficiency and supplementation on plasma leptin levels in rats. Biol Trace Elem Res 2005;104:41-6.
 10. Chen MD, Lin PY. Zinc-induced hyperleptinemia relates to the amelioration of sucrose-induced obesity with zinc repletion. Obes Res 2000;8:525-9.
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7749260?dopt=Abstract
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18279051?dopt=Abstract
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23644932
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3728555

[/references]

Tags:

împărtășește cu ceilalți

Celeste

Sunt pasionată și dedicată muncii de înțelegere a sinelui și a vieții. Instrumentele mele preferate sunt contemplarea, Tarotul, meditațiile sonore și comunicarea cu divinul. Fie ca să ne întâlnim în spațiul dintre cuvinte, unde iubirea devine experiență.

Poate îți plac și acestea

Alătură-te Călătoriei Magice

Primiți notificări despre postări noi, citiri, știri magice și reduceri
10EUR discount la prima comandă

Completând acest formular sunteți de acord cu Termeni și Condiții.

Primește notificări mai rapide, conectează-te cu mine și comentează postările alăturându-te la grupul de Telegram.

2 comentarii la “Zincul – beneficii sănătate, deficiență, exces și surse vegetale”

 1. Doza zilnică recomandată de zinc de este 8-10 mg pentru femeie şi 15 mg pentru bărbaţi. În cazul femeilor însărcinate, se recomandă 15 mg de zinc şi 19 mg pentru cele care alăptează. Studii recente au relevat faptul că organismul uman are nevoie de 15-25 mg de zinc pe zi, mult mai mult decât s-a crezut iniţial.

  1. De acord, chiar mai mult este recomandat in cazul in care exista probleme. Cantitatile de zinc afisate sunt cele minime, oferite de nivelurile stabilite de acum. Aceste niveluri difera de la o tara la alta, noi am afisat media din Europa.

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart