Un vegan prin restaurantele din România

© celestekgodwin.ro

Odată ce începi schimbarea stilului de viață și ajungi să te hrănești numai vegan, în anumite procente, opțiunile de mâncare în oraș se împuținează pe zi ce trece. Mai ales că gusturile tale acum sunt mai intense și mai pretențioase, din punctul de vedere al celorlalți. Dorești ca hrana să fie de calitate și să fie vegană, fără lactate, oua, unt și alte ciudățenii ascunse.

Unul din lucrurile pe care trebuie să le faci de acum încolo este să întrebi clar pe ospătar dacă preparatul conține : oua, lapte, brânză, unt, derivate de unt sau margarine, iaurt, uleiuri de proastă calitate, zahăr, amidon derivat din nu știu mai ce, potențiatori de gust precum monoglutamatul de sodiu.

Din multele incursiuni pe la restaurante am observat că oamenii nu înțeleg ce înseamnă lactate 😢. Atunci când ceri fără lactate au impresia că doar laptele intră în această categorie, și de aceea trebuie să continui până îl enervezi pe ospătar : smântână ? iaurt ? unt ? lapte praf ? brânză ?. Chiar și atunci nu este garantat că va înțelege. De câteva ori am avut această surpriză, iar mirarea absolută de pe fața lor atunci când le-am menționat că ne-am dat seama după miros și gust era de necrezut.

Bineînțeles va urma scuza : " Dar este foarte puțin, nici nu se simte !". Eu îi înțeleg pe ei că nu simt, dar ar trebui să se străduiască și ei să mă înțeleagă pe mine. În acest stil de viață aventurarea în restaurante poate fi o experiență neplăcută, dacă nu știi cum să ceri și cum să te faci înțeles, de aceea este nevoie să practici toleranța și înțelegerea mult mai mult decât înainte. Este o oportunitate excelentă să îți cizelezi personalitatea și reacțiile.

Din experiența noastră, de până acum, vă putem spune unde găsiți preparate pe care le puteți mânca fără pre multe probleme. Dacă mâncați decât crud, atunci va mai mai dificil, și poate ar fi cazul să vă invitați prietenii la un restaurant raw-vegan.

Restaurante arăbești

  • Au câteva preparate strict vegane precum : supa de linte și de legume ; hummus;  falafel;  câteva salate; mâncare de năut;  sărmăluțe din orez în foi de viță;  mâncare de linte cu orez;  baba ghanouj - un hummus de vinete; cartofi iuți
  • La anumite restaurante se pune iaurt sau lapte în supa de linte
  • Le puteți cere să vă facă salate fără cuscous și bulgur

Restaurante indiene, thai

  • Aici depinde dacă găsiți un restaurant indian care are mai multe preparate vegane, altfel vă puteți trezi că aveți de ales doar între orez cu șofran și cartofi cu spanac.
  • Folosesc destul de mult lapte și iaurt în preparatele lor
  • Puteți mânca multe preparate bune precum : curry de ciuperci cu mazăre ; curry de cartofi ; alte tipuri de curry ; orez cu șofran și alte tipuri de orez ; legume condimentate și prăjite
  • Condimentele lor sunt super bune, dar aveți grija ca de obicei pun zahar în mai toate preparatele

Restaurante chinezești

  • Aici treaba este foarte ciudată.. au multe preparate aparent vegane dar de fapt nu sunt. Bucătăria chinezească este excelentă dacă ar fi făcută cum trebuie și nu adaptată la mâncarea românească.
  • Folosesc sos de pește în multe preparate cu legume și, de obicei, gătesc aceste preparate din legume în aceeași tigaie în care prăjesc sau prepară carnea.
  • Folosesc monoglutamat de sodiu și zahăr
  • Strict de post /vegan am găsit foarte greu,  de obicei decât salata de alge

Restaurante japoneze

  • Folosesc zahăr, dar nu chiar în toate preparatele
  • Întrebați clar dacă prepară mâncarea cu legume în sosul sau uleiul în care prăjesc carnea
  • Puteți mânca sushi și alte preparate de acest gen vegane ; salate de alge sau castraveți ; preparate din legume la wok sau în sos vegan ; supe miso

Restaurante italiene

  • Puteți servi destule preparate ; paste cu sosuri fără brânză ; risotto fără parmesan ;  supe de vegetale ;  salate felurite. Întrebați dacă pastele conțin ouă sau nu ;  sunt de preferat pastele integrale simple.
  • De obicei sunt draguți și acceptă să scoată ceea ce nu vă place din salate
  • Aveți grijă la sosurile folosite pentru salate, să fie cât mai naturale și simple
  • Folosesc destul de mult ulei, așa că le puteți cere când este posibil să diminueze cantitatea

Restaurante românești

  • În restaurantele românești de la munte, sau locuri mai izolate sau mai ieftine se găsesc extrem de puține preparate vegane. Probabil puteți găsi în secțiunea garnituri : cartofi, orez fiert și ciuperci sote.
  • În restaurantele mai ok puteți găsi mai multe opțiuni precum ; supă de legume ;  supe creme (atenție la acestea de obicei pun ceva unt sau smântână) ; salate foarte simple ; orez cu câteva legume ; legume la cuptor sau pe grătar ; zacuscă și mâncare de varza/fasole/mazăre ;

Câteva restaurante vegane și cu opțiuni raw vegane pe care le găsiți la noi în țară sunt :

Cu cât avansezi în dieta crudă, cu atât gusturile tale se rafinează și îți dorești preparate foarte simple și savuroase. Calitatea produselor și calitatea preparării mâncării ating cote înalte și ajung să nu fie satisfăcute nici de restaurantele raw vegane.  De ce ? Pentru că ce iese din mâinile tale are un gust și o aromă pe care cu greu ți le poate da un alt bucătar.



Anunțuri publicitare
Celeste k. Godwin
Despre Celeste 243 de Articole
Bună dragă cititorule, mă numesc Celeste și promovez un stil de viață sănătos pentru corp, minte și suflet. Sunt o fire foarte curioasă și pătrunzătoare, cu o determinare puternică de a descoperi misterele lumii și de a explora necunoscutul. Dacă îți plac articolele mele dă-le mai departe, și nu ezita să îmi lași un mesaj.

3 Comentarii

Lasă un răspuns

Înainte de a comenta citește regulile de inserare comentarii.

1100 caractere disponibile

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Intr-un restaurant cu specific arabesc in Timisoara, m-am uitat mai in detaliu la supa de linte, sa vad ce contine...si surpriza a fost ca folosesc ca baza supa de pui sau vita

    • E uite la asta nu m-am gandit :((, am sa intreb daca mai mananc supa de linte. Multumim de informatie !