Mai mult de 8 beneficii ale Spirulinei bazate pe cercetare

Spirulina, este o algă albastră-verde, care formează spirale helicoidale microscopice, nedetectabile de ochiul uman. Numele de spirulina vine de la spiralele pe care le formează. Culoarea verde a acestei alge este datorită clorofilei, iar culoarea albastră derivă de la pigmentul exotic, fitocianina. Prin fotosinteză, algele și planctonul, converg energia solara în proteine, acizi grași, carbohidrați și aproape orice alți nutrienți necesari vieții.

Spirulina supraviețuiește în condiții extreme, până la 70 grade C, uscată pe roci. Datorită rezistenței ei la căldură, își păstrează nutrienții când este expusă la temperaturi mari în timpul călătoriilor sau a procesării alimentare. Această algă se găsește de obicei în ape calde, lacuri alcaline și pe căi navigabile.

Spirulina a fost sursa principală de proteine pentru locuitorii Mexicului pentru câteva mii de ani. Lacul Texcoco produce și acum una din cele mai bune spiruline ale lumii. Aztecii mâncau spirulina (tecuitlatl) împreuna cu cacao. Oamenii din Africa, de pe lângă lacul Chad, consumă spirulina(dihe) de când a început popularizarea în acea zonă.

Spirulina de fapt o cianobacterie care conține 65-71% proteine, cea mai mare concentrație de proteine din orice aliment, conținând toți aminoacizii esențiali și o bună parte din cei ne-esențiali dar necesari. Ea conține 18 aminoacizi în total și este o sursă bogată de vitamina A, B1, B2, B6, E și K. Pe lângă toate acestea, spirulina este abundentă în clorofilă, săruri, fitonutrienți și enzime, și este cea mai buna sursă de acid gamma-linoleic (GLA), un acid gras esențial antiinflamator, care ajută la o bună funcționare a sistemului nervos.

Spirulina are aproximativ același conținut de calciu, fosfor și magneziu ca laptele, nivel de vitamina E (tocoferol) comparabil cu germenul de grâu și de patru ori mai multă vitamină B12 decât ficatul crud.

Beneficii ale spirulinei bazate pe cercetare

Sunt foarte multe studii făcute și cărți scrise cu subiectul central fiind spirulina, de aceea nu le pot menționa pe toate. În schimb amintesc câteva din afecțiunile pentru care spirulina s-a dovedit de ajutor în aceste cercetări :

 • Probleme cardiovasculare 7
 • Degenerare maculară
 • Boli nutriționale, cum ar fi anemia cu deficit de fier, anemia pernicioasă (deficitul B12), deficitul de vitamină A și kwashiorkor 12
 • Protecție împotriva HIV și a altor viruși 2
 • Protecție contra cancer 3
 • Sănătatea măduvei osoase și a sângelui 4
 • Protecție contra radiațiilor nocive 20
 • Diabet de tip 2 6
 • Boli cerebrovasculare
 • Consolidarea sistemului de apărare și modularea răspunsului inflamator 5
 • Boala ficatului gras non-alcoolic

Sursă excelentă de proteine

Spirulina conține 65-71% proteine. Proteinele nu sunt folosite numai la clădirea musculaturii și a puterii, ci și la anduranță, păstrarea echilibrului zahărului din sânge, creșterea rezistenței osoase, vindecare mai rapidă și o activitate cerebrală mai bună. La ora actuală, mulți oameni își iau proteinele din surse animale, care la rândul lor sunt preparate termic pentru a ucide E. Coli și Salmonella.  Dr. Gabriel Cousens, în cartea sa, Rainbow Green Live-Food Cuisine, a precizat, în urma studiilor făcute la Institutul Max Planck, că se pierde 50% din cantitatea de proteine din sursele de alimente preparate termic.

Proteinele din spirulina sunt un tip foarte digerabil (83 până la 90 % digerabile), datorită faptului că nu are pereți de celuloză, precum au drojdia și chlorella. Prin urmare, utilizarea netă a proteinelor este ridicată, între 53 și 61%, și nu necesită preparare termică pentru a crește biodisponibilitatea proteinelor sale.

Spirulina, spre deosebire de alimente animale este o sursă pură, crudă și completă de proteine. Spirulina este un organism care transformă energia solară în proteine, mai eficient decât orice altă formă de viață.  1 gram de proteină din spirulina este de 4 ori mai ușor de absorbit de organism decât același gram de proteină provenit de la carnea de vită. De asemenea, spirulina conține de 200 de ori mai multă proteină decât se găsește în carnea de vită.

Spirulina și ficatul tău

Acumularea de grăsimi în ficat este strâns asociată cu sindromul metabolic și crește puternic riscul de a suferi de boli cardiovasculare. Boala ficatului gras non-alcoolic este cea mai frecventă cauză a bolii cronice de ficat din America de Nord și este dificil de tratat, dacă vorbim de măsuri medicale tradiționale. Studiile pe animale sugerează că spirulina vă poate proteja ficatul, probabil ca urmare a proprietăților antioxidante ridicate și a capacității sale de a sintetiza sau elibera oxidul de azot.

Studiile arată că spirulina face următoarele pentru ficat: împiedică acumularea de trigliceride în ficat, inhibă peroxidarea lipidică, reduce inflamația ficatului, protejează ficatul împotriva daunelor cauzate de metale grele, cum ar fi plumbul și mercurul.

Fortifiere sangvină și sănătatea sistemului cardiovascular

Spirulina ajută în anemii, crescând nivelul de hemoglobină, îmbunătățind calitatea sângelui și mărind rata de fomare a hematiilor. De ce ? Pentru că :

 • conține cel puțin la fel de mult fier cât se găsește în carnea roșie
 • conține mari concentrații de clorofilă, un cunoscut fortifiant sangvin
 • conține fitocianina, un pigment care ajută la formarea celulelor stem din măduva osoasă, dar și la stimularea procesului de hematopoieză (procesul de formare a elementelor celulare sanguine(eritrocite, trombocite și leucocite) la nivelul măduvei osoase).

Conform unui studiu mexican, atât bărbații, cât și femeile care au luat 4,5g de spirulina zilnic, au redus nivelul de tensiune arteriala ridicată în doar șase săptămâni fără nici o altă schimbare în dietă 9.

Spirulina contribuie la curățarea vaselor de sânge de colesterolul în exces. Într-un studiu efectuat pe pacienți vârstnici, nivelurile scăzute ale colesterolului au fost asociate cu consumul de 8 grame de spirulină pe zi timp de 16 săptămâni 10. Într-un alt studiu, spirulina sa dovedit a fi benefică în prevenirea aterosclerozei (o întărire a arterelor cauzate de nivelurile ridicate de colesterol) și scăderea ratelor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Sursă excelentă de antioxidanți

Antioxidanții din spirulină ajută la protecția față de razele UV. De-a lungul timpului ADN-ul nostru a fost afectat de radicali liberi, din cauza expunerii la toxine și radiații. Afectarea ADN-ului a deschis ușa bolilor și a îmbătrânirii premature. Deși corpul nostru este echipat pentru repararea ADN-ului, el trebuie ajutat cu antioxidanți. Spirulina conține următorii antioxidanți : betacaroten, clorofilă, zeaxantina, superoxid-dismutaza, fitocianina.

O dietă cu aport mare de antioxidanți protejează creierul și sistemul cardiovascular de accidente vasculare. Într-un studiu, s-au comparat 17 diete bogate în antioxidanți (afine, spanac și spirulină) pentru efectele lor neuroprotective. Spirulina sa dovedit a avea cel mai mare efect neuroprotector, posibil datorită capacității sale de a spulbera radicalii liberi și de a reduce inflamația 8.

Pentru cei cu piele sensibilă, se poate crea ușor o cremă protectoare adăugând spirulina într-un amestec simplu de 50/50 cu unt de cocos organic și unt de cacao organic. Cu cât mai multă spirulină cu atât este mai bună protecția cremei.

Puternic tonic asupra sistemului imunitar

Spirulina este un puternic tonic asupra sistemului imunitar, ea ajută la mărirea producției de anticorpi și citochine, incluzând interferon și interleuchine, permițându-i corpului o protecție mai bună împotriva microbilor și virușilor 11.

Spirulina accelerează producția de celule stem din măduva osoasă, celulele limfocite T, macrofagele, celulele limfocite B, celulele natural killer NK. Acest efect se menține și în condiții de stres.

Principalii fitonutrienți activi în spirulina, responsabili pentru îmbunătățirea sistemului imun sunt : betacarotenul (cu cât ai mai mult betacaroten în dietă cu atât trăiești mai mult), un tip de lipopolizaharide, celule stem producătoare de antioxidanți – fitocianina.

Ajută la regularizarea zahărului din sânge

Unele studii pe animale sugerează că spirulina scade în mare măsură nivelul zahărului din sânge. În unele cazuri, rezultatele arată că spirulina a depășit unele dintre cele mai populare medicamente pentru diabet zaharat, inclusiv Metformin 13, 14, 15.

Conform unor dovezi, spirulina poate fi eficace nu numai pe animale, ci și pe oameni. Un studiu a avut 25 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2, care iau două grame de spirulină pe zi timp de două luni, ceea ce a redus semnificativ nivelul glicemiei 16. HbA1c, cel mai important marker în ceea ce privește nivelurile de zahăr din sânge pe termen lung, a fost redus de la 9% la 8%. Chiar dacă a fost redus cu 1%, această rată este substanțială pentru acest marker. Acest efect este încă cercetat pentru a ajunge la concluzii mai detaliate.

Indicată celor ce doresc să slăbească

Datorită cantităților mari de proteine pe care le conține spirulina, consumul acestei plante puternice vă poate satisface și foamea. Ea este, de asemenea, bogată în fibre, care este o condiție prealabilă pentru un apetit echilibrat. În cazul consumului regulat de spirulină, puteți observa pierderea în greutate pe termen lung.

Totuși, asigurați-vă că includeți o dietă consistentă și echilibrată în programul dvs. de scădere în greutate și că o completați cu exercițiul fizic. Un stil de viață sănătos este o condiție prealabilă pentru eforturile dvs. de scădere în greutate.

Ajută la regularizarea candidei

Speciile de candida pot fi găsite în cavitatea bucală orală, în tractul gastrointestinal și în vagin. Ea nu este dăunătoare fiind o specie normală de fungi din corpul nostru, cu toate acestea, dacă microflora dumneavoastră nu este sănătoasă și echilibrată, candida se poate dezvolta în exces și deveni nocivă, astfel corpul dumneavoastră va deveni mai susceptibil la dezvoltarea unor afecțiuni.

Dezechilibrul florei poate duce la sindromul intestinului permeabil și candidoza, care pot deveni afecțiuni serioase ce duc la deces17.

O dietă toxică, bogată în zahăr și ingrediente artificiale, va scădea rezistența imunitară și astfel va promova o creștere semnificativă a infecțiilor. Cu toate acestea, spirulina poate fi de ajutor deoarece mai multe studii pe animale au dovedit că este un agent antimicrobian eficient, în special în cazul candidei 18,19. Mai mult decât atât, spirulina promovează dezvoltarea unei flore bacteriene sănătoase în intestine, care inhibă proliferarea excesivă a candidei.

Bogată în acid gammalinoleic (GLA)

Sprulina este singurul aliment verde bogat în GLA. Celalalt superaliment bogat în GLA fiind semințele de cânepă. GLA face pielea și părul mai strălucitoare și mai puternice dar în același timp flexibile și moi. Spirulina este un bun antiinflamator și este folosită în artrite. GLA poate fi un factor important în reducerea alergiilor.

Bogată în sulf

Spirulina este o algă bogată în sulf, și prin acesta îmbunătățind sistemul imun, puterea fizică, flexibilitatea, agilitatea, pierderea părului, funcțiile ficatului și pancreasului și eliminarea toxinelor din țesuturi.

Cum se folosește ?

Spirulina este un aliment răcoros și umed, asta înseamnă că dacă ai un organism deshidratat și superîncălzit te va ajuta. Ea fiind un bun aliment în zonele cu climat cald. Spirulina poate fi adăugata cu ușurință în smoothie-uri, sucuri proaspete, ciocolată crudă, sosuri pentru salate sau presărată direct peste salate.

Doza recomandată :

 • 3-5 g     / zi  pentru începători sau copii 2-9 ani
 • 6-10 g   / zi doza normală pentru adulți sau copii 10-18 ani
 • 11-20 g  / zi doza terapeutică
 •  > 30 g  / zi doza pentru atleți

Rețete în care am folosit spirulina :

[show_inner_articles ids=”536, 1145″]

[references]

 1. David Wolfe, Superfoods
 2. Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes and Human Retrovirology, May 1998;18(1):7-12 (ncbi.nlm.nih.gov/pubmedcmd=Retrieve&dopt=Abstact&list_uids=9593452)
 3. Cancer Science, August 2009;100(8):1494-501(ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19432881)
 4. Journal of Applied Phycology, February 2006;18(1):47-56 (link.springer.com/article/10.1007%2Fs10811-005-9014-6)
 5. UCDavis Health System, Spirulina Study (ucdmc.ucdavis.edu/news/spirulina_study)
 6. Journal of Medicinal Food, December 2001;4(4):193-199(online.liebertpub.com/…/10966200152744463)
 7. Nutrition Research, October 1998;18(10):1769-1782(doi.org/10.1016/S0271-5317(98)00140-7)
 8. Experimental Neurology, May 2005;193(1):75-84 (doi.org/10.1016/j.expneurol.2004.12.014)
 9. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2211748/
 10. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18714150
 11. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11962722
 12. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC401287
 13. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23121873
 14. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23368938
 15. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22561632
 16. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12639401
 17. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1797637
 18. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23518167
 19. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20336506
 20. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2505406

[/references]

Tags:

împărtășește cu ceilalți

Celeste

Sunt pasionată și dedicată muncii de înțelegere a sinelui și a vieții. Instrumentele mele preferate sunt contemplarea, Tarotul, meditațiile sonore și comunicarea cu divinul. Fie ca să ne întâlnim în spațiul dintre cuvinte, unde iubirea devine experiență.

Poate îți plac și acestea

Alătură-te Călătoriei Magice

Primiți notificări despre postări noi, citiri, știri magice și reduceri
10EUR discount la prima comandă

Completând acest formular sunteți de acord cu Termeni și Condiții.

Primește notificări mai rapide, conectează-te cu mine și comentează postările alăturându-te la grupul de Telegram.

9 comentarii la “Mai mult de 8 beneficii ale Spirulinei bazate pe cercetare”

  1. Bună Cristian. Fiecare dintre noi poate avea reacții diferite. Dacă ai deja efecte de acest gen, atât de rapid, este bine să îți asculți corpul. Pentru asta poți încerca să micșorezi doza la jumătate de cât iei acum, astfel încât corpul tău să aibă timp să se acomodeze. reacțiile de acest gen pot fi reacții de detoxifiere normale, dar pot arăta și alte lucruri cum ar fi o sensibilitate sau o intoleranță, de aceea este indicat să mergem încet și să avem atenție față de cum reacționează corpul nostru.

 1. Multumesc pentru raspuns!
  De ceva timp,cam o luna,am eczema pe fata,care mi-a mai trecut, si in ultima vreme m-am simtit cam obosita,desi mananc multe fructe si salate.Am si slabit cam mult.Si incepusem sa ma gandesc ca poate o fi de la vreo lipsa de ceva.Dar raspunsul tau m-a linistit. Uof,detox is hard!
  Toate cele bune si tie

  1. Cu placere Roxana,
   Este normal sa te simti obosita cand faci o cura de detox.Eczema pe fata imi spune ca rinichii tai nu filtreaza corect si poti avea si probleme de ciuperci/paraziti. Daca vrei sa te ajutam in cura ta, cu idei sau poate explicatii si indicatii, te rog sa ne scrii prin formularul de contact. Cu drag

  1. Buna Roxana,

   În majoritatea plantelor unde există Calciu vei găsi și puțin din această vitamină și/sau altele care contribuie la absorbția lui. Ce am găsit ca surse de vitamina D sunt : germeni de grâu, lucerna, semințe încolțite, pătrunjel, ciuperci, alte frunze verzi, măsline. Dacă ai deficiențe mai mari consideră un supliment cât mai natural, pe cât posibil fără excipienți.

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top