Semințele de cânepă – unul dintre cele mai nutritive surse de hrană

beneficii seminte canepa

Cânepa este o plantă rezistentă care se crede că ar proveni din zona centrala a Asiei. Ea poate crește în orice ecosistem din lume. De obicei planta are o înălțime de 1-2 m, însă poate ajunge și la înălțimi de 4,5 m. Cânepa nu necesită tratarea cu pesticide sau erbicide. Cânepa produce un super-aliment, care este sămânța ei.

Producția de cânepă este probabil una dintre cele mai vechi industrii de pe Pământ, datând de mai bine de 10 000 ani. De la începutul umanității, civilizații ca nativii din America de Nord, europenii, indienii, sumerienii, persii, egiptenii, mesopotamienii și din America Centrala au cultivat această plantă.

Cânepa face parte din genul de plante numit Canabis. Perșii au denumit-o kanab, iar grecii Kanabis. Cânepa a jucat un rol important în agricultura și cultura. Numele “hamp” (de la cânepa) se regăsește în numele unor orașe americane unde s-a cultivat această planta New Hampshire, Hampston, Hampstead.

În anii 1930 s-a produs una dintre cele mai mari conspirații media ale secolului XX 1. Jurnalistul William Hearst împreună cu corporația DuPont, un grup petrolier, bancheri internaționali și un grup de politicieni ignoranți au dus o luptă pentru interzicerea cânepei. Familia Hearst a cumpărat milioane de hectare de pădure pentru a fabrica hârtie, pentru a înlocui cânepa…iar Dupont a promovat nilonul din petro-chimicale sintetice pentru a înlocui cânepa. Nici industria petrolieră nu a dorit o competiție cu industria cânepei, deoarece biocombustibilul din această plantă era mult mai ieftin, așa că Hearst și-a folosit puterea de jurnalist pentru a schimba părerea oamenilor despre cânepa și marihuana. În 1937 s-a implementat taxa pentru marihuana…în care era interzisă și cultivarea și distribuirea cânepei, aceasta fiind posibilă deoarece marihuana este o subspecie a cânepei, cunoscută ca o plantă cu proprietăți psihoactive și medicinale. Violarea acelei taxe se pedepsea cu amendă de la 2000$ pana la 5 ani închisoare. Această legislație a stopat producția de cânepă în America.

Însă cânepa a fost din nou legalizată în al doilea război mondial. S-au plantat câteva sute de mii de hectare de cânepă pentru a sprijini armatele în război. Dar aceasta legalizare nu a ținut mult, cânepa fiind interzisă din nou după război. În 1970, datorită unor interese speciale, s-a dat o lege prin care se diferenția cânepa de marijuana.

Cânepă sau marijuana ?

Cânepa și marijuana fac parte din aceeași specie Canabis  Sativa, o specie cu sute de subspecii.

Pe mulți poate surprinde cânepa ca fiind un superaliment. Guvernele și media au restricționat accesul la cunoștințele despre cânepă, datorită marijuanei. Marihuana cu frunza și floarea ei, conțin 9-tetrahidrocanabinol (THC), care a devenit ilegal în lumea occidentală, punându-i-se eticheta de drog…în timp ce băuturile alcoolice și medicamentele care au efecte mult mai nocive sunt legale. Industria de cânepă maximizează producția de fibre, semințe și ulei, iar marihuana producția de THC.

Cânepa are un nivel de THC cuprins între 0,05-1% în florile ei, iar marihuana intre 3-20%, așadar trebuie fumată sau ingerată o doză mare de cânepă (cam 2,5 Kg )  în câteva minute pentru a obține doar puțin din efectul marihuanei. Se spune că cei care cultivă marihuana, își ascund planta printre cele de cânepă, pentru a nu fi recunoscută. Acest lucru este fals, și chiar dacă ar face-o, marihuana își pierde din THC atunci când este lângă cânepă prin polenizare. Astfel marihuana își pierde mult din efectul ei psihoactiv.

Mai multe utilizări ale cânepei

Toate părțile din planta cânepă sunt utile.  Din cânepă se poate confecționa carton, cherestea și combustibil. Cânepa poate fi folosită în producerea aproape a oricărei categorii de produse comerciale.

Semințele de cânepă sunt o bogata sursă de proteine. Uleiul de semințe de cânepă are o concentrație mare de acizi grași esențiali. Semințele de cânepă au peste 20 de minerale esențiale și sunt ușor de digerat în stare de germeni, datorită conținutului scăzut de acid fitic și al numărului mare de enzime.

Frunzele de cânepă conțin un procent ridicat de siliciu, care este folositor în fortificarea osoasă și în înfrumusețarea pielii, părului și unghiilor. Frunza de cânepă este bogată în fibre. O parte a frunzei este netedă, iar cealaltă parte este abrazivă, așa că, odată mâncată și fibrele străbat organismul, resturile frunzei trec în tractul digestiv, curățând intestinele.

Ceaiul de frunze uscate de cânepă are efect antimicrobian mai puternic chiar și decât plantele amazoniene pau d’arco și cat’s claw.

Cânepa este folosită pentru îngrijirea corpului (săpunuri, șampoane, loțiuni, balsamuri de buze,uleiuri de baie), în industria textila (cânepa fiind mai rezistentă, mai puțin costisitoare (1 acru de cânepă produce 2 acrii bumbac), de 4 ori mai călduroasă, absoarbe de 4 ori mai multa apă și de 3 ori mai puternică la tracțiune  decât bumbacul). Cânepa este și mai ușor de cultivat decât bumbacul. Textilele din cânepă sunt mai rezistente, mai durabile și mai ușor de produs decât cele din bumbac, și peste toate acestea mai conferă și o protecție la UV.

Hârtia din cânepă a fost produsă în premieră de China acum 2000 ani. Utilizând hârtia de cânepă putem stopa tăierea abuzivă a copacilor și să menținem un ecosistem curat. Hârtia de cânepă poate rezista și 1500 ani și se poate recicla de 10 ori, față de cea din lemn, doar de 2 ori.

Cânepa poate fi folosită pentru a înlocui produsele petro-chimice toxice, pentru a produce mase de plastic biodegenerabile.

Originalul motor diesel a fost construit pentru a merge pe combustibil de cânepă. Orice motor diesel poate merge și astăzi cu combustibil pe cânepă sau un biodiesel îmbunătățit pe bază de cânepă. Dezvoltarea biocombustibililor poate elimina consumarea de combustibili fosili și nucleari. Când cânepa este arsâ ca și combustibil, dioxidul de carbon este recunoscut de plante, fiind similar cu cel natural.

A fost construită chiar și o mașină în 1941 de Henry Ford bazata în proporție de 70% din fibre de celuloză din cânepă. Mașina era mai ușoară și consuma mai puțin combustibil (care era și acesta un combustibil din etanol din cânepă).

Beneficii pentru sănătate

Cercetătorii și medicii consideră cânepa ca fiind unul dintre cele mai nutritive surse de hrană. Semințele de cânepă sunt o bogată sursă de proteine (35%) și grăsimi (47%). Semințele de cânepă conțin toți aminoacizii esențiali și acizii grași esențiali necesari corpului uman.

Ca sursă proteică, doar spirulina, algele albastre-verzi și fitoplanctonul sunt peste semințele de cânepă.

Ca sursa de grăsimi, are o balanță ideală de acizi grași esențiali omega-3 și omega-6.

Semințele de cânepă sunt bogate în fibre, vitamina E ( de 3 ori mai mult decât în in ), acizi grași mono-nesaturați omega-9 (aceștia sunt considerați a fi o importanta sursă de energie vitală). Semințele de cânepă sunt o sursă bună de lecitină pentru creier și pentru susținerea ficatului, și sunt printre singurele semințe care conțin clorofila.

Sănătatea femeilor, Sindrom Pre-menstrual și Menopauză

La fel ca și spirulina, cânepa are proprietăți antiinflamatorii, conținând acidul gras esențial gama-linoleic. AGL inhibă formarea de prostaglandine inflamatorii și ajută în menținerea balanței hormonale9,10. Asta înseamnă că semințele de cânepă ajuta și în tratarea sindromului premenstrual și în schimbările de stare emoțională. O deficiență de AGL poate cauza femeilor să devină mult prea sensibile la propriul hormon, prolactina, asta cauzând dureri la nivelul sânilor.

Pentru că semințele de cânepă sunt bogate în GLA, mai multe studii au arătat că semințele de cânepă poate ajuta de-asemenea la reducerea simptomelor menopauzei. Studiile11,12 sugerează că semințele de cânepă, pot ajuta la reglarea dezechilibrelor hormonale și a inflamației asociate cu menopauza.

Conținut Bogat în Minerale

Cânepa excelează la absorbția mineralelor din sol. Sămânța de cânepă este o sursă excelentă de minerale principale și secundare. Sămânța de cânepă poate conține următoarele minerale :

  1. Fosfor (îmbunătățirea densității osoase)
  2. Potasiu
  3. Magneziu
  4. Sulf (frumusețe și longevitate)
  5. Calciu
  6. Fier (ajută la formarea sângelui și transportul oxigenului)
  7. Mangan (formarea sângelui și transportul oxigenului)
  8. Zinc (susține sănătatea pielii și a ficatului)
  9. Sodiu (echilibrează cantitatea de potasiu)
  10. Silicon (un mineral pentru frumusețe și densitate osoasă )
  11. Cupru (face parte din complexul vitaminei C, inversează părul cărunt)
  12. Platina (un maestru enzimatic)
  13. Bor ( ajută la asimilarea calciului, normalizează hormonii)
  14. Nichel
  15. Germaniu (rol antiviral)
  16. Staniu (ajută la creșterea firelor de păr)
  17. Iod ( ajută în funcția tiroidiană, în hipotiroidii)
  18. Crom (un mineral pentru funcția pancreatică)
  19. Argint (antiviral, antifungic, antimicrobian)
  20. Litiu (un mineral alcalin care îmbunătățeste starea emoțională)

Sursă completă de proteine

Acestea sunt considerate o sursă de proteină completă, asta înseamnă că furnizează toți aminoacizii esențiali. Sursele complete de proteine sunt foarte rare în regnul vegetal, deoarece plantele de obicei nu au aminoacidul lizina.

Aminoacizii purtători de sulf, precum cisteina și metionina, ajută ficatul și sistemul nervos la detoxifierea de toxine. Aceștia îmbunătățesc de-asemenea și sistemul imunitar, forța fizică, flexibilitatea, agilitatea, tenul, pierderea părului, viteza de vindecare și funcționalitatea ficatului și pancreasului.

Digestibilitatea proteinelor de cânepă est foarte bună – mai bună decât a proteinelor din multe alte cereale, nuci și legume8.

Sănătatea sistemului cardiovascular

Acidul gama-linolenic găsit în semințele de cânepă a fost corelat cu inflamație redusă, ce poate reduce riscul de boli cum ar fi bolile de inimă 5,6.

Studiile pe animale au arătat că semințele de cânepă sau uleiul de semințe de cânepă poate reduce tensiunea arterială, riscul de formare a cheagurilor de sânge și contribuie la recuperarea sănătății inimii după un atac de cord 2,3,4.

Sănătatea pielii

Studiile au arătat că uleiul de semințe de cânepă îmbunătățește nivelurile sanguine de acizi grași esențiali. Iar acest lucru poate calma pielea uscată, eczema, mâncărimea și astfel reduce nevoia de medicamente7.

Cum se folosește ?

Semințele de cânepă sunt foarte bune și mâncate singure, ca o gustare. Ele merg foarte bine presărate pe salate. Se combină bine în smoothie și dresinguri pentru salate, adăugând savoare și bogăție gustului. Semințele de cânepă întregi, nedecorticate, pot fi înmuiate în apă pentru a micșora inhibitorii de enzime care se găsesc de obicei în semințe. Pot fi decorticate și mâncate sau făcute lapte. Semințele de cânepă pot fi ușor adăugate în smoothie-uri cu super-alimente, ciocolată crudă și alte amestecuri cu cacao. Ele sunt mai bogate în proteine și mai consistente decât alte semințe utilizate pentru salate, precum semințele de floarea soarelui și mac.

Doze recomandate

  • începători sau copii ( 2-9 ani ) : 15-30 g./zi
  • doză pentru adolescent ( 10-18ani) : 30-50 g./zi
  • doză pentru adult : 50-75 g./zi
  • super-atlet : pana la 140 g. /zi

Proprietăți nutritive per 100 g

Vitaminele și mineralele sunt menționate în ordinea importanței lor din punct de vedere al satisfacerii dozei necesare zilnice.

SunIconCALORII

AppleIconCARBO

OilIconGRĂSIMI

LeafIconPROTEINE

WaterDropIconAPĂ

WheatIconFIBRE

 566 Kcal. 0 g 44.3 g  33.3 g 0 g 10 g
VITAMINEB1(114%DZR), B6(41%DZR), B2(31%DZR), Folați
MINERALEMn(407%DZR), P(214%DZR), Mg(118%DZR), Zn(125%DZR), Fe(67%DZR), Ca

Exemple de rețete cu cânepă

[references]

  1. Superfoods – David Wolfe
  2. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17122327
  3. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24292743
  4. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18418423
  5. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19842026
  6. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15741054
  7. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16019622
  8. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20977230
  9. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21241460
  10. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6400557
  11. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21069097
  12. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25580418

[/references]

Tags:

împărtășește cu ceilalți

Celeste

Sunt pasionată și dedicată muncii de înțelegere a sinelui și a vieții. Instrumentele mele preferate sunt contemplarea, Tarotul, meditațiile sonore și comunicarea cu divinul. Fie ca să ne întâlnim în spațiul dintre cuvinte, unde iubirea devine experiență.

Poate îți plac și acestea

Alătură-te Călătoriei Magice

Primiți notificări despre postări noi, citiri, știri magice și reduceri
10EUR discount la prima comandă

Completând acest formular sunteți de acord cu Termeni și Condiții.

Primește notificări mai rapide, conectează-te cu mine și comentează postările alăturându-te la grupul de Telegram.

4 comentarii la “Semințele de cânepă – unul dintre cele mai nutritive surse de hrană”

    1. Mulțumesc. Sincer nu auzisem de dulceață de cânepă, m-ai făcut curioasă :).

  1. MULTUMESC,MULTUMESC,MULTUMESC
    Articolul acesta despre canepa e mai mult decat binevenit.
    L-am trimis tuturor prietenelor.
    Poate totusi se conving ca ce mananc eu nu vine de la extraterestrii.
    Numai bine si sanatate multa iti doresc.

    1. :) Multumim, si noi la fel. L-am scris cu placere si curiozitate, am invatat multe in timp ce se scria.Si noi am fost surprinsi de cate am aflat si de cat de minunata este canepa. Bucurie si naturalete !

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart