Hrănindu-mă fără sare, pentru o perioadă, am început să îmi dau seama ce combinații de condimente să folosesc astfel încât, să nu simt lipsa acesteia. De foarte multe ori simțim nevoia de sare pentru că organismul nostru are nevoie de minerale, iar legumele pe care le consumăm nu au cantitatea de minerale pe care ar trebui sa o aibă sau de care noi avem nevoie.
De exemplu, dacă aveți niște roșii care nu sunt puțin sărate, cum ar trebui să fie, atunci ele nu conțin suficiente minerale. Pentru a satisface dorința de roșii sărate, adaugați în salata voastră leuștean proaspăt și cimbru uscat.
Dacă doriți să adaugați sare, vă recomand sarea naturală de salină, sarea de mare sau sarea roz de Himalaia. Sarea vegetală este extrem de ajutătoare pentru cei, care din diferite motive de sănătate, nu pot consuma sare.
Pentru a face o sare vegetală puteți folosi următoarea combinație. Toate ingredientele sunt sub formă uscată și transformate în pudră cu ajutorul unei râșnițe de cafea.
Ingrediente
- 2 lingurițe pudră de mărar uscat
- 3.5 – 4 lingurițe pudră de frunze verzi de țelină uscată
- 3 lingurițe pudră de leuștean uscat
- 1.5 linguriță pudră de ceapă galbenă uscată
- 1 linguriță pudră de usturoi uscat
- 1 linguriță pudră de țelină rădăcină uscată
- 1 linguriță pudră de cimbru uscat
Mod de preparare
Se amestecă toate pudrele într-un recipient și se păstrează într-un loc uscat și ferit de razele soarelui.
Pentru a îmbunătăți conținutul de minerale, mai puteți adăuga în sarea vegetală și alge dulse deshidratate și măcinate pudră.
Dacă vă plac algele puteți adăuga și alte tipuri, sub formă de pudră. Dacă aveți probleme cu usturoiul sau ceapa, le puteți omite, deși în această combinație, uscate, în cantitate așa de mică, nu ar trebui să vă facă probleme.
Secretele bucătarului
Leușteanul uscat este puțin amar, deci gustați și potriviți cum vi se pare mai bine. Dacă simțiți nevoia ca amestecul să fie și mai sărat, mai adăugați frunzele de țelină uscate și țelină rădăcină uscată.
Eu am uscat ceapa, țelina și frunzele sale, leușteanul, usturoiul, mărarul la deshidrator. Dacă nu aveți deshidrator, le puteți cumpăra deja uscate.
Pentru a realiza această rețetă am deshidratat următoarele :
- 3 țeline mici cu tot cu frunzele și tulpinile lor verzi
- 3 cepe medii
- 5 legături de mărar
- 5 legături de leuștean
- o căpățână de usturoi
Din anumite ingrediente va mai rămâne ceva cantitate, dar nu-i bai, repetați rețeta pentru a obține mai multă sare vegetală, sau folosiți-le ca și condimente în salate și supe. Ceapa deshidrată și usturoiul au ieșit o minune de bune, nu se compară cu cele cumpărate.
Legumele au fost ținute în deshidrator până când s-au uscat de tot, fără să existe conținut umed. Când le pipăi cu degetele trebuie să fie complet uscate și tari. Unele trebuie să stea mai puțin la deshidrator, de exemplu frunzele verzi. Ceapa, țelina și usturoiul au fost tăiate foarte subțire, ca să se poată deshidrata mai rapid.
Le-am ținut cel puțin 8 ore la deshidratat, la temperatura de 41 grade C, iar ceapa și rădăcina de țelină au durat cel mai mult.
Superba idee! Azi iau ingredientele si o fac.
Alte combinatii de mirodenii ?
Multumesc
Buna Adriana, sper ca ti-a iesit combinatia. Alte combinatii nu am incercat, daca mai fac pun pe blog. O zi frumoasa !
Noi folosim sarea de Himalaya si sarea din Hawai, insa e foarte bine ca am descoperit aceasta reteta! Multumesc!
Cu placere, sa o folositi sanatosi !
Buna ziua,
As avea si eu niste intrebari:
1.sarea neiodata romaneasca nu e buna?
2.pentru inceput ar fi bun si un deshidrator la 200 de Ron (am fost f fericita cand am gasit unul atat de ieftin,are doar 4 tavi darnu stiu cat e de bun)?
1) Sarea gema romaneasca este ca sarea de salina, este mai buna decat sarea de masa sau cea mai procesata. Dar sarea in general este un adaos care te face sa mananci mai mult si ascunde sau schimba gustul alimentelor. Pe langa aceasta deshidrateaza daca este folosita in exces, asa cum este folosita de obicei. Minerarele se iau din fructe si legume proaspete, pentru ca acestea transforma minerarele anorganice din sol, in minerale organice potrivite pentru corpul uman. Iti recomand sa citesti si articolul numit “Ce inseamna pofta de ceva sarat”, il gasesti in categoria “De stiut”. Dar nu te speria, ca la orice alt lucru se renunta treptat, nu brusc :) si bazat pe alegerea fiecaruia.
2) Presupun, dupa pret, ca nu ii poti regla temperatura si astfel s-ar putea sa le faci la temp prea mare sau prea mica, si ori se usuca prea tare ori se strica(fermenteaza). Stiu ca este unul un pic mai scump, despre care am primit si pareri ok, chiar daca nu are nici el posibilitate de a seta corect temperatura, este la aprox 500 – 600 RON,forma rotunda.
Unde se gaseste ceapa uscata?
Buna Adriana, dupa cum scrie in articol noi am uscat-o in deshidratorul nostru. Dar stiu ca gasesti fulgi de ceapa sau ceapa uscata pudra la magazinele cu produse naturale, sau la magazinele online. Uite aici un exemplu de unde poti lua : Ceapa macinata si aici inca unul Ceapa pudra naturala.
multumesc pentru precizari
Buna! Cand am citit titlu m-a dus gandul la semintele de chimen. Cele macinate mi se par ca inlocuiesc perfect sarea, le folosesc de mai bine de jumatate de an :) Foarte buna articolul!
E o idee buna pentru cui ii place chimenul, eu nu prea il suport, nu imi place gustul lui :)
Minunata reteta, mai alaes ca imi plac toate ingredientele. Chiar am o problema cu sarea. Imi place sa o adaug la legume si e o problema cu tensiunea. Si eu am observat ca daca pun ingrediente mai multe la salate pun mai putina sare. Vara asta cu ajutorul Domnului sper sa imi procur si eu un deshidrator, care e destul de scump pentru bugetul meu. Dar avand in vedere ca mi-am schimbat modul de alimentatie merita investitia. Costa cat un aragaz. Ma gandesc si eu ca imi iau aragaz nou…. Vreau sa va intreb daca este suficient cel cu 4 sau 5 tavi ?
Noi am inlocuit aragazul cu un deshidrator, si am modificat un pic mobila din bucatarie pentru a face aceasta schimbare. Mai avem o plita electrica pe care o folosim foarte rar.Noi avem din cel cu 9 tavi, si de exemplu pentru aceasta reteta, l-am umplut de 2 ori :). Depinde cum doresti si dupa bugetul tau, vara noi vom deshidrata mai multe legume pentru iarna. Daca nu il poti lua pe cel cu 9 tavi, cel cu 5 tavi este ok.
Bun gasit,
Puteti detaila,va rog frumos,procesul de deshidratare?(cam cum le-ati taiat, cite ore le-ati deshidratat, etc)
Multumesc din inima pentru munca voastra,sinteti minunati!
Buna Irina, am actualizat in articol raspunsul la intrebarea ta. Multumim pentru cuvintele tale, este minunat si pentru noi sa stim ce gandesc cititori nostri :).