10 beneficii uimitoare ale Rodiei – simbolul fertilității

10 beneficii uimitoare ale rodiei
Rodia, originara din Persia, a fost legata de multe culturi și religii de-a lungul secolelor, din cele mai vechi timpuri, fiind considerata simbolul fertilității, datorita numeroaselor semințe pe care le conține. Se spune ca Venus, zeița iubirii, oferea rodii în dar favoriților sai.

Rodia a fost folosita în Europa, pana în perioada Renașterii, în scop curativ, iar în Orientul Mijlociu s-a folosit întotdeauna la prepararea mâncărurilor. Astăzi, rodia se cultiva pe suprafețe întinse din Franța, Spania, Grecia  și Israel pana în America și în toată Asia.

Rodia are o forma apropiata de cea a mărului, cu o coaja subțire, lucioasa, roșie-aurie și un caliciu mare. Înauntru are o sumedenie de semințe, fiecare dintre ele într-o alveola de gel roz, translucid, unite printr-o pulpa amara, astringenta, gălbuie, ce se extinde pe coaja, în interior. Aceste semințe dau numele fructului: mar cu semințe(pome-granates). Semințele sunt bogate în vitamina C și constituie o bogata sursa de fibre. O singura rodie asigura 40% din necesarul de vitamina C, de acid folic, vitaminele A și E. Acest fruct conține de 3 ori mai multi antioxidanți decât vinul rosu sau ceaiul verde, atât de lăudat. Rodiile, care au în jur de 72 de kilocalorii la suta de grame, conțin, de asemenea, tanini, zaharuri, pectina, fosfor și celuloza.

Conținutul Nutritiv al Rodiei

  • antioxidanți de tip polifenoli – aceștia lupta împotriva radicalilor liberi, radicali care nu fac altceva decât sa accelereze îmbătrânirea prematura a corpului și sa provoace diferite afecțiuni
  • Vitamina A
  • Vitamina B (B3 0.3mg/100g, B5 0.6mg/100g, B6 10% din DZR)
  • Vitamina C – întărește musculatura și vasele de sânge, ajuta la formarea colagenului și la absorbția de fier
  • Vitamina E
  • Vitamina K – ajuta la coagularea sângelui
  • Potasiu – ajuta la optimizarea tensiunii arteriale și la întărirea oaselor
  • Fier – necesar corpului pentru a produce hemoglobină
  • fibre – ușurează digestia, reduc colesterolul de tip LDL
  • fosfor
  • calciu
  • magneziu
  • zinc

Beneficiile Rodiei pentru sănătate

Ajutor în tratamentul cancerului de prostată

Cercetătorii au descoperit că sucul de rodie poate ajuta la stoparea creșterii celulelor cancerului de prostată, cel mai frecvent cancer pentru bărbați din Statele Unite. Deși studiile sunt la începutul lor, acestea ne aduc rezultate pozitive în folosirea sucului de rodie pentru acest tip de cancer.

Într-un studiu al subiecților bărbați cu cancer de prostată recurent și creșterea nivelului antigenului specific prostatic (PSA), cercetătorii au descoperit că un consum de suc de rodie a redus în mod semnificativ rata la care PSA crește. Alte studii au constatat că anumiți compuși din sucul de rodie prezintă efecte antitumorigenice puternice și au inhibat creșterea celulelor cancerului de prostată în laborator1,2,3.

Ajută la echilibrarea tensiunii arteriale și susține sănătatea inimii

Semințele de rodie conțin diferite tipuri de antioxidanți și polifenoli bioactivi care promovează, prin mai multe mecanisme, sănătatea cardiovasculară, inclusiv nivelurile sănătoase ale tensiunii arteriale.

Un studiu din 2013 a concluzionat că consumul de suc de rodie ar trebui să fie luat în considerare atât în contextul intervențiilor dietetice cât și farmacologice pentru hipertensiune arterială4. Un alt studiu publicat în studiul fitoterapiei a constatat, de asemenea, că sucul de rodie este un supliment cardioprotector benefic pentru subiecții hipertensivi și a scăzut tensiunea arterială în mod natural după numai două săptămâni de administrare zilnică5.

Are un rol antiinflamator și ajută în tratamentul artritei

Având un conținut bogat în antioxidanți și polifenoli, rodia are un efect antiinflamator și astfel reduce inflamația la nivelul tuturor organelor interne, făcând sângele să curgă mai ușor și ajutând la eliminarea toxinelor.

Rodiile și sucul de rodie alină durerile reumatice și, mai ales, cele din articulații. Artrita este o inflamație a uneia sau mai multor articulații, provocând durere și rigiditate care se pot agrava odată cu vârsta. Rodiile ajută în tratamentele naturale pentru artrită, deoarece sunt o sursă de antioxidanți, care acționează ca agenți antiinflamatori în organism.

Testarea pe animale demonstrează că extractul de semințe de rodie poate reduce debutul și incidența artritei induse de colagen. Studiile efectuate cu subiecți animale arată, de asemenea, că severitatea artritei și inflamației articulare au fost semnificativ reduse cu consumul de extract sau suc de rodie6.

Afrodiziac natural

În multe culturi, rodiile au fost asociate cu fertilitatea și abundența din cauza conținutului lor cu semințe. Un studiu efectuat de Universitatea Queen Margaret din Edinburgh a constatat că consumul de suc de rodii pur crește semnificativ nivelul de testosteron salivar (media de 24%), în plus față de efectele pozitive asupra tensiunii arteriale și a dispoziției7. Testosteronul crescut poate duce la starea de spirit sporită și la creșterea dorinței sexuale.

Deoarece sucul de rodii a fost dovedit a fi benefic în creșterea fluxului sanguin, el poate fi util și în disfuncțiile erectile. Cu un nivel ridicat de antioxidanți, vitaminele A, C, E și de fier, cercetătorii au descoperit ca un pahar de suc de rodie pe zi poate creste nivelul de testosteron intre 16% și 30% îmbunătățind starea de spirit și crescând libidoul.

Ajutor în tratamentul cancerului de sân

Sucul de rodie fermentat are dublu efect antiproliferativ comparativ cu sucul de rodii proaspăt în liniile celulare de cancer mamar uman MCF-7 (linia celulară de cancer mamar izolată în 1970 de la o femeie caucaziană de 69 de ani) și MB-MDA-231. În plus, uleiul de semințe de rodii a provocat 90% prevenirea proliferării celulelor MCF-78,9.

În prezent se studiază efectul rodiei în diferite alte tipuri de cancer, și s-au văzut efecte pozitive sau interesante pentru cancerul de plămân, cancerul de colon și cel de piele.

Efect puternic în infecțiile bacteriene

Deoarece rezistența bacteriană la medicamentele antimicrobiene este în creștere, plantele medicinale au fost considerate ca agenți alternativi. Rodia a fost aprobată pe scară largă pentru proprietățile sale antimicrobiene10,11. S-a demonstrat că pulberea uscată de coji de rodie are o inhibare ridicată a Candida Albicans12.

Se indică faptul că o combinație de extract de coajă de rodie cu ioni Cu (II) prezintă efecte antimicrobiene îmbunătățite față de MSSA(stafilococ aureus sensibil la meticilină) și MRSA(stafilococul aureus rezistent la meticilină) izolate13.

Una dintre principalele bacterii ce cauzează infecții ale tractului urinar este Escherichia Coli. S-a demonstrat o activitate antibacteriană puternică a extractului de rodie în etanol împotriva E. coli14.

Din cauza efectelor sale antiinflamatorii și antibacteriene, sucul de rodii este un bun tratament pentru prevenirea plăcii bacteriene, curățind interiorul gurii și dinții. Este nevoie de o aplicare cu grijă, deoarece sucul de rodii este foarte puternic și poate să aibă efecte mai puțin dorite asupra dinților de o slabă calitate.

Ajută la dezvoltarea inteligenței și a memoriei

Studiile au raportat beneficii asupra memoriei și alte beneficii cognitive ale polifenolilor, care se găsesc abundent în semințele de rodii și sucul lor.

Disfuncția de memorie este o plângere comună după intervenția chirurgicală asupra inimii și poate fi legată de o stare ischemică difuză. Ischemia poate induce daune printr-un număr de mecanisme, inclusiv stresul oxidativ. Deoarece rodiile conțin o varietate de polifenoli, antioxidanți și alte elemente potențial benefice, s-a testat dacă suplimentarea cu un extract de rodie înainte și după operația cardiacă ar putea proteja împotriva disfuncției cognitive postoperatorii.

Pacienților care au suferit o intervenție chirurgicală de bypass și / sau de valvă arterială coronariană le-au fost administrate fie 2 g extract de rodie (în 2 pilule), fie placebo (pastile care nu conțin ingrediente de rodie) pe zi, cu o săptămână înainte de intervenție chirurgicală și la 6 săptămâni după intervenția chirurgicală. Pacienților li s-a administrat, de asemenea, o serie de teste neuropsihologice pentru evaluarea funcției de memorie la o săptămână înainte de intervenția chirurgicală, la 2 săptămâni după operație și la 6 săptămâni după operație. Grupul placebo a prezentat deficite semnificative în retenția de memorie postoperatorie, iar tratamentul cu rodii nu numai că a protejat de acest efect, dar de asemenea a îmbunătățit performanța de reținere a memoriei timp de până la 6 săptămâni după intervenția chirurgicală, comparativ cu performanța inițială pre-chirurgicală15.

Efectele benefice ale rodiei au fost observate și în tratamentul bolii Alzheimer, îmbunătățind memoria și protecția celulară.

Ajută în tratamentul diabetului

Pentru pacienții cu diabet zaharat, consumul de suc de rodie poate reduce riscul bolilor coronariene diverse. Odată cu aceasta, există o reducere a întăririi arterelor, care inhibă dezvoltarea diferitelor boli cardiace.

Ficatul gras este cea mai frecventă funcție hepatică anormală la diabetici. Sucul și extractul de rodii au fost examinate pentru efectele lor antidiabetice asupra șobolanilor diabetici de tip II și obezi. Șobolanii hrăniți cu extract de floare de rodie de 500 mg / kg / zi timp de 6 săptămâni au prezentat scăderea raportului dintre greutatea ficatului și lungimea tibiei și scăderea densității lipidice și tensiunii hepatice16.

Un alt studiu a testat efectele rodiei asupra rezistenței la insulină și obezității. Dieta bogată în grăsimi cu 1% ulei de semințe de rodie (sursă bogată de acid punicic) a fost administrată timp de 12 săptămâni pentru a induce obezitatea și rezistența la insulină la șoareci. Grupul care a fost hrănit cu semințe de rodii a prezentat o greutate corporală mai mică (4%) și o masă de grăsime corporală (3,1%), comparativ cu numai șoareci hrăniți cu dieta bogată în grăsimi. O îmbunătățire clară a fost observată la sensibilitatea periferică la insulină (70%) în șobolanii administrați cu ulei de semințe de rodie17.

Susține funcțiile sistemului reproducător

S-a demonstrat că extractul de rodie are un efect de protecție embrionară împotriva stresului oxidativ indus de anumite medicamente chimioterapeutice – folosite în tratamentul cancerului18.În acest fel rodia ne poate proteja sarcina în timpul unei intervenții medicale chimioterapeutice, ceea ce indică efectele sale benefice generale de susținere a dezvoltării fătului.

Mai mult, consumul de suc de rodie contribuie la creșterea concentrației spermei, motilitatea, densitatea celulară spermatogenă, diametrul tubulilor seminiferoși și grosimea stratului celular germinale19.

Pe lângă toate acestea, rodia mai este folosită pentru stimularea lactației, dat fiind formei sale de sân și efectelor sale asupra fertilității.

Susține funcția sistemului imunitar

Prin calitățile sale anti-cancerigene, anti-mutagene, anti-carcinogene, antivirale și antibacteriene, rodia și extractele de rodie susțin funcția sistemului imunitar, și astfel sănătatea întregului organism.

Cosmetica naturală

În cosmetică s-a descoperit că extractele de rodie sunt foarte bune pentru sănătatea pielii, unghiilor și părului. Fructul conține acid elagic care are efecte anti-cancerigene, anti-mutagene, anti-carcinogene, antivirale și ajuta la depigmentarea petelor produse de arsurile solare, așa s-a ajuns la cremele anti-îmbătrânire, pe baza de rodii, care se pare că sunt foarte eficiente.

Cum sa alegem rodiile

La cumpărare, se vor alege rodiile care par mai grele și au coaja intens strălucitoare, fără tăieturi sau zbârcituri. Rodia se consuma numai când este foarte coaptă și semințele din interior sunt roșii. Fructele mai mari au mai mult suc. Când sunt copte, cedează puțin la apăsarea cu degetul. Dacă sunt prea moi, nu mai sunt bune, pot fi chiar alterate.

Dacă fructul are o coaja mata, sau pătată, este vechi.
Fructele proaspete se pot păstra la loc răcoros, maxim o lună. Depozitate la răcoare timp îndelungat, coaja devine mată, iar fructul se întărește. Nu mai este bun de mâncat, sau pentru suc, dar se pot recupera semințele, sau se poate pisa și folosi pe post de masca pentru împrospătarea tenului.
Rodiile se culeg în stare coaptă. După recolta fructul nu mai produce zaharuri.

Semințele uscate de rodie sunt un condiment rafinat, folosit, în special, în bucătăria orientală.

Cum sa deschizi o rodie

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=sHyqoeB0Wlk&w=640&h=385]

Idei de utilizare ale rodiei

Ne place rodia foarte mult și de obicei o mâncam pur și simplu, imediat după ce o deschidem, dar o folosim și în rețete. Este foarte buna în preparatele ce conțin cacao și în salate de fructe și verdețuri.

[show_inner_articles ids=”261,4694″]

[references]

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3380882
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2815223
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18790748
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24575134
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23519910
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2438359
  7. http://www.endocrine-abstracts.org/ea/0028/ea0028P313.htm?utm_source=htw&utm_medium=Facebook&utm_campaign=health
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15554563
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16920736
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18590349
  11. Lansky E, Shubert S, Neeman I. Pharmacological and therapeutic properties of pomegranate. Israel: CIHEAM-Options Mediterraneennes; 2004;42:231–5.
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20930339
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19635137
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15261962
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3671682
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19429373
  17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21440024
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19374262
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18222572

[/references]

Tags:

împărtășește cu ceilalți

Celeste

Sunt pasionată și dedicată muncii de înțelegere a sinelui și a vieții. Instrumentele mele preferate sunt contemplarea, Tarotul, meditațiile sonore și comunicarea cu divinul. Fie ca să ne întâlnim în spațiul dintre cuvinte, unde iubirea devine experiență.

Poate îți plac și acestea

Alătură-te Călătoriei Magice

Primiți notificări despre postări noi, citiri, știri magice și reduceri
10EUR discount la prima comandă

Completând acest formular sunteți de acord cu Termeni și Condiții.

Primește notificări mai rapide, conectează-te cu mine și comentează postările alăturându-te la grupul de Telegram.

4 comentarii la “10 beneficii uimitoare ale Rodiei – simbolul fertilității”

  1. Sâmburii de rodie se mănâncă pur și simplu așa întregi, sau se usucă și râșnesc? și ce gust au, dulceag sau amărui ?
    mulțumesc !

    1. Se consumă pur și simplu. Se pot scuipa după ce sunt bine mestecați dacă stomacul nu suportă. Sunt acrii-dulci cu un gust specific de rodie, absolut delicioși.

    1. Nu iti recomand sa iei suc de rodie din comert, decat daca este presat la rece, nepasteurizat si este facut doar din rodii.Chiar daca spun ei ca este din rodie, poate sa contina doar 5-10 % rodie si atat, si mai sunt adaugate si o gramada de lucruri care nu isi au locul acolo, citeste ambalajul. Mananca rodie cruda sau fa sucuri si smoothie-uri impreuna cu alte fructe, la tine acasa :).

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top