Mie personal din totdeauna mi-a plăcut mierea și am auzit numai lucruri benefice despre ea, începând de la bunic (care a avut câțiva stupi). Încă îmi place, ar trebuie folosită cu respect, fără exagerări, ca orice super-aliment.
Produsele apicole sunt considerate a fi unele dintre super-alimentele de top și unele dintre cele mai concentrate surse nutritive. Este recomandat a consuma produse apicole de calitate superioară în mod zilnic.
Mierea organica/sălbatică, crudă, în stare nefiltrată este bogată în minerale, antioxidanți, probiotice, enzime și este una dintre alimentele cu cea mai mare vibrație energetica de pe Terra. Pe lângă toate acestea, este și ușor de digerat. Cea mai mare parte a mierii consumate astăzi este mierea procesată care a fost încălzită și filtrată, și în unele cazuri chiar diluată. Spre deosebire de mierea prelucrată, mierea crudă nu este jefuita de valoarea sa nutritiva incredibilă și de puterile ei vindecătoare.
Mierea de albine este un produs natural complex rezultat al nectarului floral al plantelor și al îmbogățirii acestuia de către albine cu substanțe proprii, prin acțiunea sucului secretat de glandele acestora.
Mierea de albine a fost prima substanță dulce folosită în hrana omului, fiind precursoarea zaharului procesat din trestie sau din sfeclă. Mierea a fost mult timp prețuită și considerată ca o substanță magico-religioasă de către multe popoare.
Polenul de albine este unul dintre cele mai complete superalimente din natură, conținând vitamina B9, toți cei 22 de aminoacizi esențiali, este delicios la gust și este o sursă importantă de proteine.
Propolis este o substanță care sigilează și protejează stupul. Propolis este o substanță medicinală, cu proprietăți imune și antibacteriene colectată și produsă de albine.
Este important de știut că albinele cu miere și polen non-organic au fost tratate necorespunzător de corporațiile apicole, asta incluzând alimentarea lor cu fructoză din sirop de porumb, afumarea stupilor și tratarea plantelor cu pesticide.
BENEFICII MIERE
Mierea neprocesată este o sursă bogată în enzime, care ne mărește reflexele, alerta mentală și chiar fluxul de IQ-ul(energie). Este recomandat să consumăm miere sălbatică, pentru că acum 10 000 ani, omul nu avea agricultură și se hrănea doar din ce îi oferea natura, iar oasele erau mai bogate în minerale. Odată cu venirea agriculturii, a început și demineralizarea osoasă. Mierea ar trebui consumată crudă, doar așa îți poate furniza enzimele ei.
Se folosește în tratarea mai multor boli : diaree, ulcer, sindrom de colon iritabil, probleme gastrointestinale, cancere, infecții stafilococice, difterie, infecții de tract urinar, meningite, infecții respiratorii, sinuzite, pneumonie, tuberculoza, febra tifoida, dizenterie. Mierea se folosește și în tratarea rănilor : abcese, arsuri, ulcere cervicale, tăieri, fistule, ulcere maligne, răni chirurgicale, piciorul diabeticului, ulcere de piele, ulcere varicoase etc. Mierea este inadecvată copiilor sub 1 an, deoarece ei pot face botulism, datorită posibilității toxicității polenului.
Pentru oamenii care au cancer, este indicat să stea cât mai departe de miere, agave, fructoză din sirop de porumb sau îndulcitori, chiar și de alimentele dulci nepreparate termic, pe perioada tratamentului și recuperării lor. Aceasta este din cauză că în aceste cazuri se recomandă o dietă foarte simplă, strictă și săracă în glucide.
Mierea este o alternativă mai sănătoasă față de zahărul alb
Dacă vom compara mierea cu zahărul alb sau alte produse procesate cu rol de îndulcitor, mierea va ieși mereu câștigătoare, având un efect mult mai echilibrant și benefic față de acestea.
Într-un studiu făcut pe șoareci, s-a observat că mierea provoacă mult mai puține dezechilibre de greutate, având un efect de 14-20% mai mic cu privire la creșterea în greutate decât extractul de sucroză(zahăr alb) și o rată de 29% mai mică de creștere a trigliceridelor 2.
Într-un alt studiu, de această dată de tip dublu-orb, cu pacienți umani, s-a observat că mierea are un efect de sătura mai repede și de a diminua efectul de creștere al glicemiei, față de sucroză 3.
Tratament desensibilizant pentru alergiile la polen
Mierea neprocesată de origine locală poate fi un adevărat remediu pentru cei ce au alergii sezoniere la polen. Prin consumul de miere, care conține polen din flora locală, ni se micșorează sensibilitatea la acesta și simptomele alergice sunt reduse. Pentru ca acest tratament să fie eficient, miere a trebuie să fie neapărat crudă, neprocesată.
Un studiu realizat în 2003, a constatat că un consum de miere la o doză mare (un gram pe kilogram de greutate corporală de miere zilnic) poate îmbunătăți simptomele alergiei pe o perioadă de opt săptămâni. Cercetătorii au observat faptul că aportul de miere a îmbunătățit simptomele generale ale rinitei alergice. Rinita alergică este un răspuns alergic care provoacă ochi iritați și cu lacrimi, strănut și alte simptome similare 4.
Sursă naturală de energie
Mierea este un bun adjuvant pentru cei ce doresc să aibă mai multă energie și pentru cei care fac sport și exerciții fizice. Aceasta ne oferă carbohidrați, zaharuri naturale (80%) cu o absorbție imediată ce ne aduc un aport mare de energie, necesară pentru momentele de efort. Este indicată înainte sau după efort fizic.
Ajută la vindecarea rănilor
Pansamentele cu miere sunt cunoscute pentru a ajuta vindecarea rănilor. Peter Charles Molan de la Universitatea din Waikato, Noua Zeelandă, a găsit în mai multe studii că mierea este un antibacterian natural cu efecte de vindecare a rănilor. De-asemenea, s-a constatat că mierea reacționează cu fluidele organismului pentru a produce peroxid de hidrogen, creând un mediu inospitalier pentru bacterii 5.
Pentru arsuri și răni, mierea este aplicată direct pe zona cu probleme, iar pansamentul este schimbat o dată la 24-48 ore.
Tratament eficient pentru tuse
Datorită proprietăților sale antibacteriene, mierea este un bun remediu pentru tuse, calmând zona gâtului și promovând eliminarea rapidă a mucusului. Pentru această vă recomand să consumați miere cu un grad înalt de proprietăți antioxidante și antibacteriene precum mierea Manuka.
BENEFICII POLEN
Polenul de la albine este un aliment alcalin, bogat în nutrienți. Este bogat în antioxidanți, ajutând corpul să lupte mai bine împotriva radicalilor liberi. Are proprietăți afrodisiace și îmbunătățește fertilitatea, reducând problemele legate de prostată. Polenul ajuta în recuperarea mai rapidă după un efort susținut, menține constant bătăile inimii în efort, mărește puterea, energia, anduranța și viteza organismului. Mulți sportivi au ca supliment nutritiv polenul în dieta lor.
Polenul reduce producția de histamine, neutralizând multe alergii. Prezența complexului de vitamine B în polen, mărește longevitatea și ajută în eliminarea acneelor. Este benefic și în simptomele diabetului tip II restaurând mineralele și luptând împotriva deficientelor metabolice. Polenul ajuta organismul în anemii, constipație, colici, sinuzite, astm și bronșite.
Este sursa a 18 vitamine incluzând aproape tot complexul de vitamine B (mai puțin vitamina B12), C, D, E, caroten, toți aminoacizii esențiali, 15% lecitină. Potrivit cercetătorilor este una dintre cele mai bogate surse de proteine, 25%. De fapt, polenul are de la 5-7 ori mai multe proteine decât carnea, ouăle și brânza și este și ușor de asimilat.
BENEFICII LĂPTIȘOR DE MATCĂ
Sintetizat din combinarea polenului cu miere înăuntrul corpurilor unui grup special de albine tinere, lăptișorul de matcă este unul din super-alimentele mai puțin înțelese din lume. Secretat de glandele faringeale, lăptișorul de matcă este consistent, lăptos și este singurul factor determinant ce face transformarea unei albine normale într-o albină regină.
Lăptișorul de matca este cunoscut ca un rejuvenator, conținând vitamina B5 și alte vitamine din complexul B plus aminoacizi, magneziu, zinc, fier și mangan. Este un puternic energizant, efectul său a fost asemuit cu al cafeinei dar fără efectele secundare ale acesteia.
Lăptișorul de matcă este al doilea în lume la conținutul sau de acid pantotenic(B5) și conține 50 % proteine, 20 % carbohidrați și 14% grăsimi. Este foarte activ în tratamentul dezechilibrelor glandulare și hormonale, incluzând cele cauzate de probleme de prostată sau menstruale. Ajuta în tratamentul bolilor de inimă, ateroscleroză și angină.
BENEFICII PROPOLIS
Potențialul de boală este mare într-un stup, de aceea albinele au găsit o soluție adunând rășina de pe copaci, în ceea ce noi știm astăzi ca propolis. Bioflavonoidele conținute de propolis au un puternic rol antibiotic, antifungic și antibacterian. Albinele îl folosesc pentru a-și repara stupul și a face ușițe și ferestre, iar acesta le protejează împotriva virusurilor și bacteriilor. Propolisul este un aliment natural care nu are efecte secundare precum medicamentele antibiotice.
Propolisul este o sursă bună de minerale, aminoacizi, grăsimi bune, vitamina C,vitamina E, provitamina A și complexul B. Este de-asemenea și o sursă extraordinară de aminoacizi și bioflavonoizi.
Mai toate rețetele de dulciuri pot conține miere crudă sau alt îndulcitor natural. Mierea se poate adăuga și în sosuri pentru salate sau anumite mâncărici crude.
[references]
- Superfoods – David Wolfe
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21310307
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21504975
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24188941
- http://www.drgrotte.com/honey-medicine.shtml
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22419319
[/references]
Pe mine m-a ajutat foarte mult laptisorul de matca in tratarea unor afectiuni ale glandelor suprarenale.Organism slabit,sindrom de oboseala cronica,o situatie destul de grava in care nu gaseam o rezolvare.Optati pentru o dieta raw si produse naturale si va indreptati cu pasi siguri spre o viata sanatoasa.Va spun din experienta.
Produsele apicole sunt extrem de benefice pentru sanatate!