Pătrunjelul – verdeața sănătății și vitalității

Pătrunjelul este o plantă uimitoare, el colectează foarte multe informații de la stele și soare, pentru a ni le împărtăși nouă. El exprimă vigoare, tinerețe și este o plantă care are o mare bucurie de a dărui.

Pătrunjelul este o plantă bianuală aromatică (petroselium hortense) din familia Umbelifere. Varietățile cele mai cultivate în Europa sunt pătrunjelul comun sau neted cu frunze mici și aromate, pătrunjelul de Neapole, cu frunze mari și tulpina groasă și pătrunjelul creț, cu frunzele crețe.

Pătrunjelul este originar din Europa meridională, orientală și din Asia Mică. Egiptenii îl foloseau ca deodorant. Pătrunjelul poate fi considerat “verdeața sănătății” sau “aliment-medicament” pentru că de la el se folosește totul: rădăcina, frunzele și semințele. Este bine să îl avem permanent în frigider, fie vara, fie iarna, proaspăt. Păstrat la lumină, acesta se oxidează repede.

Pătrunjelul proaspăt (100 g) conține: apa – 8,3 g; proteine, 3,7 g; lipide – 0.6 g; fibre alimentare – 5,6 g; fier – 4,2 mg; calciu – 220 mg; sodiu – 20 mg; potasiu – 670 mg; fosfor – 75 mg; vitamina C 160 mg (lămâia conține 100 mg; este de 4 ori mai bogat în vitamina C decât portocala și varza!); acid folic – 129 ųg; vitamine B6, E, D.

[show_inner_articles ids=”543, 1055″]

Proprietăți benefice

Ajută în diabet

Pătrunjelul a fost observat că diminuează indicele glicemic al sângelui, într-un studiu realizat la Universitatea Marmara din Istanbul, Turcia1. Cercetările au arătat că șobolanii diabetici care au fost tratați cu pătrunjel au arătat nivele normale ale glicemiei.

Efect anti-inflamator și de prevenire a cancerului

Pătrunjelul este folosit din vechime pentru proprietățile sale anti-inflamatorii, astfel încât era  folosit prin aplicație locală, pe tăieturi, julituri, dureri de dinți. Dar pătrunjelul nu este util doar la exterior ci și la interiorul corpului, unde proprietățile sale anti-inflamatorii, reduc inflamațiile interne și astfel ne protejează de diferite boli grave precum artrită reumatoidă, probleme ale sistemului cardiovascular sau cancer2. S-au observat efecte benefice în cancerul de prostată, cancerul mamar, de colon și anumite tipuri de cancer de piele și leucemie.

Susține sănătatea sistemului osos

Prin aportul de mineralele, vitaminele și alte elemente, pătrunjelul ne susține sănătatea oaselor, oferindu-ne un cocktail de vitalitate, cu un volum redus. Pentru a amplifica cantitatea de minerale, folosiți pătrunjel uscat în alimentația voastră. Alegeți pătrunjel care nu este foarte uscat, galben sau negru, ci din acela care are o culoare frumoasă, verde intens.

Consumul scăzut de vitamina K a fost asociat cu un risc mai mare de fracturi osoasă, de aceea este necesar un aport adecvat de vitamina K care susține sănătatea oaselor prin îmbunătățirea absorbției de calciu și reducerea excreției calciului prin urină.

Într-un studiu recent, subiecții cu cele mai ridicate niveluri de vitamina K au avut cu 22% mai puține fracturi decât ci cu niveluri scăzute4. Zece tije de pătrunjel sunt suficiente pentru a acoperi aportul zilnic recomandat de vitamina K.

Efect vasodilatator și regenerator

Frunzele de pătrunjel pot fi folosite pentru cei ce au probleme de circulație venoasă și cei cu hipertensiune, deoarece dilatează și relaxează venele, facilitând astfel fluxul sangvin. Protejează arterele și regenerează capilarele, astfel previne artroza și alte afecțiuni cardio-vasculare.

Efect diuretic

Pătrunjelul are efect depurativ asupra sângelui, antrenând eliminarea acidului uric prin acțiunea substanței numită apiol, pe care o conține, fiind astfel util în tratarea gutei, anemiei și reumatismului.

Este demonstrat că pătrunjelul ajută la eliminarea rapidă a unei cantități semnificative de apă, din organism, decât se realizează în mod normal3. Dacă sunteți afectați de edem sau reținere de fluide, câteva lingurițe de suc de pătrunjel, sau un ceai de pătrunjel, vă pot oferi o ușurare. Edemul este o afecțiune medicală în care un pacient reține mai mult lichid în organism decât ceea ce ar trebui să dețină în condiții normale.

Rădăcinile plantei sunt, de-asemenea, foarte utile în contracararea pietrelor de rinichi. Un ceai de rădăcină de pătrunjel este bine-cunoscut ca remediu general de detoxifiere.

Susține sistemul imunitar

Prin vitaminele sale și efectele sale antioxidante, antiseptice, vermifuge, anti-rahitice, anti-toxice, pătrunjelul ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos.

Într-un studiu despre efectele pătrunjelului în sănătatea umană, s-a observat că acesta previne stresul oxidativ5. În timpul studiului, participanții au fost supuși, inițial, la o dietă care nu conținea surse de antioxidanți. Cercetătorii au observat că atunci când subiecții erau pe dieta restricționată, markerii de stres oxidativ au crescut, iar când pătrunjelul a fost adăugat la dieta lor, în a doua jumătate a studiului, acesta a inversat efectele semnelor de stres.

Îmbunătățește digestia

Pătrunjelul și uleiul esențial de pătrunjel sunt folosite pentru a ameliora o serie de simptome și tulburări gastro-intestinale, precum constipație, balonare, indigestie și greață. În conformitate cu cunoașterea Ayurveda, pătrunjelul susține digestia, deoarece uleiul esențial de pătrunjel stimulează producția biliară și a sucurilor gastrice, care sunt necesare pentru funcția corectă a enzimelor implicate absorbția nutrienților. Uleiul esențial de pătrunjel poate fi diluat și frecat pe zona stomacului pentru a ușura tranzitul și senzația de greutate.

Sănătatea sistemului reproducător feminin

Pătrunjelul este binecunoscut pentru proprietățile sale de calmare și reglare a contracțiilor uterine, eliminând astfel durerile provocate de menstruație. A nu se exagera cu acesta, deoarece prea mult poate cauza amplificarea contracțiilor atunci când nu avem nevoie, ca de exemplu în cazul femeilor însărcinate.

Contra-indicații

În cazul femeilor însărcinate este nevoie să nu se exagereze cu cantitatea de pătrunjel, proaspăt sau uscat, deoarece poate provoca contracții în anumite cazuri.

Pătrunjelul conține oxalați, iar cei cei au probleme renale sau alergie la oxalați trebuie să aibă grijă la cantitatea consumată. Nu se recomandă să se consume în fiecare zi.

Deoarece pătrunjelul conține o cantitate bună de Vitamina K, este important să nu modificați, brusc și semnificativ, cantitatea de vitamină K din dietă în timp ce luați substanțe/medicamente anti-coagulante.

Pătrunjelul în homeopatie

Pătrunjelul are mai multe forme sub care se folosește în homeopatie. Unul din numele folosit frecvent cu remediile pe bază de pătrunjel este Petroselinum. Aceste remedii se folosesc de obicei în cazuri de infecții urinare și probleme de dereglare a apetitului.

Rețete simple de remedii cu pătrunjel

Pătrunjelul poate fi consumat și sub forma de suc pur obținut cu storcătorul electric.

Se pun frunzele în storcător și apă cât să le cuprindă. Se pasează totul până devine o pastă.
Aceasta pastă se poate bea ca atare sau se bea filtrată. Este recomandat ca sucul să se bea imediat ce a fost preparat. În nici un caz nu se ține în frigider mai mult de cinci ore. Se bea zilnic sucul obținut dintr-o legătură de pătrunjel preferabil înainte de a mânca. Cura durează doua săptămâni.

Pentru cei care vor să facă o cură de suc de pătrunjel, pentru dobândirea unei stări generale bune, doza este de 30-60 ml pe zi, în combinație cu morcov.

Infuzia de frunze de pătrunjel (1 linguriță / 1 cana de apă) ajuta în intoxicațiile cu tutun și alcool. La fel ajută decoctul de rădăcină de pătrunjel (2 rădăcini fierte 5 minute în 1 cană apă, apoi infuzate 5 minute).

Ajuta în afecțiuni oculare, mai ales dacă se bea suc de pătrunjel, morcov, țelina și andive.

Pentru hidropizie (edeme), reumatism, litiaza urinară, oligurie, tulburări de ciclu, prostată, boli de stomac se poate consuma acest decoct : din 50 g rădăcină, semințe sau frunze la 1L de apă, timp de 5 minute, apoi se infuzează 15 minute. Se consumă 2 cești mici pe zi, înaintea meselor, înghițindu-se și mestecându-se încet, câte puțin.

[show_inner_articles ids=”2581, 1200, 440, 2067″]

[references]

  1. https://link.springer.com/article/10.1023%2FB%3AQUAL.0000041152.24423.bb
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3070765/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11849841
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5413254/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10615220

[/references]

Tags:

împărtășește cu ceilalți

Celeste

Sunt pasionată și dedicată muncii de înțelegere a sinelui și a vieții. Instrumentele mele preferate sunt contemplarea, Tarotul, meditațiile sonore și comunicarea cu divinul. Fie ca să ne întâlnim în spațiul dintre cuvinte, unde iubirea devine experiență.

Poate îți plac și acestea

Alătură-te Călătoriei Magice

Primiți notificări despre postări noi, citiri, știri magice și reduceri
10EUR discount la prima comandă

Completând acest formular sunteți de acord cu Termeni și Condiții.

Primește notificări mai rapide, conectează-te cu mine și comentează postările alăturându-te la grupul de Telegram.

4 comentarii la “Pătrunjelul – verdeața sănătății și vitalității”

  1. Draga Celeste,
    multumesc pentru raspunsul prompt.

    N-am gasit prea multa documetatie, in afara de cartea Huldei…n-am gasit nimic special pentru organele vitale in parte, doar despre detoxifierea generala a organismului. Si pe mine ma interesa comportamentul ficatului.

    Dar, de ex., Arnold ehret propune ca dietă doar fructele si legumele cu frunze verzi. Evident, permite un stadiu de tranziție pe care fiecare si-l poate alege cum stie el mai bine…. important e ca ținta sa fie :fructe si frunze verzi.
    Gunter da si el o serie de retete cu multa uruiala si mult lapte.
    Altii spun doar BIO si doar Organic.

    Tu spui 15-20% grasimi si…da! asa mai merge….desi eu vad in blogosfera painici cu seminte, pateuri asisderea, dulciuri idem.
    Acuma na…. ar fi trebuit sa-ncep dezmatul RAw prin aprilie ca tot omul, sau ca tot ursul (din barlog) …pana atunci o sa ma multumesc cu radacinoase, mere si banane. despre legumele di supermarket am citit numai de rău :(

    Mai vorbim pe parcurs.
    Mult spor la scris :)

    1. Orice cura de detox curata tot corpul, nu prea are cum sa faca altfel, pentru toate functioneaza impreuna. Daca vrei sa cureti ficatul, trebuie sa faci o cura de detox din care sa scoti orice aliment cu multe grasimi si proteine : nuci, masline, avocado etc si in care sa adaugi plante care sa ajute la curatarea si functionarea ficatului, un amestec pentru curatarea de microogranisme in exces sau viermi etc. , sucuri de fructe si frunze verzi. Este mai mult de spus, in functie de fiecare organism in parte si de modul sau de viata. Noi nu avem un anumit mod fix de vedere, fiecare trebuie sa isi gaseasca echilibrul , si exista si oameni care pot manca numai fructe si vegetale, sau doar fructe si sa se simta excelent.Si fructele, legumele contin grasimi si proteine. Nu am nici o problema cu nimic, atat timp cat te simti excelent :). Fiecare merge pe drumul sau si vede unde il duce :). 15-20 % seminte/nuci este dieta raw vegan general acceptata si verificata de multi.

      Este mai usor sa incepi vara sa mananci crud, asa am inceput si noi :). Noi luam din piata legume, si pana acum am gasit legume bune.
      Mult succes !

  2. Foarte frumos siteul vostru si foarte bine organizat.
    Sa traiti bine si sa scrieti mult :)
    Dar.
    Regimul, stilul asta de viata, credeti ca e indicat si persoanelor cu insuficienta hepatica, ciroze, hepatite, etc ?
    Nucile, semintele, avocado, chiar daca sunt saturate, monosaturate sau cum ‘or mai fi ele, sunt totusi grasimi.
    Sau nu?

    1. Draga Solana,

      Multumim pentru aprecieri :) Apreciem exprimarea ! Stilul acesta de viata este pentru oricine si-l doreste, dieta cruda este recomandata mai ales persoanelor care sufera de boli, pentru ca de obicei urmand aceasta dieta, se vindeca multe boli sau se amelioreaza considerabil. Pentru orice boala exista o metoda de detoxifiere, bazata pe hrana vie, care poate reface functia hepatica (pentru cei cu ciroza, insuficienta hepatica, hepatite). Pur si simplu acest stil de mancare in sine este o detoxifiere pentru un organism care mananca “traditional”. Nucile, semintele sunt grasimi bune, usor absorbite de organism. Grasimile sunt necesare bunei functionari a organismului.In acest stil de viata nucile si semintele sunt doar maxim 15-20 % din dieta, nu se folosesc in exces, si de obicei se folosesc inmuiate in prealabil. Inmuierea lor in apa, reduce aportul de grasimi, trezeste enzimele si le face mult mai usor de absorbit. Avocado este un fruct cu proprietati exceptionale, si nici nu ai cum sa exagerezi cu el pentru ca este foarte satios.
      Unele retetele de pe site-urile de profil sunt mai complicate, dar nu inseamna ca asta se mananca in fiecare zi, doar ca nu are sens sa pui un bol de nuci inmuiate pe blog :), oricine stie sa faca asta.
      Daca mai aveti intrebari va raspund cu drag

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart