Palmierul de cocos poate ajunge până la 30 m înălțime. Termenul “nucă de cocos” se referă la sămânța palmierului de cocos. Palmierii de cocos se dezvoltă foarte bine în mediul salin, ei crescând în apropierea mărilor și oceanelor, dar se pot dezvolta și pe teren de tip argilă. Le place mediul călduros (temperatura ideală fiind intre 22-32 grade C ,înghețul le este fatal), cu mult soare, precipitațiile abundente și umiditate ridicată (60-80%). Încă nu se știe exact originea palmierilor de cocos, dar se crede că ei ar proveni din Filipine.
Nuca de cocos este un filtru natural de apă, și îi ia 9 luni pentru a filtra fiecare litru de apă din scoarță. Apa din cocos este o bogată sursă de electroliți.
Apa din nuca de cocos tânără este aproape identică cu plasma din sângele uman. În al doilea război mondial din Pacific, între anii 1941-1945, la soldații râniți din ambele tabere li se administra apa din nuca de cocos ca și transfuzie, în locul plasmei. Plasma este în proporție de 55% în sângele uman, restul de 45% reprezinta hemoglobina – care este transformată de plante în sânge (clorofilă). Atunci când consumam o băutură cu 55% apă de cocos și 45% suc din plante verzi (cum ar fi iarbă de grâu), practic ne facem o transfuzie sangvină.
Nucile de cocos sunt ideale pentru sănătate mai ales în perioada lor de creștere. Ele conțin acizi grași saturați, care au rol în refacerea țesuturilor, îmbunătățirea sistemului nervos și care măresc producția de lapte matern și refac fluidele sexuale masculine.
Beneficiile nucilor de cocos pentru sănătate
Produsele din nucă de cocos (nuci de cocos tinere, creme și uleiuri) au următoarele beneficii :
- îmbunătățesc digestia și absorbția de vitamine și aminoacizi
- susțin sistemul imunitar, având efect antiviral, antifungic și antimicrobian
- reechilibrează zaharului din sânge și sunt foarte utile în hipoglicemii
- îmbunătățesc absorbția ionilor de calciu și magneziu la nivelul rinichilor
- conțin peste 90% grăsime saturată naturală, cu rol în construcția celulară a corpului.
- conțin antioxidanți
- ajută corpul să folosească acizii grași esențiali omega-3 și omega-6 și alți acizi grași și fosfolipide. Puteți combina uleiul de cocos cu super-alimente care conțin acizi grași esențiali omega-3 ca semințele de cânepă, pudra de fitoplancton marin, algele albastre verzi etc. Uleiul de cocos și acizii grași omega-3 își dublează eficiența, decât atunci când sunt consumate individual.
- ajută și sprijină funcțiile hormonale ale corpului
- sunt un precursor nutrițional al hormonului anti-îmbătrânire, pregnenolon
- măresc viteza funcției tiroidiene, permițând corpului să scape de toxinele acumulate. Nuca de cocos nu este depozitată în organism sub forma de grăsimi, dimpotrivă, ea ajuta la arderea grăsimilor.
- ajută în reechilibrarea nivelurilor de grăsimi saturate ale pielii, țesuturilor subcutanate și ale membranelor celulare individuale
- îmbunătățesc metabolismul și ajuta la pierdea greutății corporale
- sprijină sistemul cardiovascular
Consumând nuci de cocos proaspete, cu conținut de apă ridicat obținem :
- o sursă excelentă de nutrienți pentru copii
- o bună hidratare
- un efect de răcorire al corpului
- o protecție mai bună a pielii când este aplicată pe tegumente
- prezența sodiului și albuminei în apa de cocos, o face să fie alimentul potrivit în cazuri de holeră
- excelent efect tonic pentru toate vârstele
- ajută în calmarea infecțiilor de tract urinar și a colicilor renale în caz de litiaza renală
- este folosit ca substitut de plasmă sangvina, deoarece este steril, nu produce efect de încălzire, nu distruge hematiile și este bine tolerat de organism
Sursă bogată de acizi grași
Multe din informațiile din mass media despre grăsimile saturate și colesterol sunt neclare. Grăsimile saturate au fost ținta unei propagande ostile. Această propagandă argumentează că grăsimile saturate provoacă o înfundare a arterelor, când de fapt, plaga arterială este datorată consumării grăsimilor nesaturate râncede (uleiul de porumb rânced, uleiul hidrogenat de soia) și a tuturor grăsimilor procesate provenite de la produsele animale.
În trecut, animalele erau active și nu erau hrănite cu cereale, resturi animale sau produse pe care ele nu le-ar fi consumat în mediul lor natural. De aceea, carnea lor nu avea foarte multe grăsimi nocive, cum are acum.
Uleiul de cocos nu conține colesterol, dar ajută la reglarea nivelului de colesterol din organism. Proprietățile de normalizare a colesterolului din uleiul de cocos sunt un rezultat direct al abilitații de stimulare a funcției tiroidiene. În prezența unui hormon tiroidian adecvat, colesterolul este transformat prin proces enzimatic în steroizi benefici precum progesteron, DHEA și pregnenolon. Aceste substanțe ajuta împotriva bolilor de inimă, senilității, obezității, cancerului și alte boli asociate cu îmbătrânirea și degenerarea.
Pregnenolonul este un factor important, care conferă produselor din cocos calitățile de înfrumusețare. Pregnenolonul îmbunătățește circulația la nivelul pielii, ajută în face-lifturi, reduce cearcănele, tratează herpesul, înlătură oboseala, îmbunătățește memoria și protejează sistemul nervos.
Sursă de antioxidanții cu rol antiinflamator
Ca derivat din nuca de cocos, pregnenolonul este un antioxidant.
Cercetătorii au constatat că uleiul de cocos dublează abilitatea de folosire a antioxidanților, acizilor grași omega-3. Din cauza aceasta, se recomandă combinarea uleiurilor care conțin acizi omega-3 (ulei din în, ulei din cânepa, ulei din alge) împreună cu uleiul de cocos.
Într-un studiu din India, nivelurile ridicate de antioxidanți prezenți în uleiul de nucă de cocos virgin au redus inflamația și au tratați artrita mai eficient decât medicamentele3.
Reglează glicemia
Crema și uleiul din nuca de cocos reglează glicemia, ne fac să ne simțim mai tonici și ne ajută să trecem mai bine peste stres.
Când celulele refuză să mai răspundă la insulină, atunci sunt considerate rezistente la insulină, iar pancreasul începe să lucreze în supra-producție pentru a compensa rezistența. Rezistența la insulină este precursorul diabetului de tip II.
Deoarece produsele din cocos conțin cetone, acestea pot feri corpului un alt tip de energie care nu este dependentă de insulină și astfel se poate scădea rezistența la insulină.
Glanda tiroida și scăderea în greutate
Uleiurile nesaturate procesate termic (uleiul din porumb, uleiul din floarea soarelui, uleiul din rapiță, margarina de soia) scad viteza metabolismului, contribuind la hipotiroidism și creșterea în greutate. Acest lucru se întâmplă, nu doar pentru că uleiurile nesaturate procesate suprima răspunsul hormonului tiroidian, dar suprima și transportul hormonului prin proteina transportoare de hormon.
Consumând produse din cocos regulat, funcția tiroidiană își revine la normal și mărește activitatea metabolică, ducând la scăderea în greutate. Cei care sunt pe medicație tiroidiană trebuie să fie precauți și să consulte un doctor holistic, înainte de a renunța la medicamentație.
Un studiu realizat pe femei cu obezitate în regiunea abdominală a ajuns la concluzia că un consum zilnic de ulei de cocos a dus la diminuarea circumferinței abdominale și astfel la scăderea în greutate4.
Ajută în tratamentul bolii Alzheimer
S-a observat că pacienții cu Alzheimer pierd capabilitatea din creier de a-și crea propria insulină, pentru a procesa glucoza și astfel a aduce energie în celulele creierului. Dar corpul nostru dispune și de alte metode de a se hrăni și anume cetonele. Uleiul de cocos este o sursă de cetone și astfel devine o sursă de energie pentru celulele creierului, care apoi își recuperează funcția5,6.
Susține sistemul imunitar prin efect antiviral și antibacterian
Sunt multe afecțiuni azi cauzate de ieșirea de sub control a familiilor de fungi, bacterii și paraziți sau prin acțiunea virusurilor. Uleiul de cocos conține acid lauric (monolaurină), care este cunoscut pentru reducerea proliferării candidei, pentru combaterea bacteriilor și pentru crearea unui mediu ostil pentru viruși7.
Susține flora bacteriană și ajută digestia
Produsele din nucă de cocos pot ajuta la îmbunătățirea florei bacteriene și a sănătății prin distrugerea bacteriilor nocive și a candidei în exces. Dezechilibrul Candidei poate reduce acidul gastric secretat la nivelul stomacului, și astfel duce la o digestie slabă cu probleme precum balonări și crampe.
Se recomandă consumul de ulei de cocos cu acizii grași omega-3, deoarece crește eficiența absorbției acestora. De-asemenea, produsele din cocos ajută la mărirea absorbției de vitamine solubile în grăsimi și de calciu și magneziu.
Cum alegem produsele din nucă de cocos ?
Ideal ar fi consumul de nuci de cocos crescute organic de cea mai bună calitate. Deși uleiul de cocos și crema de cocos rezistă foarte bine la temperatură, nu exagerați cu prepararea lor termică.
Se găsesc nuci de cocos sălbatice disponibile în majoritatea piețelor și supermarketurilor. Selectați nucile de cocos maro, păroase care au cele 3 gauri fără urme de mucegai.
Nucile de cocos hibrid Thai. Acestea sunt nucile tăiate în forma conica de culoare verde, sau tăiate, de culoare albă. Acestea au un gust mai dulce și o pulpă mai subțire și mai moale.
Apa din nucă de cocos. Nu folosiți recipiente din aluminiu pentru a pune apa de cocos, aluminiul este toxic și poate fi eliberat în apă. Alegeți apa de cocos naturală, băută direct din nuca de cocos, sau găsiți apă îmbuteliată, fără alte adaosuri.
Uleiul și crema de cocos au fost folosite atât ca aliment, cât și în scop medicinal de când a luat naștere istoria. Crema de cocos este atât de delicioasă, încât marea încercare este să te oprești din a o mânca. Crema și uleiul de cocos conțin lanțuri medii de acizi grași ușor de metabolizat de corpul uman și sunt transformați în energie foarte rapid.
Uleiul de cocos. Este de preferat să puneți uleiul de cocos în pahar de chihlimbar, ceramică. Evitați recipientele din plastic, plasticul se poate infiltra în ulei, datorita proprietăților solvente ale uleiului. Uleiul de cocos poate fi folosit la gătit, ideal fiind adăugat în ultimele minute de preparare termică. De-asemenea, uleiul de cocos este un bun ulei de corp, de față și pentru modelarea părului.
Ca orice alt ulei, uleiul de cocos trebuie să fie presat la rece și îmbuteliat în recipiente închise la culoare, deoarece este sensibil la razele solare. Uleiul de cocos este stabil și poate fi păstrat la temperatura camerei , în recipiente închise și în lipsa oxigenului, el putând rezista pana la 2 ani (multi spun ca el poate rezista chiar și 5 ani). Poate fi păstrat și în frigider odată deschis, dar nu este recomandat pentru a garanta prospețimea.
Crema din nucă de cocos sau untul din nuca de cocos. Crema din nuca de cocos este foarte nutritiva și se poate adăuga în mâncăruri, atunci când acestea sunt servite. De-asemenea se poate folosi la crearea de diferite tipuri de dulciuri precum prăjituri, torturi și smoothie-uri.
Produsele uscate. Pudra și fulgii de cocos sunt produse obținute prin uscarea pulpei de cocos, și pot fi folosite la mâncăruri sau dulciuri. Uscarea este o bună metodă de a păstra nuca de cocos un timp mai îndelungat.
Zahărul de cocos. Zahărul de nucă de cocos este o alternativă mai naturală la zahărul normal, conținând mici cantități de minerale și vitamine și având un efect mai blând asupra indicelui glicemic. Pe lângă acestea, este totuși un zahăr concentrat, de aceea trebuie consumat cu moderație.
Făina de nucă de cocos. Este obținută din pulpa de cocos uscată și măcinată fin. Ea are un conținut ridicat de fibre și poate fi folosită la gătit. Totuși țineți seama de a nu găti excesiv, pentru a păstra cât mai multe din calitățile sale. 1/4 cană de făină are 120 calorii și 10 g de fibre, comparativ cu același gramaj de făină de migdale, care are 160 calorii și doar 3 g de fibre.
Cum folosim nuca de cocos ?
Unul din cele mai ușoare utilizări este băutul apei din interiorul nucii, cu ajutorul unui pai. Pentru a ajunge la apă, se face o gaură la una dintre cele 3 adâncituri cu ajutorul unui cuțit și apoi se introduce un pai. Se bea apa sau se extrage într-un pahar.
Apoi se sparge nuca de cocos. Aici se pot folosi diverse metode, eu folosesc un ciocan mic. Se scoate pulpa albă cu ajutorul unei linguri…sau un cuțit. Pulpa albă se poate folosi într-o diversitate de moduri : direct consumată sau prin prepararea de produse sărate sau dulci. Dacă ne mai rămâne ceva, o putem congela sau deshidrata pentru o utilizare ulterioară.
Crema de cocos este bogata în nutrienți. Adulții pot consuma 2-4 linguri de cremă de cocos pe zi în diverse moduri : fie direct, fie în băuturile favorite sau împreună cu alte super-alimente, etc.
Uleiul de cocos poate fi consumat direct sau ca sos pentru salate, în mâncăruri sau în smoothie-uri. Este recomandat 1-4 linguri pe zi.
Încercați să consumați apa din nuca de cocos cu proteinele din super-alimente ( spirulina, algele albastre-verzi, chlorella, semințele de cânepă etc.) pentru a vă da necesarul de energie de care aveți nevoie pe durata unei zile. Consumul de apă de nucă de cocos poate diminua semnificativ consumul de apă, de aceea nu este recomandat la persoanele cu hiperkalemie (exces de potasiu), probleme renale, insuficiență suprarenală acută, pacienții cu hemoliza urmând să facă transfuzii de sânge.
Exemple de rețete cu nucă de cocos
- Coco-banana smoothie
- Bulgărași de nea zmeurați
- Tort cherry-vanilla
- Bomboane coco-choco
- Trufe de ciocolată
- Prăjitura CocoNegreSa
[references]
- Superfoods – David Wolfe
- Fats that Heal, Fats that Kill – Udo Erasmus
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24613207?dopt=Abstract
- Facultatea de Nutriție din Brazilia. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19437058
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24150106
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25301680
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080
[/references]