Mărarul (Anethum graveolens) este o plantă anuală, cu viață scurtă, nativă din sudul Europei, sud-vestul și centrul Asiei. Este singura specie a genului Anethum, deși clasificată de unii botaniști în relație cu genul Peucedanum ca Peucedanum graveolens (L.) C.B.Clarke. Se spune că era folosit în Evul Mediu pentru a alunga spiritele rele. La romani, mărarul este un simbol al vitalității. Efectele benefice ale mărarului au fost menționate și în farmacopeea egipteanǎ de acum 5000 de ani.
Mărarul este o plantă care rezistă la temperaturi scăzute. Ea se seamănă toamna sau primăvara foarte devreme, direct în sol, la o adâncime de 2–3 cm. Necesită umiditate mai ales în timpul germinării semințelor. Recoltarea frunzelor verzi poate începe când plantele au 10–12 cm înălțime.
Proprietăți nutritive
Frunzele și semințele mărarului au mult ulei volatil, bogat în anetol, carvona, vitamina A, C, B1, B2, B3, E, PP, acid folic, caroten, săruri minerale, fier, potasiu, calciu, fosfor, mangan, magneziu, cupru, flavonoide. Acest ulei volatil este folosit atât în industria alimentara cât și în cosmetică.
Beneficiile mărarului pentru sănătate
Îmbunătățește digestia
Mărarul este o iarbă aromată, frecvent utilizată pentru aperitive. Uleiurile esențiale prezente în acesta stimulează secreția de sucuri digestive, la nivelul stomacului și bilei. Aceste uleiuri stimulează, de-asemenea, mișcarea peristaltică a intestinului, ușurând trecerea bolului alimentar și ameliorând astfel constipația.
Susține Igiena Orală
Mărarul are rolul de a împrospăta respirația și a elimina infecțiile de la nivelul gurii. Poate fi folosit după fiecare masă, pentru o împrospătare eficientă a cavitații bucale.
Previne Insomnia
Uleiurile esențiale găsite în mărar au un efect sedativ și hipnotic, adică stimulează și pacifică în același timp. Complexul de flavonoide și vitamina B activează secreția anumitor substanțe(enzime, hormoni etc.), ajutându-ne astfel să obținem un somn regenerator.
Calmează balonările
Cu o acțiune carminativă binecunoscută, mărarul poate ajuta la prevenirea stărilor neplăcute și uneori dureroase de gaze în exces. Acțiunea sa și aportul de fibre, pe care îl conține, ajută la împingerea gazelor și eliminarea lor sigură și mai rapidă.
Infuzia cu semințe de mărar ajută în caz de colici intestinale, calmând și ajutând la eliminarea gazelor.
Susține sistemul imunitar
Mărarul are și o acțiune antimicrobiana, deci este un bun dezinfectant intern, folosit cu succes și în tratarea dizenteriei. Ajutând la eliminarea organismelor nedorite din interiorul nostru, acesta susține funcția sistemului imunitar.
În cercetare, uleiul esențial de mărar verde a fost dovedit a fi eficient împotriva mai multor tulpini de bacterii, inhibând complet dezvoltarea unei boli devastatoare a grâului și a orzului provocată de patogenul Fusarium graminearum. Uleiul esențial de mărar este foarte potent și este toxic pentru alte cinci bacterii, inclusiv Staphylococcus aureus și Bacillus cereus1.
Un alt studiu a constatat că extractele de mărar obținute din semințe stocate timp de 35 de ani au ucis de asemenea câteva tulpini fungice, cum ar fi mucegaiul Aspergillus niger și drojdiile Saccharomyces cerevisiae și Candida albicans2.
Calmează sughițul
Sughițurile apar din diverse motive, dar în primul rând ele apar datorită gazului prins la nivelul stomacului și a presiunii acestuia de a ieși prin esofag. A doua cauză se datorează anumitor alergii, hipersensibilități și disfuncții nervoase. Deoarece mărarul ajută la eliminarea gazelor și la reducerea formării lor, prin acțiunea sa carminativă, acesta ajută la calmarea sughițului. Prin acțiunea sa ca sedativ, mărarul ajută la calmarea sughițului datorită alergiilor, hiperactivității sau tulburărilor nervoase.
[show_inner_articles ids=”1187, 1295″]
Reduce Inflamația
Mărarul este cunoscut de mult ca o plantă cu acțiune antiinflamatoare, ceea ce înseamnă că ajută la reducerea inflamației și a durerii asociate cu boli, cum ar fi artrita reumatoidă și guta.
Susține frumusețea feminină
Mărarul este minunat pentru a menține sănătatea și frumusețea sânilor, precum și pentru echilibrarea ciclurilor de menstruație.
Mărarul conține flavonoide, substanțe cu acțiune asemănătoare estrogenului ( hormoni feminini), numite fitoestrogeni. Aceste substanțe din mărar echilibrează nivelul hormonilor feminini. De aceea , consumul regulat de mărar este recomandat în sindromul pre-menstrual ( dureri în sâni și abdominale, nervozitate în perioada ciclului), stimularea lactației, menstre abundente.
Un studiu realizat de Departamentul de Biostatistică și Demografie al Universității Khon Kaen din Thailanda a analizat efectele mărarului în rândul elevelor cu dismenoree primară, cunoscută în mod obișnuit precum dureri sau crampe menstruale, care au apărut în adolescența lor târzie sau după ce au împlinit 20 de ani. Intervențiile au inclus 12 medicamente diferite pe bază de plante: mărar, mușețel, scorțișoară, trandafir, fenicul, schinduf, ghimbir, guava, rubarbă, uzara, valeriană și zataria, precum și cinci suplimente nealimentare (ulei de pește, melatonină, și sulfat de zinc) într-o varietate de formulări și doze. Chiar dacă efectele nu au fost puternice, unele dovezi ale eficacității pentru mai multe suplimente au fost clare, prin faptul că au redus unele din simptome, precum disconfortul și durerea asociate cu crampe. Unul dintre acestea este mărarul3.
Poate ajuta în tratamentul epilepsiei
Epilepsia este o afecțiune debilitantă și de multe ori înfricoșătoare, pentru cei care o au dar și pentru familiile lor. Aceasta este o tulburare neurologică, caracterizată de convulsii imprevizibile și episodice. Deși există multe medicamente ce ajută la reducerea simptomelor, cum ar fi convulsiile, cele mai multe dintre acestea au efecte secundare neplăcute.
Țările care nu au parte de dezvoltarea medicinei științifice au folosit plante pentru a ajuta pe cei ce suferă de epilepsie. Cercetătorii din întreaga lume au studiat mult această tulburare, și în această cercetare publicată în Jurnalul Malaezian de Științe Medicale, extractul apos de frunze de mărar a fost apreciat pentru efectele sale asupra tratării convulsiilor și epilepsiei. Evaluarea a definit că planta, având o reputație medicală tradițională ce atestă beneficiul său asupra convulsiilor, funcționează ca tratament natural pentru epilepsie4.
Ajută în tratamentul tulburărilor respiratorii
Kaempferol și anumite alte componente ale flavonoidelor din uleiurile esențiale de mărar au efect anti-congestiv și antihistaminic. Ele ajută astfel la eliminarea congestiei în sistemul respirator din cauza histaminei, alergiilor sau tusei.
Fortifică sistemul osos
Semințele de mărar au o mare concentrație de calciu . Calciul este necesar în menținerea echilibrului acido-bazic din organism, tonifierea mușchilor și susținerea calității oaselor și țesuturilor.
Susține sistemul cardiovascular
Fiind o foarte bună sursă de fibre, mărarul ajuta la reducerea colesterolului din sânge5. Ajută, de-asemenea, la normalizarea presiunii sângelui, datorită conținutului ridicat de potasiu, prevenind astfel infarctul sau atacul de cord.
Stimulează funcția renală
Patru linguri de suc proaspăt de mărar luate zilnic timp de doua săptămâni previne și combate calculii, cistitele și infecțiile renale.
[show_inner_articles ids=”357, 671″]
[references]
- https://www.researchgate.net/publication/249481666_Chemical_Constituents_Antimicrobial_Investigations_and_Antioxidative_Potentials_of_Anethum_graveolens_L_Essential_Oil_and_Acetone_Extract_Part_52
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12797755
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27000311
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3957353/
- https://www.scilit.net/article/5d8d3070e14fbb535f2745839996d6cc
[/references]