Magneziul - beneficii sănătate, carențe, exces și surse vegetale

beneficii magneziu
© celestekgodwin.ro

Magneziul este extrem de important pentru sănătatea noastră, deoarece este utilizat în mai mult de 300 de reacții biochimice, este al patrulea mineral cel mai răspândit în organism, și este parțial responsabil pentru nenumărate aspecte bune ale sănătății. Magneziul este utilizat în metabolismul carbohidraților, sinteza grăsimilor și a proteinelor și transmisia impulsurilor nervoase. Aproximativ 50% din cantitatea totală de magneziu din corpului nostru este stocată în oase, iar restul se află în mușchi, organe și fluide.

Magneziul este unul din cele 7 macro-minerale esențiale sănătății noastre, de aceea este nevoie să consumăm cel puțin 100 mg de magneziu pe zi. Deși este mai benefic să obținem cantitatea necesară de magneziu din alimentație, acolo unde este nevoie se pot utiliza suplimente alimentare ce se găsesc în magazinele naturiste sau în farmacii.

Din cauza poluării în masă atmosferei și demineralizarea solului foarte multe din vegetalele de astăzi nu mai conțin nivelul corespunzător de minerale de aceea suplimentarea este de multe ori necesară. Chiar dacă te hrănești organic, poți avea surpriza să te găsești printre cei cu deficiențe. Pentru o absorbție rapidă și o utilizare eficientă suplimentul dorit este magneziul sub formă coloidală sau pudrele de plante verzi precum iarba de grâu și ovăzul.

Mineralele și vitaminele sunt dependente unele de altele, de exemplu Vitamina C mărește absorbția de calciu și mai toate mineralele, iar familia mineralelor ajută la activarea și utilizarea vitaminelor. Deci, avem nevoie de toate elementele într-un mod echilibrat.

BENEFICII SĂNĂTATE

1. Relaxare musculară și nervoasă

Magneziul are un rol de relaxare a țesuturilor și astfel contribuie la crearea unei stări de bine generală și la decontractarea mușchilor și țesuturilor. Un masaj cu ulei de magneziu este binevenit după o zi de muncă în sala de sport.

Această funcție a magneziului este foarte importantă, deoarece ea influențează starea de sănătate a tuturor țesuturilor. Atunci când avem deficiență de magneziu, țesuturile se întăresc, nu se mai pot destinde corect, și din această cauză pot apărea contracții involuntare, contracturi și crampe dureroase și probleme de absorbție a nutrienților.

Inima este un organ musculos și în cazul unei carențe de magneziu, mușchii inimii se pot contracta anormal survenind ceea ce se numește aritmie și mai apoi chiar atacuri de cord.

2. Echilibrează flora intestinală

Carențele de magneziu sunt asociate cu stări de anxietate și depresie ce derivă din alterarea tipului de microorganisme ce trăiesc în intestinele noastre. Acest studiu11 arată legătura dintre deficiența de magneziu și dezechilibrul florei intestinale.

3. Echilibrează nivelul fluidelor și ajută digestia și detoxifierea

Prin relaxarea mușchilor colonului, magneziul ajută la o bună motilitate intestinală și la stimularea procesului de excreție, prevenind astfel constipația.

Folosit sub forma de săruri de sulfat de magneziu pentru baia picioarelor, eliberează mușchii și țesuturile inflamate de surplusul de apă.

Utilizat sub alte forme de săruri (carbonat, oxid sau hidroxid) poate servi drept pansament gastric.

Consumul de magneziu ajută la eliminarea toxinelor din organism și la reducerea efectelor otrăvirii cu plumb.

4. Metabolizarea carbohidraților, Diabet, Menținerea unei greutăți normale

Magneziul activează numeroasele enzime care intervin în mecanismele de metabolizare a carbohidraților, astfel are un rol important în utilizarea carbohidraților ca și energie și în menținerea unui nivel glicemic normal.

Diferite studii10 au confirmat relația dintre aportul zilnic de magneziu și riscul apariției diabetului. Pentru fiecare 100 de miligrame de magneziu consumate zilnic, din alimentație, riscul de a avea diabet de tip 2 scade cu aproximativ 15%. Conform cu studiile făcute de cercetători, nivelele scăzute de magneziu duc la alterarea secreției de insulină și la diminuarea sensibilității la insulină.

5. Sănătatea oaselor

Magneziul are un rol important în dezvoltarea normală a oaselor și a dinților, activând Vitamina D și ajutând la stabilizarea calciului în oase. Consumul optim de magneziu este asociat cu o sănătate bună a oaselor și un risc scăzut de osteoporoză.

Magneziul facilitează intrarea calciului în celule și astfel utilizarea eficientă a lui. Atunci când avem o carență de magneziu, calciul nu mai poate fi depus și utilizat corect de către celule, rămânând astfel în corp și acumulându-se periculos sub formă de plăci de calciu și pinteni osoși.

6. Sănătatea inimii și sistemului circulator

Magneziul susține sănătatea mușchilor, deci este esențial și în sănătatea mușchiului inimii. Un aport optim de magneziu este asociat cu un risc scăzut de ateroscleroză și de hipertensiune. Magneziul detensionează, decontractează țesuturile și ajută la mișcarea și utilizarea corectă a calciului, astfel încât acesta să nu se depună în artere și vene.

Studii recente8 au arătat că un aport crescut de calciu fără un aport corespunzător de magneziu poate duce la un risc crescut de calcifiere a arterelor și la apariția problemelor cardiovasculare și a pietrelor la rinichi.

Administrarea rapidă de magneziu după un atac de cord scade riscul de mortalitate și regularizează ritmul cardiac.

7. Sindromul pre-menstrual

Cercetarea9 sugerează faptul că persoanele afectate de sindromul pre-menstrual pot diminua simptome precum balonare, insomnie, umflarea picioarelor, luarea în greutate, sensibilitatea sânilor, printr-un aport mai mare de magneziu.

8. Sănătatea tiroidei

Simptomele de deficiență de magneziu sunt similare cu simptomele unei afecțiuni a tiroidei, precum pierderea părului, creșterea în greutate, crampe musculare, mâini și picioare reci, cicluri menstruale neregulate, energie scăzută, aritmie etc.

Când calciul și magneziul nu sunt în echilibru, tiroida este afectată. Magneziul transportă calciu în celulă. Lipsa de magneziu va determina calciul să rămână în exteriorul celulei și să construiască o "placă de calciu" care să limiteze permeabilitatea celulară. Aceasta înseamnă că hormonii tiroidieni nu pot intra în celulă deoarece nu pot trece prin acumularea de calciu.

Funcția primară a magneziului, care este esențială în afecțiunile tiroidiene, este că permite mușchilor să se relaxeze și astfel se evită crampele. Scopul hormonilor tiroidieni și a altor hormoni este de a încărca sau excita organismul. Magneziul are efectul de a încetini și relaxa sistemul, regularizând astfel nivelul de hormoni.

9. Protejează ADN-ul

Studiile au arătat că sinteza ADN este influențată de nivelul de magneziu. ADN-ul, sau acidul dezoxiribonucleic, este codul genetic al organismului, folosit în construirea proteinelor și reproducerea celulelor. Celulele din corpul nostru sunt în mod constant înlocuite cu celule noi.

Studiile au arătat că sinteza ADN este încetinită de magneziu insuficient, și este deosebit de important ca ADN-ul nostru să rămână stabil, evitând mutațiile care pot afecta negativ funcția celulară.

Magneziul nu numai că stabilizează structurile ADN, ci este prezent și în repararea ADN-ului. În combinație cu ATP, magneziul ajută de asemenea la producerea de ARN, responsabil pentru citirea ADN-ului și fabricarea proteinelor utilizate în organismul nostru.

10. Promovarea regenerării celulare și prevenirea degenerării

Prin rolul să de antagonist al Calciului, Magneziul susține funcția corectă a celulelor. Magneziul este necesar într-o concentrație mai mare în interiorul celulelor decât în spațiul exterior lor, iar Calciul invers. De aceea, avem nevoie de o cantitate suficientă de Magneziu, pentru a putea elimina Calciul, care nu este necesar, din interiorul celulelor în afara lor.

Dacă avem prea mult Calciu în interiorul celulelor, comparativ cu Magneziu, atunci celula va suferi de calcifiere și întărire, care duce în timp la diminuarea funcțiilor acesteia.

FACTORII CARE INFLUENȚEAZĂ ABSORBȚIA MAGNEZIULUI

 • nivelul corespunzător de aminoacizi poate contribui la stabilizarea nivelului de magneziu în corp;
 • magneziul se absoarbe eficient în prezența vitaminei B12;
 • cafeina din cafea, ceaiul sau băuturile răcoritoare îndulcite duc la scăderea absorbției magneziului;
 • aportul excesiv de fluor, zinc mărește necesarul de magneziu;
 • un exces de calciu declanșează o eliminare accentuata de magneziu în urina;
 • absorbția scăzută a magneziului poate fi cauzată de diabet, glicemie ridicată, precum și de medicamente, în special diureticele.

DEFICIENȚA DE MAGNEZIU

Magneziul este absorbit la nivelul intestinului subțire, de aceea nivelele acestuia în sânge sunt influențate de către starea de sănătate a sistemului digestiv și a rinichilor. O cantitate excesivă de magneziu, eliminat prin urină, poate fi cauzată de consum excesiv de alcool, diabet sau anumite medicamente.

Simptomele ce apar în carența de magneziu sunt următoarele:

 • diaree, oboseala;
 • pierdere de calciu, aritmie cardiacă;
 • oase moi și poroase;
 • digestie slabă, tulburări gastrointestinale;
 • tulburări de somn, iritabilitate, amețeli;
 • crampe și spasme, tahicardie, nervozitate, calculoză renală, stări convulsive, ten încărcat;
 • boli coronariene, stări de confuzie mentală și formarea de cheaguri de sânge;
 • pierderea poftei de mâncare, vărsături, greață;
 • căderea părului, mâini și picioare reci;
 • diabet, depresie, simptome ale menopauzei;
 • nivelul hormonului PTH scade (hormon secretat de glanda paratiroidă);

Când sunteți stresat, organismul tinde să își epuizeze rapid resursele sale de magneziu. Un simptom foarte frecvent de deficit de magneziu este pofta de ciocolata, deoarece ciocolata este bogată în acest mineral esențial.

Dacă vă situați în una din următoarele categorii de persoane atunci starea dumneavoastră de sănătate poate beneficia de un aport mai important de magneziu :

 1. persoane ce suferă de diabet
 2. persoane ce iau tratamente ce conțin diuretice, antibiotice sau medicamente împotriva cancerului
 3. consumatorii de băuturi alcoolice în exces
 4. persoanele ce suferă de probleme digestive
 5. persoanele ce suferă de lipsă de calciu sau potasiu pentru care suplimentarea cantității de magneziu poate corecta carențele respective

EXCESUL DE MAGNEZIU

Deși este destul de greu să ai un exces de magneziu, acest lucru se poate întâmpla. Aportul în exces poate duce la pierderea controlului asupra sistemului nervos. Persoanele ce suferă de probleme renale trebuie să consulte medicul înainte de a lua suplimente de magneziu.

Simptomele ce apar în aceste cazuri sunt următoarele :

 • grețuri severe și vărsături;
 • tensiune sanguină extrem de scăzută;
 • slăbiciune musculară extrem de mare;
 • tulburări respiratorii severe;
 • ritm cardiac neregulat.

MAGNEZIUL CA REMEDIU HOMEOPAT

Magneziul ca remediu homeopat, este disponibil sub două forme diferite - mag. carb.(carbonat de magneziu) și mag. phos(fosfat de magneziu). Cele două remedii homeopate sunt folosite pentru a trata diferite afecțiuni.

Mag.Carb, cunoscut și sub formă de cretă, este folosit pentru a vindeca o serie de afecțiuni de sănătate, în special tulburări de gust și probleme digestive(indigestie, crampe, diaree, constipație). Această substanță mai este folosită și în prepararea mâncării, sub denumirea de E504, și are un efect secundar cunoscut - în cantități excesive are efect purgativ.

Mag.Phos este considerat unul dintre cele mai versatile remedii în homeopatie și, prin urmare, este folosit pentru a trata o serie de afecțiuni de sănătate, dar este asociat în primul rând cu probleme de sănătate care influențează mușchii și nervii. În plus, este eficient pentru colică (dureri spasmodice în regiunea abdominală și / sau intestine), în care starea se îmbunătățește prin aplicarea presiunii și căldurii. În cele mai multe cazuri, problemele apar pe partea dreaptă a corpului și pacientul are tendința să se simtă rece. Persoanele care au nevoie cel mai mult de acest medicament homeopat sunt cele care sunt foarte sensibile, creative și intelectuale.

DOZA ZILNICĂ RECOMANDATĂ(mg)

Vârsta Bărbați Femei Femei însărcinate Femei care alăptează
0-6 luni 30 30
7-12 luni 75 75
1-3 ani 80 80
4-8 ani 130 130
9-13 ani 240 240
14-18 ani 410 360 400 360
19-30 ani 400 310 350 310
31-50 ani 420 320 360 320
peste 51 ani 420 320

IMPACTUL TRATAMENTULUI TERMIC AL ALIMENTELOR ASUPRA CONȚINUTULUI DE MAGNEZIU

Magneziul poate fi îndepărtat din alimentele vegetale prin intermediul apei în care alimentele sunt fierte. De exemplu, spanacul fiert de peste 8 minute într-o oală mare elimină aproape 20-30% din magneziul conținut în frunze. Pentru a minimiza pierderea de magneziu la gătit, este recomandat un timp scurt de preparare, folosirea unor cantități mai mici de apă, metode de gătit precum aburi sau consumarea apei în care s-a gătit.

SURSE VEGETALE DE MAGNEZIU

Legume mg / 200 calorii
Măcriș 937 mg
Sfeclă mangold 853 mg
Iarbă grasă 850 mg
Spanac 687 mg
Alge agar 503 mg
Frunze de amaranth 478 mg
Alge wakame 476 mg
Kale 419 mg
Dovlecel 314 mg
Pătrunjel 278 mg
Inima de palmier 271 mg
Broccoli 179 mg
Andive 176 mg
Castravete 173 mg
Fructe mg / 200 calorii
Lămâie 120 mg
Rubarba 114 mg
Ananas 113 mg
Suc de mure 111 mg
Kiwi 98 mg
Zmeura 85 mg
Piersici 82 mg
Căpșuni 81 mg
Jackfruit 79 mg
Pepene galben 79 mg
Semințe și nuci mg / 200 calorii
Semințe de floarea soarelui 212 mg
Semințe de susan 203 mg
Semințe de dovleac 198 mg
Semințe de floarea soarelui 212 mg
Nuci braziliene 115 mg
Nuci caju 106 mg
Migdale 96 mg
Unt de caju 88 mg
Semințe de pin 75 mg
Castane 64 mg
Fistic 43 mg
Nuci pecan 37 mg
Nuci macadamia 36 mg
Lapte de nuca de cocos 32 mg

 

Lista cu referințe articol este închisă, pentru a deschide apasă pe comutatorul alb din dreapta sus.
 1. Să trăim sănătos fără toxine - Robert Morse
 2. Biblia vitaminelor - Earl Mindell
 3. nutritiondata.self.com
 4. organicfacts.net/health-benefits/minerals/health-benefits-of-magnesium.html
 5. ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
 6. Dean C. The Magnesium Miracle. New York: Ballantine Books; 2007
 7. Pressman A. Vitamins and Minerals. New York: Alpha Books; 2007.
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257663/
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3208934/
 10. http://care.diabetesjournals.org/content/34/9/2116
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25773775


Potirul Alchimic

ALĂTURĂ-TE CĂLĂTORIEI MAGICE
Primește noutăți pe e-mail
Completând acest formular sunteți de acord cu Termeni și Condiții.
Alătură-te grupului de Telegram unde poți primi toate notificările alături de mesaje de ghidare sau inspirație.

Interesat de Explorarea Sinelui ? Descoperă Citirile Tarot…

 • Stilul meu de a citi Folosesc Tarot-ul ca un instrument de claritate, predicție și îndrumare, iar în tot ceea ce fac rolul meu este de mesager. Stilul meu este liric, intuitiv, și este un mix între consiliere pentru dezvoltare personală și o experiență mistică, în funcție și de subiectul citirii. Stilul meu de a citi Tarot combină utilizarea înțelepciunii ce vine din Tarot, Numerologie, Qabalah, [...]
Celeste k. Godwin
Despre Celeste 314 Articole
Bună dragă cititorule, mă numesc Celeste și promovez descoperirea autenticității sinelui prin conectare corp, minte și suflet. Sunt o fire foarte curioasă și pătrunzătoare, cu o determinare puternică de a descoperi misterele lumii și de a explora necunoscutul. Dacă îți plac articolele mele dă-le mai departe, și nu ezita să îmi lași un mesaj.

5 Comentarii

Lasă un răspuns

Înainte de a comenta citește regulile de inserare comentarii.

1100 caractere disponibile

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Deci pur si simplu va iubesc pentru acest articol ! :)
  Am mai citit si alte cateva articole de pe acest site si se vede clar ca va documentati foarte bine inainte. Am sa-l iau la rand si am sa-l citesc de la cap la coada pe tot.
  Multumesc pentru informatiile gratuite pe care le impartasiti cu noi !

  • Cu bucurie Marius ! Unele articole nu sunt încă actualizate, dar lucrez la ele și în curând vor fi toate, ca mai apoi să încep să adaug articole noi.