Beneficii Maca: stimulează fertilitatea și ne adaptează la stres

Beneficii Maca

Maca este o planta rădăcinoasă, numită Lepidium Meyenii sau Lepidium Peruvianum, care este cultivată de mai bine de 2600 ani în Anzii  peruvieni. Maca a fost domesticită de către incași, ea găsindu-se la început în jungla amazoniană, iar războinicii o foloseau înaintea fiecărei lupte pentru a-i face mai puternici.

Astăzi Quechua, descendenții incașilor, continuă sa cultive acest super-aliment la altitudinea lui, de 2700-3000 m. Maca face parte din familia cruciferelor alături de broccoli, varza, conopidă, kale și ridichii. Maca este recoltată la 7-9 luni de la plantare, ea crește în zonele înalte ale Anzilor, suportând variații mari de temperatura de la 18 grade C la -10 grade C. Aceasta plantă a fost folosită în scopuri medicale pentru a asigura fertilitatea oamenilor și animalelor, a fost folosită chiar ca monedă de schimb în locul banilor de către coloniștii spanioli în anul 1549.

Maca este un adaptogen, adică “adaptează”  organismul la condiții de stres, oboseală, anduranță. Îmbunătățește starea în anemii, oboseală cronică, depresii, infertilitate și sterilitate, lipsa libidoului, malnutriție, simptome de menopauză, dereglări menstruale, cancer de stomac, stres, tuberculoză.

CONȚINUT NUTRITIV MACA

Odată recoltată, maca este uscată, făcută pudră sau gătită. Pudra de maca conține 59% carbohidrați, mai mult de 10% proteine, 8,5%fibre. Proteinele conțin 20 aminoacizi și 7 aminoacizi esențiali. Este de-asemenea bogată în calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sulf, sodiu, fier și micro-minerale precum zinc, iod, cupru, seleniu, bismut, mangan, silicon. Este bogată în vitamina B1, B2, C și E.

2 linguri rase de pudră de maca, aproximativ 28 g, conține :

  • 91 calorii
  • 20 de grame de carbohidrați
  • 4 grame de proteine
  • 1 gram de grăsime
  • 2 grame de fibre
  • 79,8 miligrame de Vitamina C (133% DZR)
  • 1,7 miligrame Cupru (84% DZR)
  • 4.1 miligrame de Fier (23% DZR)
  • 560 miligrame Potasiu (16% DZR)
  • 0,3 miligrame vitamina B6 (16% DZR)
  • 0,2 miligrame de Mangan (11% DZR)
  • 1,6 miligrame de Vitamina B3 (8% DZR)
  • 70 miligrame de Calciu (7% DZR)
  • 0,1 miligrame Vitamina B2 (6% DZR)

BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE

Ne oferă energie, stabilitate emoțională și oxigenare

Maca ne ajută să trecem cu bine peste toate tipurile de stres. Pentru că aceasta plantă mărește conținutul de oxigen din sânge, ne ajuta să suportam mai bine simptomele de “rău de înălțime”  de la 2500 -3000 m altitudine. Ca adaptogen, maca furnizează mai multă energie când avem nevoie, dar nu suprasolicită organismul.

Un studiu efectuat pe pacienți femei a observat că maca pare să reducă simptomele depresiei și să amelioreze presiunea arterială diastolică la femeile aflate în post-menopauză 2.

Susține funcția sistemului endocrin

Maca acționează pe hipotalamus, glanda pituitara și pe glandele suprarenale, mărind vitalitatea, energia și libidoul.

Dr. Chacon a descris că acest super-aliment acționează pe hipotalamus, centrul hormonilor sexuali ai creierului, stimulând secreția de testosteron, progesteron și DHEA. Pe măsură ce îmbătrânim, nivelul acestor hormoni scad, iar maca ajuta în păstrarea nivelului normal de hormonilor sexuali.

Are calități afrodisiace și susține funcția sistemului reproductiv

Acțiunile pudrei de maca asupra funcțiilor sexuale sunt mai bine cunoscute față de efectele sale asupra stării și memoriei. Dr. Chacon a demonstrat în cercetarea sa, că atunci când șoarecilor li se administra pudra de maca, masculul își marea nr. de spermatozoizi și rata de motilitate a acestora, iar femela arăta o maturare multiplă a foliculilor embrionari3.

Maca este unul dintre cele mai bune super-alimente nu doar din cauza nutrienților, a aminoacizilor, și a acizilor grași, dar și pentru că ajută la creșterea fertilității. Dacă ai probleme în a concepe un copil, maca este alimentul ideal de adăugat la dieta ta. După sarcina, maca ajută femeia să producă mai mult lapte.

Îmbunătățește sănătatea sexuală a femeilor

Un studiu realizat pe pacienți femei, a observat faptul că un aport de 3.5 g de maca pe zi, reduce simptomele psihologice, incluzând anxietatea și depresia și micșorează măsurile de disfuncție sexuală la femeile aflate în post-menopauză, independent de activitatea hormonală estrogenică și androgenică 4.

Maca are un efect de echilibrare a hormonilor sexuali feminini și sa dovedit chiar că atenuează simptomele menopauzei. Consumul de maca a dus la ameliorarea simptomelor responsabile pentru manifestările fiziologice și psihologice negative ale menopauzei, frecvența și severitatea erupțiilor cutanate și transpirația nocturnă – în special. În plus față de bufeurile și transpirația frecventă, tratamentul cu Maca atenuează simptomele menopauzei, cum ar fi nervozitatea, modificările de dispoziție, somnul întrerupt, oboseala, stresul, migrena și scăderea libidoului observate la femeile aflate în post-menopauză 5.

Sprijină activitatea tiroidei

Luat regulat, s-a observat că maca diminuează sau vindecă simptomele bolilor legate de tiroidă. Nu se cunosc foarte bine procesele prin care maca afectează tiroida, dar s-a observat că alcaloizii și sterolii din această plantă acționează asupra întregului sistem endocrin.

Cum se folosește Maca ?

Cum maca este un super-aliment, poate fi utilizat în cantități mai mari decât alte plante medicinale. Poate fi folosit și pe o perioadă mai lungă de timp fără efecte adverse. Maca este un aliment care încălzește organismul și este cel mai potrivit în zonele cu climat rece.

Maca se cumpără de obicei sub forma de pudră organică uscata. Poți să folosești 1 lingură, sau mai mult din aceasta pudră, în smoothie, ceaiuri, lapte de nuci sau orice alta băutură naturală. Maca are o legătură magică cu cacao, așa că o poți adăuga în mai toate preparatele unde se folosește cacao.

Un minimum de 10g pe zi este necesar pentru ca tu să observi ceva beneficii, doza recomandată fiind de 20g pe zi.

Rețete în care am folosit maca :

  1. Coco-banana smoothie
  2. Tarte umplute cu gem de merișor și cireșe
  3. Smoothie cu zmeură

[references]

  1. Superfoods- David Wolfe
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24931003
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11753476
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18784609
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614644/
  6. Chacon RG. PhD Thesis. Peru: Univ. Natl. Mayo de San Marcos; 1961. Phytochemical study on Lepidium meyenii; pp. 1–46.
  7. Maca Nutrition Values – http://nutritiondata.self.com/facts/custom/2193874/0

[/references]

Tags:

împărtășește cu ceilalți

Celeste

Sunt pasionată și dedicată muncii de înțelegere a sinelui și a vieții. Instrumentele mele preferate sunt contemplarea, Tarotul, meditațiile sonore și comunicarea cu divinul. Fie ca să ne întâlnim în spațiul dintre cuvinte, unde iubirea devine experiență.

Poate îți plac și acestea

Alătură-te Călătoriei Magice

Primiți notificări despre postări noi, citiri, știri magice și reduceri
10EUR discount la prima comandă

Completând acest formular sunteți de acord cu Termeni și Condiții.

Primește notificări mai rapide, conectează-te cu mine și comentează postările alăturându-te la grupul de Telegram.

1 comentariu la “Beneficii Maca: stimulează fertilitatea și ne adaptează la stres”

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top