Fructele goji cresc pe un arbust înalt de 1,8-2m. și se găsesc în emisfera nordică, florile lor apărând prin luna martie. Se estimează a fi aproximativ 85 de specii de goji în Asia și 15 în America de Nord și Centrală. Se presupune că aceste fructe au fost aduse în America de către imigranți care au venit din Asia. Goji sunt rezistente atât la căldură, ele putând creste și în deserturi, dar și la temperaturi foarte joase. Fructele goji fac parte din specia Lycium, care în greaca înseamnă școala învățării.
Datorita nutrienților extraordinari, a culorii roșu-portocaliu și al gustului plăcut, chinezii, tibetanii și mongolii cultivă acest fruct de mai bine de 5000 ani. Pentru a le păstra mai mult timp, fructele sunt adesea uscate, ele fiind asemănătoare unor stafide, ca formă. Provincia Ningxia din China, acolo unde se cultivă intens goji are mai multi centenari decât toată țara și rezidenții îmbătrânesc mai lent. Oamenii sunt mai activi, mai sănătoși față de cei din Vest și desigur, un rol important îl joacă acest fruct. De fapt, chinezii cred cu tărie că acest fruct le prelungește viața. Există mai multe legende, cu oameni care au trăit peste 200 ani, printre care și Li Qing Yuen (252 ani), care pe lângă o alimentație vegană, bea apa de izvor și consuma o porție de supă de goji pe zi.
Goji este un adaptogen care crește imunitatea organismului, mărește alcalinitatea, vitalitatea, oferă protecție ficatului, îmbunătățește vederea și calitatea sângelui și oferă compuși anti-îmbătrânire.
De-asemenea goji este recomandat în boli cronice ale ficatului și rinichiului, insomnie, slăbirea ligamentelor, tuberculoza, hipertensiune și impotență. Fructele goji nu sunt folosite pentru tratarea simptomelor bolilor, principalul rol al lor este de a hrăni organismul și de a-l susține în lupta cu acele boli, oferindu-i nutrienții de care are nevoie.
Sunt o sursă completă de proteine și conțin 19 aminoacizi și 8 aminoacizi esențiali. Fructele goji sunt bogate în minerale precum fier, zinc, cupru, calciu, germaniu, seleniu, fosfor, și în vitamine precum B1, B2, B6 și vitamina E. Vitamina C nu se găsește în fructele goji uscate.
Sunt printre alimente cele mai bogate în antioxidanți din lume, ele conțin de 2 pana la 4 ori mai multi antioxidanți decât în afine. Goji conțin polizaharide care fortifică sistemul imunitar.
CONȚINUT NUTRITIV GOJI
Există puține date despre conținutul nutritiv al fructelor goji, și ele diferă în funcție de tipul de fruct și de tipul tratamentului (uscat, crud etc.). 2-3 linguri de goji, 28 de grame, conțin :
- 23 de KCalorii, 6g carbohidrați, 3g proteine și 0 g grăsimi
- mai mult de 20 de oligo-elemente
- antioxidanți
- fitonutrienți, inclusiv beta-caroten, zeaxantină, licopen, criptoxantină, luteină și polizaharide
- 18 amino acizi(dintre care cei 11 esențiali)
- 2520 IU Vitamina A(50% DZR)
- 0.4 mg Vitamina B2 (21% DZR)
- 0.6 mg Cupru (28% DZR)
- 17.8 mcg Seleniu (25% DZR)
- 2.5g Fier (14% DZR)
CUM SE COMPARĂ GOJI CU ALTE SUPER-FRUCTE ?
Potrivit scării de măsurare ORAC, o mică porție de goji uscate are un scor de absorbție a radicalilor de oxigen (ORAC) de 25300. Prin comparație, măceșele au un scor ORAC de 96150, fructul Acai 102700, afinele de 6552 și semințele de rodie 3307. Toate sunt surse bune de diverși antioxidanți, dar ceea ce face ca boabele goji să stea în afară sunt combinația unică de aminoacizi, acizii grași și antioxidanții specifici.
Este o întâmplare rară ca un fruct să ofere 18 aminoacizi, dintre care 11 esențiali. De asemenea, amintiți-vă că fiecare tip de fruct oferă o gamă diferită de antioxidanți, de aceea este recomandat să consumați mai multe tipuri.
Gustul lor este dulce-acrișor, dacă ne gândim la cele uscate, cele crude având un gust mai puțin dulce și mult mai proaspăt și hidratant.
BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE
Longevitate și Hormonii de creștere(HGH)
Pe măsură ce îmbătrânim producem din ce în ce mai puțin hormoni de creștere, iar nivelul scăzut ale hormonului de creștere a fost corelat cu simptomele de îmbătrânire. Fructele goji sunt singurele alimente cunoscute care stimulează producerea de hormoni de creștere. Stimulează glanda pineala și pituitara ceea ce mărește producția glandulara de hormon de creștere (HGH). HGH este un hormon maestru care influențează nivelele pentru toți hormonii din organism.
Un om de 70 de ani produce doar o zecime din totalul de hormoni de creștere generat la vârsta de 20 de ani. Acest declin duce la deteriorarea organismului și la o energie scăzută, slăbire musculară și la o tendință de a depozita mai multă grăsime în organism.
Mărirea libido-ului și a funcțiilor sexuale
Fructele goji sunt un puternic stimulent sexual, acționează ca un tonic general, îmbunătățesc rezistenta și scad impactul stresului asupra organismului. O scădere a apetitului sexual atât la femei cat și la bărbați poate fi asociată cu scăderea producției de testosteron. Fructele goji ajuta prin mărirea producție de HGH la reglarea nivelului de testosteron.
Polizaharidele conținute de goji sunt benefice reproducerii masculine prin creșterea calității, cantității și motilității spermei, îmbunătățirea performanței sexuale și protejarea testiculelor împotriva toxicității 3.
Ajută în tratamentul diabetului și a tumorilor
Polizaharidele conținute de goji arată activități antitumorale împotriva diferitelor tipuri de celule canceroase și inhibă creșterea tumorii la șoareci prin inducerea apoptozei și a stopării ciclului celular. De-asemenea acestea prezintă efecte hipoglicemice semnificative și o activitate sensibilizantă la insulină prin creșterea metabolismului glucozei și a secreției de insulină și promovarea proliferării celulelor β pancreatice3.
Sursă de antioxidanți
Antioxidanții protejează ADN-ul de radicalii liberi și de iradiere. Fructele goji sunt o sursă bogată de antioxidanți carotenoizi. Pe lângă aceasta ne ajută să avem o piele sănătoasă și un corp curat de elemente toxice.
Îmbunătățește vederea
Fructele goji conțin 2 antioxidanți cheie : zeaxantina și luteina, care ajută la protecția ochilor împotriva radicalilor liberi. Acești antioxidanți se concentrează în centrul retinei și protejează ochiul împotriva celor mai multe cauze de pierderi ale vederii, incluzând degenerarea maculară, cataractă și retinopatie diabetică. Zeaxantina ajută la repararea membranei ochilor și la regenerarea lor.
Un studiu realizat în Elveția a constatat că în general, suplimentarea zilnică cu suplimente alimentare cu boabe de goji, timp de 90 de zile, crește concentrațiile de zeaxantină plasmatică și protejează împotriva hipopigmentării și degenerării maculare 4. Polizaharidele din goji au un efect de protecție asupra celulelor ganglionare ale retinei și astfel au un efect natural de protecție față de glaucom 3.
Hidratare
Fructele goji proaspete, în special cele sălbatice, crescând pe soluri alcaline, conțin o cantitate mare de hidrogen. Hidrogenul este elementul de care are nevoie corpul pentru a se hidrata.
Stimulează activitatea neurologică
Fructele goji ajută corpul să producă colină, un nutrient esențial în combaterea radicalilor liberi care duc la o degenerare neurologica și la boala Alzheimer.
Stimulează activitatea cardiacă
Fructele goji au abilitatea de a combate un factor cheie al bolilor de inimă – colesterol oxidaza. Colesterolul devine foarte periculos când oxidează din cauza radicalilor liberi, și grăsimile oxidate din sânge se atașează de pereții arterelor împreună cu nano-bacterii formatoare de calciu – formând placi de colesterol. Organismul nostru se protejează de aceste placi formând o enzima numita super-oxid-dismutaza(SOD). Goji ajuta la creșterea producției de SOD și astfel contribuie la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos.
Susține sănătatea organelor vitale
Fructele Goji sunt un tonic adaptogen care susțin sănătatea organelor vitale, reglând cantitatea de zahar din sânge, fortificând funcția ficatului, sistemului digestiv și pielii. Ceaiul de goji a fost folosit în Asia pentru tratarea diabetului și a tratărilor unor boli de inima. Goji conține fitonutrienți (betaina, polizaharide, pigmenți antioxidanți) care ajută la detoxifierea ficatului și care protejează de agenții carcinogeni și viruși hepatici. Ceaiul de goji ajută în probleme digestive cum ar fi ulcere și sindrom de colon iritabil.
Cum se folosesc ?
Fructele pot fi consumate zilnic fără probleme, dat fiind cunoscută adaptabilitatea lor ridicată. O doză obișnuită zilnică poate fi intre 15-45g pe zi. De la începuturile timpului oamenii au folosit goji pentru a face supe, ceaiuri sau să le mănânce ca atare.
Se știe din tradiția chinezilor, că dacă adaugi goji la o alta mâncare, digestia se îmbunătățește, deoarece aceste fructe stimulează sucurile digestive din stomac și intestine. Puteți folosi fructele goji în smoothie-uri, ca bază de supă crudă, în preparate împreună cu cacao sau alte super-alimente. Din cauza nivelului ridicat de antioxidanți, amestecul de goji cu fulgi de cacao merge foarte bine ca gustare în călătoriile lungi cu avionul.
Exemple de rețete în care am folosit goji :
[show_inner_articles ids=”261,32″]
[references]
- Superfoods – David Wolfe
- Conținut nutritiv Goji – nutritiondata.self.com
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25552899
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21169874
[/references]