Știați că vă puteți îmbunătăți modul de a vă hrăni în acest moment, fără a schimba mult în stilul dumneavoastră de viață ? Se pot face mici schimbări în modul de a găti și de a combina alimentele astfel încât să vă îmbunătățiți starea de sănătate zilnică. Acest articol se adresează în special oamenilor care mănâncă în mod tradițional, omnivor dar și celor care mănâncă vegetarian sau vegan. Haideți să vedem care sunt acestea.
1)Actualizați modul de a găti
Prăjitul în ulei și gătitul la microunde, grătarul pe foc de cărbune/lemne sunt cele mai nocive moduri de a găti. De ce ?, explicam imediat. Prăjitul îndelungat în ulei, orice fel de ulei arde și creează substanțe nocive corpului uman, iar fumul rezultat arderii intră în alimentele pe care apoi le mâncați.
Microundele schimbă structura și gustul mâncării care devine nocivă pentru organism. Grătarul pe foc de cărbune/lemne este nociv pentru că o parte din fumul, care este eliminat prin arderea cărbunilor/lemnelor, intra în alimentele gătite și apoi ajunge în organismul nostru. Fiertul îndelungat distruge structura legumelor și aproape toți nutrienții din ele.
Alternativa mai sănătoasă la prăjitul îndelungat în ulei este gătitul, în timp foarte scurt (10-20 min depinde de aliment), în stil wok. Adică se pune în tigaia, care are o forma de wok, sau apropiată, o lingura de ulei și una de apă și se încălzește la foc mic. Apoi se gătesc alimentele câteva minute 10-15. Legumele gătite astfel sunt mai gustoase pentru că nu își pierd toți nutrienții și rămân semi-crude. Uleiul fiind amestecat cu apa nu se arde atât de tare și nu creează foarte multi compuși toxici, mai ales dacă se menține timpul de pregătire scăzut.
Alternativa la grătar este tigaia grătar, cu care se gătește pe foc, astfel nu mai există acel fum care se vede și pe mâncarea care devine înnegrită complet.
Alternativa la microunde este încălzitul într-un aparat cu convecție, care încălzește cu aer cald.
Gătitul la cuptor este de preferat să se facă în vase acoperite astfel încât compușii degajați de arderea gazului să nu intre în mâncare, în cazul în care se folosește gaz.
Anumite legume precum ardei, broccoli, conopida, varza etc. pot fi doar opărite câteva secunde sau minute în apa fierbinte. Și acesta este un mod mai sănătos de a găti legumele. Dacă alimentul trebuie fiert mai mult, atunci folosiți timpul minim de fierbere.
Modurile cele mai bune de a găti sunt :
- gătitul în aburi
- gătitul stil wok
- opăritul pentru anumite legume
- gătitul la cuptor în vase acoperite
- gătitul la slow-cooker
Gătitul la slow-cooker se face pe timp îndelungat, la temperaturi scăzute, astfel încât un mai mare procent din nutrienții alimentelor sunt păstrați. Orice fel de aliment poate fi gătit la slow-cooker și este destul de ușor.
De exemplu : puneți o bucată de carne și câteva legume în apă, dimineața când plecați la servici, și apoi când va întoarceți (peste 6-8h) aveți mâncarea pregătiră. Slow cookerul este un aparat electric separat pe care îl puteți achiziționa, sau puteți folosi o plită căreia îi puteți seta temperatura și timpul de pregătire.
2) Modificaţi timpul de gătire al alimentelor
De obicei romanii gătesc alimentele timp îndelungat, până când structura lor devine ca un terci 😢. Legumele nu trebuiesc gătite atât de mult pentru că își pierd aproape toate proprietățile benefice.
Gătiți îndelungat doar ceea ce trebuie gătit îndelungat, ca de exemplu : fasolea, carnea și cerealele. Dar legumele, verdețurile preparați-le foarte puțin până la deloc. În loc să gătiți și legumele cu tot cu carnea sau fasolea, adaugați-le cu 10 minute înainte de a opri focul.
Este o mare diferență în acest mod de a găti, prin păstrarea nutrienților și gustul alimentelor. Și orezul se gătește foarte puțin, astfel încât să nu formeze acel mucilagiu lipicios. Familia lintei se gătește și ea ușor, doar până când se înmoaie bobul și devine dulce, nu până se desface complet și se face terci.
Multe din legume pot fi adăugate crude în mâncare atunci când aceasta s-a terminat de gătit pe foc.
Verdețurile și condimentele este bine să le adaugăm după ce am terminat de gătit mâncarea. Iar când o reîncălzim să o facem la temperaturi mici. Dacă nu putem reîncălzi la temperaturi mici, atunci este de preferat sa adaugăm condimentele și verdețurile proaspăt tăiate doar în cantitatea pe care o mâncam la o masă, iar când reîncălzim le adaugăm din nou, astfel nu le vom prepara termic.
Ardeii, roșiile și sucul de roșii, castraveții și alte legume și verdețuri pot fi adăugate crude în mâncare, după ce aceasta s-a terminat de gătit pe foc. Astfel mâncarea va fi mai gustoasă, va conține mai multi nutrienți.
Concluzie : Gătiți alimentele în timpul minim de gătire al acestora. Alimentele ce nu sunt comestibile crude se gătesc până când devin comestibile, nu mai mult de atât.
Un exemplu de mâncăruri gătite ușor sunt acestea :
[show_inner_articles ids=”3595,3276,288,257″]
3) Folosiți mai puține uleiuri și grăsimi când gătiți
De obicei nu este nevoie de mult ulei sau grăsimi pentru a găti, dar oamenii folosesc mult mai mult decât trebuie. Folosiți cantitatea minimă necesară și gătiți-l cât mai puțin posibil. Prin gătire orice ulei produce anumite substanțe nocive. Este de preferat să adăugăm uleiul la sfârșitul gătirii pe foc al mâncării, asta dacă este posibil. Folosiți uleiuri de calitate bună pe cât este posibil. Uleiurile saturate rezistă mai mult la foc astfel uleiul de cocos este recomandat pentru a găti cu el, dar de-asemenea nu exagerați, este mai bine să adăugați grăsimile la sfârșit.
4) Folosiți alimente integrale
În loc de orez alb folosiți orez nedecorticat integral, în loc de făină albă căutați produsele din făină integrală și produse realizate tradițional pe vatră. Nutrienții conținuți diferă foarte mult și gustul la fel. Folosind alimente integrale vă aduce un plus de nutrienți și astfel sațietatea apare mai rapid, nemaifiind nevoie de o cantitate mare de mâncare pentru a ne sătura. Oferiți organismului vostru nutrienții pe care natura i-a lăsat pentru noi.
5) Eliminați produsele super-procesate
Aceste produse nu sunt de fapt hrană pentru organism, ci elemente străine cu care organismul nostru nu știe ce să facă. Exemple sunt următoarele : mezeluri, dulciuri precum prăjiturile de cofetărie și tot felul de ciocolată și bomboane, fast-food și mâncăruri semi-preparate din supermarket-uri, prafurile energetice sau proteice, sucurile din comerț. Cel mai important de eliminat este sarea iodată, zaharul și îndulcitorii procesați și tot felul de cuburi gustoase și prafuri pentru gust delicios 😛.
Sarea iodată poate fi înlocuită cu sare gema de salină sau sare de mare neiodată.
Cel mai bun dulce pentru organismul uman este fructul. Nici o prăjiturică sau produs făcut de om nu se compară cu fructul gata pregătit și dăruit de natură. Celelalte pot fi evitate destul de ușor dacă sunteți atenți la ce cumpărați.
Sucul făcut în casă proaspăt stors este de necomparat cu orice suc cumpărat. Un storcător durează multi ani, și investiția în el se amortizează repede.
6) Combinaţi corect alimentele
Acest pas are o semnificație foarte importantă. Va poate scăpa de multe probleme de digestie defectuoasă. Va rog să citiți acest articol pentru mai multe detalii Combinarea corectă a alimentelor.
Ideal ar fi să mâncați un singuri aliment la o masă, sau dacă asta nu se poate o singură categorie de alimente la o masă. Pentru asta puteți studia regimul disociat care a ajutat pe multi oameni să mănânce mai sănătos.
7) Schimbați proporția în care folosiţi alimentele
Deja exista foarte multe studii, experimente și dovezi că prea multa carne, grăsimi și lactate dăunează sănătății. De aceea puteți face următorul lucru : în loc să folosiți un pui întreg pentru a face o ciorbă și o mâncare, folosiți doar jumătate din el și completați cu mai multe legume.
Carnea o mărunțiți în fâșii mici și o răspândiți prin toată mâncarea, astfel fiecare va avea și puțină carne. După un timp micșorați iarăși cantitatea de carne la un sfert de pui sau doar pieptul acestuia pe care la fel îl mărunțiți prin mâncare și/sau ciorba.
Astfel puteți mări ușor procentul de legume pe care îl serviți la o masă, fără să trebuiască să faceți schimbări drastice sau să eliminați de tot un aliment. În loc să faceți mâncare de pui cu mazăre faceți mâncare de mazăre cu pui :)) (așa cum o rugam mereu pe mama să facă).
La fel se face și cu laptele, micșorați cantitatea treptat. Pentru asta trebuie să aveți voință și determinare, dar totuși ceea ce faceți este pentru voi înșivă și voi veți culege roadele !
Concluzie : Măriți cantitatea de legume și verdețuri și diminuați cantitatea de carne, ouă, lapte. Accentul în gătirea unui preparat se pune pe legume nu pe carne, lapte și ouă.
8) Modificați stilul de a lua masa
Și acest aspect este foarte important. Oamenii de astăzi uită de ceea ce introduc în gură pentru că se uită la televizor sau vorbesc cu alți oameni. Luatul mesei a devenit un moment de vorbă, taclale și distracție în loc să fie un moment liniștit de uniune cu hrana.
Mestecați bine mâncarea mai ales dacă mâncați carne, cereale și alte alimente lipsite de apă. Acestea trebuiesc mărunțite foarte bine înainte de a ajunge în stomac altfel corpul va lucra foarte mult la descompunerea lor și va cheltui multa energie și apă.
Oricum va cheltui energie și apă, așa cum face pentru toată mâncarea care nu conține un nivel adecvat de apă și este dificil de descompus, dar dacă o mestecați bine cheltuiala va fi mult mai mică. De-asemenea dacă mestecați bine veți manca mai puțin pentru că senzația de sațietate va veni mai rapid.
Când am început să mănânc mai mult crud mă durea maxilarul din cauza mestecatului, așa mi-am dat seama că atunci când mâncăm “normal” de abia ne folosim dinții și mușchii maxilarului pentru că avem obișnuința de înghiți fără a mesteca corespunzător.
Dar daca cuptorul este electric si nu pe gaz , mai sunt probleme , mai trebuie acoperit ?
Buna Viviana, depinde de cuptor, dar ar trebui sa fie mult mai bine decât în cel cu gaz.. Încearcă să miroși un pic, de la o distanța acceptabila, dupa ce gătești ceva în el, și vezi dacă se simte ceva. Depinde din ce materiale este făcut cuptorul, și cum este dispus echipamentul ce încălzește și din ce material este acesta. Și când curentul electric trece prin echipament, poate emana anumite gaze. Toate cele bune !
foarte interesant, multumim!
Cu mare drag !
Cuptorul Flavorwave Turbo Oven este din sticla, asa ca poti vedea alimentele dinauntru. Aparatul are montat un ventilator care creeaza un curent foarte puternic, are o miscare permanenta si a carui temperatura ajuta la prepararea mancarii, in acelasi timp pastrand proprietatile nutritive ale acesteia. In plus, poti pregati doua feluri de mancare in acelasi timp: sus legumele/garnitura, jos carnea. Cand pregatesti carnea sau pestele in recipientul de jos, grasimile sunt eliminate cu ajutorul aburului, facand astfel mancarea mai usoara si mai sanatoasa.
Multumim pentru informatie :)
Un articol de bun simt, cu sfaturi utile pentru a nu aparea frustrari atunci cand nu se poate100% vegetarian. Eu cred ca tb sa fim cinstiti cu noi insine, pentru ca atunci cand apari frustrari corpul sufera mai mult. Eu mi-am propus sa revin la dieta mea sanatoasa de acum cativa ani, fara branza, lactate, cafea, ciocolata. Am vrut sa le elimin brusc din mesele mele si vad cat de greu imi e. Corpul cere, tremura, urla. Asa ca am decis sa le reduc treptat, marind cantitatea de seminte.
Multumim pentru apreciere Mihaela. Sunt de acord cu tine, si noi spunem ca din experienta noastra, cel mai bine este sa nu te chinui si sa iei lucrurile treptat astfel incat totul sa decurga in ritmul propriu. Fiecare trebuie sa isi gaseasca ritmul propriu, si sa mentina directia pe care si-o doreste :). Multa incredere, astfel incat sa faci ceea ce doresti tu pentru tine !
ma gandesc din ce in ce mai mult sa renunt de tot la carne, insa ador lactatele si inteleg ca nici laptele nu e bun….Dar iaurtul, kefirul, branza? Mersi mult pentru informatii…..
Buna Angi, poti renunta treptat, si ai sa vezi ca daca te tii de treaba in mod constiincios nu vei mai avea pofta de lactate sau carne, ba mai mult nici nu o sa iti mai placa mirosul si gustul lor… pentru ca vei avea mirosul si gustul mai curate deci mai sensibile. Iaurtul, kefirul ar fi un pic mai bune daca ar fi facute din lapte crud, dar cele din comert nu sunt. Iaurtul si kefirul facut in casa au un alt gust, mie nu imi place deloc, dar altora le place. Branza este lapte concentrat, fermentat si ar fi deasemenea mai buna daca ar fi facuta din lapte crud, dar cea din comert nu este, nici cea de la tarani (si bunicii mei fierbeau laptele inainte de a face branza). Branza este de fapt un produs aflat in descompunere de catre anumite microorganisme, de aceea daca o lasi mai mult prinde mucegai. Majoritatea persoanelor au probleme cu lactatele, desi nu le cunosc. Incearca sa urmezi intai pasii din acest articol, apoi alege produsele cele mai bune din lapte(precum produsele din lapte de capra sau oaie) de la producatori locali. Adauga mai multe legume si verdeturi, fructe in dieta ta si treptat celelalte nu vor mai avea loc. Am mai scris cateva articole care te-ar putea ajuta, gasesti in acest index de articole al sectiunii De Stiut. Citeste sectiunea “Pasi spre o viata naturala”, iar despre lapte mai sunt 2 articole pe care le gasesti in sectiunea “Utile de stiut”. Multa incredere iti doresc, si nu ezita sa mai pui intrebari :)
Daca ai stii cat de la fix a venit acest articol. Felicitari, inca o data. E perfect :)