Digestie grea ? Balonare ? Află cum să combini corect alimentele

combinatii alimentare

Într-o lume ideala, în care omul își cunoaște corpul și comunică cu planeta pe care locuiește într-un mod natural și simplu, acest articol ar fi redundant. Dar majoritatea dintre noi nu suntem acolo, și avem nevoie de un pic de ghidare. Din punctul meu de vedere, majoritatea oamenilor, inclusiv eu, nu știu cum sa își folosească corpurile într-un mod în care sa le aducă un maxim de beneficii, în mare parte din lipsă de informare corespunzătoare la timpul potrivit.

Cu cât te hrănești mai mult cu hrană naturală, cu atât simțurile devin mai sensibile și poți intui cum să  combini alimentele în mod eficient. Chiar și după miros îți poți da seama dacă un aliment se potrivește cu altul. Aceste simțuri se recuperează în timp, cu multa voință, stăruință și determinare.

Nici o altă activitate nu consumă mai multa energie din corp precum digestia. Imaginează-ți că poți alerga 40 de Km sau merge la un concurs de sport precum Olimpiada și nu vei consuma atât de multa energie precum o masă cu de toate. Observați că de multe ori după ce faceți sport sau efort, în mod corect, aveți energie și vă simțiți prezenți și proaspeți. În schimb, după o masă grea și cu combinații proaste, veți dori să mergeți direct la culcare.

Balonarea, crampele stomacale, senzația de arsură în piept și oboseala pot veni de la proasta combinare a alimentelor în cadrul unei mese, dar nu numai. Fiecare aliment are o durată de digestie diferită și metode proprii de a fi digerate și absorbite de organism, de aceea ideal ar fi să nu amestecăm nimic, ci să mâncăm fiecare aliment ca atare, fără a-l amesteca cu altceva. Dar cum nu trăim într-o lume ideală niște reguli de combinare ne vor fi de ajutor.

Sunt câteva reguli simple de combinare ale alimentelor, pe care le voi dezvolta mai pe larg în continuare. Deși există și excepții de la regula, majoritatea se aplică. Cel mai bine este să vă ascultați propriul organism și să vedeți cu ce combinație vă simțiți bine. Organismul vorbește cu noi prin senzații (dureri, inconfort, înțepături, oboseală, greutate, balonare etc.) nu prin gânduri. Deci atunci când vorbesc despre comunicarea cu organismul nu mă refer la pofte și la piticii teroriști ce doresc junk food :).

1. Fructele se consumă pe stomacul gol 

Fructele sunt hrana ideală a omului, conținând nutrienții necesari unui corp sănătos și plin de energie. Ele conțin mai mult de 70 % apă, ca și corpul uman în stare sănătoasă,  și sunt alimentul cel mai ușor digerabil.

Fructele au proporția ideală de efect acid-alcalin (20 % acid cu 80 % alcalin ) .

Fructele stau în stomac maxim 30 de minute, unele chiar mai puțin de atât. Sucul de fructe este și mai ușor digerabil, iar acesta stă în stomac mai puțin de 30 de minute, 10-20 minute de obicei.

Vă recomand să mâncați fructele pe stomacul gol, înainte de orice alt aliment, nu după masă, așa cum sunt mulți obișnuiți. Atunci când consumați fructele, imediat după un alt aliment mai greu, acestea vor zace în stomac 2-3-4 ore, cât îi ia celuilalt aliment să se digere. Stomacul nostru digeră în trepte, după ordinea în care mâncăm alimentele, de aceea fructele vor sta la coadă după celelalte alimente. Dacă acestea stau în stomac mai mult de 30 de minute, ele vor începe să fermenteze, iar fermentația duce apoi la balonare și crampe stomacale.

Mărul este un fruct extraordinar, foarte bun la detoxifierea corpului, dar fermentează foarte rapid, dacă stă în stomac mai mult de câteva zeci de minute. Dacă fructele fermentează chiar dacă le consumați singure atunci puteți avea ceva probleme cu stagnarea alimentelor în stomac mai mult decât este necesar, deschiderea lentă a orificiului Pylorus ce facilitează trecerea bolului  alimentar în intestinul subțire și/sau un metabolism lent. În acest caz cantitatea de fructe dulci trebuie limitată și este nevoie de luarea unor acțiuni pentru remedierea problemelor.

Fructele se pot combina bine în sucuri și smoothie-uri cu frunzele verzi precum : pătrunjel, spanac, mărar, busuioc, salata verde. Pentru sucuri, regulile de combinare se schimbă deoarece doar partea lichidă din alimente este reținută și utilizată, grăbind astfel digestia și asimilarea.

Câteva bucăți de fructe în salate compuse doar din frunze verzi sunt de obicei bine tolerate de majoritatea oamenilor. Fructele mai dense precum banana pot fi consumate cu frunze verzi, fără adaos de grăsimi.

Fructele acide precum citricele se pot combina cu lactate și cărnuri, pentru cei care consumă din acestea, pentru că acidul lor ajută la digestia acestor alimente mai grele. Fructele acide, în special sucul de lămâie, se combină foarte bine cu alimente grase deoarece ajută la digestia mai ușoară a acestora.

2. Pepenii nu se amestecă cu nimic

Pepenii sunt și ei fructe, de aceea tot ce scrie mai sus se aplică și în cazul lor, cu câteva excepții. Ei se digeră mult mai rapid decât majoritatea fructelor având o concentrație foarte mare de apă, și anume  > 90 %.

Ei stau doar 10-15 minute maxim în stomac ! De aceea pepenii nu se pot consuma împreună cu frunze verzi, cum am văzut mai sus la fructe. Singura combinație ar putea fi în cadrul aceleiași categorii, adică combinații între mai multe tipuri de pepeni.

3. Legumele care conțin amidon și cerealele nu se combină cu alimentele bogate în proteine de origine animală

Legumele care conțin amidon sunt : fasolea de toate felurile, lintea, cartoful, năutul, dovleacul. Cerealele sunt : orezul, hrișca, quinoa, amaranth, grâu, porumb , secară, ovăz etc.

Alimente bogate în proteine de origine animală: lapte, orice tip de carne, pește, ouă.

O cantitate mică de cereale integrale, sub formă de pâine de exemplu, sunt compatibile cu alimentele bogate în proteine. O cantitate mică de carbohidrați ajută la absorbția proteinelor și o cantitate de fibre ajută la o digestie mai bună și o eliminare mai rapidă. O cantitate mică este de exemplu o felie de pâine integrală.

4. Apa nu se bea după sau imediat înaintea mesei

Nu se bea apă niciodată în timpul sau după masă, pentru că diluează sucurile gastrice și astfel întârzie sau chiar inhibă digestia. Toate celelalte lichide se consuma înaintea mâncărurilor solide, pentru a nu afecta negativ digestia.

Excepție face cazul în care hrana consumată este uscată și nu conține o cantitate de apă suficientă pentru o bună digestie. În acest caz puțină apă calduță sau o cană de ceai sunt recomandate în timpul mesei.

5. Legumele fără amidon se pot combina cu aproape orice

Verdețurile și legumele care nu conțin amidon, sau conțin foarte puțin, se pot combina cu cereale și produsele cu proteine complexe.

Verdețuri : pătrunjel, leuștean, mărar, spanac, kale, salată verde, mangold, orice fel de vlăstari.

Legume și rădăcinoase : țelina, morcov, roșie, castravete, vânăta, ardei, broccoli, conopidă, varză, dovlecel, ceapă, usturoi, andive, sfeclă, gulie, ridiche, mazăre verde, ceapă, praz.

6. Ciupercile

Ciupercile nu sunt legume, fac parte din clasa fungilor – organisme care trăiesc pe copaci, frunze moarte etc.
Puteți combina ciupercile foarte bine cu legumele fără amidon și verdețurile. Împreuna cu legumele mai grele, precum cartoful sau fasolea, nu fac o combinație bună și se digeră mai dificil.

Ciupercile se pot combina și cu semințe precum dovleac, floarea soarelui, în și în salate alături de puține nuci mărunțite. Ele sunt denumite și carnea vegetală și sunt folosite cu placere de majoritatea veganilor. Proteinele din ciuperci sunt conținute în celule cu membrana bogată în celuloza și chitină, care sunt greu de digerat. De aceea se aseamănă, din punct de vedere al digestiei, cu alimentele bogate în proteine precum carnea.

Ciupercile  care sunt crescute pe copaci, sau pe sol și pe frunze moarte, descompun și curăță pădurea de toxine. Din cele menționate anterior se desprinde concluzia că ciupercile pot fi și prieteni, dar și dușmani de moarte ai omului. Orice ciupercă poate fi toxică într-un anume grad. Ele transforma toxinele găsite în sol sau pe scoarța copacilor, în elemente bune de utilizat, de aceea trebuie să avem grijă dacă le culegem direct din pădure. În magazine de obicei găsim ciuperci crescute în mediu controlat, unde această problemă nu mai există.

Ciupercile fermentează și se oxidează rapid, de aceea este de preferat să le consumăm la scurt timp după ce le cumpărăm. Iar după ce le gătim, să nu păstrăm mâncarea mai mult de 2 zile.

7. Nucile și semințele

Nucile și semințele sunt alimente condensate și grele, de aceea trebuiesc folosite cu măsură. Conțin multe grăsimi esențiale și mulți aminoacizi esențiali în stare simpla. Ele tonifiază organele și ajută la construcția corpului. Nucile în special, pot ajuta pe cei slabi să crească în greutate, dacă au absorbția buna și nu au alte probleme de digestie.

Nucile și semințele se combină bine cu legumele fără amidon și cu fructele uscate. Combinația cu fructe uscate trebuie consumată cu grijă și măsură, deoarece poate duce la creșterea în greutate.

Nucile și semințele înmuiate sau germinate, au proprietăți puțin schimbate. De exemplu nucile își micșorează cantitatea de grăsimi, devin cremoase și mai ușor de digerat. Din această cauza mulți tolerează bine combinația de nuci hidratate și fructe din dulciurile crude.

Laptele de nuci are alte proprietăți, putând fi consumat cu fructe și cereale sau folosit la alte tipuri de preparate cu vegetale.

8. Lactatele

Animalele nu dau lapte din placere și considerație pentru specia umana. Laptele este hrana ideală pentru puii lor, perfect creată pentru specia respectivă. Pentru a da lapte, ca orice altă femelă de pe Pământ, femela vaca, oaie sau capră trebuie să fie însărcinată și să aibă copii. Atunci când puiul(din orice specie inclusiv umană) bea lapte, el nu mănâncă altceva, nu îl combina cu nimic, și organismul său este adaptat pentru a bea lapte și al digera și utiliza corect. Puiul bea lapte direct de la mama sa, iar laptele nu vine în contact cu aerul nici o clipă.

Laptele animal conține o cantitate mare de proteine și hormoni de creștere, ce ajută un pui de animal să crească foarte mult în scurt timp, comparativ cu un copil uman, în primele luni de la naștere. După un anumit număr de luni, la animale mai puțin, la om mai multe (2-3 ani),  organismul nu mai are nevoie de acest tip de hrană fiindcă și-a definitivat creșterea inițială, adaptarea la aceasta lume. De aceea, după această perioadă, mulți oameni au intoleranță la lactoza, organismul lor nu mai secretă enzimele necesare digerării de lapte, pentru că laptele nu mai este necesar dezvoltării lui. Lactatele conțin și o substanță asemănătoare morfinei, care provoacă dependență la adulți și liniștește copilul când este mic.

Laptele și brânza ar trebui consumate singure și de preferință crude, din surse controlate. Produsele lactate procesate sunt mult mai greu de digerat și pot provoca multe probleme, mai ales în ziua de azi când organismele noastre luptă în fiecare moment cu poluarea și problemele moștenite genetic, ce devin din ce în ce mai greu de reparat.

Deci, dacă doriți să consumați produse lactate, vă recomand produsele din lapte de capră, de preferință crude și din surse controlate. Combinațiile bune sunt cu legume fără amidon, verdețuri și fructe citrice.

Într-o lume ideală, omul nu ar chinui animalele să continue să dea lapte (prin aportul de hormoni sau sarcini forțate) ci ar lua doar atunci când animalul este disponibil de la natură să dea.

9. În funcție de concentrația alimentelor este bine să ținem seama de următoarele

Ordinea în care consumăm preparatele contează, pentru că stomacul nostru digeră hrana în trepte. Veți avea o digestie mai ușoară dacă veți ține cont de complexitatea alimentelor, de timpul lor de digestie și de ordinea în care le mâncați.

După timpul de digestie, de la cel mai rapid la cel mai lent, ordinea este următoarea : sucuri din fructe, sucuri din legume, fructe, legume, legume gătite, nuci, semințe,  cereale,  lapte + ouă + carne, alte alimente foarte procesate.

Durata digestiei alimentelor :

 •  0 – 15 min. : apa
 • 15 – 30 min. : sucuri din legume și fructe crude,  majoritatea fructelor în stare crudă
 • 40 min. – 2.5 ore : legumele crude, verdețuri, germeni și vlăstari în stare crudă, avocado, legume gătite
 •  1.5 – 4 ore : ulei,  cereale, fasole,  năut, linte, cartofi, legume amidonoase
 •  2 – 4 ore : nuci, semințe crude
 • 4 – 10 ore sau mai mult : diverse tipuri de carne, pește, crustacee, lactate procesate

Tineți cont de faptul că duratele de mai sus se bazează pe un corp ce are o digestie bună. Un metabolism lent indică o digestie lentă, deci timpii de mai sus vor fi mai mari.

Legumele și fructele fermentează pe când produsele din carne, lactate, ouă intră în putrefacție,  dacă stau prea mult în organism. Fermentația provoacă balonare, crampe și poate crește aciditatea corpului, iar putrefacția intoxică organismul și provoacă lezarea celulelor și distrugerea lor.

Care este cantitatea de mâncare necesară corpului uman ?

Dacă aveți un corp sănătos, cu digestie corectă atunci cu cât veți mânca mai multe alimente de calitate ridicată, din punct de vedere nutritiv, cu atât veți avea nevoie de mai puțină cantitate de mâncare.

În loc să mâncăm pentru cantitate, mâncăm pentru calitate.

Alimentele naturale, în stare crudă, au nutrienți (vitamine, aminoacizi, grăsimi bune, enzime) ușor absorbabili care sunt recunoscuți ușor de către organism. Organismul recunoaște structurile simple și știe ce să facă cu ele, dar cu cele complexe are mai mult de furcă. Organismul nostru știe să folosească aminoacizii dar trebuie să descompună proteinele (lanțurile de aminoacizi), știe sa folosească zaharurile simple (fructoza și glucoza) dar trebuie să descompună amidonul și zaharurile complexe. Toate aceste procese de descompunere se fac cu pierdere de energie și cu produși secundari toxici.

Mulți oameni mănâncă din ce în ce mai mult, cu cât trece timpul, pentru că în corp se instalează o foame cronică de nutrienți, iar organele au slăbiciuni din cauza toxicității !

Într-o lume ideală fructele și legumele în stare crudă ar trebui să conține o cantitate suficientă de nutrienți, dar din păcate în ziua de azi solul este din ce în ce mai poluat, iar legumele și fructele din ce în ce mai sărace în nutrienți. Lucrurile au început să se schimbe, prin culturile organice, dar va mai dura mult până se va vedea o reală diferență, mai ales cu continuarea poluării planetei în ritmul la care se face în ziua de azi.

Pentru a eficientiza reținerea de nutrienți în preparatele gătite termic vă rog citiți Alege să mănânci sănătos ACUM, în 8 pași simpli. Se spune că mai mult de 70% din nutrienți se pierd prin prepararea alimentelor, dar acest lucru este în funcție de modul de gătire folosit, de temperatură și de timp. Și prin deshidratare se pierd ceva nutrienți din cauza evaporării, deci alegeți cu grijă metoda de preparare, astfel să aveți parte de cea mai mare cantitate de nutrienți.

Un alt aspect de ținut cont faptul că avem nevoie de mult mai multe elemente nutritive decât acum 100 de ani, pentru a combate toxicitatea din atmosferă și sol. Pe lângă acest lucru, ne naștem deja cu din ce în ce mai multe probleme moștenite sau dobândite în timpul copilăriei, ceea ce afectează funcționarea organismului nostru. Din ce în ce mai mult avem nevoie de alimente naturale concentrate, pentru a face față acestui necesar în creștere. Exemple de aceste alimente ar fi algele albastre verzi, spirulina sau semințele de cânepă.

Ceea ce doresc să vă inspir este să consumați alimente vegetale de cea mai mare calitate pe care o puteți cumpăra sau cultiva, și să cereți producătorilor și vânzătorilor să vă facă acest tip de alimente mai ușor accesibile. Orice comentariu ajută pe producător sau vânzător să știe ceea ce doriți. Legumele de pe masa mea mereu au fost considerate foarte gustoase, pentru că reușeam să găsesc vânzători și producători care să îmi aducă ceea ce doream, chiar dacă aduceau doar pentru mine. Ideea este să nu ezitați să întrebați și să cereți.

Pentru a dezvolta agricultura ecologică, vă rog să susțineți producătorii locali și fermele ecologice pe cât puteți, orice contribuție este foarte importantă.

Test simplu pentru problemele de digestie

O altă cauză a problemelor de digestie este tranzitul greu și lent. Bolul alimentar trebuie să se miște corect în interiorul intestinelor, dacă acest lucru nu se întâmplă, ci mai degrabă stagnează, pot apărea fermentația, mucegăirea și putrezirea.

Dacă doriți să înțelegeți ce fel de alimente nu digeră corect corpul vostru, puteți face următorul exercițiu. Deși puteți face acest exercițiu și fără a ține post, veți simți mult mai bine ce se întâmplă dacă țineți un post negru, doar cu apă, de câteva zile, măcar 2.

Introduceți treptat alimente din fiecare tip, consumându-le singure, pe stomacul gol. De exemplu începeți cu un suc din fructe pe stomacul gol, apoi vedeți cum vă simțiți după el și notați pe o foaie. Așteptați să se golească stomacul și apoi mâncați fructe întregi și observați iarăși cum vă simțiți. Faceți același lucru cu vegetale fără amidon crude, vegetale cu amidon crude, nuci și semințe crude, avocado și uleiuri, legume fără amidon gătite, legume cu amidon gătite, cereale și produse din carne.  Notați cum vă simțiți consumându-le fără a le combina între ele. După acest lucru încercați și combinații între alimente și notați cum vă simțiți.

După acest experiment puteți recunoaște câteva probleme astfel ( la mod general și simplist ),

 • dacă aveți probleme după fructe și legume atunci puteți avea probleme cu digestia zaharurilor (glucide, amidon, fibre), deci cu pancreasul.
 • dacă aveți probleme după ce mâncați alimente grase, precum nuci, avocado, măsline și lactate grase atunci puteți avea probleme cu digestia grăsimilor efectuată cu ajutorul ficatului și a vezicii biliare
 • dacă aveți probleme în a digera hrana cu aport mare de proteine complexe, precum carne, lactate, ouă, hrană procesata excesiv (inclusiv legume, nuci gătite) puteți avea probleme cu sucurile gastrice, deci cu stomacul
 • dacă aveți tranzitul intestinal greoi, probleme de fermentație și putrefacție acestea pot fi indicii că nu eliminați complet deșeurile rezultate în urma digestiei, și aveți probleme în intestine, colon și de multe ori stomac

În magazinul online puteți descărca un afiș A4, cu regulile de combinare alimente, pe care îl puteți folosi ca și inspirație în bucătărie.

Alte cauze pentru balonare și probleme de digestie

 • cantitatea de mâncare ingerată la o masă este prea mare pentru capacitatea de funcționare a stomacului și organelor de digestie. În acest caz este bine să mâncați de mai multe ori pe zi, o cantitate mai mică de mâncare și să vă bazați pe alimente cu un aport mare de nutrienți.
 • lipsa cantității necesare de acid clorhidric și sucuri gastrice. În acest caz enzimele necesare digestiei la nivelul stomacului nu se activează în cantități suficiente și hrana nu va fi descompusă corect și va cauza probleme mai departe.
 • metabolism lent ce nu are capacitatea de a digera și elimina în timpi utili
 • floră intestinală necorespunzătoare, disbioze, infecții, sindrom de colon iritabil etc.

[references]

 1. Life Force – Brian R. Clement, Hippocrates Institute
 2. The raw food detox diet – Natalia Rose
 3. Să trăim sănătos fără toxine – Robert Morse

[/references]

Tags:

împărtășește cu ceilalți

Celeste

Sunt pasionată și dedicată muncii de înțelegere a sinelui și a vieții. Instrumentele mele preferate sunt contemplarea, Tarotul, meditațiile sonore și convorbirea cu divinul. Fie ca să ne întâlnim în spațiul dintre cuvinte.

Mă găsești pe :

Poate îți plac și acestea

Alătură-te Călătoriei Magice

Primiți notificări despre postări noi, citiri, știri magice și reduceri
10EUR discount la prima comandă

Completând acest formular sunteți de acord cu Termeni și Condiții.

Primește notificări mai rapide, conectează-te cu mine și comentează postările alăturându-te la grupul de Telegram.

156 de comentarii la “Digestie grea ? Balonare ? Află cum să combini corect alimentele”

  1. Buna ziua, da leguminoasele (fasole, linte etc.) merg cu amidonoase (cartof, dovleac etc.).

 1. Va mai deranjez cu niste intrebari: rosiile cu carne sau branza este bine? Dar rosiile cu paine, leguminoase? Ciorba cu rosii, leguminoase, carne, legume, putin ou si cartofi este sanatoasa?? Daca nu va rog sa_mi spuneti ce n-ar trebui sau ce ar trebui sa combini la o ciorba. Va multumesc din suflet

  1. Buna ziua, in ciorba cel mai bine este s anu combinati carne cu amidonoase (cartofi, dovleac etc.) si sa nu folositi mai mult de un singur produs de origine animala. Adica nu combinati oua cu carne, sau carne cu lactate sau oua cu lactate. Rosiile se pot consuma cu carne. Rosii cu branza mai putin, depinde de cantitate. Adica se poate pune de exemplu, intr-o salata cu verdeturi si cateva rosii, cateva bucatele de branza proaspata.

 2. Braza, iaurt, lapte batut cu ce se pot combina fara probleme? Va intreb pentru ca in tabel scrie ca este bine sa combinam branzeturi cu amidonoase. Va multumesc din inima

  1. Branza laptele, iaurtul mai bine nu le combinati cu nimic sau sa nu le consumati, asa cum am scris si in articol. Combinatii cat de cat tolerate sunt cu verdeturi sau cu alte grasimi : uleiuri, nuci etc.

 3. si inca ceva va rog frumos. Icrele sunt sanatoase?? (au gris + icre + ulei +lamiae) se pot manca pe paine sau doar cu legume crude? Iar referitor la ce am scris mai sus nucile consummate cu iahnie (fasole gatita) este ok (din table asa reiese). Si tot mai sus am intrebat cu ce pot combina nucile, alune, seminte, fructe uscate (in afara de consummate separate). fructe uscate cu nuci este ok pentru digestive. Sau nuci cu paine cu cereale, etc. Sau iahnie + cereal (din table reiese ca da). Va multumesc si vrea sa stiti ca efortul pe care il depuneti sa raspundeti la diversii “pacienti” este admirabil si rasplata pentru ce faceti o sa fie sau este vizibila asta va spun 99% sigur.

  1. Icrele trebuie facute din icre proaspete si de preferinta fara gris, cu un ulei de calitate pus cu masura, ca sa aiba o valoare nutritionala buna. Se pot manca cu paine integrala mai uscata sau facuta la toaster, de preferat care sa nu contina drojdie. Daca icrele se cumpara din comert, trebuie neaparat sa fie de calitate foarte buna altfel va puteti pacali. In loc sa contina icre, poate contine 10% icre plus alte substante daunatoare. Icrele din comert contin ulei de proasta calitate si multa sare, de aceea nu sunt recomandate pentru cine vrea sa duca o viata sanatoasa, sau sa slabeasca sau are probleme de inima de exemplu. Iahnie cu cereale este ok, atunci cand painea este de buna calitate, fara drojdie de preferinta, tare, integrala.

 4. va rog sa-mi spuneti nucile (semintele), fructele uscate (deshidratate) cu ce pot sa le combin fara probleme. Amidonoasele sunt tot carbohidrati?? se pot combina cele de sus cu amidonoase sau carbohidrati fara probleme?? sau cu leguminoase (in table scrie ca nucile, semintele se pot combina perfect cu leguminoasele, asta inseamna ca se pot combina perfect si cu cereale, etc??? ) Astept raspuns multumesc frumos!

  1. Nucile si semintele se pot combina fara probleme cu verdeturi si alte legume verzi, precum broccoli si ceapa verde de exemplu. Nucile se pot combina cu leguminoase, in proportie mica si de preferat gatite sau hidratate. Nucile se pot combina cu anumiti carbohidrati, precum morcov sau cartof, dar in proportie ft mica, de exmplu 5-10 nuci la o farfurie mare, si neaparat trebuie sa fie hidratate. Fructele uscate se combina fara probleme cu orice carbohidrat dar nu cu leguminoase. Nucile se pot combina cu cereale, atat timp cat sunt in proportie mica, de exemplu ceva seminte intr-o paine, sau cereale hidratate cu nuci hidratate, ca mic dejun.

 5. Buna seara. ma bucur mult ca am gasit acest site. va rog sa imi spuneti ce as putea consuma dupa antrenament astfel incat sa nu imi ingreunez digestia si sa ajut refacerea tesuturilor pentru a nu afecta masa musculara. mentionez ca sunt ovo-lacto vegetariana. multumesc mult de tot.

  1. Buna Despina, după ce faci sport in primul rand ar trebui sa te relaxezi si sa mananci ceva care sa ajute corpul sa elimine acizii formati prin miscare si sa regenereze. O salata cu verdeturi+ ceva grasimi naturale precum avocado, masline ar fi foarte buna sau un suc de verdeturi cu fructe. Multa grija cand faci sport sa nu te suprasoliciti, sa iti asculti mereu corpul.

 6. Buna,

  Am o intrebare: daca legumele ce contin amidon si cerealele, nu se consuma cu proteine, e ok sa combinam legume care contin amidon cu cereale? Spre exemplu, e ok sa combinam pate de fasole boabe, linte, naut, etc cu paine? Am citit pareri pro si contra: unii sustin ca fasolea boabe, nautul, lintea, etc sunt proteine si nu trebuie combinate cu carbohidrati sau cereale, in timp ce altii sustin ca acestea contin preponderent amidon si ca se pot combina cu carbohidrati sau cereale….bineinteles ca depinde foarte mult si de organismul si metabolismul fiecaruia, insa din punct de vedere nutritional, cum e corect?
  Multumesc mult si astept cu nerabdare raspunsul tau.

  1. Buna Irina,

   Combinatia de familia fasolei + cereale este ok. Orezul cu linte sau quinoa cu fasole sunt combinatii foarte utilizate in multe tari. Se digera bine impreuna, au aproximativ acelasi timp de digestie(depinde de fiecare tip si de combinatii). Fasolea poate este considerata si proteina pentru ca este o sursa foarte buna de aminoacizi pentru cei ce nu consuma carne, dar nu se compara cu lanturile complexe de proteine din sursele de origine animala. Mai este considerata o proteina pentru ca are o doza destul de mare de aminoacizi, comparativ cu alte legume, la suta de grame. Dar, la gramaj, cantitatea de carbohidrati, este de 2 ori mai mare sau chiar mai mult, in functie de tip. Deci teoretic este carbohidrat, din punct de vedere al constitutiei sale. Proteinele sunt lanturi lungi, de 20 de aminoacizi cel putin. De obicei in legume / verdeturi / fructe nu se gasesc compusi atat de complecsi, iar in cele in care se gasesc sunt in cantitate extrem de mica.

 7. Am o intrebare: incep sa mananc si eu grau incoltit dar se mananca 3–6 Lg pe zi dimineata pe stomacul gol dar eu obisnuiesc sa mananc fructe dimineata, atunci la ce interval de timp sa mananc fructele dupa cele 6Lg de grau incoltit cu putina miere… si inca o intrebare: cateva ideii, sfaturi legat de consumul de grau incoltit (eu nu am cu ce sa-l macin a. i. il mananc asa direct cu incoltirea sa cu tot). Multumesc.

  1. Buna Ioana,

   Poți să consumi fructele după 1,5h.-maxim 2h. după ce ai luat acele linguri de grâu încolțit cu miere. Poți să presari grâul încolțit și peste salate sau alte tipuri de mâncăruri de origine vegetariană. Dar nu te chinui să mănânci atâta grâu, dacă nu poți. Este bun, dar mai variază și cu alte tipuri de germeni/vlăstari (floarea soarelui, creson, lucernă, brocoli, ridichie, fasole, mazăre etc.). După mine, mai bine consumi fructele de dimineață, pentru că atunci se detoxifică corpul (iar fructele ajută în această privință mai mult), iar grâul la 1 oră după fructe.

 8. Salut

  Foarte interesant articolul. Am o intrebare legata de combinarea fructelor in sucuri: mere + morcovi + sfecla rosie + spirulina/chlorela este ok?

  Multumesc.

  1. Salut,

   Mere+morcovi+sfeclă roșie + spirulină/chlorela (sub formă de pudră presupun) este super-OK în sucuri. Fructele poți să le combini cu legumele în sucuri, astfel nu se creează probleme digestive, pentru că fibrele sunt deja mărunțite, iar digestia va fi mai ușoară. Dacă totuși ai probleme cu balonarea după ce ai consumat sucul, este un efect de detoxifiere, așa că să nu îți faci griji, va trece. Totuși, să ai grijă la combinația pe care ai ales-o la câtă sfeclă pui, pentru că este foarte dulce, morcovii au și ei o tentă de dulce, iar merele sunt și ele dulci.

 9. Nu stiu dac pana acum am vb despre prob mea ………..am o gastrita pe care am facut o de la pastile , antiinflamatoare ( luate pt durerile menstruale fff grave) prin urmare fructele dimineata pe stomacul gol imi fac rau ,am o senzatie de lesin……..prin urmare le -am eliminat dimineata din dieta ………….dar consum iaurt cu tarate de ovaz ( imi fac bine)……..desi ati spus ca iaurtul nu se combina cu nimic…………insa a 2 prob a mea si cea mi suparatoare este balonarea aproape dupa orice masa ………balonarea la abd inferior( sub buric ……….mi se umfla o burta de se face de furnica:):) uneori cu dureri si intepaturi alterori fara) ..e un mega disconcort ………..e adevarat ca mancam fff multe fructe indiferent de ora si dupa mese( dorind sa pap ceva bun ……..si nemancand prajitura ……care are zahar i ingrasa ……….mancam mere , fructe ………apoi explodam )………….acum incerc sa tin cont ……….nu mai consum fructe dupa masa ……..dar compot adic fierte sunt ok dupa masa?????????…………..Eu sunt o mare iubitoare de fructe si legume .dar de cand am prob din cauza fructelor incerc sa pap fructe mai controlat ………….de ex am observat ca dac pap mar dupa sala .( fac sport . in fiec zi) …..imediat ma balonez desi ultima masa fuse cu 6 7ore inainte , ( legume cu branza ……..)si apoi tb sa -mi iau cina acasa …….peste cu salata ( ……marul ma baloneaza instant adaugand si pestele sunt mega balonata ……………….de ce????crdeti ca dac as papa numai legume si fructe, seminte ……..si as renunta la produsele lactate( preferatele mele) as putea scapa de aceasta blonare permanenta?????dieta mea este combinata din produse lactate( branza telemea boi ( de tara) iaurt dietetic din comert .din pacate ………legume de tara , fructe bio si de tara , seminte , nuci salate si peste ………fff rar consum carne de pui bio…..dar am obsevat ca mi face rau , dupa ce pap carne am o senzatie de mega plina , satiete maxima si nu ma sim usoara deloc ……..nu i duc dorul ….insa in lumea sportului specialistii pun la loc de cinste proteina animala (vita , pui ,.vanat ……..).pt cresterea musculara si mai nou carnea este fff buna in dietele de slabit …………proteina slabeste ( asa spun specialistii in nutritie .Eu fac mult sport in fiec zi , nu consum zahar …….carbo ( decat din fructe si legume)………pestele este sursa mea de proteina animala plus lactate( mi e fff greu fara ele) si totusi am grasime ……….adic am masa musculara dar si grasime ………….si .de ce totusi nu mai slabesc????????sa tin o cura de detoxifiere??????pup dulce ……

  1. Buna Mada, pot fi foarte multe motive pentru cale nu slabesti, motive fizice sau emtionale. De asemenea si balonarea are foarte multe motive din care poate sa apara. Este greu de inteles fara o discutie mai detaliata si niste analize. Ce poti face tu acu, este sa tii un jurnal in care sa scrii in fiecare zi, fara exceptie, ce si cum mananci, intre ce ore dormi si cum te simti dupa ce mananci si dupa ce te trezesti. Astfel vei avea mai multe informatii.

 10. Rasfoid site-ul vostru minunat si mai ales citind si comentariile ………..spuneti undeva ca peste nu se combina cu radacinose( cartofi , morcovi) …………nu ma deranj cartofii deoarece nu -i consum deloc .nici fierti nici prajiti ………..sunt exclusi total din alim mea insa morcovii ???????acolo sunt nedumerita ………adica nu merge pastrav la cuptor cu salata de morcov si telina cruda si un pic de lamaie?????de ce???/ morcovul are amidon?????carbohidrati??????la montignac morcovii se consuma cruzi deoare au un indice glicemic scazut insa nu avem voie fierti deoarece ii creste indicele glicemic………deci peste cu morcovi cruzi????????peste cu telina cruda.gatita????? cu salata de telina??????din ce cauza nu se combina????pop dulceeeeeeee

  1. Morcovii cruzi pot fi mancati cu carne/peste, cei gatiti insa vor fi mai greu de digerat in aceasta combinatie. Depinde foarte mult si cantitatea folosita … de exemplu o bucata de peste si ft putin piure de morcov o sa fie ok.

 11. Aseara iubitul meu a facut lapte de cocos .super bun , intrebarea mea este ………….fiid lapte de cocos…….se comporta ca un fruct??????sau ca un lapte ?????cu ce il pot combina??????pot pregati vreun desert simplut si bun cu fructoza sau indulitor…………..cat il pot pastra in frigider??????din 2 nuci de cocos si 2 litri de lapte ………a iesit un lapte fff bun , fin , cremos .( dar data viit punem mai putin apa sa iasa mlt mai cremos…………..pupici

  1. Buna Mada, laptele de cocos se comporta ca un lapte :). In frigider tine maxim 2 zile, apoi incepe sa se transforme in iaurt. Unora le place iaurtul, altora nu .. poti incerca sa vezi. Il poti bea făcut smoothie cu banane sau alte fructe uscate sau proaspete, sau poti face o supa punand condimente si legume taiate marunt in el, sau il poti folosi ca dressing pt salate, pt facut budinci de chia etc..

 12. Ma bucur tare mult ca mi -ati rasp …………..sunteti grozavi ………….aveti dreptate ………..am simtit deja ………….e destul de grea comb ciuperci cu nuci ……..va multumesc din suflet , va citesc cu drag in fiec seara …in liniste ………mult succes

 13. 2 intrebari:
  1. daca mananc gem dupa ceva ( sa zicem ca respect combinatiile la acel ceva ) se pune ca si fruct si atunci e interzis in orice combinatie?
  2. supa/ciorba + felul 2 ( si acesta o combinatie potrivita ) se admite?

  felicitari pt articol, se simte si izul spiritual din el si cunoasterea pe care o ai :)

  multumesc,
  daniel

  1. Buna Daniel, mulțumim mult pentru cuvintele de apreciere, înseamnă mult pentru noi !
   Gemul nu se trateaza ca un fruct, pentru ca este preparat termic si are un continut scazut de apă. Deci se poate manca cu cereale/pâine de exemplu etc. Da, supa/ciorba + felul 2 care are un conținut mult mai scazut de apă, este teoretic ok. Acum depinde ce combinatii mai conține supa și felul 2, ele însele.

 14. Sunt o mare consumatoare de ciuperci ………..de o luna ………….chiar iubesc ciupercile albe crude cu putina sare ( o nebunie :):)

  ,,,,,,,,,,) sau crude cu nuci …………este o combinatie buna?????dar combinatia ciuperci fierte al dente cu iaurt????? adic proteina vegetala ( din ciuperci) cu proteina nimala( dn iaurt)?…….pop .mult succes

  1. Ciuperci cu nuci este ok, cu precizarea sa nu mananci ft mult pt ca este destul de grea combinatia. La cealalta intrebare am raspuns deja mai jos :)

 15. Am citit la voi aici ca dovleacul( va referiti la cel portocaliu ? de placinta ? sau placintar??……….ca este sursa de amidon …….adic langa naut , fasole , linte , mazare …………………., clar nu tb combinat cu carnbohudrati si proteina????????

  1. Da, acolo unde se spune ca este sursa de amidon, este vb de dovleacul placintar. Acolo unde scriem dovlecel, este vorba de cel lunguiet si verde.

 16. super articol .felicitari …….combinatia ciuperci ci iuart .salata .in loc de smantana ……….o folosesc destul de des ………….esre ok combinatia ? nu prea ……..din cate am citit iaurtul nu se combina cu nimic ………..ast un ras ………..esti ffff

  1. Buna Mada, dupa cum ai citit si in articol, cel mai bine este ca lactatele sa fie consumate proaspete si fara sa fie amestecate cu altceva. Dar sunt anumite combinatii care sunt mai ok, precum lactate cu verdeturi de exemplu sau cu ardei gras. Ciuperci cu iaurt si salata este cat de cat ok. Este bine ca nu-i branza sau altceva, deoarece iaurtul se digera un pic mai bine si de cei cu intolerante alimentare. Combinatia cu ciuperci este ok, atata taimp cand nu iti cauzeaza probleme de digestie.

 17. multumesc mult de raspuns ma ajuta sa pot vb cu tine. ma bucur ca pot vb cu tine sunt lacto-vegetariana si e greu sa te inteleaga lumea de ce renunti la carne. am avut multe pareri ca ma voi imbolnavi ca nu am putere ca o sa fiu nervoasa….. as vrea sa ma ajuti cu cateva sfaturi cum sa combin mancarea si ce sa mananc ca sa nu ma ingras pt ca intradevar mai tot timpu am senzatia de foame. vreau sa renunt incet si la lactate dar asa incet. te rog spune-mi ca sa mananc dimineata in loc de iaurt cu cereale si cereale de care sunt cele mai indicate. sti ca am scris ca imi plac de porumb dar am inteles ca nu sunt tocmai cele mai ok. si te mai rog seara ce sa mananc ca lucrez pana tarziu si cand vin acasa mi-e foame si mananc de obicei orez cu legume sau iaurt cu cereale. multumesc ca ma ajuti

  1. De lactate te poti lasa usor cu lapte vegetal. Cauta in magazinele naturiste, lapte de orez sau de migdale si foloseste-l pe acela, pana cand te inveti sa iti faci singura. In loc de iaurt cu cereale, poti inlocui cu lapte vegetal + fulgi cereale de la plafar (fara adaosuri de e-uri sau coloranti). Cred ca ti-ar fi usor asa pentru inceput. Apoi poti sa mai mananci la micul dejun un smoothie, fructe sau sucuri de fructe cu verdeturi, ceai cu fructe uscate etc. Orezul ar trebui sa il inlocuiesti cu orez integral, orezul alb nu mai are foarte multe minerale si vitamine. Daca il cumperi de la chinezi, macar roaga-i sa nu mai adauge potentiatori de gust, sare, sos de soia… pentru ca de obicei sunt de ft proasta calitate. Iti poti lua tu acasa sos de soia, sare grunjoasa si sa iti adaugi.

 18. buna. imi place ff mult combinatia de iaurt cu fulgi de porumb si dulceata as manca toata ziua. e grava combinatia??? 2 mancarea chinezeasca imi place f mult orez cu legume iute.( eu nu mananc carne)

  1. Buna Anamaria. Combinatia de iaurt cu fulgi de porumb si dulceata este nerecomandata, pentru ca se combina grăsimi + carbohidrați complecsi + fructe. Dar important este cum te simți tu după această combinație ? Îți este somn, ai crampe sau dureri stomacale ? Te simți obosită ? Dacă ai aceste simptome, ar fi bine să renunți la combinație. În ce privește orezul cu legume, este o combinație foarte bună, o poți consuma fără probleme. Singura atenționare este să nu folosești mult ulei împreună cu orezul, iar uleiul să fie de bună calitate.

 19. Buna dimineata. Am probleme cu digestia de cand ma stiu .. In ultima perioada, de vreo 2 luni, mai grave ( tract intestinal FFFFFoooarte lent ) ; asa ca am inceput sa caut cauze, solutii, remedii etc. Am dat peste articolul asta acum vreo 2 zile si de fiecare data cand vreau sa mananc ceva intru sa vad daca e ok combinatia de alimente pe care vreau sa le consum :)) Sunt dependenta de acest site si trebuie sa ti multumesc, imi este de folos ( in ciuda faptului ca s revoltata: toate combinatiile de alimente ,pe placul meu, nu s pe placul stomacului meu :)) ).

  1. Buna seara, ma bucur ca pui in aplicare informatiile din articol si iti dorim sa te faci bine. Ii multumim si noi ca ne urmaresti, si te mai asteptam pe blog ! Te îmbrățișez !

 20. de cand am inceput aceasta metda de alimentatie disociata, am slabit in jur de 15 kg. aveti ceva sfaturi si pentru a pune cateva kg inapoi? :)

  1. Buna sultz, ma bucur ca ai incercat dieta disociata. Dupa un timp, de dieta, ar trebui sa se stabilizeze corpul la o greutate si apoi sa o ia in sus, daca iti dorestio asta. Cred ca de fapt vrei sa iti tonifiezi muschii + ceva strat de grasime pentru protectie + un mai mare volum de apa in tesuturi, care le tine ferme si hidratate. Pentru a face asta trebuie sa faci exercitiu fizic, sa mananci grasimi sanatoase precum : avocado, nuci, in combinatie cu aminoacizi din frunze verzi si vlastari. Elimina grasimile prajite/hidrogenate si nu manca carne in fiecare zi sau inlocuieste cu peste (desi pe dieta disociata deja faci asta). In fiecare zi trebuie marit aportul de carbohidrati + sport. Am citit undeva, cred ca Dr. DOug Graham spunea ca cel mai bine este sa bei suc/mananci fructe inainte cu o ora de facut sport si imedita dupa, pentru a face masa musculara de caliatate. In concluzie : mananca in fiecare zi o salata mare de verzituri +vlastari si germeni cu grasimi bune (avocado, nuca cocos, uleiuri presate la rece, masline, nusi si seminte); fructe pt hidratare + sport. Poti face dresing pt salata din nuci /seminte cu condimente.

 21. Foarte frumos articolul si bine structurat. Imbratisez argumentele folosite in articol. Dar din toate cartile ( multe la nr) care le-am citit pana acum cea mai frumoasa descriere a omului si a vietii pe care a dus-o in primordialitate, modul de trai si hrana, au fost descrise in cartile lui V. Mergre- colectia ” cedri sunatori ai rusiei” Anastasia( mai exact cartea a patra-a). Tot in aceste carti aflam cum a ajuns omul sa manance carne , ce ii face bine si asa mai departe. Am tinut sa mentione aceasta carte pentru ca in cartea a 8 a se descrie o metoda de hrana exact cum ai structurat tu in acest articol… Felicitari. Cu drag

  1. Multumesc Monica. Si noi am citit toate cartile din seria “cedri sunatori ai rusiei”. Ne-au ajutat foarte mult sa intelegem o gramada de lucruri ! Cu drag

 22. Si de asemenea v-as ruga daca puteti, sa-mi trimiteti o lista cu toate grupele de alimente care pot fi combinate intre ele si timpul acestora de digestie. Pentru ca pentru mine este foarte important sa-mi beau si cantitatea de apa necesara fiecarei zile. Cel putin 1,5 litri. De aceea vreau sa stiu dupa masa, la cat timp pot bea apa, in functie de alimentele consumate? Iar dulciurile, daca cineva consuma, bineanteles, stiu ca nu sunt recomandate, dar daca o face, carei categorie apartin, cand trebuiesc consumate si care este perioada acestora de digestie? Va multumesc!

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top