Digestie grea ? Balonare ? Află cum să combini corect alimentele

combinatii alimentare

Într-o lume ideala, în care omul își cunoaște corpul și comunică cu planeta pe care locuiește într-un mod natural și simplu, acest articol ar fi redundant. Dar majoritatea dintre noi nu suntem acolo, și avem nevoie de un pic de ghidare. Din punctul meu de vedere, majoritatea oamenilor, inclusiv eu, nu știu cum sa își folosească corpurile într-un mod în care sa le aducă un maxim de beneficii, în mare parte din lipsă de informare corespunzătoare la timpul potrivit.

Cu cât te hrănești mai mult cu hrană naturală, cu atât simțurile devin mai sensibile și poți intui cum să  combini alimentele în mod eficient. Chiar și după miros îți poți da seama dacă un aliment se potrivește cu altul. Aceste simțuri se recuperează în timp, cu multa voință, stăruință și determinare.

Nici o altă activitate nu consumă mai multa energie din corp precum digestia. Imaginează-ți că poți alerga 40 de Km sau merge la un concurs de sport precum Olimpiada și nu vei consuma atât de multa energie precum o masă cu de toate. Observați că de multe ori după ce faceți sport sau efort, în mod corect, aveți energie și vă simțiți prezenți și proaspeți. În schimb, după o masă grea și cu combinații proaste, veți dori să mergeți direct la culcare.

Balonarea, crampele stomacale, senzația de arsură în piept și oboseala pot veni de la proasta combinare a alimentelor în cadrul unei mese, dar nu numai. Fiecare aliment are o durată de digestie diferită și metode proprii de a fi digerate și absorbite de organism, de aceea ideal ar fi să nu amestecăm nimic, ci să mâncăm fiecare aliment ca atare, fără a-l amesteca cu altceva. Dar cum nu trăim într-o lume ideală niște reguli de combinare ne vor fi de ajutor.

Sunt câteva reguli simple de combinare ale alimentelor, pe care le voi dezvolta mai pe larg în continuare. Deși există și excepții de la regula, majoritatea se aplică. Cel mai bine este să vă ascultați propriul organism și să vedeți cu ce combinație vă simțiți bine. Organismul vorbește cu noi prin senzații (dureri, inconfort, înțepături, oboseală, greutate, balonare etc.) nu prin gânduri. Deci atunci când vorbesc despre comunicarea cu organismul nu mă refer la pofte și la piticii teroriști ce doresc junk food :).

1. Fructele se consumă pe stomacul gol 

Fructele sunt hrana ideală a omului, conținând nutrienții necesari unui corp sănătos și plin de energie. Ele conțin mai mult de 70 % apă, ca și corpul uman în stare sănătoasă,  și sunt alimentul cel mai ușor digerabil.

Fructele au proporția ideală de efect acid-alcalin (20 % acid cu 80 % alcalin ) .

Fructele stau în stomac maxim 30 de minute, unele chiar mai puțin de atât. Sucul de fructe este și mai ușor digerabil, iar acesta stă în stomac mai puțin de 30 de minute, 10-20 minute de obicei.

Vă recomand să mâncați fructele pe stomacul gol, înainte de orice alt aliment, nu după masă, așa cum sunt mulți obișnuiți. Atunci când consumați fructele, imediat după un alt aliment mai greu, acestea vor zace în stomac 2-3-4 ore, cât îi ia celuilalt aliment să se digere. Stomacul nostru digeră în trepte, după ordinea în care mâncăm alimentele, de aceea fructele vor sta la coadă după celelalte alimente. Dacă acestea stau în stomac mai mult de 30 de minute, ele vor începe să fermenteze, iar fermentația duce apoi la balonare și crampe stomacale.

Mărul este un fruct extraordinar, foarte bun la detoxifierea corpului, dar fermentează foarte rapid, dacă stă în stomac mai mult de câteva zeci de minute. Dacă fructele fermentează chiar dacă le consumați singure atunci puteți avea ceva probleme cu stagnarea alimentelor în stomac mai mult decât este necesar, deschiderea lentă a orificiului Pylorus ce facilitează trecerea bolului  alimentar în intestinul subțire și/sau un metabolism lent. În acest caz cantitatea de fructe dulci trebuie limitată și este nevoie de luarea unor acțiuni pentru remedierea problemelor.

Fructele se pot combina bine în sucuri și smoothie-uri cu frunzele verzi precum : pătrunjel, spanac, mărar, busuioc, salata verde. Pentru sucuri, regulile de combinare se schimbă deoarece doar partea lichidă din alimente este reținută și utilizată, grăbind astfel digestia și asimilarea.

Câteva bucăți de fructe în salate compuse doar din frunze verzi sunt de obicei bine tolerate de majoritatea oamenilor. Fructele mai dense precum banana pot fi consumate cu frunze verzi, fără adaos de grăsimi.

Fructele acide precum citricele se pot combina cu lactate și cărnuri, pentru cei care consumă din acestea, pentru că acidul lor ajută la digestia acestor alimente mai grele. Fructele acide, în special sucul de lămâie, se combină foarte bine cu alimente grase deoarece ajută la digestia mai ușoară a acestora.

2. Pepenii nu se amestecă cu nimic

Pepenii sunt și ei fructe, de aceea tot ce scrie mai sus se aplică și în cazul lor, cu câteva excepții. Ei se digeră mult mai rapid decât majoritatea fructelor având o concentrație foarte mare de apă, și anume  > 90 %.

Ei stau doar 10-15 minute maxim în stomac ! De aceea pepenii nu se pot consuma împreună cu frunze verzi, cum am văzut mai sus la fructe. Singura combinație ar putea fi în cadrul aceleiași categorii, adică combinații între mai multe tipuri de pepeni.

3. Legumele care conțin amidon și cerealele nu se combină cu alimentele bogate în proteine de origine animală

Legumele care conțin amidon sunt : fasolea de toate felurile, lintea, cartoful, năutul, dovleacul. Cerealele sunt : orezul, hrișca, quinoa, amaranth, grâu, porumb , secară, ovăz etc.

Alimente bogate în proteine de origine animală: lapte, orice tip de carne, pește, ouă.

O cantitate mică de cereale integrale, sub formă de pâine de exemplu, sunt compatibile cu alimentele bogate în proteine. O cantitate mică de carbohidrați ajută la absorbția proteinelor și o cantitate de fibre ajută la o digestie mai bună și o eliminare mai rapidă. O cantitate mică este de exemplu o felie de pâine integrală.

4. Apa nu se bea după sau imediat înaintea mesei

Nu se bea apă niciodată în timpul sau după masă, pentru că diluează sucurile gastrice și astfel întârzie sau chiar inhibă digestia. Toate celelalte lichide se consuma înaintea mâncărurilor solide, pentru a nu afecta negativ digestia.

Excepție face cazul în care hrana consumată este uscată și nu conține o cantitate de apă suficientă pentru o bună digestie. În acest caz puțină apă calduță sau o cană de ceai sunt recomandate în timpul mesei.

5. Legumele fără amidon se pot combina cu aproape orice

Verdețurile și legumele care nu conțin amidon, sau conțin foarte puțin, se pot combina cu cereale și produsele cu proteine complexe.

Verdețuri : pătrunjel, leuștean, mărar, spanac, kale, salată verde, mangold, orice fel de vlăstari.

Legume și rădăcinoase : țelina, morcov, roșie, castravete, vânăta, ardei, broccoli, conopidă, varză, dovlecel, ceapă, usturoi, andive, sfeclă, gulie, ridiche, mazăre verde, ceapă, praz.

6. Ciupercile

Ciupercile nu sunt legume, fac parte din clasa fungilor – organisme care trăiesc pe copaci, frunze moarte etc.
Puteți combina ciupercile foarte bine cu legumele fără amidon și verdețurile. Împreuna cu legumele mai grele, precum cartoful sau fasolea, nu fac o combinație bună și se digeră mai dificil.

Ciupercile se pot combina și cu semințe precum dovleac, floarea soarelui, în și în salate alături de puține nuci mărunțite. Ele sunt denumite și carnea vegetală și sunt folosite cu placere de majoritatea veganilor. Proteinele din ciuperci sunt conținute în celule cu membrana bogată în celuloza și chitină, care sunt greu de digerat. De aceea se aseamănă, din punct de vedere al digestiei, cu alimentele bogate în proteine precum carnea.

Ciupercile  care sunt crescute pe copaci, sau pe sol și pe frunze moarte, descompun și curăță pădurea de toxine. Din cele menționate anterior se desprinde concluzia că ciupercile pot fi și prieteni, dar și dușmani de moarte ai omului. Orice ciupercă poate fi toxică într-un anume grad. Ele transforma toxinele găsite în sol sau pe scoarța copacilor, în elemente bune de utilizat, de aceea trebuie să avem grijă dacă le culegem direct din pădure. În magazine de obicei găsim ciuperci crescute în mediu controlat, unde această problemă nu mai există.

Ciupercile fermentează și se oxidează rapid, de aceea este de preferat să le consumăm la scurt timp după ce le cumpărăm. Iar după ce le gătim, să nu păstrăm mâncarea mai mult de 2 zile.

7. Nucile și semințele

Nucile și semințele sunt alimente condensate și grele, de aceea trebuiesc folosite cu măsură. Conțin multe grăsimi esențiale și mulți aminoacizi esențiali în stare simpla. Ele tonifiază organele și ajută la construcția corpului. Nucile în special, pot ajuta pe cei slabi să crească în greutate, dacă au absorbția buna și nu au alte probleme de digestie.

Nucile și semințele se combină bine cu legumele fără amidon și cu fructele uscate. Combinația cu fructe uscate trebuie consumată cu grijă și măsură, deoarece poate duce la creșterea în greutate.

Nucile și semințele înmuiate sau germinate, au proprietăți puțin schimbate. De exemplu nucile își micșorează cantitatea de grăsimi, devin cremoase și mai ușor de digerat. Din această cauza mulți tolerează bine combinația de nuci hidratate și fructe din dulciurile crude.

Laptele de nuci are alte proprietăți, putând fi consumat cu fructe și cereale sau folosit la alte tipuri de preparate cu vegetale.

8. Lactatele

Animalele nu dau lapte din placere și considerație pentru specia umana. Laptele este hrana ideală pentru puii lor, perfect creată pentru specia respectivă. Pentru a da lapte, ca orice altă femelă de pe Pământ, femela vaca, oaie sau capră trebuie să fie însărcinată și să aibă copii. Atunci când puiul(din orice specie inclusiv umană) bea lapte, el nu mănâncă altceva, nu îl combina cu nimic, și organismul său este adaptat pentru a bea lapte și al digera și utiliza corect. Puiul bea lapte direct de la mama sa, iar laptele nu vine în contact cu aerul nici o clipă.

Laptele animal conține o cantitate mare de proteine și hormoni de creștere, ce ajută un pui de animal să crească foarte mult în scurt timp, comparativ cu un copil uman, în primele luni de la naștere. După un anumit număr de luni, la animale mai puțin, la om mai multe (2-3 ani),  organismul nu mai are nevoie de acest tip de hrană fiindcă și-a definitivat creșterea inițială, adaptarea la aceasta lume. De aceea, după această perioadă, mulți oameni au intoleranță la lactoza, organismul lor nu mai secretă enzimele necesare digerării de lapte, pentru că laptele nu mai este necesar dezvoltării lui. Lactatele conțin și o substanță asemănătoare morfinei, care provoacă dependență la adulți și liniștește copilul când este mic.

Laptele și brânza ar trebui consumate singure și de preferință crude, din surse controlate. Produsele lactate procesate sunt mult mai greu de digerat și pot provoca multe probleme, mai ales în ziua de azi când organismele noastre luptă în fiecare moment cu poluarea și problemele moștenite genetic, ce devin din ce în ce mai greu de reparat.

Deci, dacă doriți să consumați produse lactate, vă recomand produsele din lapte de capră, de preferință crude și din surse controlate. Combinațiile bune sunt cu legume fără amidon, verdețuri și fructe citrice.

Într-o lume ideală, omul nu ar chinui animalele să continue să dea lapte (prin aportul de hormoni sau sarcini forțate) ci ar lua doar atunci când animalul este disponibil de la natură să dea.

9. În funcție de concentrația alimentelor este bine să ținem seama de următoarele

Ordinea în care consumăm preparatele contează, pentru că stomacul nostru digeră hrana în trepte. Veți avea o digestie mai ușoară dacă veți ține cont de complexitatea alimentelor, de timpul lor de digestie și de ordinea în care le mâncați.

După timpul de digestie, de la cel mai rapid la cel mai lent, ordinea este următoarea : sucuri din fructe, sucuri din legume, fructe, legume, legume gătite, nuci, semințe,  cereale,  lapte + ouă + carne, alte alimente foarte procesate.

Durata digestiei alimentelor :

  •  0 – 15 min. : apa
  • 15 – 30 min. : sucuri din legume și fructe crude,  majoritatea fructelor în stare crudă
  • 40 min. – 2.5 ore : legumele crude, verdețuri, germeni și vlăstari în stare crudă, avocado, legume gătite
  •  1.5 – 4 ore : ulei,  cereale, fasole,  năut, linte, cartofi, legume amidonoase
  •  2 – 4 ore : nuci, semințe crude
  • 4 – 10 ore sau mai mult : diverse tipuri de carne, pește, crustacee, lactate procesate

Tineți cont de faptul că duratele de mai sus se bazează pe un corp ce are o digestie bună. Un metabolism lent indică o digestie lentă, deci timpii de mai sus vor fi mai mari.

Legumele și fructele fermentează pe când produsele din carne, lactate, ouă intră în putrefacție,  dacă stau prea mult în organism. Fermentația provoacă balonare, crampe și poate crește aciditatea corpului, iar putrefacția intoxică organismul și provoacă lezarea celulelor și distrugerea lor.

Care este cantitatea de mâncare necesară corpului uman ?

Dacă aveți un corp sănătos, cu digestie corectă atunci cu cât veți mânca mai multe alimente de calitate ridicată, din punct de vedere nutritiv, cu atât veți avea nevoie de mai puțină cantitate de mâncare.

În loc să mâncăm pentru cantitate, mâncăm pentru calitate.

Alimentele naturale, în stare crudă, au nutrienți (vitamine, aminoacizi, grăsimi bune, enzime) ușor absorbabili care sunt recunoscuți ușor de către organism. Organismul recunoaște structurile simple și știe ce să facă cu ele, dar cu cele complexe are mai mult de furcă. Organismul nostru știe să folosească aminoacizii dar trebuie să descompună proteinele (lanțurile de aminoacizi), știe sa folosească zaharurile simple (fructoza și glucoza) dar trebuie să descompună amidonul și zaharurile complexe. Toate aceste procese de descompunere se fac cu pierdere de energie și cu produși secundari toxici.

Mulți oameni mănâncă din ce în ce mai mult, cu cât trece timpul, pentru că în corp se instalează o foame cronică de nutrienți, iar organele au slăbiciuni din cauza toxicității !

Într-o lume ideală fructele și legumele în stare crudă ar trebui să conține o cantitate suficientă de nutrienți, dar din păcate în ziua de azi solul este din ce în ce mai poluat, iar legumele și fructele din ce în ce mai sărace în nutrienți. Lucrurile au început să se schimbe, prin culturile organice, dar va mai dura mult până se va vedea o reală diferență, mai ales cu continuarea poluării planetei în ritmul la care se face în ziua de azi.

Pentru a eficientiza reținerea de nutrienți în preparatele gătite termic vă rog citiți Alege să mănânci sănătos ACUM, în 8 pași simpli. Se spune că mai mult de 70% din nutrienți se pierd prin prepararea alimentelor, dar acest lucru este în funcție de modul de gătire folosit, de temperatură și de timp. Și prin deshidratare se pierd ceva nutrienți din cauza evaporării, deci alegeți cu grijă metoda de preparare, astfel să aveți parte de cea mai mare cantitate de nutrienți.

Un alt aspect de ținut cont faptul că avem nevoie de mult mai multe elemente nutritive decât acum 100 de ani, pentru a combate toxicitatea din atmosferă și sol. Pe lângă acest lucru, ne naștem deja cu din ce în ce mai multe probleme moștenite sau dobândite în timpul copilăriei, ceea ce afectează funcționarea organismului nostru. Din ce în ce mai mult avem nevoie de alimente naturale concentrate, pentru a face față acestui necesar în creștere. Exemple de aceste alimente ar fi algele albastre verzi, spirulina sau semințele de cânepă.

Ceea ce doresc să vă inspir este să consumați alimente vegetale de cea mai mare calitate pe care o puteți cumpăra sau cultiva, și să cereți producătorilor și vânzătorilor să vă facă acest tip de alimente mai ușor accesibile. Orice comentariu ajută pe producător sau vânzător să știe ceea ce doriți. Legumele de pe masa mea mereu au fost considerate foarte gustoase, pentru că reușeam să găsesc vânzători și producători care să îmi aducă ceea ce doream, chiar dacă aduceau doar pentru mine. Ideea este să nu ezitați să întrebați și să cereți.

Pentru a dezvolta agricultura ecologică, vă rog să susțineți producătorii locali și fermele ecologice pe cât puteți, orice contribuție este foarte importantă.

Test simplu pentru problemele de digestie

O altă cauză a problemelor de digestie este tranzitul greu și lent. Bolul alimentar trebuie să se miște corect în interiorul intestinelor, dacă acest lucru nu se întâmplă, ci mai degrabă stagnează, pot apărea fermentația, mucegăirea și putrezirea.

Dacă doriți să înțelegeți ce fel de alimente nu digeră corect corpul vostru, puteți face următorul exercițiu. Deși puteți face acest exercițiu și fără a ține post, veți simți mult mai bine ce se întâmplă dacă țineți un post negru, doar cu apă, de câteva zile, măcar 2.

Introduceți treptat alimente din fiecare tip, consumându-le singure, pe stomacul gol. De exemplu începeți cu un suc din fructe pe stomacul gol, apoi vedeți cum vă simțiți după el și notați pe o foaie. Așteptați să se golească stomacul și apoi mâncați fructe întregi și observați iarăși cum vă simțiți. Faceți același lucru cu vegetale fără amidon crude, vegetale cu amidon crude, nuci și semințe crude, avocado și uleiuri, legume fără amidon gătite, legume cu amidon gătite, cereale și produse din carne.  Notați cum vă simțiți consumându-le fără a le combina între ele. După acest lucru încercați și combinații între alimente și notați cum vă simțiți.

După acest experiment puteți recunoaște câteva probleme astfel ( la mod general și simplist ),

  • dacă aveți probleme după fructe și legume atunci puteți avea probleme cu digestia zaharurilor (glucide, amidon, fibre), deci cu pancreasul.
  • dacă aveți probleme după ce mâncați alimente grase, precum nuci, avocado, măsline și lactate grase atunci puteți avea probleme cu digestia grăsimilor efectuată cu ajutorul ficatului și a vezicii biliare
  • dacă aveți probleme în a digera hrana cu aport mare de proteine complexe, precum carne, lactate, ouă, hrană procesata excesiv (inclusiv legume, nuci gătite) puteți avea probleme cu sucurile gastrice, deci cu stomacul
  • dacă aveți tranzitul intestinal greoi, probleme de fermentație și putrefacție acestea pot fi indicii că nu eliminați complet deșeurile rezultate în urma digestiei, și aveți probleme în intestine, colon și de multe ori stomac

În magazinul online puteți descărca un afiș A4, cu regulile de combinare alimente, pe care îl puteți folosi ca și inspirație în bucătărie.

Alte cauze pentru balonare și probleme de digestie

  • cantitatea de mâncare ingerată la o masă este prea mare pentru capacitatea de funcționare a stomacului și organelor de digestie. În acest caz este bine să mâncați de mai multe ori pe zi, o cantitate mai mică de mâncare și să vă bazați pe alimente cu un aport mare de nutrienți.
  • lipsa cantității necesare de acid clorhidric și sucuri gastrice. În acest caz enzimele necesare digestiei la nivelul stomacului nu se activează în cantități suficiente și hrana nu va fi descompusă corect și va cauza probleme mai departe.
  • metabolism lent ce nu are capacitatea de a digera și elimina în timpi utili
  • floră intestinală necorespunzătoare, disbioze, infecții, sindrom de colon iritabil etc.

[references]

  1. Life Force – Brian R. Clement, Hippocrates Institute
  2. The raw food detox diet – Natalia Rose
  3. Să trăim sănătos fără toxine – Robert Morse

[/references]

Tags:

împărtășește cu ceilalți

Celeste

Sunt pasionată și dedicată muncii de înțelegere a sinelui și a vieții. Instrumentele mele preferate sunt contemplarea, Tarotul, meditațiile sonore și comunicarea cu divinul. Fie ca să ne întâlnim în spațiul dintre cuvinte, unde iubirea devine experiență.

Poate îți plac și acestea

Alătură-te Călătoriei Magice

Primiți notificări despre postări noi, citiri, știri magice și reduceri
10EUR discount la prima comandă

Completând acest formular sunteți de acord cu Termeni și Condiții.

Primește notificări mai rapide, conectează-te cu mine și comentează postările alăturându-te la grupul de Telegram.

156 de comentarii la “Digestie grea ? Balonare ? Află cum să combini corect alimentele”

  1. Foarte bun articolul, multumim mult pentru informatiile utile!
    Eu am o inflamatie cronica la stomac, din ce am citi ar fi gastrita si am tot felul de intolerante ca nici nu mai stiu ce sa mananc. Incerc sa mananc mai rar produse de origine animala si mai mult o alimentatie alcalina. Ceva recomandari in sensul acesta? Multumesc mult!

    1. Cu drag și bucurie. Îți înțeleg situația, și eu am trecut printr-o fază similară și regulile de combinație ajută. Este foarte important, în primul rând, să găsești sursa stresului din viața ta, iar aceasta poate fi în orice domeniu. Stresul afectează foarte mult stomacul și îi schimbă funcția. Ce anume nu poți digera din ce se întâmplă acum în viața ta ? Ce te enervează sau te irită ? Ca idei de ajutor cu alimentația ar fi să consumi alimente simple și cât mai curat găsite, să combini puține alimente între ele și să asculți cum reacționează corpul tău. Indicații ar fi foarte multe, dar aș avea nevoie de mai multe informații despre situația ta actuală ca să îmi dau seama de ce anume este nevoie.

    2. Multumesc mult de raspuns! Sincer am parte de mult stres si asta de ani de zile.. nu am asociat stresul cu suferinta stomacului dar acum realizez ca au legatura. Problemele sunt efectiv ca orice mananc am senzatie de plin imediat cu toate ca nu mananc mult,ca si cum as avea un bolovan in stomac, balonare, digestie greoaie, durere de stomac, regurgitatii, mai am si un gastro reflux pt care mi s a dat pantoprazol. Dar acum situatia a devenit si mai suparatoare..

    3. Bună Simona, aș vrea să îți răspund pe mail deoarece deja sunt prea multe comentarii aici, dar adresa de mail pe care ai dat-o nu funcționează.

  2. Chia, amaranth si susan cu ce se pot combina ?
    Pana acum le-am combinat cu iaurt sau suc de fructe.
    Insa inteleg ca asa sunt greu de digerat !

    1. Chia, amaranth și susanul sunt semințe deci se conformă cu regulile din secțiunea semințe. Sucul de fructe se poate combina cu chia sau un pic de pastă de susan sau amaranth fiert etc. Sucul de fructe este lichid, aici vorbesc despre sucul presat nu despre smoothie, și atunci el are alte proprietăți de combinare. Fiți atentă la cum se digeră și luați propriile acțiuni de corectare, dacă este cazul. Iaurtul este altceva, depinde de calitatea lui, de sursa laptelui și de tipul său – vegetal sau animal. Alegeți iaurt foarte fin și bine fermentat, astfel încât să fie mai ușor de digerat. Încercați să nu combinați iaurtul de origine animală în cantități mari cu semințe sau nuci de orice fel. Cantitatea pe care o consumați contează, de obicei dacă punem 1 nucă bine fărâmițată într-un pahar de 250-300 ml de iaurt, este ok. Experimentați și veți observa cum vă simțiți mai bine, fiecare dintre noi are o digestie unică.

  3. Ma bucur mult pentru tine,daca vei continua asa o sa descoperi lucruri mari si minunate la care altii nici nu au visat sau imaginat…

  4. Buna! Eu fac sala si doresc sa pun mult in greutate asadar in fiecare dimineata mananc un bol mare de lapte cu cereale (ovaz, susan,seminte, seminte foarte uscate), am observat ca nu diger foarte bine semintele din lapte, e din cauza faptului ca mananc prea mult lapte sau ca sunt prea uscate? Sau din cauza ca incerc sa consum prea multe proteine?

    1. Bună Constantin, combinația de mai sus conține foarte multe grăsimi. Este posibil ca ficatul și stomacul tău să nu aibă capacitatea a digera o combinație de această complexitate, deoarece sunt multe tipuri de grăsimi, pe lângă proteine. Încearcă să adaugi mai puține tipuri de semințe odată, și să le alternezi în fiecare zi, adică o zi semințe de floarea soarelui sau mac, altă zi susan și tot așa. De-asemenea ar fi bine să le macini, pentru facilitarea digestiei, și să adaugi ceva suplimente de enzime sau o cantitate mică de fructe proaspete mai acrișoare (pt enzime). Nu exagera cu laptele, și combinația de lactate cu semințe, deoarece încetinește digestia. Îți recomand să încerci să alternezi sursele de lapte, să adaugi și din cele vegetale.

  5. buna Celeste,felicitari pt blog.tocmai l=am descoperit,e de mare ajutor. slava domnului ca cineva se mai gandeste si la aproapele lui,sau mai bine zis,la sanatatea aproapelui. mult succes in contiunuare. si as vrea sa intreb…nu stiu daca s-a discutat in comentarii,sunt f multe si n-am apucat sa le citesc pe toate…grasimile vegetale si carbohidratii,cum se inteleg? de ex masline negre cu paine integrala,merge? iti doresc numai bine!

    1. Bună Gabi și mulțumesc mult pentru cuvintele de apreciere. Teoretic – combinația de carbohidrați cu grăsimi duce la îngrășare. Practic – lucrurile se schimbă deoarece contează foarte mult cantitatea folosită, calitatea ingredientelor și modul de funcționare al corpului nostru. Dacă avem o cantitate mică de grăsimi naturale, atunci de obicei nu au un efect vizibil de îngrășare. Dacă exagerăm cu cantitățile și mai ales, folosim grăsimi procesate de slabă calitate, atunci avem o probabilitate mare să ne îngrășăm. Fiecare corp procesează mâncarea diferit, de aceea unele persoane pot tolera mai multă grăsime combinată cu carbohidrați și altele nu.

      Sfatul meu este să observi cu mare atenție cum reacționează corpul tău și vei ști dacă exagerezi cu această combinație. De-asemenea, favorizează grăsimile naturale, neprocesate, uleiurile presate la rece și ne pregătite termic, precum și carbohidrați de o cât mai bună calitate.

  6. Cum as putea sa pun ceva greutate avand in vedere ca sunt ectomorf?Pana acum (30 de ani) nu am combinat niciodata corect alimentele.Am avut o perioada cand mancam prosteste fara sa ma gandesc la efectele secundare.Vroiam cu orice pret sa ma ingras si am reusit (vreo 6 kg) insa nemaisuportand balonarile am renuntat la mancatul excesiv si am inceput sa mananc normal si am ajuns inapoi la greutatea initiala(52 kg la 1,69 inaltime).In mod clar am flora intestinala dezechilibrata pt ca si acum ma balonez foarte usor,asta poate si din cauza ca am stomacul foarte mic cred…Ideea e ca as vrea sa i-au inapoi in greutate(masa musculara,grasime …orice ) si nu stiu de unde sa incep

    1. Buna Ionut, daca vrei sa pui greutate ai nevoie in primul rand de exercitiu fizic corelat cu o dieta cat mai nutritiva, nu de cantitate este neaparat nevoie ci de calitate. Poti incepe cu exercitii de forta, nu cardio, pentru 7-10 minute pe zi de exemplu, iar cand corpul se obisnuieste poti mari timpul sau intensitatea. Respecta regulile de combinare si elimina mancatul pe fuga, fast-food, produsele excesiv procesate si alege o mancare mai usoara si mai nutritiva. Adauga unul sau mai multe suplimente nutritive care sa contina mai multe pudre de verdeturi impreuna cu enzime si probiotice. Acestea sunt cateva din lucrurile cu care poti incepe schimbarea. Mult succes.

    2. Am uitat sa mantionez ca m-am tinut de sala vreoun an combinat cu mancat prosteste.Asa am pus cele 6 kg pe mine.Insa m-am fortat destul de tare in tentativa mea de a lua in greutate.In urma acestor fortari m-am ales cu ceva dureri de spate(nu grave) si un inceput de hernie inghinala,asa ca am lasat-o mai moale cu efortul.Acum fac doar flotari si tractiuni.Puteti da exemple de hrana nutritiva si usoara?Sau de suplimente care contin pudre de verdeturi?Am luat Jaro-dophilus(supliment cu probiotice) si spirulina pentru ca am auzit ca ar ajuta la a lua in greutate daca se i-a dupa masa.Plus ca spirulina contine proteine iar eu vreau sa reduc consumul de carne(inainte nu exista masa fara carne).Ce parere aveti de aceste doua suplimente?

    3. Orice fortare asupra corpului nu are efecte stabile si benefice in timp, de aceea exercitiul fizic trebuie inceput incet si continuat cu determinare toata viata, cel putin 30 min pe zi. Daca ati exagerat, cum fac majoritatea persoanelor, si v-ati ales cu probleme de spate si hernie, este foarte neplacut si descurajator. Exercitiul fizic trebuie adaptat la cazul dvs, la stilul de viata pe care il aveti, la nivelul de stres si energie pe care il aveti… etc. Tesuturile care nu mai au forta necesara sa reziste la efort, se lasa sau se ranesc cumva, de aceea este bine sa merget incet cu exercitiul fizic si sa nu aveti asteptari mari la inceput. Dieta este foarte importanta pentru a regenera tesuturile si a mentine si creste forta si energia corpului. Este greu sa va dau exemple de hrana usoara pentru ca nu stiu exact cum mancati acum. Ideea este sa mancati cu un nivel mai usor decat acum, de aceea am nevoie de comparatie, pentru ca si aceste schimbari se fac treptat. De exemplu o salata cu mix de verdeturi+ 1 avocado mare + ceva nuci caju + rosii/ardei/morcovi ar fi o cina usoara, dar daca acum mancati mult mai dens, atunci aceasta nu va va satura si un naut fiert cu legume si ceva nuci + ulei de masline ar fi mai apropiat de ce aveti nevoie… etc. Apoi depinde si de sezon, pentru ca iarasi sunt diferente in functie de nevoile corpului. Eu de obicei recomand un supliment verde care sa contine macar pudra de iarba de grau, pudra de orz, chlorella, spirulina, spanac si broccoli. Probioticul mentionat pare ok la continut, spirulina este un supliment bun dar este bine sa variati. Puteti citi mai multe la mine pe blog despre spirulina si proteine, pentru a intelege mai bine cum functioneaza, apoi puteti frunzari mai multe articole cu indicatii pentru a avea o dieta mai usoara sau a gati sanatos.

  7. Un punct de vedere ortodox:

    Dumnezeu l-a creat pe Adam intr-un rai in care hrana sa erau doar fructele. Nu se omorau animale, nu se manca nimic animal. Apoi Adam si Eva au fost izgoniti din rai, si hrana omului timp de 2200 de ani, adica pana la Potop, a fost constituita tot doar din vegetale. Dumnezeu nu a dat binecuvantare sa se manance carne, sa se ucida animale. Doar cei din semintia lui Cain, care nu ascultau de Dumnezeu, vanau si omorau animale pt a manca. Tot ei au inceput sa bea lapte de animale si au descoperit branza. Se spune f sugestiv in carte (“Hronograf” – cea mai veche carte din lume, scrisa de caldei pe timpul lui Avraam, acum 4000 de ani, care acum se gaseste sub forma unei compilatii de info din carte si comentarii ale unui mare sfant pe seama acestor info) “si au inceput a bea lapte dobitocesc”.

    Apoi, dupa Potop, Dumnezeu a zis ca poate sa manance omul si carne, dar nu de animal viu. A fost ca o dezlegare. Omul e liber sa manance si carne, dar nu e obligat. Are libertate de alegere. Dupa venirea lui Iisus, Apostolul Pavel spune “bine este a nu manca carne si a bea vin”, vin mult, ca in scop medicinal tot Pavel spune ca vinul e bun.

    In concluzie, omul a fost facut de catre Creator sa functioneze cel mai bine in “modul” verdeturi(fructe, legume) crude. Ca omul poate sa functionezae si in alt “mod” (carne, lapte…), asta e alta poveste. Si i s-a permis sa functioneze si in alt “mod” datorita nemerniciei lui, a pacatelor lui, pacate ce l-au scos pe om din starea initiala de sfintenie in care se afla. Starea de sfintenie a omului este asociata cu mancarea vegetalelor. Sfintii, pustincii in “mod” vegetal traiesc. Asta nu inseamna ca orice om care mananca doar vegetale este automat si sfant :). Faptul ca sfintii sant vegetarieni este o consecinta a sfinteniei lor, o consecinta a faptului ca iubesc toata creatia atat de tare (inclusiv animalele) incat nu pot omori animale (direct sau indirect). Postul din timpul anului inseamna omorarea pacatului de orice forma, omorarea raului, adica si a uciderilor de animale, a varsarii de sange. Si de asta in post nu se consuma carne.

    1. Multumesc mult pentru cuvintele dumneavoastra care aduc un plus de explicatii si din punct de vedere religios. Eu sunt de acord cu dvs si imi doresc sa fie si altii care sa inteleaga ceea ce ati expus mai sus. Toate cele bune.

    1. Bună Claudia. Meniul meu se schimbă de la un sezon la altul în funcție de ce legume-fructe sunt disponibile și de cât de frig este afară. De obicei când e puțin mai frug mânânc mai multă mâncare gătită decat de obicei, adică de 2-3 ori pe săptămână sau adaug la cina crudă un pic de ceva gătit. Am să îți spun care este meniul meu de acum : dimineata beau apă de cocos dintr-o nucă mică de cocos tânără, la prânz 1 pahar 400-500ml de suc de fructe/legyme/verdețuri, apoi pe la ora 3-4 o porție de fructe(2-3 buc), apoi seara o salată (mix de verdețuri, roșii, morcovi, castraveți, ardei) cu un dressing de avocado/nuci caju/susan etc. În general doar seara, după pra 18.30, am o masă mai consistentă. Ca mâncare gătită acum în perioada aceasta manânc cartofi în lapte de cocos și condimente thai, orez cu legume în lapte de cocos si curry, wok de legume etc. Ca adaos la salată câteodată am 100g de hummus de exemplu sau puțin orez la abur. Sărbători fericite !

  8. Buna seara! Informatiile si munca voastra e nepretuita. Eu multumesc si va doresc ca pasiunea, bucuria si entuziasmul sa va insotesca totdeauna.

    Am nevoie de un sfat si este foarte important sa stiu care este adevarul in legatura cu aceasta afirmatie (si toate cele de genul acesteia): „in cazul persoanelor care iau tratament pentru inima, grapefruitul poate anula sau potenta efectul acestora, astfel incat poate pune viata unui cardiac in pericol.” , etc.
    Sucul de grapefruit are un rol extrem de important in vindecarea cancerului. Numai ca, daca iau in considerare afirmatia de mai sus („poate pune viata unui cardiac in pericol ” ) , folosirea acestuia ar fi un mare risc.
    Multumesc anticipat.
    O seara frumoasa !

    1. Bună seara, mulțumesc pentru cuvintele tale frumoase și pentru urări.
      Grapefruit-ul este un fuct cu beneficii mari, dacă este utilizat corect. Fructul și sucul său inhibă anumite enzime ale ficatului, astfel încetinind faza 1 de detoxifiere a ficatului (ficatul are 2 faze principale de detoxifiere). Din cauza încetinirii fazei 1 de curățare a ficatului, anumite medicamente, ce ar fi procesate în același mod ca și anumite substanțe din grapefruit, rămân mai mult timp în sânge, nefiind eliminate în ritmul normal.Cantitatea de medicament fiind mai mare decât ar trebui să fie într-un anumit interval de timp, de aceea poate cauza probleme.

      Sunt destul de multe medicamente ce reacționează în acest mod, astfel încât ar trebui văzut exact, cu un medic, dacă medicamentele respective sunt pe această listă. De exemplu : medicamentele de colesterol(statine), anumite medicamente pentru problemele anxio-depresive, anumite medicamente de hipertensiune, medicamente pentru cancer etc. În anumite cazuri cura cu grapefruit poate fi utilizată în paralel cu aceste medicamente, dar doza din acel medicament trebuie redusă corespunzător. Doza trebuie redusă, din cauza efectului grapefruitului de a menține un nivel mai mare al medicamentului în sânge, mai mult timp decat în mod normal. Astfel efectul grapefruitului este unul benefic, ajutând la diminuarea cantității de medicament necesară la un moment dat, ajută la diminuarea efectelor negative ale medicamentelor luate de cei cu afecțiuni grave precum și potențarea detoxifierii corpului în general.

      Dacă persoana respectivă ia medicamente pentru cancer, precum chimioterapie, ideal ar fi să fie urmărită de un doctor ce știe să dozeze corespunzător chimioterapia, medicamentele pentru inimă împreună cu aportul de grapefruit. Sper că ați înțeles cât de cât, este mult de explicat și am încercat să fiu la obiect și să utilizez un limbaj simplu. Cu drag și sper să vă fie de folos ! Îți doresc multă încredere și determinare !

    2. Multumesc, Celeste, e foarte limpede modul in care expui lucrurile.
      Am gasit si aici: youtube.com/watch?v=y_LZz392PBI o explicatie referitoare la interactiunea acestui suc cu medicamentele (vezi incepand de la momentul 1h:05′:20” ).
      De altfel, tot filmuletul este foarte interesant si se refera la tratamentul ( prin alimentatie si un NOU stil de viata..) cancerului .
      Multumesc inca o data si va doresc impliniri, revelatii si inspiratie divina, in tot ceea ce faceti si traiti !

  9. Vreau sa va multumesc pentru acest articol, datorita caruia am aflat multe lucruri noi.
    De cind ma tin minte am avut gaze si probleme cu digestia, dar nu dadeam mare atentie.Totul s-a schibat dupa nastere, cind fata avusese o alergie si am fost nevoita sa ma dezic rind pe rind de la multe alimente. Atunci pentru prima data m-am simtit minunat. Incepusem sa citesc si astfel am aflat despre importanta combinarii corecte ale alimentelor. Si tot din diverse susre aflasem cit de bogate in vitamine si proprietati sunt semintele de in, chia,germenii de griu ,drojdia de bere in praf desigur,avogado,nucile si alunile.
    Avogado il consumam si continui sa-l consum in salate.Iar restul le consumam dimineata cu cereale sau la gustari cu iaurturi sau fructe(asta desigur pina a ma informa despre ascocierea alimentelor).
    Insa cu 2 luni in urma m-am dezis de carne si lactate, consumam proteine si grasimi doar vegetale .La scurt timp a inceput sa ma doara puternic in partea dreapta si cind am facut ecografia, s-a dovedit ca am vezicula biliara deformata, si nu pot consuma grasimi.
    Toate aceste seminte, nuci, avogado le consumam caci sunt o mare iubitoare de dulce.Avind multe fibre si proteine ma ajutau sa-mi controlez apetitul si depresiile. Caci cind ma simt prost cad in capcana dulciurilor sau a pinii.
    Intrebarea mea este: avind probleme cu vezicula biliara nu mai pot consuma toate aceste seminte? Sunt grasimi,dar sunt grasimi bune :(
    Daca da, cit de des? Si care ar fi combinatia corecta?

    1. Bună Angela, mă bucur că ai găsit blogul meu și că te-a ajutat. Dacă ai vezica biliară deformată și nu face față la o cantitate mai mare de nuci și grăsimi naturale atunci trebuie să consumi mai puțin, într-o cantitate moderată. Pentru a mări gradul de digestie al nucilor îți recomand să le hidratezi întotdeauna și când poți să îți faci creme sau să le folosești măcinate complet în supe sau dressing-uri pentru salată. La fel și cu avocado sau nuca de cocos, le poți face cremă mixându-le la blender cu o legumă cu un conținut mare de apă, de exemplu castravete sau dovlecel,rosie etc. Ca să îți controlezi apetitul consumă suplimente verzi (pudră de grâu verde, chlorella, sau amestecuri de verdețuri pudră) și fibre precum psyllium, in sau salate și legume verzi. Cel mai bine combini grăsimile cu legume care nu sunt dulci și puțin suc de citrice. Te-ar ajuta un complex de fibre pentru curățarea intestinelor și ceva suplimente pentru susținerea funcției ficatului. Pentru a susține schimbarea este nevoie și de muncă pe plan emoțional și mental. O zi frumoasă și nu ezita să îmi scrii !

    2. Multumesc pentru raspuns. As mai vrea sa temai intreb. Referitor la pudra de germeni de griu,drojdia de bere. Suplimentele in praf. Nu prea stiu acum cum e mai bine de combinat( inafara de salata) din ce grup fac parte,carbohidrati sau proteine ? Imi place mult cu iaurt. La fel si semintele de in? Eu le conbin cu iaurt intre mese sau in batiduri.O zi buna .

  10. buna! de curand nu prea imi e bine…!in urma cu 1 an mi-au depistat S.C. iritabil si reflux g.-esofagian.am o durere in partea dreapta ca o gheara,constipatie ,dr. de familie mi-a prescris linex si tonotil insa fara rezultat!alimentatia ma<<darima]] !va rog mult,daca stiti ceva…ce e de facut/?

    1. Buna Stela, este greu de dat sfaturi cu putine informatii despre tine. Din ce imi spui ai nevoie de o analiza mai detaliata a starii tale actuale pentru a sti de unde poti incepe schimbarea in stilul tau de viata. Depinde de stadiul afectiunii, se poate ameliora, dar este nevoie de o mare atentie la alimentatie si la nivelul de stres si probleme emotionale. Pentru a putea reface si regenera corpul ai nevoie de schimbari mari, chiar sa ajungi sa poti sustine o cura cu sucuri de 2 saptamani in care sa nu lucrezi, sa te refaci si sa te relaxezi. Incepe usor cu a-ti curata alimentatia de produse daunatoare si adauga un suc verde dimineata sau un supliment verde (pe baza de pudra de grau/orz verde). Bea putina apa din ora in ora (100 ml e de ajuns), pentru a mentine fluxul alimentelor in intestine. Este mult de spus, daca iti pot fi de folos astept un semn pe email pentru o consultatie. O zi frumoasa !

  11. Buna ziua.in urma unor controale la medic mi s-a spus ca am meteorism(balonare,acumulare de gaze),ma simt tot timpul plina.Va rog sa ma sfatuiti daca as incepe un regim de viata in mare parte din sucuri de fructe si legume,ar ameliora,chiar vindeca sau ar agrava balonarea?si cum sa le combin?multumesc frumos.

    1. Bună Tanța, te-ar ajuta foarte mult să folosești regulile de combinare explicate în acest articol. Pe lângă aceasta este nevoie să aflii dacă ai probleme la pancreas,intestine, sau dacă ai lipsă de anumite enzime și o floră bacteriană intestinală dezechilibrată. De-asemenea și problemele de stomac cum ar fi hiperaciditatea, pot duce la meteorism și stresul, ce poate influența foarte mult digestia. Cel mai ușor este să începi să îți cureți dieta și să te hrănești calitativ, respectând regulile de combinare ale alimentelor și aducând în dietă multe vegetale proaspete, verdețuri din plin și sucuri naturale.Profită de verdețurile autohtone ca pătrunjelul și mărarul, busuiocul și foloseștele proaspete în salate sau sucuri. Elimină alimentele procesate ce conțin arome, coloranți și alte substanțe chimice și fă o curățare a intestinelor cu argilă. Apoi se mai pot adăuga un supliment de enzime și probiotice, pentru re-echilibrarea florei bacteriene. În funcție de problemele pe care le ai, se poate remedia problema rapid sau într-un timp mai îndelungat.

  12. Va rog frumos sa-mi spuneti daca amidonoasele carbohidrati (cartofi, cereale, grau) se pot combina cu legume, fructe acide(rosii, lamai) sau cu usturoi, ridichii (iritanti). Din ce am citit aceste alimente distrug enzimele pentru carbohidrati in stomac si din saliva.

  13. ciupercile poraspete champignon consumate, creeaza acid sau mediu alcalin in stomac? Mulumesc frumos (au 90% apa din cate am vazut)

  14. fructele uscate acide (prune, mere, etc) se pot combina tot lafel ca fructele uscate dulci (curmale, banane, etc) . Repet fructe uscate, multumesc frumos

  15. Va mai deranjez cu ceva: in artcolul “3 pasi spre santatate” la pasul 3 ati spus fara sa combinam proteine cu carbohidrati gen cartofi + paine orez+paine, etc. Iar tot dumneavoastra spuneti ca leguminoasele se combina foarte bine cu carbohidrati. Painea, orezul, cartoful parca erau toti carbohidrati, are ceva daca combinam carbohidrati intre ei? Incerc doar sa inteleg atata tot, n-am nici o tentativa de judecat si in plus ce scrieti ma ajuta foarte mult. Multumesc frumos

    1. Buna ziua,

      Leguminoasele sunt carbohidrat si proteina (lanturi simple de aminoacizi). Au destul de multi carbohidrati sa poata fi combinate ok cu carbohidrati. Carbohidratii se pot combina intre ei.

  16. cum de se pot combina fructele uscate cu semintele (nuci, floarea soarelui, etc) adica este proteina + carbohidrat ? Multumesc frumos

  17. Buna Elena,
    si eu incerc sa-mi modific stilul alimentar, am probleme digestive(balonari, gaze, scaune proaste, depunere alba pe limba), am cheltuit o gramada de bani pe la doctori, analize, ecograf, endoscopie, etc, si tot nu ii dau de cap.

    Vad multe sfaturi aici, ce si cum sa mancam. Eu ma duc la sala dimineata, cam de aproape 2 ani.
    Pt cineva ca mine, ce este recomandat, avand in vedere ca am nevoie de hrana ca sa pot creste masa musculara? Am vazut ca este recomandat dimineata un smoothie, dar nu cred ca imi tine de foame, si mai ales la efortul care il depun la sala.
    Acum mananc dimineata omleta cu 1 galbenus + 4 albusuri + ovaz + ciuperci, dupa ce vin de la sala, ton + branza cottage, mai incolo piept de pui la gratar cu salata sau orez, intre mese mai mananc migdale si nuci, sau o banana, si seara pe la 7 o ciorba si iar ceva carne cu o salata.

    Mentionez ca de pe la ora 17:00 incep sa am disconfort abdominal, ma simt plin plin. De 2-3 zile am inceput sa fierb ouale in loc sa fac omleta, si parca nu mai sunt asa plin si balonat.

    Am citit articolul si majoritatea comentariilor, si stiu ca nu asociez bine alimentele, dar este destul de greu sa mananc doar legume, orez sau carne separate, si trebuie sa mai tin cont si ca am nevoie de proteine + carbohidrati pt sala.

    Ceva sugestii daca se poate, multumesc mult!

    1. Buna Dany, din cate imi spui mai sus imi dau seama ca ai flora intestinala dezechilibrata, probabil si o proliferare excesiva a candidei si ceva deficiente de minerale si vitamine. Ca sa cresi masa musculara si nu grasime in muschi ai nevoie de hidratare, minerale, vitamine din plin. In loc de proteine de origine animala poti lua spirulina sau chlorella, au un aport de aminoacizi mult mai mare decat orice bucata de carne + ca nu au efectele nocive de constipatie si aciditate, se absorb mult mai usor si contin si o cantitate mare de vitamine, minerale si clorofila. Ca sa pui muschi se recomanda, imediat dupa exercitiu fizic sa consumi fructe. Nu este adevarat ca un smoothie de dimineata nu te satura, iti garantez ca daca stii ce sa pui in el, te poate satura mai mult decat ce mananci acum. De exemplu unul care sa aiba lapte de migdale cu avocado, o bucata de fruct, spanac, seminte de canepa + mai iei si o pastila de spirulina … s-ar putea sa nu mai mananci pana la 2-3, daca nu faci sala. Daca faci sala, oricum iti va domoli mult timp foamea, si te vei simti mai stabil. Ai avea nevoie de o cura de curatare a intestinelor, o re-echilibrare a florei intestinale si o schimbare in alimentatie si a modului cum combini alimentele. Carnea o poti combina cu o salata mare, in loc de orez. Orezul, la fel se poate combina cu salata sau legume la cuptor. Ideea e sa inveti cateva moduri de combinare care sa te satisfaca. Acum iti este foame mai mult, si din cauza modului in care mananci si din cauza dezechilibrarilor de flora si a procesului de digestie. Ar fi destul de multe de spus si de schimbat :). Te putem ajuta mai mult, prin orele de consiliere.

    2. Multumesc mult de raspuns. Imi dau seama ca am probleme destul de mari cu digestia, dar doctorii gastroenterologi nu m-au ajutat cu nimic. Eu fac eforturi sa nu mananc toate prostiile atat cat ma pricep si eu, nu fumez, nu mananc dulciuri, nu prajit in ulei, nu paine alba, etc.
      Am vazut pe net niste produse de la Organika sau Pronutrition gen Colon Cleanser, Acidofilus Lactobacilus, credeti ca astea m-ar ajuta cu ceva, sau sunt prostii?
      Ce tip de consiliere si cate sedinte mi-ar trebui?

    3. Buna Dany,
      M-am uitat putin pe Organika, continutul la Colon Cleanser este bun, il poti folosi. Mai sunt si alte formule, aceasta pare mai usoara, dupa compozitia mentionata de ei. Ideea e sa nu iei mult timp, 1 luna este ok initial. Ti-ar mai face bine si Pau D’arco de exemplu. Pentru pro-biotice ai avea nevoie de ceva mai mult decat doar Acidofilus, un complex cu mai multe componente. Consiliere pe stil de viata in general, ne uitam la toate aspectele stilului tau de viata si imbunatatim treptat, astfel incat sa poti implementa si integra indicatiile. Pentru a avea efecte de lunga durata, trebuie sa fii disponibil sa lucrezi cat este nevoie, la stilul tau de viata : dieta, stare emotionala si mentala. Fiecare organism are timpul sau de refacere si echilibrare, nu se poate stii exact cat timp ai nevoie de indrumare. Pentru a citii mai multe, acceseaza din meniu, sectiunea de servicii – sunt multe explicatii acolo. Tarifele si pachetele le gasesti in pagina Tarife si Programari din meniul Servicii. O zi frumoasa

  18. Am uitat ceva. Imi cer scuze daca stresez. BEREA Fara Alcool este vreo problema daca o consum. Creeeaza ceva probleme la digestie. In caz ca este buna stiti cumva catitatea ce trebuie consumata (bere fara alcool), 1 pe sapatamana, 1 pe zi?

    1. Buna ziua :), berea, chiar si fara alcool nu este un aliment sanatos. Se stie deja ca ingrasa, din cauza continutului de zaharuri fermentate, substantele amare si dioxidul de carbon din bere care stimuleaza apetitul.Chiar daca este fara alcool, modul in care se scoate alcoolul poate lasa in bere alte produse chimice. Daca deja va cauzeaza probleme de digestie, ar trebui sa nu mai consumati, pentru ca deja v-a dezechilibrat flora intestinala si procesul de digestie. Nu uitati ca aproape orice tip de bere “fara alcool” contine alcool ( in medie de la 0.4 la 0.7% alcool). Consumul exagerat de bere nu creste aportul vitaminic, ci din contra, pentru metabolizarea acesteia sunt consumate cantitati mari de vitamine. Daca doriti sa consumati, totusi nu consumati mai mult de 1 la 2-3 zile si alegeti una de buna calitate.

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart