Cred că deja toată lumea știe că citricele conțin multă vitamina C. Dar haideți să vorbim câte puțin despre fiecare fruct din categoria citricelor. Indiferent de fruct, toate ajută la curățarea corpului, la mișcarea limfei, la regenerarea țesuturilor și contribuie la crearea de energie mult dorită în corp.
Portocalele
Portocalele sunt originare din sudul Asiei, există mai multe varietăți ale fructului și sunt clasificate în dulci și amare, prima categorie fiind cea mai populară. Au fost aduse în Europa în secolul 15 de către italieni și portughezi.
Conțin fitonutrienți esențiali pentru sănătatea întregului organism. Conțin hesperidină, un antioxidant care îmbunătățește funcționarea vaselor de sânge și scade riscul apariției bolilor de inimă. Vitamina C conținută are efect antiinflamator și ajută la prevenirea dar și tratarea artritei și astmului. Pentru numeroșii antioxidanți, portocala este un adevărat scut anticancer, care face minuni pentru sistemul imunitar.
O singură portocală conține peste 170 de fitonutrienți diferiți, care nu numai că inhibă formarea de cheaguri de sânge, având proprietăți antitumorale, dar pot fi folosite și împotriva alergiilor. Este fructul ideal pentru combaterea cancerului bucal, de plămân, la sân sau stomac. În prezent, cercetătorii americani studiază modul în care consumul de portocale influențează activitatea cerebrală.
Fructul său este bogat în vitamina A, B, C și calciu. Conține sodiu, potasiu, magneziu, cupru, sulf și clor. Pentru 100 grame de portocală, valorile se ridică la 87.6 % apă, 0.7 % proteine, 0.2 % grăsimi, 0.3 % minerale, 0.3 % fibre, 10.9 % carbohidrați, 26 mg de calciu, 20 mg de fosfor, 0.3 mg de fier și 30 mg de vitamina C.
Efectele sale curative se resimt în cazurile de febră, indigestie, constipație, boli ale copilăriei, probleme cardiace, acnee sau afecțiuni ale oaselor și dinților, la îmbunătățirea calității spermei, la îndepărtarea litiazei renale și la înfrumusețarea tenului. De-asemenea, ajută la stimularea longevității, iar sucul de portocale amestecat cu o lingură de miere este un remediu eficient în cazul tuberculozei, astmului, răcelii, bronșitei și altor stări de tuse cu expectorare dificilă.
Coaja de portocală este folosită pentru curățarea apelor poluate, deoarece aceasta poate elimina resturile de vopsea acidă industrială din apă, protejând astfel mediul înconjurător. De-asemenea coaja și sucul de portocală, ca și de lămâie, este eficientă în curățarea legumelor și fructelor de substanțele cu care au fost stropite, și la curățarea obiectelor de bucătărie.
Vitamina C, cel mai puternic antioxidant, este responsabil de menținerea frumuseții pielii prin protejarea împotriva radicalilor liberi.
Portocala roșie
Aceasta este un tip de portocală care se culege mai târziu decât specia menționată anterior. Ea este bogată în beta-caroten și provitamina A.
Grapefruit
Grefele s-au cultivat pentru prima oara în Jamaica, în secolul 18, strict în scopuri ornamentale. Mai târziu, însă, s-au descoperit beneficiile lor asupra organismului. Conțin foarte multă vitamina C și întăresc sistemul imunitar.Tocmai de aceea sunt ideale în tratarea răcelilor.
Mai mult, aceste fructe au proprietăți anticancer și reduc simptomele afecțiunilor inflamatorii, astmul sau reumatismul. Cercetătorii sunt de părere că un consum susținut de grefe chiar poate prelungi viața, pentru că scade riscul apariției bolilor cardiovasculare și cancerului.
Conțin licopen, un antioxidant puternic cu proprietăți antitumorale. Potrivit studiilor cercetătorilor americani, dintre toate fructele, grefele au cele mai importante proprietăți antioxidante. Tocmai de aceea un consum regulat poate stopa evoluția aterosclerozei și poate normaliza colesterolul în doar 30 de zile.
Lămâile
Lămâile sunt folosite în toată lumea atât în scopuri culinare, cât și ornamentale. Nu se cunoaște exact originea lor, dar specialiștii cred că este posibil ca prima oară să se fi cultivat în India, apoi în China. Sunt importante surse de acid citric și ajută la prevenire bolilor grave precum cancerul.
Flavonele conținute opresc răspândirea celulelor canceroase și au proprietăți antibiotice. În mai multe regiuni din Africa, principala masă a zilei constă în lămâi, pentru că protejează împotriva holerei. Sunt foarte importante pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și diabetului. Au proprietăți diuretice și pot fi introduse cu succes în curele de slăbire.
Uleiul esențial are proprietăți astringente, antiseptice și calmante. Poate fi folosit pentru îndepărtarea stresului, infecțiilor, astmului, insomniilor și complicațiilor stomacale, dar este și un ajutor de nădejde în îngrijirea personală.
Lămâie Verde
Lămâile verzi se folosesc pentru a oferi un gust acru și aromat preparatelor culinare. Sunt foarte aromate și puternice la gust și pot fi folosite atât în mâncare cât și în rețetele naturiste pentru înfrumusețare și îngrijire.
Sunt ideale pentru tratarea dereglărilor digestive, în special constipația. Sunt bogate în fibre, care au proprietatea de a normaliza valoarea colesterolului. Mai mult, un consum regulat de lămâi verzi poate încetini capacitatea organismului de a absorbi zaharul din alimente, tocmai de aceea pot fi introduse inclusiv în alimentația diabeticilor de tip II.
Mai conțin și vitamina K, esențială pentru subțierea sângelui și îmbunătățirea circulației, dar și a afecțiunilor cardiovasculare. Ajută inclusiv la protejarea structurii osoase și previn fracturile sau chiar osteoporoza. Antioxidanții conținuti ajută la formarea celulelor roșii și materialului celular și sunt recomandate femeilor însărcinate, în special în primul trimestru, pentru protejarea fătului.
Pomelo
Pomelo este un fruct bogat în : vitaminele A, vitamine din complexul B, C, D, E și K , minerale precum magneziu, sodiu, potasiu, litiu, calciu, acid folic, fibre și antioxidanți. Consumat zilnic sau de câteva ori pe săptămână, pomelo :
- combate astenia și oboseala
- previne cancerul, anemia și ateroscleroza
- îmbunătățește digestia, și prin stimularea peristaltismului intestinal, datorită conținutului de fibre, previne constipația
- combate căderea părului prin vitaminizarea rădăcinii firului de păr
- curăță dinții și previne apariția cariilor
- în uz extern este util pe zonele cu piele aspră, deshidratată, având efecte de regenerare și întinerire. Se aplică suc de pomelo proaspăt pe respectivele zone cutanate și nu se clătește.
Este un bun stimulator al sistemului imunitar, vitamina C ajutând la creșterea rezistenței organismului în cazul virușilor și bacteriilor.
Este de-asemenea stimulator al secrețiilor digestive, bun tonic, antiseptic, bun detoxifiant și diuretic. Ajută la scăderea efectului acidifiant al unor alimente, la scăderea colesterolului și la absorbția fierului în organism.
Grăbește vindecarea rănilor, a hiperfuncțiilor tiroidiene și a diabetului zaharat, încetinește procesul de ateroscleroză prin reducerea colesterolului, reduce riscul apariției cataractei, încetinește procesul de îmbătrânire și crește rezistența organismului, întărește oasele și dinții și reduce stresul și oboseala.
Mandarina
În cazul mandarinei, vitamina C nu este la fel de prezentă ca la celelalte citrice menționate. Ea conține însă o doză suficientă de provitamina A, vitamina B, calciu și potasiu.
- sunt indicate în hiper-colesterolemie
- cresc rezistența împotriva infecțiilor și îmbunătățesc sistemul imunitar
- au proprietăți antioxidante și detoxifiante
- au proprietăți anticanceroase
- îmbunătățesc funcțiile digestive
Sunt folosite în tratamentele cosmetice pentru tenul gras sau sensibil ori iritat. Iar uleiul de mandarin este utilizat în tratamentele tonice pentru piele, dar și în aroma-terapie.
Clementina
Clementinele sunt bogate în vitamina C, potasiu și fibre.
- conțin vitamina A, ajutând la îmbunătățirea vederii, ca mai toate fructele de culoare portocalie
- sunt folositoare în caz de alergii și sensibilități
- susțin activitatea cerebrală
- curăță pielea, clementinele fiind folosite în măștile naturale cosmetice. Fiind bogate în vitamina C, A și E, clementinele ajuta la refacerea structurii cola-genice a pielii, luptând împotriva ridurilor și vergeturilor și totodată refac elasticitatea pielii, redându-i aspectul tânăr.
- reduc stresul
Foarte interesant si util in acelasi timp pentru cei ce vor sa slabesca.