Cătina este un arbust fructifer cunoscut ca făcând parte din flora spontană a României, care se utilizează deopotriva în industria alimentară, în silvicultură, în farmacie, cosmetică dar și ca plantă ornamentală. Fructele, cu un gust acrișor-astringent se recoltează din a doua jumătate a lunii august până spre jumătatea lunii octombrie. Mulți spun că ar proveni din zona de sud a Asiei, chinezii folosind-o de mai bine de 2000 ani în medicina tradițională chineză, însă originea cătinii nu este cunoscută cu exactitate. În România, cătina crește în mod sălbatic în zona subcarpatică din Moldova și Muntenia, din bazinul Siretului și până la Olt.
CONȚINUTUL NUTRITIV AL CĂTINEI
Cătina conține antioxidanți, de zece ori mai multă vitamina C decât în citrice, vitaminele A, B1, B2, B6, B9, polivitamina D, E, K , P, F, beta-caroten, flavonoizi, steroli, celuloză, fosfor, fier, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, pectine, zaharuri, acizi grași esențiali nesaturați și aminoacizi esențiali.
Fructele de cătină conțin, în proporție de 35% acid palitoleic – un acid gras foarte important care se găsește în compoziția pielii, ajutând la întreținerea celulelor și la vindecarea leziunilor. Uleiul extras din semințe conține 17% acid oleic, 34% acid omega-3 și 31% acid omega-6.
BENEFICIILE CĂTINEI
Cătina are multe beneficii în tratarea bolilor și întărirea sistemului imunitar :
- atât cătina alba cat și cea roșie au efect tonic
- combate diferite forme de anemie
- participa la detoxifierea organismului, datorita concentrației ridicate de vitamina C, de pana la 2500mg per 100g
- ajuta la regenerarea țesuturilor lezate, prin conținutul de vitamina E
- intervine în procesele metabolice, datorită conținutului de vitamine B
- are proprietăți antivirale, antifungice și antibacteriene
- extractele de mlădiță de cătină (tamarix) ajuta în tratarea bolilor de măduva osoasă, ficat, splină
- are proprietăți antianemice, anti-sclerotice și antiinflamatorii
- cătina alba ajută în tratarea cirozei, dizenteriei, ulcerului gastric, aterosclerozei, eczeme infecțioase, astenie
- ajută la termoreglarea organismului în caz de frig
- ajută în tratarea avitaminozelor severe
- are proprietăți antifebrile, antidiareice și diuretice
- participă la normalizarea valorilor ridicate de colesterol
UTILIZĂRI ALE PRODUSELOR DIN CĂTINĂ
Fructele se păstrează cel mai bine în miere de albine. Se consumă atât cît suportă fiecare. Tot secretul este sfărâmarea între dinţi şi mestecarea seminței din fruct, aceasta fiind, de fapt, adevăratul depozit de vitamine. Cei care preferă un somn liniștit, este bine să consume fructe de cătină numai în prima parte a zilei. Prin prelucrarea termica a fructelor, cătina își pierde semnificativ din valorile ei nutritive.
Uleiul de cătină
- pentru uz intern : se folosește în afecțiuni precum ulcerul gastric și duodenal, diaree, reumatism, afecțiuni neuro-endocrinologice, circulatorii și hepatice. Mai este folosit și în alcoolism, stres, astenie, anemie, boli coronariene, hipertensiune, gingivite. Un efect demn de luat în seama îl are și asupra depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor, afecțiunilor bucale, faringitei, răgușelii, gripei, răcelii, intoxicațiilor și leucemiei. Cătina este considerata un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent, anti-cancerigen.
- pentru uz extern : se folosește sub forma de ulei pentru afecțiuni oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataractă), urticarie, alergii, dermatoze, imunitate scăzută, ulcere cutanate, eczeme, acnee, escare, hemoroizi, psoriazis și arsuri solare. Cătina este un bun sudorific și mai este folosită și în tratarea anumitor afecțiuni ginecologice. Poate fi folosită în curele de slăbire deoarece inhibă pofta de mâncare, dar în același timp vitaminizează organismul. Uleiul de cătină tine sub control nivelul colesterolului.
Coenzima Q10 găsită în uleiul de cătină este un supliment nutritiv destul de folosit datorita calităților sale nu numai în industria farmaceutica dar și în industria cosmeticii deoarece are acțiune antioxidantă, încetinește procesul de îmbătrânire a organismului, îmbunătățește proprietățile sângelui, crește contractilitatea miocardului și a mușchilor striați, ajută în menținerea unui ritm bun de bătaie al inimii, contribuie la menținerea echilibrului hormonal, ameliorează funcția reproductivă, are un efect vitaminizant, antianemic, antiinflamator, detoxifiant și crește rezistența la efort.
Se utilizează și în geriatrie cu rezultate spectaculoase. Datorita vitaminelor A și E pe care le conține, uleiul obținut din cătină are proprietăți terapeutice foarte puternice – produsul are efecte de regenerare, de întinerire și este folosit în foarte multe boli, atât pentru prevenire, cat și pentru tratare.
Mugurii de cătină au efect afrodisiac, stimulează apetitul sexual, combat infertilitatea atât la femei cît și la bărbați.
Produse din cătină au fost utilizate și în alimentația cosmonauților, datorită efectului energizant şi echilibrant dar şi de mărire a rezistenței organismului la acțiunea radiațiilor cosmice (miraculoasa plantă este un produs natural recunoscut pentru activitatea de protecție împotriva radiațiilor solare sau de altă natură).
CUM SE CONSUMĂ CĂTINA ?
Cătina, cu fruct dulce-acrișor, poate fi consumată în stare pură sau în amestec cu miere, în principal (dar nu în apă, deoarece nu se dizolvă, ci formează o peliculă). Mai poate fi folosită la prepararea de ceaiului, prăjituri, etc.
Dimineața pe stomacul gol o linguriță de cătină cu miere va face minuni pentru organismul tău.
Amestecul de cătină cu miere se obține prin amestecarea fructelor proaspăt culese cu miere naturală de foarte bună calitate. Mierea trebuie să fie de calitate foarte bună, fără să conțină apă asu alți adjuvanți. Dacă mierea conține apă sau este procesată într-un vreun fel, va provoca fermentarea rapidă. Cel mai bine este să se folosească miere care se cristalizează rapid, astfel încât să stabilizeze cătina în interiorul ei. Se poate folosi proporția 50/50, jumătate de borcan cătină și restul miere, dacă nu se dorește o păstrare îndelungată, ci un consum zilnic în perioada de după pregătirea amestecului. Ca să evităm cât mai mult fermentarea, deși la un moment dat va apărea, se folosește amestecul cu 2 părți miere și o parte cătină. Produsul rezultat trebuie ținut în frigider, sau într-un loc răcoros și fără lumină.
Sucul proaspăt se obține din fructele de cătină de curând culese, care se spală cu apă rece și apoi se zdrobesc în mixer sau prin mașina de tocat. Se obține astfel un suc gros, portocaliu la culoare, care se consuma în maximum 24 de ore de la preparare. Se iau 2-3 linguri de patru ori pe zi, de obicei diluat cu suc de mere.
Siropul se prepara amestecând o jumătate de litru de suc de cătină cu o jumătate de litru de miere. După omogenizare, acest amestec se păstrează într-o sticla bine închisă, la frigider, unde rezistă și câteva luni. Se iau câte patru-șase linguri pe zi, în cure de lungă durată.
Pulberea de fructe uscate se obține prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea a fructelor uscate. Se administrează câte o linguriță, de patru ori pe zi, ca vitaminizat și remineralizant.
Uleiul de cătină poate fi extras numai cu o aparatură specială. Îl găsim în Plafar-uri și farmacii, ca atare, sau condiționat sub forma unor gelule. Se administrează câte 30 de picături, de trei ori pe zi, în cure de minimum trei săptămâni.
TRATAMENTE NATURALE CU CĂTINĂ
1. Imunitate scăzută, sensibilitate la infecții
Se va face o cură cu suc de cătină, din care se beau 3 linguri, de patru ori pe zi, diluat cu puțină apă sau suc de mere. Acest suc are puternice efecte remineralizante și vitaminizante, ajutând organismul să lupte cu boala. Mai mult, fructul de cătină are proprietăți antibiotice, combătând direct infecțiile bacteriene.
2. Hepatită acută, hepatită cronică evolutivă, ciroză în faze incipiente
E eficiență extraordinară are următorul preparat: un sfert de litru de decoct de ramuri, se combină cu o jumătate de pahar (100 ml) de suc proaspăt de fructe de cătină. Rezultă o licoare foarte puțin plăcută la gust, dar cu efecte antivirale, tonice și regenerative hepatice extraordinare. Se beau două pahare (aproximativ 400 ml) din acest preparat zilnic, în cure de minimum doua luni.
3. Adjuvant în gripă, bronșită și pneumonie
Se iau zilnic 6 linguri de sirop de cătină pe stomacul gol, cu puțină apa. Este un stimulent imunitar rapid, care mărește adaptarea organismului la accesele de febră și grăbește vindecarea.
4. Hemoragii interne
În acest caz, cătina se folosește ca prim ajutor, până la tratamentul medical de specialitate. Se administrează doua lingurițe de pulbere de scoarță de cătină pe stomacul gol, cu puțină apă. Are efecte astringente și cicatrizante extrem de puternice.
5. Depresie și anxietate
Se face un tratament cu extract complet de cătină, obținut prin combinarea în proporție 2:1 a sucului de cătină cu decoctul de cătină. Acest preparat este bogat printre altele în serotonină – un neurotransmițător care induce o stare de calm, de curaj și de optimism.
6. Adjuvant în dermatoze diverse
Se face o cură de patru – șase săptămâni cu ulei de cătină, care stimulează puternic procesele trofice de la nivelul pielii. Se iau cate 30-50 de picături de ulei de cătină de două ori pe zi.
7. Diaree și dizenterie
Se folosește ca un prim tratament în situații de urgență. Se iau 1-3 lingurițe de pulbere de scoarță de cătină pe zi. Pe termen lung, rezultate foarte bune se obțin prin tratamentul cu decoct de ramuri, din care se beau 3 căni pe zi. Are puternice efecte astringente și antibiotice (neutralizează bacteriile din intestin), fiind util și în tratarea enteritelor, colitelor, precum și a cistitelor hemoragice.
8. Eczeme infecțioase
Se aplică pe locul afectat preparatul dezinfectant obținut prin combinarea oțetului din ramuri de cătină cu cenușa rezultată în urma arderii lor. Aplicația se face de doua ori pe zi, până la completa vindecare.
9. Protecția pielii împotriva razelor ultraviolete și a frigului
Se recomandă combinarea a 50 de picături de ulei de cătină cu o lingură dintr-un unguent obișnuit, obținându-se o cremă cu virtuți de protecție excelente. În medicina populară, se folosea un preparat rudimentar, dar cu efecte uimitor de bune: trei linguri de pulbere fină de cătină, obținută din fructele uscate prin măcinare, urmată de o cernere ulterioară, se combinau cu patru linguri de unt și se amesteca bine până la omogenizare. Această unsoare se păstra la rece și se aplica de câte ori era nevoie.
[references]
- www.formula-as.ro/2005/698/forma-maxima-19/secretul-iernii-usoare-catina-6617
- www.apropo.ro/news/util/catina-cel-mai-puternic-antioxidant-al-organismului-5118085
- http://www.cozacplant.ro/
[/references]
S.C vinde butasi de catina , soiuri romanesti, eco, din pepiniera proprie .Oferim calitate si seriozitate maxima! preturi in functie de soi si cantitate (intre 2 si 6 lei).relație la telefon 0749548823
Care ar fi proportia miere-fruct? la targurile de miere am vazut borcane pline-ochi de fructe…sunt convinsa ca fermenteaza in scurt timp. Am patit-o si eu, din pacate si nu as vrea sa se mai intample. multumesc anticipat!
In primul rand mierea trebuie sa fie de calitate foarte buna, fara sa contina apa. Daca mirea contine apa sau este procesata intr-un vreun fel, va provoca fermentarea rapida. Cel mai util este cu miere care se cristalizeaza rapid, astfel incat sa stabilizeze catina in interiorul ei. POti folosi proportia 50/50, jumatate de borcan catina si restul miere. Dar ca sa eviti cat mai mult fermentarea, pune 2 parti miere si o parte catina. Trebuie tinut in frigider, sau in loc racoros si fara lumina. Mai poti face cantitati micute de catina cu miere, pe care sa le mananci repede, iar restul de catina o congelezi. Dupa ce se termina cat ai facut pe moment, scoti din congelator si mai faci.