Top alimente puternic antioxidante

top alimente antioxidante

Capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen (ORAC) este o metoda de măsurare a capacității antioxidanților la diverse forme biologice.

O mare cantitate de alimente au fost testate folosind aceasta metodă : condimente, fructe de pădure, legume etc. Această metodă măsoară degradarea oxidativă a moleculei fluorescente după ce a fost combinată cu generatori de radicali liberi, cum sunt compușii azo-inițiatori. Azo-inițiatorii produc radical peroxil prin încălzire, care distrug molecula fluorescentă, rezultând pierderea fluorescenței. Antioxidanții protejează molecula fluorescentă de degenerarea oxidativă. Măsurarea gradului de protecție se face utilizând fluorometru. Fluoresceina este utilizată frecvent în probele cu fluorometru.

Intensitatea fluorescentă scade pe măsura ce are loc degenerarea oxidativă, și aceasta intensitate este înregistrată timp de 35 minute de la utilizarea azo-inițiatorilor. Degenerarea fluoresceinei este măsurată în prezenta antioxidantului trolox (un analog al vitaminei E), care îi încetinește scăderea fluorescenței. Pantele descendente (cea a fluorescenței și cea a timpului) se înregistrează și se măsoară valoarea dintre cele 2 pante, aceasta din urmă reprezentând și valoarea ORAC.

Mai jos este un tabel cu valoarea ORAC pe 100 g a celor mai importante alimente. Cu cât valoarea ORAC este mai mare, cu atât alimentul poate să răspundă mai bine la acțiunea radicalilor de oxigen.

Toate acestea ne arată cât de mult ne ajută fiecare aliment, de mai jos, să fim sănătoși, tineri și în forță. Cu cât alimentul este mai sus în listă cu atât ne protejează mai bine contra degenerării celulare și promovează longevitatea și vitalitatea întregului organism.

Acum probabil vă gândiți cum să faceți să adaugați în dieta voastră mai multe din alimentele de mai jos. Sper să nu încercați să consumați multe cuișoare sau să adăugați sumac în orice mâncare :), puțin înseamnă mult atunci când ne gândim la aceste condimente puternice, și la gust dar și la acțiune. Ca să fim mai siguri, cel mai ușor să le consumam ar fi în suplimente încapsulate, dar și acolo este nevoie să respectam doza corespunzătoare pentru că orice lucru în exces are un efect negativ.

Valoare ORACAliment
2.897.110Sângele dragonului
2.822.200Astaxanthin – Supliment
706.250Pudră Triphala
312.400tarate sumac crude
290.283pudra de cuișoare
240.000tărâțele de sorg bogate în tanin
175.295pudra de oregano uscat
165.280rozmarin uscat
157.380cimbru uscat
131.420scorțișoară măcinată
127.068turmeric măcinat
122.400boabe de vanilie uscate
119.929salvie măcinată
118.400piper szechuan uscat
102.700acai pulpă de fruct și pudră
100.800tarate sorg negru
96.150măceșe
86.800boabe sumac crude
73.670pătrunjel uscat
71.000tarate sorg rosu
69.640nucșoară măcinată
61.063busuioc uscat
55.653cacao pudră crudă neîndulcită
50.372semințe de cumin
48.504curry- pudra
40.700piper alb
39.041ghimbir măcinat
34.053piper negru
32.004salvie proaspătă
29.257semințe de muștar galbene
27.426cimbru proaspăt
27.297maghiran proaspăt
25.300fructul de lechee
25.300fructul de goji
24.700polenul granule
24.287tărâțele de orez crude
23.636pudra de chili
21.932paprică
21.900boabele de sorg negru
20.816bomboanele de ciocolată neagră
19.600cojile semințelor de in
18.053bomboanele de ciocolată amăruie
17.940nucile pecan
17.919boiaua de ardei
16.062boabele de aronie crude
15.542frunzele proaspete de tarhon
14.840rădăcina de ghimbir proaspătă
14.697boabele de soc crude
14.000boabele de sorg roşu
13.978frunzele proaspete de mentă
13.970boabele proaspete de oregano
13.541nucile englezești (walnuts)
9.645alunele de pădure sau alunele turcești
9.584coacăzele roșii crude
9.465boabele proaspete de cimbru
9.416infuzia de anghinare
8.459boabele de fasole roșie crudă
8.320boabele de fasole roz crudă
8.040boabele de fasole neagră crudă
7.983fisticul crud
7.960coacăzele negre crude
7.779fasolea Pinto crudă
7.581prunele “diamantul negru” cu coajă crude
7.528bomboanele de ciocolată cu lapte
7.282lintea crudă
7.274agavele uscate
6.665pudra de usturoi uscat
6.552anghinarea crudă
6.552afinele crude
6.552prunele uscate
6.400tărâțele de sorg alb
6.330siropul de ciocolată
6.259prunele crude
5.997frunzele proaspete de melisă
5.764boabele de soia crude
5.735pudra de ceapă
5.347murele
5.346usturoiul crud
5.141frunzele crude de coriandru
4.882zmeura crudă
4.805frunzele proaspete de busuioc
4.454migdalele
4.392frunzele proaspete de mărar
4.343frunzele de ceai
4.275merele roșii
4.188stafidele albe
3.898merele “Granny Smith”
3.577căpșunele proaspete
3.432untul de arahide
3.383smochinele proaspete
3.365cireșele obișnuite dulci
3.307rodia
3.277agrișele crude
3.234caisele confiate
3.166arahidele de orice fel, crude
3.145varza roşie fiartă şi scursă fără sare
3.083broccoli crud
3.082merele obișnuite cu coajă
2.941perele crude
2.938agavele fierte
2.936merele ”Red delicious”, crude, fără coajă
2.906sucul de coacăze negre
2.830strugurii negri
2.828merele Gala crude cu coajă
2.764(condimentul) cardamom
2.670merele Golden crude cu coajă
2.589merele Fuji crude cu coajă
2.573merele crude fără coaja
2.550guava
2.386broccoli fiert și nesărat
2.380salata lollo crudă
2.359fulgii de porumb
2.341sucul proaspăt de rodie
2.308fulgii de ovăz instant fortificat
2.294granola cu stafide
2.252varza roșie crudă
2.210merele Golden crude fără coajă
2.200sorgul alb boabe
2.184semințele de ridiche încolțite
2.183tărâțele de ovăz
2.175fulgii de ovăz simpli
2.150frunzele de sparanghel crude
2.115cartofii dulci copţi în coajă
2.104pâinea integrală de grâu
2.094arpagicul crud
2.050varza albă fiartă, scursă și nesărată
2.036sucul de prune
1.990guava roșie
1.965piureul de mere
1.963pâinea integrală de secară
1.948caju crud
1.946frunzele crude de sfeclă
1.933avocado
1.911perele verzi cu coajă
1.819portocalele
1.814piersicile crude
1.788sucul de struguri roșii
1.773varza roșie fiartă
1.767sfecla crudă
1.750merișoarele
1.746perele de Anjou roșii
1.743floricelele de porumb
1.736ridichile crude
1.695nucile de macadamia prăjite
1.687frunzele de spanac congelate și nefierte
1.680cartofii roșii cu coajă copți
1.644sparanghelul fiert și scurs
1.620mandarinele crude
1.548grapefruit roz și roșu
1540fragii
1.521ceapa roșie crudă
1.520boabele de fasole marină crude
1.515spanacul crud
1.510semințele de lucernă încolțite
1.506fructul noni
1.447frunzele proaspete de salată verde
1.421pâinea integrală din amestec de cereale
1.419nucile braziliene uscate
1.326cartofii roșii copţi
1.322cartofii roșii cruzi
1.318pâinea de ovăz
1.303fulgii de grâu
1.301pătrunjelul proaspăt
1.263ciocolata cu lapte de băut
1.260strugurii roşii proaspeți
1.253ceaiul verde gata preparat
1.247agave crude
1.238sucul de grapefruit galben
1.225sucul de lămâie
1.220ceapa galbenă călită câteva minute
1.210kiwi
1.150uleiul de măsline extra-virgin
1.138cartofii albi copţi în coajă
1.118strugurii albi sau verzi cruzi
1.115caisele crude
1.098cartofii roșii cruzi
1.058cartofii albi cruzi
1.034ceapa albă crudă
1.005vinul de masă roșu
1.002sucul de căpșune
1.002mango crud
1.001sosul salsa
984ardeiul dulce portocaliu crud
980varza de Bruxelles
965ardei dulce galben crud
962semințele de soia mature încolțite și nefierte
933vânăta crudă
923ardeiul verde dulce crud
904fasolea Pinto gătită
902cartofii dulci cruzi
884ananasul crud
879banana
856varza albă fiartă, scursă nesărată
847năutul crud
847ardeiul roșu călit
830strugurii albi proaspeți
829conopida proaspătă
793sucul de struguri albi
791ardeiul dulce roșu proaspăt
759fasolea verde crudă
750nectarinele crude
741mazărea galbenă crudă
728boabele de porumb dulce crude
726sucul de portocală
704sucul de pere
694ardeiul dulce galben
694sos de tomate
666morcovii cruzi
620conopida fiartă scursă fără sare
616nucile uscate
615ardeiul dulce verde călit câteva minute
600mazărea verde congelată
578sosul picant
568sucul de ananas
564oțetul de mere
546prunele roşii crude
524mazărea despicată semințe mature crude
508varza albă crudă
497țelina crudă
496broccoli congelat
490prazul crud
486sucul de roşii conservat cu sare
483dovleacul crud
481semințele de mac
436siropul de piersici conservat
413porumbul dulce conservat
410oțetul din vin roșu
408sucul de mere
392vinul alb de masă
367tomatele roșii coapte
317morcovii fierți nesărați
315pepenele galben crud
307bulbul de fenicul crud
245vinetele fierte scurse nesărate
225oțetul din mere
214castraveții cruzi cu coajă
180dovlecelul crud
142pepenele verde crud
126castravetele decojit crud
106uleiul de arahide

Datele din acest tabel au fost culese de aici. Valorile pot diferi, dar nu foarte mult, în funcție de actualizările pe care le fac.

Tags:

împărtășește cu ceilalți

Celeste

Sunt pasionată și dedicată muncii de înțelegere a sinelui și a vieții. Instrumentele mele preferate sunt contemplarea, Tarotul, meditațiile sonore și convorbirea cu divinul. Fie ca să ne întâlnim în spațiul dintre cuvinte.

Mă găsești pe :

Poate îți plac și acestea

Alătură-te Călătoriei Magice

Primiți notificări despre postări noi, citiri, știri magice și reduceri

Completând acest formular sunteți de acord cu Termeni și Condiții.

Primește notificări mai rapide, conectează-te cu mine și comentează postările alăturându-te la grupul de Telegram.

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Shopping Cart
Scroll to Top