Seleniul – un element esențial în detoxifierea corpului

Seleniul reprezintă un oligoelement care, în cantități reduse exercită un efect benefic asupra sănătății. Una din funcțiile sale importante este aceea de componentă a enzimei antioxidante glutation peroxidaza(GPX).

Seleniul este un element rar, dar esențial, care încetinește procesul de oxidare a grăsimilor și, în același timp, acționează într-o sinergie cu vitamina E pentru a facilita producerea de anticorpi, precum și pentru a susține sănătatea normală a tiroidei, ficatului, pancreasului, precum și funcționarea normală a inimii.

Seleniul există în două forme: anorganice (selenat și selenit) și organice (selenomethionină și selenocisteină). Ambele forme pot fi surse bune de seleniu. Solurile conțin seleniți anorganici și selenați pe care plantele îi acumulează și îi transformă în forme organice, în special selenocisteina și selenomethionina și derivații metilici ai acestora.

BENEFICII SELENIU

Acționează ca un antioxidant și promovează longevitatea și frumusețea

Funcțiile sale sunt foarte variate, este un antioxidant biologic ce previne lezarea și distrugerea celulelor, precum și un adjuvant în tratementul de boli grave precum cancerul. Seleniul este necesar pentru a lupta împotriva degradării oxidative a celulelor și pentru a proteja împotriva mutațiilor și degenerării ADN-ului care pot provoca boli.

Leziunile provocate de radicali liberi cauzează degenerarea celulară pe care o cunoaștem ca fiind numită îmbătrânire. Fiind un antioxidant puternic, seleniul neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi11. Seleniul este esențial pentru frumusețea părului și a pielii. Acesta ajută la menținerea elasticității țesuturilor și colaborează strâns, în mod sinergetic, cu vitamina E, care este tot un antioxidant. Aceasta înseamnă că administrate împreună, cele două sunt mai eficiente decât fiecare separate în cantitate egală.

Poate fi util tratamentului cancerelor

O serie de date corelează seleniul cu scăderea mortalității prin cancer, acesta având un rol protector asupra țesuturilor organismului uman6,7,8. Studiile epidemiologice au sugerat că există o asociere inversă între nivelul de seleniu și riscul de cancer colorectal, prostatic, plămân, vezică, piele, esofagian și gastric9. Alte studii corelează seleniul cu eliminarea rapidă a celulelor canceroase și diminuarea tumorilor10.

Este implicat în reducerea riscului de boli cardiovasculare

Selenoproteinele ajută la prevenirea modificării oxidative a lipidelor, reducând inflamația și prevenind agregarea trombocitelor. Selenoproteina joacă un rol important antioxidant în protejarea colesterolului tip LDL de oxidare și prevenirea aterosclerozei. Din aceste motive, experții au sugerat că suplimentele de seleniu ar putea reduce riscul bolilor cardiovasculare sau deceselor asociate bolilor cardiovasculare7.

Susține sistemul imunitar și fertilitatea

Unele studii au demonstrat că seleniul stimulează producția de anticorpi proprii organismului consecutiv imunizărilor și că are capacitatea de a reduce din toxicitatea unor metale precum plumbul, cadmiul, mercurul12.

Există evidențe clinice cum că seleniul ar stimula fertilitatea, mai ales în cazul bărbaților, deoarece crește rata spermatogenezei și îmbunătățește locomoția spermatozoizilor13.

 Are rol în sănătatea tiroidei

Seleniul nu este doar esențial, ci și controlează producția de T3. Concentrația de seleniu este mai mare în glanda tiroidiană decât în orice alt organ din organism și, ca iodul, seleniul are funcții importante în sinteza și metabolizarea hormonilor tiroidieni.

O deficiență a seleniului este corelată cu probleme la nivelul tiroidei și prin urmare, din ce în ce mai mult, putem vedea valoarea utilizării suplimentelor de seleniu pentru a trata tulburările autoimune și afecțiunile tiroidei.

SELENIU CA REMEDIU HOMEOPAT

Remediul homeopat selenium metallicum, este potrivit pentru persoane care consideră că le este dificil să se conecteze sau să devină intime cu ceilalți și care se retrag de multe ori chiar față de prietenii lor apropiați. Acest remediu este, de-asemenea, potrivit pentru persoanele care suferă de oboseală extremă din cauza activității mentale și au tendința de a fi absenți, precum și celor ce suferă de scleroza multiplă (o boală episodică degenerativă cronică a sistemului nervos central) în care pacientul devine foarte epuizat mental și fizic foarte rapid.

NECESARUL ZILNIC DE SELENIU

Necesarul de seleniu este mai mare la bărbați decât la femei. Aproape jumătate din întreaga cantitate de seleniu din organismul masculin este concentrată în testicule şi în porțiunile de canale seminale adiacente prostatei. În plus, o dată cu sperma se pierde și o anumită cantitate de seleniu.

Seleniu atenuează bufeurile și celelalte neplăceri ale menopauzei.

Doze recomandatemcg
Femei55 mcg
Bărbați70 mcg
Femei gravide63 mcg
Mame care alăptează75 mcg

În timp ce doza zilnică recomandată pentru seleniu este de 55 micrograme, studiile arată că pentru o protecție maximă împotriva cancerului este necesar un consum de seleniu de 100 până la 300 micrograme pe zi. Dacă doriți să măriți aportul de seleniu este recomandat să consultați medicul și să aveți grijă la supradozare, pentru că există efecte adverse.

Deficiența de Seleniu

Deficiența de seleniu produce schimbări biochimice care pot predispune pe cei care sunt foarte stresați să capete diferite boli. De exemplu, deficiența de seleniu în combinație cu stresul unei infecții virale poate duce la boala Keshan, o cardiomiopatie care a avut loc în unele părți din China, înainte de sponsorizarea de către guvern pentru suplimentarea populației cu seleniu care a început în 1970.

Înainte de programul de suplimentare al guvernul chinez, adulți  din zonele de boala Keshan au avut media aportului de seleniu nu mai mult de 11 mcg / zi, iar aportul de cel puțin 20 mcg / zi protejează adulții de boala Keshan.

Deficiența de seleniu este asociată cu infertilitate la bărbați, slăbiciune musculară, cu declanșarea cancerului și bolilor cardiace, oboseală, mătreață, prolaps de piele, retard în dezvoltare, niveluri mărite de colesterol, susceptibilitate la infecții, sterilitate și afecțiuni ale ficatului, sindromul Down, formarea de chisturi mamare fibromatoase, fibrom chistic și distrofie musculară.

Totodată, deficiența de seleniu poate să ducă la funcționarea proastă a tiroidei, despre care se cunoaște că este o boală hormonală ce are legătură cu secreția și sintetizarea hormonilor T3 și T4, hormoni secretați de glanda tiroidă și responsabili pentru o varietate de funcții importante din organismul uman.

Excesul de Seleniu

Excesul de seleniu poate cauza căderea părului, a unghiilor, irascibilitate, disfuncții renale și hepatice. Persoana cu exces de seleniu poate experimenta respirație “care miroase a usturoi”, gust metalic, dermatită și hepatită. Seleniul administrat în supradoze poate provoca chiar și moartea.

Alimente bogate în Seleniu

Este important de amintit că seleniul aflat în alimente este variabil deoarece depinde foarte mult de condițiile de sol. În timp ce condițiile solului afectează plantele în mod direct, ele afectează și alimentele de origine animală, de vreme ce toate animalele mănâncă plante.

Nucile braziliene conțin cea mai concentrată sursă de seleniu. Cercetătorii au arătat că o nucă braziliană pe zi este o sursă mult mai buna decât suplimentele de seleniu.

Totodată, nucile braziliene nu sunt constante în cantitatea de seleniu conținută și ele pot conține mai mult sau mai puțin decât 50 micrograme estimată pentru o nucă. Nu mai mult de una sau 2 nuci braziliene trebuie consumante pe zi, pentru a evita acumularea excesivă de seleniu în țesuturi.

Crescute pe un sol ideal, ciupercile, semințele de muștar sunt, de asemenea, o sursă excelentă de seleniu. O ceașcă de shiitake gătite sau ciuperci albe ne dau 19 micrograme de seleniu, adică 35% din doza zilnică recomandată.

Nucile macadamia conțin o cantitate destul de mică de seleniu ( aprox. 0.3 mcg/nucă).

Alte alimente care includ mai mult de 2 micrograme de seleniu sunt: broccoli, spanac organic, rădăcina de ghimbir organică, rădăcina de turmeric organică, frunze de rozmarin, oregano, morcov, orez brun, semințele de soia, ceapa.

Fructe care conțin seleniu: banana oferă cam 1.2 micrograme de seleniu. O cană de mango tocat oferă 1 microgram de seleniu. Avocado adună o cantitate mică de seleniu și reușește să ofere 0.1 micrograme per porție. Murele crude conțin 0.6 micrograme per ceașcă, în timp ce aceeași porție de afine proaspete are 0.1 micrograme. Portocalele oferă 0.7 micrograme de seleniu.

Legume crudemcg seleniu/ 200 de calorii
Asparagus43
Ciuperci93
Spanac32
Nuci, semințe și cerealemcg seleniu/ 200 de calorii
Nuci Braziliene595
Nuci, alune46
Semințe de floarea soarelui36
Faina de soia32
Grâu germinat42
Cuscus gătit49
Tărâțe de ovăz37
Alge marine și fructemcg seleniu/ cantitate
Spirulina8.1 mcg/112 g
Banana1. mcg/ bucată
Mango1 mcg/o cană
Avocado0.1 mcg/ porție
Mure0.6 mcg/ceașcă
Afine0.1 mcg/ ceașca
Portocale0.7 mcg/ bucată

 

[references]

  1. ayurvedaforwomen.wordpress.com/tag/selenium/
  2. Să trăim sănătos fără toxine – Robert Morse
  3. whfoods.com/genpage.php?dbid=95&tname=nutrient
  4. nutritiondata.self.com
  5. Biblia vitaminelor – Earl Mindell
  6. Sunde RA. Selenium. In: Bowman B, Russell R, eds. Present Knowledge in Nutrition. 9th ed. Washington, DC: International Life Sciences Institute; 2006:480-97
  7. Rayman MP. Selenium and human health. Lancet 2012;379:1256-68.
  8. Allen NE, Appleby PN, Roddam AW, Tjonneland A, Johnsen NF, Overvad K, et al. Plasma selenium concentration and prostate cancer risk: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Am J Clin Nutr 2008;88:1567-75.
  9. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21563143
  10. Yoon SO, Kim MM, Chung AS. Inhibitory effect of selenite on invasion of ht1080 tumor cells. J Biol Chem. 2001;276:20085-20092.
  11. Department of Gerontology, Geriatrics and Physiatry, Catholic University of Sacred Heart, Rome, Italy ; ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18044188
  12. Environ Sci Technol. 2012 Oct 16; ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23033886
  13. Asian J Androl. 2016 Mar 4; ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26952957

[/references]

Tags:

împărtășește cu ceilalți

Celeste

Sunt pasionată și dedicată muncii de înțelegere a sinelui și a vieții. Instrumentele mele preferate sunt contemplarea, Tarotul, meditațiile sonore și comunicarea cu divinul. Fie ca să ne întâlnim în spațiul dintre cuvinte, unde iubirea devine experiență.

Poate îți plac și acestea

Alătură-te Călătoriei Magice

Primiți notificări despre postări noi, citiri, știri magice și reduceri
10EUR discount la prima comandă

Completând acest formular sunteți de acord cu Termeni și Condiții.

Primește notificări mai rapide, conectează-te cu mine și comentează postările alăturându-te la grupul de Telegram.

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top