Beneficiile incredibile ale fructelor de Aronia

beneficii proprietati aronia

Aronia face parte din familia Rosaceae, fiind nativă din America de Nord. Arbustul a fost adus în Europa de către ruși, el fiind foarte rezistent la frig, putând fi cultivat și în Siberia. Așa au ajuns fructele foarte populare în țări ca Germania, Polonia sau Bulgaria. Aronia se dezvoltă bine în păduri umede și mlaștini. Ea este și o plantă ornamentală, dar este cultivată în special pentru cantitatea mare de antioxidanți, pigmentul lor închis fiind dat de antocianine.

Existe mai multe specii de aronia:

  • aronie roșie : are o înălțime de 2-4 m., rareori atingând 6m. Frunzele au o lățime de 5-8cm. , iar florile au culoarea alba sau roz pal, de 1cm lățime. Fructele sunt roșii, de 4-10mm. lățime, rezistente iarna.
  • aronie neagră : are o înălțime mai mica, de 1-3m. Frunzele sunt și ele mai mici, având o lățime de pana la 6cm., iar culoarea florilor este albă. Fructele sunt negre, de 6-9mm. lățime, NU rezista iarna.
  • aronie violet(purpuriu) : ele par a fi o combinație intre cele 2 tipuri de aronie prezentate mai sus. Fructele au o lățime de 7-10 mm. și sunt de culoare violet-inchis spre negru.

Proprietăți antioxidante

Aronia a atras oamenii de știință datorita pigmentației sale de violet spre negru, care provine din conținutul mare de antocianine. Conținutul total de antocianine din aroniile proaspete este de 1480mg per 100g, și concentrația de proantocianidină este de 664mg per 100g. Ambele valori sunt printre cele mai mari măsurate în lumea plantelor de până acum.

Fructele au un conținut mare de proantocianine, substanțe care se găsesc și în semințele de struguri, și de 10 ori mai mult acid chinic decât merișorul. În plus, conținutul în vitamina P al fructului de aronie este mai ridicat decât în orice alt fruct, vitamina P având rolul de fixarea  vitaminei C în organism. Fructul de aronie conține de 5 ori mai multa vitamina P decât strugurii.

Planta produce acești pigmenți pentru a proteja pulpa și semințele de expunerea constanta la radiațiile UV. Absorbind razele UV, în spectrul albastru-purpuriu al lor, pigmenții filtrează lumina solară intensă și asigură regenerarea speciei. Coloristica aroniei atrage pasările și alte animale să consume aceste fructe și să răspândească astfel semințele.

Antocianinele nu contribuie doar la proprietatea astringentă de a combate dăunătorii și infecțiile, ci dau aroniei și o putere de anti-oxidare mare, care împiedică stresul oxidativ în fructe în timpul fotosintezei.

Cercetările au arătat că fructele aroniei sunt cele mai bogate în antioxidanți fructe de pădure, conținând de 15 ori  mai mulţi antioxidanți decât afinele, merișorul sau rodiile. La un test care măsoară capacitatea de absorbție ai radicalilor de oxigen (ORAC), aronia are printre cele mai mari valori -16 062 la 100g. Cu cât fructele de aronie sunt mai închise la culoare, cu atât au mai multe antocianine și antioxidanți.

Beneficii pentru sănătate

Îmbunătățește circulația sangvină și susține sistemul cardiovascular

În studii recentes-a demonstrat eficacitatea aroniei în a diminua inflamația și a o preveni, astfel încât un tratament cu aronie este util în caz de circulație defectuoasă sau cardiopatie ischemică. În alte studii s-a observat diminuarea și normalizarea tensiunii arteriale, precum și diminuarea spasmelor și stresului la nivelul vaselor de sânge.

Fructele mature de aronia conțin o cantitate mare de fenoli și antioxidanți, care au efect de curățare a sângelui și promovează vindecarea rănilor, reduc inflamația, îmbunătățesc elasticitatea vaselor de sânge și împiedică blocarea acestora.

Ajutor eficient în tratamentul hipertensiunii arteriale

Potențialul anti-hipertensiv al fructelor de aronie a fost dovedit de Kardum, Universitatea din Belgrad, Serbia. Ei au efectuat un studiu2 de intervenție de 4 săptămâni cu 200 ml de suc de boabe de aronie pe zi, la subiecți cu tensiune arterială un pic peste limită, netratați farmacologic și la subiecți cu hipertensiune de grad I. În acest studiu s-au înregistrat scăderi semnificative ale valorilor medii sistolice (SBP) și diastolice (DBP), măsurate la trezire și ca medie pe 24 de ore. Reducerea tensiunii a fost mai semnificativă atunci când a fost respectată o perioadă de consum mai lungă de suc de aronie, și după perioada principală de tratament.

S-a observat și scăderea nivelului anormal de trigliceride și colesterol din sânge, îmbunătățind astfel elasticitatea venelor și arterelor precum și diminuând efectele nocive ale acestora3.

Ajutor în tratamentul diabetului

Deoarece susțin și curăță sistemul cardiovascular, fructele de aronie și sucul lor este util și pentru cei ce suferă de diabet, ajutând la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos.

Din perspectiva stresului oxidativ, produsele din plante care sunt bogate în antociane au prezentat o multitudine de proprietăți farmacologice, cum ar fi activitățile antiinflamatorii, antitumorale și antioxidante. Aceste proprietăți au fost demonstrate în mod științific să aibă efecte benefice pentru atenuarea stresului oxidativ indus de hiperglicemie și a complicațiilor sale. Prin aceste teste s-a arătat că sucul de aronie (200 ml) a avut un efect puternic asupra glucozei postprandiale la subiecții sănătoși, după un test de toleranță inițial. Efectele benefice constau în diminuarea glicemiei și lipidelor în exces din sânge4,5.

Într-un alt studiu, Bădescu și asociații, au demonstrat că polifenolii naturali extrași din platele de soc și aronie modulează răspunsul imunitar specific și non-specific în diabetul cu insuficiență de insulină și reduc starea inflamatorie a pancreasului6.

Ajutor în probleme gastrice

Efectele aroniei sunt nenumărate, iar unul din cele mai vizibile este influența benefică pe care o au în problemele digestive precum ulcere gastrice, diaree. Această teorie a fost analizată printr-un studiu pe animale în 2004, și alte studii ce au urmat după acesta, care a arătat că efectele antioxidante ale fructelor aronia au avut un efect protector în tratarea leziunilor gastrice acute hemoragice la șobolani. Acest studiu a sugerat oamenilor de știință că aronia poate fi un tratament natural eficace pentru problemele digestive ale oamenilor(inclusiv ulcere)7,8,9.

Util în tratamentul cancerului colo-rectal și mamar

Boabele de aronia sunt utile și ca agent de regenerare celulară și diminuare a proliferării celulelor nocive, precum cele canceroase. Efectul fructelor de culoare neagră asupra cancerului este unul anti-mutagen10, anti-oxidant și anti-inflamator, și este destul de eficient, în special pentru cei care suferă de cancer de colon sau cancer de sân.

Un studiu12, realizat în 2003, a arătat că boabele de aronia au oferit o apărare naturală pentru combaterea cancerului de colon, pigmenții antioxidanți purpurii încetinind creșterea celulelor canceroase cu 60%.

În privința cancerului de sân, sucul și fructele de aronie sunt utile pentru acțiunea lor antioxidantă protectoare, prin acțiunea de curățare și prin acțiunea de inhibitor al creșterii celulare nocive. Aronia este folositoare și pentru cei ce fac tratamente chimio-terapeutice pentru a diminua efectele negative ale acestora și pentru protejarea celulelor organismului nostru13.

Efect anti-inflamator, anti-viral și anti-bacterian

fructele de aronia au un efect puternic anti-inflamator, anti-viral și anti-bacterian, fiind folosite cu mare succes de ruși, pentru a combate răcelile și gripele specifice regiunilor cu climă rece și foarte rece.

Susține funcționarea sănătoasă a ochilor

Din cauza conținutului important de caroten și antioxidanți a fructelor de aronia, acestea sunt benefice pentru întreținerea sănătății ochilor, oferind efecte de protecție celulară de leziuni și prevenire a formării cataractei. Ele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți flavonoizi, precum sunt luteina și zeaxantina. Zeaxantina are efecte de filtrare a razelor UV și astfel protejează ochii de degenerarea maculară și de inflamația oculară (uveita). Cercetătorii din Japonia au măsurat efectele extractului brut de aronia asupra inflamației ochiului și au observat efecte puternice de reducere a inflamației oculare14.

Ajută la slăbit și la regularizarea greutății

Prin efectele sale de curățare și detoxifiere, aronia ajută la eliminarea toxinelor și altor compuși ce pot strica balanța organismului și astfel duce la acumularea excesivă de grăsime sau reținerea de apă. Dar nu numai, aceste minunate fructe regularizează glicemia și curăță sângele astfel ne ajută să diminuăm grăsimea viscerală, adică aceea ce se depune pe stomac15.

Ajută la diminuarea inflamației în cazuri de colită ulcerativă

Un studiu făcut în 2017, în Koreea de Sud, a demonstrat că extractul de boabe de Aronia a îmbunătățit semnificativ semnele clinice ale colitei ulcerative, incluzând scăderea în greutate corporală, scurtarea lungimii colonului și creșterea indexului activității degenerării celulare16. Mai mult, administrarea orală a extractului de boabe de Aronia a inhibat producția de prostaglandină și a scăzut nivelurile de oxid nitric, interleukină-6 și factorul de necroză tumorală.

Aceste rezultate sugerează că extractul de boabe de Aronia ar putea ameliora eficient semnele clinice și mediatorii inflamatorii ai colitei ulcerative. Prin urmare, boabele aronia ar putea fi un tratament natural promițător pentru această afecțiune.

Cum să folosim și să consumăm aronia ?

Arbustul face fructe o dată pe an, iar acestea se coc în luna august. Un arbust matur poate produce între 10 şi 17 kilograme de fructe pe tufă. Acestea au gust amar și astringent. Dar congelarea lor le mai “taie” din gustul lor amar (reduce cantitatea de tanine), și capătă un gust mai dulceag.

Aronia este folosită cu succes și în industria frumuseții:  se produc săpunuri cu aronie și diverse tipuri de creme solare, datorita calității ei de protecție împotriva razelor UV.

Fructele de aronia se pot folosi și la prăjituri, așa cum se folosesc și alte fructe de pădure, în smoothie-uri și se pot prepara și gemuri sau dulcețuri din ele. De asemenea, din fructe se extrage un pigment puternic care este folosit în industria alimentară.

Fructele le putem usca ușor acasă, dacă le punem la uscat pe o hârtie, într-un strat subțire. Fructele uscate pot fi puse în timpul iernii în apă și apoi folosite la fel ca fructele proaspete. Din fructele uscate se poate face de-asemenea și ceai, dar prin fierbere o parte dintre vitamine vor fi distruse.

Sucul de aronia, dacă este obținut prin presare la rece, păstrează din proprietățile antioxidante și din conținutul de vitamine. În plus, sucul este indicat să fie consumat cu jumătate de oră înainte de masă. Astfel, sunt recomandate cantități de 50 de mililitri, de trei ori pe zi, timp de cel mult o lună pentru oamenii sănătoși, și mai multe luni pentru cei cu probleme.
[references]

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17320090
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24650155
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25973889
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5681526
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12580526
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25327310
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15945278
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28587230
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15080625
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18372520
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16800776
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14690795
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23220617
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15623784
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26582155
  16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28677983

[/references]

Tags:

împărtășește cu ceilalți

Celeste

Sunt pasionată și dedicată muncii de înțelegere a sinelui și a vieții. Instrumentele mele preferate sunt contemplarea, Tarotul, meditațiile sonore și comunicarea cu divinul. Fie ca să ne întâlnim în spațiul dintre cuvinte, unde iubirea devine experiență.

Poate îți plac și acestea

Alătură-te Călătoriei Magice

Primiți notificări despre postări noi, citiri, știri magice și reduceri
10EUR discount la prima comandă

Completând acest formular sunteți de acord cu Termeni și Condiții.

Primește notificări mai rapide, conectează-te cu mine și comentează postările alăturându-te la grupul de Telegram.

3 comentarii la “Beneficiile incredibile ale fructelor de Aronia”

  1. Scuze…am vazut mai tarziu de unde poate fi comandata aronia. Multumesc mult pt tot ceea ce faceti. Aveti un blog excelent! Ma declar fan inversunat! Multa putere de munca si la cat mai multe articole! si retete…bineinteles :)

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top