Beneficiile Aloe Vera: vindecă pielea, constipația și susține sistemul imunitar

beneficiile aloe vera

Aloe Vera este o plantă care are mai multe tipuri de specii ce se găsesc în zone de deșert și regiuni subtropicale din Africa, America, Asia și Europa. Aceasta plantă a fost folosită încă de pe vremea Egiptului și Greciei antice.

Fiecare frunză de Aloe Vera conține un gel mucilaginos, care este o sursă importantă de zaharuri cu lanț lung și polizaharide. Gelul de la Aloe Vera, în starea lui naturală, conține vitamina A, C, E, minerale ca sulf, calciu, magneziu, zinc, seleniu, crom, la fel ca și antioxidanți, fibre, aminoacizi, enzime, steroli, dar cel mai important polizaharide.

Polizaharidele din aloe au efect lubrifiant la nivelul articulațiilor, creierului, sistemului nervos și al pielii. Aceste polizaharide sunt carbohidrați cu ardere lungă, generând energie pentru mai mult timp. Polizaharidele din aloe au și efecte imuno-modelatoare, permițând sistemului imunitar să lupte împotriva bolilor cronice, nano-bacteriilor și infecțiilor cu fungi. Aloe Vera joacă un rol crucial și în pierderea greutății.

Gelul de Aloe este substanța limpede, asemănătoare unui jeleu, care se găsește în partea interioară a frunzei de aloe. Latexul este sub coaja verde a plantei și are o culoare galben deschis. Unele produse din aloe sunt făcute din toată frunza zdrobită, astfel încât conțin atât gel cât și latex.

CONȚINUT NUTRITIV ALOE VERA

Aloe Vera conține o gamă variată de vitamine și minerale utile pentru funcționarea corectă a tuturor sistemelor din corpul nostru. Aloe Vera conține următoarele elemente active :

  • vitaminele antioxidante A, C și E – plus vitamina B12, acidul folic și colina
  • minerale precum calciu, cupru, seleniu, crom, mangan, magneziu, potasiu, sodiu și zinc
  • opt enzime, inclusiv fosfatază alcalină, amilază, bradykinază, carboxipeptidază, catalază, celulază, lipază și peroxidază
  • 12 compuși laxativi numiți antrachinone. Printre acestea se află aloina și emodina, care au un efect analgezic, antibacterian și antiviral
  • acizi grași cu efecte antiinflamatoare
  • zaharuri naturale, cum ar fi monozaharide (glucoză și fructoză) și polizaharide

BENEFICIILE ALOE VERA

Proprietăți antimicrobiene pentru aparatul digestiv

Aloe Vera este utilă în mai toate problemele legate de aparatul digestiv, printre care și colite, ulcere sau sindrom de colon iritabil. Aceasta plantă “taie” și dizolvă mucusul din intestine, mărind astfel absorbția nutrienților. Polizaharidele din aloe ajuta la îndepărtarea candidei, îmbunătățesc absorbția și digestia și reglează nivelul ph-ului. Aloe Vera este recomandată în cazuri care nu sunt foarte grave, ca ameliorare a tratamentului existent.

Aloe are și o acțiune prebiotică, mărind efectul probioticelor ca acidophilus bifidus, L. salivarius, L. plantarum etc. Lupta și împotriva unor microorganisme ca Bordetella pertusis, E. coli, H. Pilori, Strptococus pneumoniae.

Rol în reducerea inflamațiilor, bolilor cardiovasculare, cancere, diabet, radiații

Studiile arată că Aloe Vera este folosită cu succes în tratarea artritelor, inflamațiilor și edemelor. Aloe stimulează producția de fibroblaste, indicând repararea țesutului lezat.

La Milano s-a realizat un studiu  pe  26 pacienți cu tumori avansate incluzând cancere de sân, de tract digestiv, pe creier și plămân care au fost tratați cu 20mg de triptamina, un neurotransmițător al melaninei. Alți 24 pacienți au fost tratați cu 20mg melatonină împreună cu un 1ml. de tinctura de Aloe Vera, de doua ori pe zi. Dintre acești 24 de pacienți, la 2 pacienți starea s-a îmbunătățit, 14 pacienți s-a stabilizat boala și nu au mai avut simptome mai grave. La cei 26 de pacienți tratați doar pe melatonina, doar 7 au fost  stabilizați și nu au mai avut simptome grave.

Aloe Vera este folosită și în tratarea bolilor cardiovasculare, luat împreună cu psylium, reduce cantitatea totala de colesterol, trigliceride și lipide și creste HDL, care mai este numit ”colesterolul bun”.

Gelul de Aloe Vera în stare naturală (neprocesată), normalizează nivelul de zahar din sânge și ajută la tratarea diabetului. Studii recente au arătat că vitamina C și E din aloe vera sunt menținute în organism timp de 24 ore după ingerarea gelului de aloe vera, fiind eliminate lent.

Ormus, polizaharide și sistemul imunitar

Aloe are o mare afinitate de a concentra minerale Ormus, ”particule cu energie ridicată”, cunoscute de antici și redescoperite prin anii 1970. David Hudson a arătat că aloe vera concentrează  mineralele Ormus în fracțiuni polizaharidice. Polizaharidele transportă astfel mineralele Ormus la nivelul articulațiilor, sistemului nervos și imunitar, pielii, parului, ficatului și pancreasului, ajutând astfel la o vindecare mai rapidă sau menținând balanța homeostatică.

Enzimele prezente în Aloe Vera descompun proteinele pe care le consumăm în aminoacizi și transformă enzimele în combustibil pentru fiecare celulă din corp. Bradikinaza din aloe vera stimulează sistemul imunitar și ajută la vindecarea infecțiilor. Zincul, conținut de Aloe Vera, contribuie prin proprietățile sale la susținerea funcției sistemului imunitar și la regenerarea țesuturilor.

Aloe Vera a început să fie folosită și în stomatologie, pentru efectele sale antiseptice, antiinflamatorii, antivirale și antifungice2.

Mărește hidratarea celulară

Polizaharidele din aloe conțin hidrogen și minerale Ormus, care măresc hidratarea celulelor epiteliale. De hidrogen avem nevoie pentru a ne hidrata. În zonele cu climat deșertic, unde apa este în cantități foarte mici, consumul de aloe joaca un rol important în supraviețuire. Sulful din aloe este similar la forme cu DMSO (dimetil sulfoxid) și MSM (metil-sulfonil-metan). Aceste forme de sulf ajută la regenerarea colagenului distrus, hidratarea organelor, restaurarea aportului lichidian, al elasticității și flexibilității. De-asemenea, aceste forme de sulf fortifica sistemul imunitar și distrug nano-bacteriile care pot cauza o serie de boli autoimune, artrite, psoriazis, litiaza renală, cataractă etc.

O proprietate pe care o are Aloe este și cea de reîntinerire a pielii, dar și al articulațiilor, pielii,  sistemului nervos , pancreasului, ficatului și parului. Mulți spun că Aloe era folosita de Cleopatra din Egiptul antic, menținându-și astfel frumusețea remarcabilă.

Aloe Vera este un tratament natural foarte eficient pentru părul uscat sau scalpul cu probleme. Prin proprietățile nutritive și vitaminele și mineralele pe care le conține, Aloe Vera vă păstrează părul puternic și sănătos. Datorită proprietăților antibacteriene și antifungice, ajută și la cei cu probleme de mătreață, enzimele din gel reducând creșterea celulelor moarte și stimulând regenerarea țesuturilor pielii.

Stimulează producția de glutation

Aloe Vera stimulează  producția în ficat de glutation. Glutationul este un antioxidant care joaca un rol important în producția de celule albe.

Vindecarea afecțiunilor dermului

Aloe este folosită pentru vindecarea : acneei, eczemelor, mușcăturilor de insecte, hemoroizilor, în psoriazis, alergii ale pielii, cancer de piele, infecții ale pielii, răni, arsuri, vene varicoase. Pentru tratarea afecțiunilor de mai sus este necesar să ținem gelul de aloe pe piele câteva ore pe zi, timp de mai multe zile.

În 2009 s-a efectuat revizuire sistematică a 40 de studii care au implicat Aloe Vera în scopuri dermatologice. Rezultatele sugerează că administrarea orală de Aloe Vera la șoareci funcționează eficient pentru vindecarea rănilor, reduce numărul și dimensiunea papiloamelor (creșteri mici pe piele) și reduce incidența tumorilor cu mai mult de 90% în ficat, splină și măduvă osoasă. Studiile au arătat, de asemenea, că Aloe Vera tratează efectiv herpesul genital, psoriazisul, dermatita, degerăturile, arsurile și inflamațiile3.

În 1996, într-un spital universitar din Suedia a fost făcut un studiu asupra efectului administrării de Aloe Vera la pacienții cu psoriasis. Acest studiu de tip dublu-orb, a observat efecte incredibile ale aplicării de Aloe Vera, aceasta ducând la o rată de vindecare de 83%, față de doar 7% în grupul placebo4. Pacienții și-au administrat Aloe Vera pe piele, de 3 ori pe zi, timp de cel puțin 5 zile pe săptămână.

Tratează constipația

Din cauza compușilor laxativi numiți antrachinone, pe care Aloe îi conține, aceasta vă poate ajuta să eliminați mult mai bine resturile alimentare și să redobândiți motilitatea naturală a intestinelor. Efectul acestor compuși este de a crește conținutului de apă, de a stimula secreția mucusului și de a crește peristaltismul intestinal.

Într-un studiu controlat realizat pe 28 de adulți sănătoși, s-a raportat un efect laxativ mai puternic decât laxativul stimulant phenolphthalein. În domeniul constipației cronice, sa constatat că un preparat care conține Aloe Vera, celandină și psyllium îmbunătățește o serie de indicatori de constipație precum frecvența mișcărilor intestinului, consistența scaunelor și dependența laxativă5.

CUM ALEGEM PRODUSE DIN ALOE VERA ?

Atunci când cumpăram produse din Aloe Vera ar trebuie să ne uitam la conținutul lor și să le alegem pe cele cu ingrediente puține, simple și cu cât mai puțină procesare.

Ideal este să folosim planta în starea ei naturală, dar cum de obicei este dificil acest lucru, este bine să căutăm produse organice cu cât mai puțină procesare.

Mai jos este o listă cu produsele din Aloe Vera pe care le puteți găsi:

  • frunze de Aloe Vera uscate, pudră sau întregi
  • gelul de Aloe Vera la sticlă
  • pudra de Aloe Vera uscată : un produs util pentru infecții cronice luat regulat câte 750-1500 mg/zi
  • acemannan : este o mucopolizaharidă din Aloe Vera cu proprietăți imuno-stimulante
  • tincturi alcoolice de Aloe Vera
  • loțiuni de Aloe Vera

CUM FOLOSIM ALOE VERA ?

Gelul de Aloe Vera are o concentrație bogată în polizaharide, de aceea aceasta plantă este mai bună atunci când frunzele ei sunt tăiate. Se îndepărtează ghimpii de la capetele frunzei și se extrage gelul cu ajutorul unui cuțit. Gelul de la Aloe Vera se poate combina cu smoothie-uri, diverse sucuri, salate, supe sau alte preparate. Frunzele de aloe vera se păstrează cel mai bine la temperatura camerei, nu în frigider și nu lăsate la lumina directa a soarelui.

Aloe Vera poate fi cultivată chiar și în apartamente, planta nefiind foarte pretențioasă. Are nevoie de multă lumină și de aceea este de preferată poziționarea plantei la fereastra către sud. Necesită, în timpul verii, lumină, aer și udare abundentă. Dar, atenție! Excesul de apă poate duce la distrugerea plantei, prin putrezirea rădăcinilor. Iarna, se păstrează în camere răcoroase cu temperaturi minime de 8-10 grade C și cu multă lumină.

Se recomandă transplantarea plantei la 2-3 ani. Înmulțirea se face prin butași, în perioada mai-iunie sau prin despărțirea puilor de la baza plantei și plantarea lor în ghivece mici. Butașii se plantează în pământ nisipos și trebuie ținuti la căldură și umbră câteva zile. Mutarea în ghivece se face abia după apariția rădăcinilor. Sarea de la Marea Moarta ajută aceasta planta dacă este introdusă în solul unde crește.

DOZE RECOMANDATE DE ALOE VERA

Aceste doze recomandate de Aloe Vera sunt bazate pe cercetări științifice și publicații. Nu uitați să citiți eticheta produselor înainte de a le utiliza și să vă informați medicul dacă aveți reacții adverse.

Constipație: 100-200 miligrame de aloe vera zilnic

Vindecarea rănilor, psoriazis și alte infecții ale pielii: utilizați 0,5% extract de aloe

Placa dentară și boala gingiilor: utilizați o pastă de dinți care conține aloe vera timp de 24 de săptămâni sau adăugați o linguriță de gel de Aloe Vera în pasta de dinți utilizată.

Colesterol ridicat: luați o capsulă de Aloe Vera care conține 300 miligrame de două ori pe zi timp de două luni.

Inflamații intestinale: luați 100 mililitri de două ori pe zi timp de patru săptămâni.

Arsuri ale pielii: utilizați un gel de aloe de 97,5% pe arsuri până se vindecă.

Scalpul uscat sau mătreața: adăugați o lingură de gel de Aloe Vera la șamponul dumneavoastră cu ingrediente naturale.

Pentru a vă proteja pielea împotriva infecțiilor și a bacteriilor, adăugați o linguriță de gel de Aloe la loțiunile de corp folosite de dumneavoastră sau folosiți gelul direct pe piele. Aceste loțiuni trebuie să fie de bună calitate și să conțină ingrediente naturale.

POSIBILE EFECTE ADVERSE

Deoarece latexul conținut de Aloe poate fi alergen pentru anumite persoane, trebuie ținut seama de reacțiile corpului nostru și stopa administrarea imediat cum vedem reacții alergice.

Pentru persoanele cu serioase probleme intestinale, precum boala Crohn, obstrucții intestinale și colită ulcerativă, consumul de Aloe Vera nu este recomandat deoarece poate avea efecte iritante.

Latexul de Aloe nu este recomandat să fie consumat în doze mari deoarece poate cauza crampe intestinale, și dureri de stomac. De-asemenea nu trebuie consumat un timp îndelungat deoarece există posibilitatea de a cauza diaree, probleme la stomac, probleme la rinichi, pierdere în greutate și mușchi.

Produsele din Aloe Vera luate pe cale internă nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează.

Alegeți produse din aloe cât mai naturale, neprocesate, și nu concentrații care conțin un procent mare de latex.

[references]

  1. Superfoods – David Wolfe
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25478478
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19218914
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8765459
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92765/

[/references]

Tags:

împărtășește cu ceilalți

Celeste

Sunt pasionată și dedicată muncii de înțelegere a sinelui și a vieții. Instrumentele mele preferate sunt contemplarea, Tarotul, meditațiile sonore și comunicarea cu divinul. Fie ca să ne întâlnim în spațiul dintre cuvinte, unde iubirea devine experiență.

Poate îți plac și acestea

Alătură-te Călătoriei Magice

Primiți notificări despre postări noi, citiri, știri magice și reduceri
10EUR discount la prima comandă

Completând acest formular sunteți de acord cu Termeni și Condiții.

Primește notificări mai rapide, conectează-te cu mine și comentează postările alăturându-te la grupul de Telegram.

1 comentariu la “Beneficiile Aloe Vera: vindecă pielea, constipația și susține sistemul imunitar”

  1. Pingback: Solutii naturale de combatere a tranzitului intestinal lent ( consitpatiei) – Nutritie sportiva Timisoara

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart