Algele albastre-verzi: suplimentul ideal pentru vegani și nu numai

beneficii alge albastre verzi
foto liberă distribuție / pixabay.com

Algele albastre-verzi din zona lacului Klamath, Oregon, sunt o formă de microalge fitoplancton care diferă de spirulina prin faptul că preferă apele dulci, nu ce cele sărate. Micro-algele fitoplancton sunt la baza lanțului trofic și sunt pe pământ de mai bine de 2,8 miliarde ani.

Microalgele sunt responsabile de 80-90% din cantitatea totală de alimente și oxigen a Terrei. Ele își obțin energia prin fotosinteză. Prin fotosinteza acestor alge, Pământul și-a schimbat atmosfera, devenind ce este astăzi, cu o cantitate generoasă de oxigen. Algele albastre-verzi sunt deosebit de rezistente, adaptându-se perfect la lumină, căldură, cantități diferite de oxigen, dioxid de carbon și alte fenomene naturale.

Algele albastre-verzi sunt o sursă importantă de clorofilă, printre cele mai bogate dintre plantele care se găsesc pe pământ.

Afanizomenon flos-aquae (AFA) este o specie particulară de algă albastră-verde. AFA este o algă fixatoare de azot, preluând azotul din atmosfera și transformându-l în proteine. Algele albastre verzi conțin o cantitate mare de antioxidanți, minerale ( în special fier, zinc, seleniu,magneziu), aminoacizi ( este o proteina completă), vitamine, enzime și multi alți nutrienți.

CONȚINUT NUTRITIV ALGE ALBASTRE VERZI (AFA)

Algele albastre verzi sunt un adevărat miracol pentru sănătate, conținând o bogată varietate de nutrienți:

 • Vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, C, E, K)
 • Minerale (Calciu, Magneziu, Fosfor, Potasiu, Sodiu, Crom, Mangan, Cupru, Fier, Iod, Seleniu, Zinc, Cobalt, Nichel, Bor)
 • între 55-70 % aminoacizi, conține toți aminoacizii esențiali și non-esențiali
 • polizaharide
 • acizi grași omega 3
 • clorofilă
 • antioxidanți și carotenoizi

Comparată cu spirulina, AFA conține mai multa clorofilă (10 g de AFA conțin aprox. 300 mg. clorofila, în spirulina se găsesc 120 mg.), mai multă ficocianina (15% față de 7% în spirulina), mai multă vitamina C ( de 5 ori mai multă decât în spirulina), mai mulți acizi grași esențiali. Din ce rezultă aici, reiese că algele albastre verzi AFA sunt superioare spirulinei, însă spirulina este mai bine suportată de către om din punct de vedere metabolic și digestiv. Însă, încercați-le pe amândouă și vedeți care vi se potrivește mai bine.

BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE

Sursă completă de proteine

Alga AFA este o sursă completa de proteine, conținând 60 % proteine. 18 aminoacizi sunt prezenți în aceasta algă. Proteinele și aminoacizii din alga AFA  sunt foarte ușor de asimilat de organism, în comparație cu proteinele de origine animală, ceea ce le face să consume mai puțina energie în digestie. Proteinele sunt folosite pentru construcția, menținerea și repararea țesuturilor din organism începând cu oase, dinți,mușchi, nervi, glande, inima, sânge, ficat, piele, par și lista poate continua.

O carență în aminoacizi duce la o musculatură slăbită, vindecare lentă și o activitate neurologică dezechilibrată. Un exces de proteine animale duce la boli de inimă, cancer, diverse boli ale rinichilor și în special la cancer de colon. Devine din ce în ce mai evident că o dietă bazată pe plante cu o sursă de proteine complete joacă un rol din ce în ce mai important pentru viitor.

Ajută corpul în eliminarea metalelor grele

Unele dintre peptidele aminoacide libere găsite în AFA ajută la detoxifierea organismului de metalele grele.  Dr.  Gillian McKeith în lucrarea sa, Miracle Superfood : Wild Blue-Green Algae a constatat din experiența clinică cu AFA, ca această alga eliberează din organismul uman toxine și metale grele cum ar fi cadmiu sau mercur. Ea recomandă consumarea a 6-10 g din acest tip de alga zilnic, în cazul unei toxicități severe cu metale grele.

Sursă de antioxidanți

Algele albastre-verzi conțin ficocianina în proporție de 15 % din greutatea lor, o concentrație de doua ori mai mare decât se găsește în spirulina. Ficocianina inhibă dezvoltarea celulelor canceroase, reduce inflamația în colite, inflamații cronice, sprijină funcția ficatului, protejează împotriva radicalilor liberi și îmbunătățește producția de neurotransmițători.

Algele albastre-verzi sunt o sursă bogată de beta-caroten. Betacarotenul este unul din cei mai siguri nutrienți și este non-toxic chiar și în megadoze. Dacă pielea devine portocalie de la o cantitate mare de beta-caroten, aceasta nu este o alarmă. Doar indică faptul că respectiva persoana are o carență de enzime în organism.

Sursă de Feniletilamina (FEA)

FEA este o substanță care este prezenta în glandele suprarenale și creier, sintetizată din 2 aminoacizi fenialanina și tirozina. FEA se găsește de-asemenea și în algele albastre verzi. FEA mărește activitatea neurotransmițătorilor în parțile creierului care controlează atenția și menținerea în starea de alerta. FEA a mai fost numita și "substanța dragostei ", ajutând la crearea senzațiilor de placere, euforie, atracție.

FEA se găsește predominant în 2 alimente : cacao și algele albastre-verzi. Cum spuneam și la cacao, FEA ajuta la menținerea atenției chiar dacă o persoana suferă de Sindromul de Deficit de Atenție. Algele albastre-verzi conțin 2 mg per gram de FEA. FEA nu are efecte secundare, nu provoacă dependență, și limitele de toleranță în timp nu ar trebui să vă preocupe. Aceasta substanță inhibă apetitul și ajută oamenii să scadă în greutate.

Sursă bună de Fier și alte Minerale

Algele albastre-verzi sunt o sursă excepțională de fier, magneziu, cupru, vitamine B și vitamina C ajutând în anemii.

Sursă de acizi nucleici, ADN și ARN

ADN și ARN sunt cei 2 acizi nucleici ce iau parte în construcția materialului genetic. Algele albastre-verzi  conțin 4% ADN și ARN. Acești nucleotizi au proprietăți antimicrobiene, antifungice și antivirale. ADN-ul și ARN-ul provenit de la alge poate fi preluat de sistemul nostru digestiv și folosit în refacerea genetică a celulelor noastre.

Susține digestia

Există mii de enzime care se găsesc în algele albastre-verzi. Aceste enzime ne ajută să avem un metabolism și o digestie mai eficientă.  Algele albastre-verzi, mierea neprocesată și ierburile (sucul de iarba de grâu) sunt cele mai bogate surse de enzime.

Susține sistemul imunitar 

Când este consumată zilnic, timp de mai multe săptămâni, algele albastre verzi ajută la pătrunderea celulelor NK (natural killer) din sânge în țesuturi pentru a căuta și distruge celulele  bolnave. Această proprietate este găsită și în ceaiul verde și frunzele de ginkgo biloba.

Cercetătorii au descoperit că proteinele din algele albastre-verzi contribuie la reducerea simptomelor de HIV și virusul Ebola.

Sursă de acizii grași Omega-3

Algele albastre-verzi conțin acid alfa-linoleic (ALA) și acid docosahexanoic (DHA). La ora actuală majoritatea dietelor sunt bogate în acizi omega-6 și mai puțin în acizi omega-3, acest exces ducând la apariția factorilor ce determina boli de inima, scăderea imunității, probleme neurologice și probleme ale pielii. Acizii omega-3, cum sunt ALA și DHA sprijină imunitatea.

DHA poate fi luat din peștii și fructele de mare, dar cum multi pești sunt poluați, conțin mercur sau anumite persoane au alergii la acest tip de mâncare, algele albastre verzi sunt soluția ideală. Consumarea terapeutică de acizi omega-3 a arătat o îmbunătățire a condițiilor persoanelor cardiovasculare și o inhibare în formarea cancerelor de sân, colon, pancreas și prostată.

Algele albastre-verzi se găsesc sub forma uscată de pudră, lichidă, și ca ingredient în ciocolate și batoane energizante, probiotice.

Este recomandat ca aceste alge să se ia la început în doze mici, ulterior mărind doza, asta datorita acțiunii puternice de detoxifiere.

DOZE RECOMANDATE

 • începători sau copii (2-9 ani) : 1-2 g pe zi
 • normal sau copii  ( 10-18 ani) : 2-4 g pe zi
 • doza terapeutică : 8-10 g pe zi
 • doză super-atlet : 8 - 12 g pe zi

Algele se pot adăuga în apă, smoothie sau în orice alta băutură preferată.

Lista cu referințe articol este închisă, pentru a deschide apasă pe comutatorul alb din dreapta sus.
 1. Superfoods - David Wolfe
 2. Miracle Superfood : Wild Blue-Green Algae - Dr.  Gillian McKeith


Potirul Alchimic

ALĂTURĂ-TE CĂLĂTORIEI MAGICE
Primește noutăți pe e-mail
Completând acest formular sunteți de acord cu Termeni și Condiții.
Alătură-te grupului de Telegram unde poți primi toate notificările alături de mesaje de ghidare sau inspirație.

Interesat de Explorarea Sinelui ? Descoperă Citirile Tarot…

 • Stilul meu de a citi Folosesc Tarot-ul ca un instrument de claritate, predicție și îndrumare, iar în tot ceea ce fac rolul meu este de mesager. Stilul meu este liric, intuitiv, și este un mix între consiliere pentru dezvoltare personală și o experiență mistică, în funcție și de subiectul citirii. Stilul meu de a citi Tarot combină utilizarea înțelepciunii ce vine din Tarot, Numerologie, Qabalah, [...]
Celeste k. Godwin
Despre Celeste 312 Articole
Bună dragă cititorule, mă numesc Celeste și promovez descoperirea autenticității sinelui prin conectare corp, minte și suflet. Sunt o fire foarte curioasă și pătrunzătoare, cu o determinare puternică de a descoperi misterele lumii și de a explora necunoscutul. Dacă îți plac articolele mele dă-le mai departe, și nu ezita să îmi lași un mesaj.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Înainte de a comenta citește regulile de inserare comentarii.

1100 caractere disponibile

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Defapt cat de multe solutii bune exista pt sanatatea noastra.
  Multumim ca ne aduci aminte.
  Mai ramane totusi sa gasim o sursa de incredere care comercializeaza asa ceva.
  (pt ca ricat imi doresc,nu pot ajunge in zona lacului Klamath)
  Ai vreo recomandare?