Beneficii Acai : susține sistemul imunitar și reduce inflamațiile

beneficii sanatate acai

Acai este o mica bacă albastră sau mov , care își are originea în pădurea amazoniana din Brazilia. Considerată a fi una dintre cele mai nutritive și mai puternice super-alimente de pe planetă, acai a fost folosit de secole de nativii din Brazilia pentru legendarele sale proprietăți.

Copacii de acai, care fac parte din familia palmierilor, pot creste pana la o înălțime de 15-25m, și 4 până la 8 copaci pot creste dintr-o singură sămânță. Palmierul de acai poate fi găsit pe terenurile tropicale inundate și pe lângă regiunile din apropierea bazinului amazonian. Acai este un copac care se găsește numai în regiunile tropicale, de lângă ecuator.

Beneficii pentru sănătate

Bogat în minerale și nutrienți

Pulpa fructului acai este bogat în minerale esențiale precum Ca, Fe, Mg, Zn, dar nivelurile de cupru (Cu) și mai ales de mangan (Mn) sunt surprinzător de mari, mai mari decât în sursele tradiționale ale acestor elemente în dieta umană. Un aport zilnic de 300 ml pulpă acai duce la o doză zilnică de Mangan de cel puțin șase ori mai mare decât media recomandată2.

Pentru cei ce suferă de anemie, produsele care conțin mult mangan nu sunt recomandate, deoarece pot perturba absorbția fierului.

Conține 19 aminoacizi diferiți care ajuta la formarea de proteine în corpul nostru și este o sursa excelentă de fibre alimentare. Are mari cantități de acizi grași esențiali omega-3, omega-6, la fel ca și acidul oleic mono-nesaturat omega-9.

Protejează față de toxicitatea mercurului

În diferite studii asupra beneficiilor fructului acai s-au observat efecte de reducere a inflamației, reducere a stresului oxidativ și susținerea regenerării organismului, protejând creierul față de toxicitatea mercurului3,4.

Susține tratamentul leucemiei

Apoptoza este moartea celulară izolată şi programată, care încheie ciclul celular normal al unei celule și creează condiții fiziologice pentru înlocuirea sa.

Efectele polifenolilor asupra anti-proliferării și inducerea apoptozei în celulele leucemice HL-60 umane au fost investigate în cadrul unui studiu făcut de Universitatea din Florida, Departamentul de Știința Alimentației și Nutriție umană5. Interacțiuni între antioxidanți de culoare violet închis, antociane și celelalte tipuri de polifenoli au fost investigate sub diferite forme și condiții. Astfel s-a observat că folosirea acestora într-un anumit mod duce la reducerea proliferării celulare între 56-86%, prin activarea procesului de apoptoză.

Acest studiu a demonstrat că Acai oferă o sursă bogată de polifenoli bio-activi și a confirmat importanța studierii acestora.

Conținut mare de antioxidanți

Fructul acai, conține un amestec important de antioxidanți ce reduc stresul oxidativ și astfel reduc incidența multor afecțiuni și susțin regenerarea întregului organism și frumusețea pielii.

Bogat în pigmenți albaștri antioxidanți, acai are una dintre cele mai ridicate valori ORAC (Capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen ) din lume. Fenoli și antocianine (320mg la 100g), sunt antioxidanții responsabili de culoarea de albastru-închis spre mov a acestei baci, jucând un rol critic  în neutralizarea radicalilor liberi în organism și crescând longevitatea.

Intervențiile dietetice care implică antioxidanți sunt de interes pentru reducerea inflamației, îmbunătățirea mișcării articulare și modificarea percepției durerii.

Stimulează sistemul imunitar

Fructul Acai este un supliment nutrițional popular care sporește funcția sistemului imunitar. Într-un studiu, realizat la Universitatea din Montana, USA,  s-au analizat răspunsurile celulelor T la ambele fracțiuni polifenolice și polizaharide din mai multe suplimente nutritive derivate din plante, și de-asemenea și în fructul acai.

Polizaharidele din Acai au indus o activitate de stimulare a celulelor T robuste în culturi de umane și culturi pe șoareci și bovine. Pentru a caracteriza răspunsul imun la polizaharidele din Acai, s-au descompus polizaharidele brute și s-au testat fragmentele pe culturi de țesut uman. Cea mai mare activare a celulelor T s-a observat în vitro, dar nici în vivo efectele nu sunt neglijabile. Aceste rezultate au fost dezvoltate de componenta polizaharidică a fructelor Acai și au implicații pentru tratamentul astmului și a bolilor infecțioase6.

Contribuie la reducerea durerilor articulare și îmbunătățirea flexibilității

Acest studiu clinic7, realizat la multiple laboratoare din USA, a implicat 14 participanți cu limitări de mobilitate. Participanții au inclus, dar nu se limitează la cei cu osteoartrită legată de vârstă. Participanții la studiu au consumat 120 ml de suc de fructe, conținând preponderent pulpă acai (Euterpe oleracea) și alte concentrate de fructe, zilnic timp de 12 săptămâni.

Participanții la studiu au fost evaluați la momentul inițial și la 2, 4, 8 și 12 săptămâni prin interviuri structurate de asistență medicală, chestionare de nivel al durerii și activități de de viață zilnică, probe de sânge și evaluarea mobilității. Consumul de suc a duc la îmbunătățirea mobilității și activităților de viață zilnică, precum și diminuarea durerilor. Efectele de îmbunătățire s-au văzut după 2 săptămâni și s-au amplificat pe toată durata studiului.

Ajută pe cei ce doresc să slăbească

10 persoane obeze au fost implicate într-un studiu, pentru a se observa eficiența fructului acai, în a influența luarea în greutate. În acest studiu s-a folosit doar pulpa de fruct acai, fără alte fructe cu puteri antioxidante. Fiecare participant a consumat 100g de pulpă de acai zilnic, care a fost transformată într-un smoothie.

Timp de 4 săptămâni, subiecții au fost monitorizați și la sfârșit s-a observat scăderea nivelului mediu de glicemie a jeun, de la 99 la 92, scăderea nivelului mediu de colesterol de la 159 la 142. De-asemenea, s-a observat o scădere a indicelui glicemic post-prandial, după o masă standard ce conținea 57g carbo, 50 g grăsimi și 19 g proteine, de la o medie de 205 la 189.

Prin reducerea indicelui glicemic și a colesterolului, fructul acai și celelalte fructe cu conținut mare de polifenoli și antioxidanți, sunt un bun prieten pentru cei ce doresc să slăbească în greutate.

Cum se consumă Acai ?

Dacă doriți să adăugați acest produs în dietă, este suficientă o cantitate de 25-30 ml/ zi pe care o puteți consuma în băuturile smoothie sau în cremele de fructe.

Pentru a ne bucura de beneficiile sale este bine să ține seama de :

  • fructele să fie organice : produsele organice nu au fost tratate cu pesticide, fertilizatori artificiali  sau alte substanțe toxice
  • cea mai mare cantitate de nutrienți este în coaja fructului de acai, de aceea consumați coaja bine curățată
  • puteți consuma fructe de acai congelate  (dacă nu puteți sa le obțineți proaspete), sau pudră de acai uscată prin congelare  – însă, nivelul de antioxidanți scade cu pana la 50% decât atunci când sunt consumate proaspete.

[references]

  1. Superfoods – David Wolfe
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22607647
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22224493?dopt=Abstract
  4. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1028415X.2015.1119378?scroll=top&needAccess=true
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16478240
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21386979
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3133683/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3118329/

[/references]

Tags:

împărtășește cu ceilalți

Celeste

Sunt pasionată și dedicată muncii de înțelegere a sinelui și a vieții. Instrumentele mele preferate sunt contemplarea, Tarotul, meditațiile sonore și comunicarea cu divinul. Fie ca să ne întâlnim în spațiul dintre cuvinte, unde iubirea devine experiență.

Poate îți plac și acestea

Alătură-te Călătoriei Magice

Primiți notificări despre postări noi, citiri, știri magice și reduceri
10EUR discount la prima comandă

Completând acest formular sunteți de acord cu Termeni și Condiții.

Primește notificări mai rapide, conectează-te cu mine și comentează postările alăturându-te la grupul de Telegram.

5 comentarii la “Beneficii Acai : susține sistemul imunitar și reduce inflamațiile”

  1. Cristina Dascalu

    Bine documentat articolul, mai ales ca este scris in 2011, cand foarte putini au auzit despre Acai si superalimente. Din anul 2013, ACAI ORGANIC se gaseste si pe piata din Europa, inclusiv in Romania, sub forma de suc, cu continut 100% pulpa din fruct. Mai mult, acest produs provine din ferme certificate organic de catre USDA si EU Organic. De stiut, gustul sucului de acai este este o combinatie intre vin rosu si ciocolata, culoarea este usor spre maroniu, iar pe pahar lasa urme usoare de “grasime”, deoarece fructul de acai este bogat in acizi grasi esentiali. Seamana cu afinele, doar ca acai sunt fructele unui palmier. Va recomand sa adaugati acest produs in dieta: este suficienta o cantitate de 30 ml/ zi pe care o puteti adauga in bauturile smoothie sau la pireurile de fructe. Este foarte bun pentru COPII, si mai ales pentru cei care au probleme cu obezitatea, deoarece nu contine zahar, indulcitori, conservati sau alcool.

  2. Ce-mi place la articolele tale, este ca intotdeauna la final sunt si “instructiuni de folosire” ,ceea ce e foarte util.
    Atentie la merisoare. Ca si denumire, sunt aproape la fel.
    MERISORUL (Vaccinum vitis idaea)
    MARISOR DE MIERE (Amelanchier lamarckii)
    Dar sunt amandoua tare bune.

  3. Da,e destul de greu de obtinut Acai,dar e o minunatie.
    Seamana la aspect cu Marisorul de miere (Amelanchier lamarckii)
    acesta cel putin il putem cultiva in propria gradina.
    poate reusesti sa ne ajuti sa stim ceva despre el si despre Aronia.
    multumim inca odata pt informatii.

    1. Multumesc pentru idei, le-am adaugat si pe ele pe lista de articole care vor fi scrise in continuare.Si mie imi plac mult merisoarele :)

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart