10 pași simpli și eficienți pentru a-ți stăpâni poftele !

stapaneste poftele in 10 pasi

Pofta vă conduce sau voi pe ea ?

Poftele sunt un obstacol important din cauza căruia multe persoane nu reușesc să renunțe la alimente sau substanțe nocive. Chiar dacă știu foarte bine că acea mâncare delicioasă nu le face bine, ceva îi atrage într-un mod inexplicabil și total inabordabil pentru ei. Legătura pe care o au cu acel fel de mâncare sau substanță, este mult mai solidă decât cea pe care o au cu ei înșiși sau cu persoanele iubite de ei. O legătură de acest gen este de fapt o legătură de dependență, care se creează de obicei din copilărie și care nu poate fi ruptă decât cu voință proprie. Mult mai repede un om renunță la viața sa, la sănătatea și bunăstarea corpului său, la iubirea familiei sale decât la modul său de a manca. Poate ați auzit și voi binecunoscuta vorbă “Eh, trebuie să mor de ceva.”
Aceste sentimente nu se cunosc și nu se experimentează cu adevărat decât atunci când dorești să faci o schimbare, doar atunci îți poți da seama de cât de trainică este legătura între tine și mâncarea din farfurie.

Pofta și foamea se confundă de foarte multe ori, de aici și confuzia oamenilor care spun că “își ascultă corpul” iar corpul le cere “mici și bere”.  Pofta apare ca o senzație de urgență de a mânca, te chinuie și te apasă, iar dacă nu o satisfaci intri într-o stare de enervare, iritare și chiar dureri de tot felul (dureri de cap, stomac etc.).

Foamea în schimb nu chinuie, nu este urgentă și nu provoacă nici o durere.  Foamea este o senzație subtilă care este destul de greu perceputa de majoritatea oamenilor.

Corpul ar alege, dacă ar fi lăsat, să consume ceea ce îi aduce cel mai mare beneficiu, nu ceea ce satisface plăcerea mult dorită de mintea noastră. Dacă îți este poftă de ciocolată, dar un fruct sau o verdeață nu îți face cu ochiul și nu vrei să le mănânci … atunci nu îți este foame.  Dacă ți-ar fi foame, și ai simți-o într-adevăr, nu ai mai face ifose, te-ar atrage fructul și verdeața în mod egal și te-ai bucura de ele. Majoritatea poftelor sunt create emoțional și mental, nu fizic.

Prima dată când am simțit foamea a fost în ultimele zile ale unui post cu sucuri de morcovi, verdețuri și mere. Nu ma durea nimic, nu simțeam vreo urgență de a consuma ceva, dar îmi era foame de absolut orice. În acele momente aș fi mâncat absolut orice, cu mare bucurie, toate alimentele erau egale în fața mea, nu mai simțeam acea dorință extremă de un anume ceva. M-am simțit eliberată de pofte și după ce am terminat postul, alimentele având un alt rol pentru mine, grație acestei experiențe.

Poftele în timpul unei perioade de post

În cadrul detoxifierii emoționale intră și dezlegarea de pofte, care poate fi o experiență chinuitoare. Cei care fac posturi cu apă sau cure de lichide știu că după un timp, li se face o poftă arzătoare de tot felul de bazaconii, pe care nu le-au mai mâncat de ani de zile și spre care nu mai simțiseră vreo atracție.

Toate acele pofte care vin în timpul unei cure, vin pentru a oferi posibilitatea de a le înfrunta și de a le înțelege. Vin pentru a stimula voința de a le privi detașat și a te întreba “De ce simt această poftă ? Chiar îmi este foame sau nu ? Ce sentimente îmi provoacă această poftă ? Ce motive și amintiri îmi trezește această poftă ?”.

Prin introspecție, atenție și detașare puteți rezolva multe din aceste pofte.  Atunci când înțelegeți care este de fapt motivul poftei, puteți simți o eliberare și chiar o tristețe, ca și cum ați pierdut ceva. Pierderea se simte din cauza ruperii legăturilor emoționale de energia creată de motivul acelei pofte. Dar de fapt nu pierdeți, ci redobândiți controlul asupra acțiunilor voastre.

După mai multe stări în care am simțit pofte de tot felul, am observat că multe din acestea apar atunci când nu îmi este foame de nimic, dar creează o stare pe care o confundam cu foamea. Această stare este agresivă și animalică, simți să te repezi și să consumi foarte rapid acea mâncare, sa o devorezi ca un animal care de abia a prins prada și îi este frică să nu o piardă.

Chiar dacă te saturi momentan (pentru că nu mai este loc în stomac), după un timp scurt simți din nou acel imbold de a mânca, de a devora, de a poseda ceva. În timpul acelei stări, aproape că nu mai ai nici un control asupra acțiunilor tale, pur și simplu mănânci și nu îți dai seama ce faci. Iar după ce trece starea, te întrebi “Dar ce m-a apucat de am făcut asta ?  “. Cu cât reușești să te observi mai mult cu atât îți dai seama că este o reacție automată, aflată adânc în subconștient care te împinge să faci așa ceva.

Foamea poate fi confundată și cu simptomele de detoxifiere. Atunci când prea multe toxine sunt eliberate în sânge apar senzații de slăbiciune și dureri în anumite locuri. Acestea sunt de multe ori confundate cu senzația de foame. Mâncarea grea oprește aceste simptome iar omul rămâne cu impresia că i-a fost foame, doar pentru că acum se simte “mai bine”.

De foarte multe ori mâncam din amintiri, gustul real al mâncării nu îl simțim ci doar avem amintirea lui. Veți vedea și această diferență când începeți să fiți din ce în ce mai conștienți în timp ce luați masa.

10 pași simpli și eficienți pentru a-ți stăpâni poftele

Recuperați-vă dreptul de a spune nu consumului excesiv și ilogic de alimente cu acești pași. Dacă la început pot părea prea dificili sau că presupun foarte multă voință și muncă, vă rog să nu vă descurajați, reușita dumneavoastră este 100% posibilă dacă nu vă lăsați bătuți de îndoială.

1) Învață cum să deosebești pofta de foame și cum să amplifici atenția și controlul față de acțiunile tale.

2) Consumă suficientă hrana nutritivă, astfel încât să stabilizezi senzația de foame. Atunci când nu mănânci suficient, poftele pot fi greu de suportat. Când pleci undeva ia cu tine câteva fructe sau preparate foarte ușor de transportat.

3) Hidratează-te corect cu apă pură conținută de fructe și legume/verdețuri în stare crudă și apă filtrată, pentru că setea poate fi confundată cu foamea. Evită să consumi multe alimente excesiv de uscate sau sărate, pentru că acestea au nevoie de apă din corpul tău pentru a putea fi digerate. Un copil abia născut are corpul compus de mai mult 80 % apa, dar un om aflat la sfârșitul vieții de abia mai are 50 %.

4) Dacă nu mai poți rezista poftei, spune-ți următoarele “Voi gusta, dar voi fi foarte atent(ă) la ce simt și cum mă comport !”.  După ce ați terminat de mâncat, observați și analizați din nou cum vă simțiți, care a fost gustul și încercați să aflați motivul poftei prin introspecție. Acordați măcar 10 minute acestui proces, dacă veți lăsa pe mai târziu există o șansă mare să nu mai faceți acest lucru și nici să vă aduceți aminte. Primele dăți când veți face asta s-ar putea să nu puteți fi atât de conștienți și veți consuma tot, dar acordați-vă timp, după ce faceți acest lucru de mai multe ori veți cultiva atenția și auto-observarea și astfel veți putea avea stăpânirea de sine să vă opriți.

5)  Schimbă modul de a lua masa. Modul actual de a mânca distrage foarte mult de la actul propriu zis de a consuma alimente. Păstrați liniște în camera unde mâncați, așezați masa frumos astfel încât să vă simțiți confortabil și nu vorbiți cu ceilalți în timp ce serviți. În acele momente sunteți doar voi și ce aveți în farfurie, este un moment intim de relaționare cu hrana. Observați și simțiți toate minutele pe care le petreceți împreună cu hrana. Astfel veți cultiva starea de conștiență și atenție. În acest mod puteți observa multe lucruri pe care altfel nu le-ați observa : gustul real al mâncărurilor, senzațiile pe care vi le provoacă și relația voastră față de aceste senzații.

6)  Găsiți alternative sănătoase la poftele pe care le aveți. În loc de prăjitura de la cofetărie, mai bine mâncați un fruct sau faceți o prăjitură de casă cu ingrediente naturale.

7)  Diminuați aportul de grăsimi preparate termic, sare, zahăr și condimente chimice sau “identic  naturale”. Acestea provoacă destul de multa foame și pofte din cauza dezechilibrelor pe care le creează.

8) Dacă vă alimentați de ceva timp preponderent organic și simplu, știți că atunci când mâncați alimente procesate începe să vă fie mai mult foame din cauza lipsei nutrienților, dar și din cauza amintirilor nerezolvate pe care le stârnesc.

9) Vorbește cu oameni care trec prin ceea ce treci tu, pentru susținere și încurajare. Poți alege și un partener care să te ajute în momentele grele.  Atunci când unuia dintre voi îi este poftă și nu o poate stăpâni, îl sună pe celalalt și îi povestește, iar celălalt îi oferă suport și înțelegere astfel încât să treacă peste acel moment.

10) Reduceți stresul și momentele de iritare sau creați un plan de acțiune pentru acestea. În acele momente sunteți foarte vulnerabili și puteți ceda ușor poftelor.

[quote]Singura modalitate de a putea stăpâni poftele este de a recupera controlul și responsabilitatea asupra acțiunilor noastre. Suntem singuri pe acest drum și nimeni nu poate merge în locul nostru,  depinde exclusiv de voința noastră de a fi conștienți.[/quote]

Citește încă un articol despre pofte numit Tu de ce mănânci ? Află cum să diferențiezi tipurile de pofte.

 

Tags:

împărtășește cu ceilalți

Celeste

Sunt pasionată și dedicată muncii de înțelegere a sinelui și a vieții. Instrumentele mele preferate sunt contemplarea, Tarotul, meditațiile sonore și comunicarea cu divinul. Fie ca să ne întâlnim în spațiul dintre cuvinte, unde iubirea devine experiență.

Poate îți plac și acestea

Alătură-te Călătoriei Magice

Primiți notificări despre postări noi, citiri, știri magice și reduceri
10EUR discount la prima comandă

Completând acest formular sunteți de acord cu Termeni și Condiții.

Primește notificări mai rapide, conectează-te cu mine și comentează postările alăturându-te la grupul de Telegram.

2 comentarii la “10 pași simpli și eficienți pentru a-ți stăpâni poftele !”

  1. Pingback: #Septembriefărăzahăr la final | Despre sufletul meu

  2. Ha, ha, ha. Acum 2 zile m-am dus la cumparaturi si cand am ajuns la raftul de cafea, am luat un pachet de cafea boabe sa-l miros. As fi pus toate boabele pe mine, as fi facut baie in cafea. Iar ciocolata as manca-o ca un copil, m-as manji cu ea pe fata. Oricum, acum un an un homeopat mi-a dat ca remediu ‘chocolate’. Asa se numeste remediul homeopat. In homeopatie, ca si in in ayurveda, poftele si dependentele au legatura ca anumite carente.

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top