Strugurii și postul cu struguri, beneficii și reguli

Suc de struguri
Vița de vie (Vitis vinifera L.) este o specie de plante din familia Vitaceae, originară din regiunea mediteraneană, Europa Centrală și sud-vestul Asiei, din Maroc și Spania până în sudul Germaniei în nord și în est până în nordul Iranului.

Viță de vie este o liană, care poate atinge o lungime de 35 m. Fructul este o boabă, acestea dezvoltându-se într-un ciorchine, cunoscut sub numele de strugure. Boabele, la specia sălbatică au un diametru de circa 6 mm, iar când se coc dobândesc o culoare purpurie închis spre negru; la speciile cultivate, de regulă, boabele sunt mult mai mari, de până la 30 mm lungime și pot avea diverse culori: albe, alb-verzui, roșii sau purpurii. Specia sălbatică crește de obicei în păduri umede și pe malurile apelor curgătoare.

Strugurii au fost folosiți încă din antichitate pentru tratarea bolilor de piele și a ochilor. Romanii foloseau strugurii și pentru dezintoxicarea organismului. Pentru tratarea durerilor de gât au fost folosiți strugurii necopți, iar stafidele au fost folosite pentru tratarea tuberculozei și constipației. Strugurii sunt utilizați și în tratarea cancerului, holerei, variolei, amețelilor, infecții ale pielii și ochilor, boli ale rinichilor și ficatului.

Beneficiile Strugurilor

Strugurii conțin calciu, fosfor, potasiu, sodiu, fier, dar și vitaminele A, B1, B2, C, precum și B3 și taninuri. Studiile medicale confirmă faptul că strugurele negru este unul dintre cele mai sănătoase fructe. Strugurele negru conține resveratrol – unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali cunoscuți; picnogenol – al doilea antioxidant exogen ca forță; licopen; luteina; bioflavonoide; acizi grași omega 3 și 6; mangan; cupru; antocianide; acid elagic și melatonină.

Resveratrolul are un potențial antioxidant de 50 de ori superior vitaminelor C și E la un loc, este de 10-20 de ori mai puternic decât vitamina E în ce privește protecția anti-oxidativă, pentru ca împiedică oxidarea LDL-colesterolului și scade nivelul sangvin al colesterolului total și al trigliceridelor, fiind un vasodilatator arterial. Resveratrolul poate reduce dezvoltarea melanomului malign, avea acțiune citostatică în cancerul de sân, micșora nivelul colesterolului total sangvin, previne și combate eficient osteoporoza.

Picnogenolii împreună cu vitaminele A, C și E au o puternică acțiune antioxidantă, contribuie la reglarea tonusului muscular al arterelor, combătând vaso-spasmul, întăresc peretele capilar, menținându-i elasticitatea și integritatea. Efectele benefice ale picnogenolului au fost studiate în bolile degenerative cardiovasculare, în fragilitatea capilară și în insuficiență venoasă periferică.

Licopenul, uimitorul colorant roșu, este o substanță cu efecte antitumorale în cancerul de prostata, sân, vezică urinară, pancreas, plămâni și piele, în cancerul cervical, ovarian, uterin, intestinal. Licopenul reduce semnificativ riscul aterosclerozei, iar incidența infarctului miocardic scade cu 20-50% la persoanele ce consumă frecvent struguri, unde procesele de îmbătrânire celulară sunt încetinite. În consumul de licopen se pun mari speranțe pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative și a maladiei Alzheimer. Să nu uitam că licopenul este cel mai important reprezentant al familiei carotenoizilor. Cercetările privind degenerarea maculei la vârste înaintate au dovedit rolul protector important al luteinei (6 mg/zi luteina timp de 6 luni scad incidența degenerării maculei cu 43%).

Bioflavonoidele au un efect sinergic cu vitamina C, având o mare importanță în întărirea peretelui capilar. Bioflavonoidele cresc rezistența capilarelor, reglându-le permeabilitatea, și se opun formării de varice și de hemoroizi. De asemenea, bioflavonoidele au un efect antianginos, tonic cardiac, antiaterosclerotic de prima mână și antitrombotic. Bioflavonoidele preîntâmpină ridarea și îmbătrânirea pielii, menținându-i elasticitatea și tinerețea.

Acizii grași omega 3 reduc factorii de risc pentru bolile de inimă, ajută la scăderea nivelului de colesterol și la echilibrarea tensiunii arteriale. De-asemenea ei regularizează ciclul menstrual, diminuează frecventa și intensitatea durerilor menstruale.

Acizii grași omega 6 asigură buna funcționare a sistemului nervos central, intrând în structura membranelor neuronale.

Manganul este necesar sănătății structurii osoase și a cartilajului articular, este antialergic și un este un desensibilizant redutabil.

Cuprul contribuie la integritatea membranelor celulare, limitează formarea radicalilor liberi, susține sistemul imunitar, reduce simptomele artritei, menține vasele arteriale curate (de ateroscleroză) și elastice.

Antocianinele reduc frecvența tuturor cancerelor, indiferent de localizare, atât prin acțiune directă, de distrugere tumorală, cât și prin reciclarea glutationului (cel mai puternic și mai important dintre antioxidanții produși de organism).

Acidul elagic este capabil să neutralizeze acțiunea substanțelor pro-carcinogene. Melatonina reduce nivelul colesterolului, atenuează efectele negative ale stresului, protejează împotriva bolilor cardiace degenerative, coboară nivelul colesterolului sangvin și este un factor antitumoral. Strugurele negru este printre puținele alimente ce conțin cantități importante de melatonină și lecitină.

Zaharurile prezente în bobul de strugure sunt ușor asimilate din cauză că sunt în majoritate monozaharide: glucoza și levuloza. În urma unui experiment interesant s-a constatat că valorile substanțelor azotoase, minerale și ale zaharului din struguri sunt comparabile și cu cele ale laptelui matern. Strugurii au un efect deosebit asupra aparatului digestiv, având proprietăți tonice și fiind utili în dispepsii, atonii gastrointestinale, hepatite și ascite.

Strugurele negru este diuretic, laxativ, coleretic, colecistokinetic, detoxifiant (Hg, Pb), hipocolesterolemiant, regenerator hepatic (în statusul posthepatitic), puternic calmant și combate insomniile.

Cura cu Struguri

Strugurii au proprietăți complexe și pot fi utilizați cu succes în tratarea oricărei boli (obezitate, tensiune arterială ridicată, cancere, boli renale, boli de piele, artrită, reumatism, guta, boli hepatice (inclusiv ciroza), boli cardiace, boli degenerative). În funcție de anumite boli, cura cu struguri (monofruct) poate începe de la o săptămână și poate ține până la 8-9 săptămâni.

În 31 august 2012 am susținut un eveniment în mediile sociale unde noi și alte persoane am ținut o cură cu struguri și am împărtășit acea experiență împreună.

Cine poate face această cură cu struguri ?

În primul rand, persoanele care au probleme de sănătate. Cu cât o boală este mai înaintată ca și gravitate, cura va trebui sa fie pe o perioadă mai lungă. De exemplu, un cancer în ultimă fază ar putea fi tratat cu o cura de struguri (monofruct) timp de 8-10 săptămâni, dar depinde și de puterea și determinarea fiecărei persoane. Pentru cei care nu au probleme de sănătate (vizibile), pot încerca cura cu struguri de la 3 pana la 14 zile pentru a vedea cum se simt.

Marea majoritatea oamenilor au fost învățați să privească fiecare simptom de boală ca fiind ceva "rău"  și sa îl suprime imediat (în special cu medicamente). Boala nu ar trebui sa existe, și este un "rău", dar simptomele de boală sunt procese curative, care nu ar trebui suprimate. Organismul încearcă să scoată toxinele(fizice, emoționale, mentale) afară prin procesul de boală. O persoană neexperimentată, ar putea fi îngrijorată de simptomele care ar putea să apară în timpul unei cure cu struguri.

Toxinele care au fost stocate în organism timp de multi ani, în timpul unei cure cu struguri, sunt eliberate în sânge pentru a putea fi eliminate prin scaun, urina, transpirație, respirație.  Simptomele cele mai des întâlnite în timpul curei cu struguri sunt : migrene, amețeli, creșterea temperaturii, erupții cutanate, eliminare  de mucus, transpirații, lipsa de putere, scădere în greutate. Alte simptome care pot apărea le găsiți și în acest articol.

Cum se face o cura cu struguri ?

1. Pregătirea

Pentru a pregăti organismul în schimbarea dietei, cu 2 săptămâni înaintea curei renunțați treptat la mâncarea gătită și începeți sa mâncați crud, foarte și simplu, reducând consumul de grăsimi (uleiurile în special, nucile și semințele).

Cu o săptămână înainte de a începe postul renunțați la grăsimi (uleiuri, măsline, avocado, nuci, semințe), mâncați foarte simplu, 100 % crud, fără a combina mai mult de 4 - 5 alimente proaspete la o masă. În acest timp renunțați și la alimente congelate, deshidratate, murate sau fermentate.

Cu cel puțin 4 zile înainte de a începe postul, adăugați în meniul vostru o masă sau 2 de struguri (întregi sau suc).

Seara dinaintea începerii curei sau dimineața faceți o clismă sau o sesiune de colon hidroterapie. În timpul postului nu trebuie să ne deranjeze materiile care încă se afla în colon. Puteți face clismă în fiecare zi a postului pentru a curăța bine colonul de toxinele care se elimină zilnic.
De preferabil este să înlocuiți masa de dimineață, iar seara să luați o gustare de struguri înainte cu cel puțin 2ore de somn.

2. Efectuarea Curei

Pentru fiecare zi de cură, 2-3 Kg de struguri sunt suficiente. Dacă doriți sa faceți și suc de struguri atunci veți avea nevoie de puțin mai mult.

Mâncați o cantitate mică, la fiecare 2-3 ore din zi. Împărțiți strugurii în mai multe mese și gustări, luate la doua trei ore una după alta, astfel încât să aveți minim șase mese mici de struguri pe zi.

Puteții alege să mâncați pielița sau nu. La începutul curei(1-2 zile) recomand să mâncați și pielița pentru a avea mai multe fibre pentru curățarea colonului.

Exemple de meniu :

 1. ora 10.00 suc de struguri, apoi la fiecare 2-3 ore câte o masă de struguri întregi
 2. 2 mese de suc de struguri, și apoi la fiecare 2-3 ore câte o masă de struguri întregi
 3. toate mesele cu struguri întregi
 4. toate mesele cu suc de struguri (ATENȚIE, acest fel de cura este foarte solicitantă și intensă)

Activitatea fizica din timpul curei trebuie sa fie minimă dacă se doresc rezultate maxime. Exercițiul fizic recomandat este : plimbare în parc sau înot relaxant, sărit la trambulina 5 min pentru mișcarea limfei.

Alternativa blândă a curei

 • Mâncați 2 mese de struguri pe zi (suc sau întregi). Recomand ca una din mese să fie neapărat micul dejun.
 • Celelalte mese sa fie vegetale și fructe 100% crude
 • fără alimente deshidratate, fermentate, murate sau congelate
 • fără grăsimi(uleiuri, măsline, avocado, nuci, semințe), îndulcitori.

Ajutor de la plantele medicinale

În timpul curei este bine să luam câteva plante medicinale sub forma de pudră, pentru a ne ajuta să eliminam eficient toxinele din corp.
Rinichii sunt organe de eliminare foarte importante, de aceea este bine să îi susținem cu plante medicinale precum mătase de porumb și urzică. Se face un amestec din aceste 2 plante în părți egale și se ia 1-3 lingurițe pe zi, în funcție de cum vă simțiți.
Sistemul limfatic trebuie și el ajutat în eliminarea toxinelor cu plante precum echinaceea (1 linguriță de pudra pe zi).

3. Revenirea din Cura cu Struguri

Prima zi după cură, masa de dimineață poate să rămână struguri sau un alt fruct zemos.
Masa de la prânz poate fi o salată foarte mare cu multe verzituri (fără grăsimi).
Masa de seară poate fi un alt timp de fructe sau tot o salată combinata de verzituri și fructe. De a doua zi puteți începe să adăugați ușor mai multe salate, vlăstari și rădăcinoase.
Mențineți o dietă ușoară și crudă bazată pe fructe și verdețuri, rădăcinoase toată săptămâna de după cură.
După aceea puteți adăuga ușor nuci, semințe și ce mai mâncați înainte de cură.

4. Alte Indicații

Puteți combina cura exclusivă de struguri cu varianta mai blândă a acesteia. De exemplu se pot face 3 zile de cură exclusivă cu struguri apoi 3-4 zile alternativa mai blândă a curei... apoi se repetă.
Vă rugăm să citiți și aceste articole pentru a putea înțelege ce înseamnă o cură de detoxifiere și care pot fi stările simțite pe parcursul acesteia.

Probleme și frici la început de detox ? Citește aici
Ești într-o criză de vindecare ?
Descoperă principalele nivele de detoxifiere ale ființei tale și cum le poți aborda

Nu aruncați pulpa/cojile de struguri care vă rămân de la suc. Acestea pot fi folosite ca și comprese pentru ten sau în alte părți cu probleme ale pielii. Compresa se ține cel puțin 30 minute.

Măști cu struguri

 • o forma simplă de a folosi strugurii este pentru curățarea naturală a tenului : taie câteva boabe, scoate-le sâmburii și freacă-ți fața cu ele câteva minute.
 • Pentru a face o mască adaugă o linguriță de miere la câteva boabe zdrobite de struguri și aplică pe față timp de 15 minute.

Cat timp se face o cura cu struguri ?

O cură cu struguri se poate face de la 3 zile până la 10 săptămâni. Nu este recomandat să se facă mai mult de 10 săptămâni datorită puterii de detoxifiere intense.

Lista cu referințe articol este închisă, pentru a deschide apasă pe comutatorul alb din dreapta sus.
 1. Revista Viata + Sănătate nr. 10/2007
 2. Wikipedia
 3. The Grape Cure - Johanna Brandt


Potirul Alchimic

ALĂTURĂ-TE CĂLĂTORIEI MAGICE
Primește noutăți pe e-mail
Completând acest formular sunteți de acord cu Termeni și Condiții.
Alătură-te grupului de Telegram unde poți primi toate notificările alături de mesaje de ghidare sau inspirație.

Interesat de Explorarea Sinelui ? Descoperă Citirile Tarot…

 • Stilul meu de a citi Folosesc Tarot-ul ca un instrument de claritate, predicție și îndrumare, iar în tot ceea ce fac rolul meu este de mesager. Stilul meu este liric, intuitiv, și este un mix între consiliere pentru dezvoltare personală și o experiență mistică, în funcție și de subiectul citirii. Stilul meu de a citi Tarot combină utilizarea înțelepciunii ce vine din Tarot, Numerologie, Qabalah, [...]
Celeste k. Godwin
Despre Celeste 314 Articole
Bună dragă cititorule, mă numesc Celeste și promovez descoperirea autenticității sinelui prin conectare corp, minte și suflet. Sunt o fire foarte curioasă și pătrunzătoare, cu o determinare puternică de a descoperi misterele lumii și de a explora necunoscutul. Dacă îți plac articolele mele dă-le mai departe, și nu ezita să îmi lași un mesaj.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Înainte de a comenta citește regulile de inserare comentarii.

1100 caractere disponibile

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.