Să te vezi prin ochii altei ființe

© celestekgodwin.ro

Se poate ca mulți dintre noi să aibă frică să se vadă prin ochii unei alte ființe, deoarece intervin judecata, iluziile și măștile celor implicați, dar în același timp este o oportunitatea de a vedea existența așa cum este. Chiar dacă există judecată, acuzații, proiecții și iluzii, respingându-le ne ferim de percepțiile existente. Nu toate judecățile și percepțiile sunt ale noastre sau sunt despre noi într-un mod personal, mai ales atunci când suntem în mijlocul unei discuții aprinse.

Tot ce se percepe și se exprimă este despre noi, dar despre acel noi care-l include pe celălalt, despre acel noi care este colectiv și despre percepțiile și judecățile existente acolo. Multe din judecăți sunt perpetuate și repetate din experiențe ancestrale, și sunt pur și simplu acolo pentru a ne ajuta să creștem prin interacțiunea cu ele. De multe ori se poate să ne poticnim în ele, să avem impresia că ne rănesc și că acele cuvinte sunt un atac ce cauzează prejudicii foarte mari, deși poate nu sunt. Cuvintele pot tăia, acesta este adevărul, doar că reprimarea lor taie și mai mult în timp, putând cauza distrugeri la un nivel mai profund sau mai vast decât dacă ele sunt confruntate în timp util.

Consider că a fi văzut de o altă ființă este un dar, un dar ce odată acceptat se poate desface în înțelegeri profunde. A învăța despre mine din mai multe perspective, este ceea ce mă ajută să cresc și să mă extind. Probabil că vă veți da seama că sunt o reprezentantă a modelului indigo, prezentat în Modulul 4 - Să eliberăm frica, de aceea și din alte motive de unicitate a construcției, pentru voi poate fi altfel. A te vedea prin ochii altei ființe presupune un pic de curaj, acceptarea altor idei sau a altor perspective de a vedea și simți aceleași idei.

În funcție de construcția voastră, puteți primi privirea altei ființe ca agresivă, nerușinată, intruzivă sau plină de judecată, dar există și alte perspective atunci când vă detașați puțin de a lua totul în mod personal, direct și ca un atac. Din punctul meu de vedere o discuție aprinsă, numită câteodată ceartă, poate fi și un mod intens de vindecare, dacă cele două ființe implicate pot să-și ofere libertatea de a se exprima, fără violență fizică, până când acea libertate ajunge la un punct de înțelegere și acceptare reciprocă. Pentru a face aceasta, bineînțeles că este nevoie de un mod de observare conștientă mai dezvoltat pentru ființele implicate. Deocamdată doresc să vă aduc la cunoștință că acest lucru este posibil și este profund eliberator și vindecător.

Există multe moduri de a te vedea prin ochii unei alte ființe, și pe lângă conversațiile uzuale, interacțiunile de iubire, familie și prietenie există interacțiunea voită de a fi văzut cu ajutorul unei alte ființe care facilitează acest proces. În acest mod se creează un spațiu intim unde se pot devoala aspecte ale ființei noastre într-un mod sigur pentru noi. Devine un moment de comuniune și conexiune, un moment de explorare de sine și clarificare. Nu este nevoie să fiu de acord de la început cu ceea ce mi se spune pentru a percepe multe aspecte care îmi sunt utile, și mai apoi să pot integra la un mod mai profund și aspectele cu care nu eram de acord. La un moment dat, aspectele cu care nu eram de acord se exprimă într-o perspectivă în care pot înțelege cu adevărat care era de fapt mesajul și punctul de privire din care mi se potriveau acele mesaje.

De-asemenea, învățarea din experiențele celorlalți este tot un mod de a se vedea prin ochii alte ființe. Ascultând experiențele celorlalți, ghidajul sau perspectivele altor ființe, citind despre trecut și despre ce s-a întâmplat în colectivul nostru, ascultând citirile/experiențele/exprimările/dorințele/filozofiile altor ființe cu acordul lor, explorând citirile/viziunile/experiențele colective, se deschid noi căi de experiență și de gândire, noi căi de conștientizare a ceea ce suntem.

Se întâmplă ca privirile să fie murdărite de mizeria adunată în gândurile, emoțiile și perspectivele noastre și astfel să fim confuzi, să vedem ceea ce nu este sau să încercăm să perpetuăm suferințele într-un mod nenecesar. De-asemenea, se poate să fim adânciți atât de mult în noi, încât să nu ne mai vedem, sau să fim blocați în anumite percepții care nu ne permit să trecem mai departe, să putem avea o experiență utilă. În aceste locuri privirea unei alte ființe poate fi de ajutor, dar nu numai.

Când spun ceva, orice ar fi, pentru mine nu este fix, deoarece știu că mă pot răzgândi sau îmi pot aduce la cunoștință mai multe puncte de vedere care pot adăuga aspecte complexe. Ascult și privesc, observ și las să fie. Am învățat să accept punctele de privire ale celorlalți deoarece știu că la un moment dat îmi vor fi de folos, le voi găsi scopul. Nu-i nevoie să fiu de acord cu altcineva pentru a accepta existența acelei expresii și pentru a înțelege că își are rostul ei în imaginea întregită a universului. Se poate să nu-i văd rostul la început, se poate să judec peiorativ și să acuz, se poate să întreb, să discut sau să mă cert pentru a aduna mai multe informații, dar știu că la un anumit moment voi înțelege.

Se poate să credem că-i nevoie să fim transparenți, ca fiecare să vadă prin noi, dar nu este o necesitate sau ceva util. Ceea ce se vede, avem nevoie să vedem. Ceea ce este mai ascuns, putem vedea atunci când suntem în intimitate sau conexiune mai profundă cu noi sau cu altcineva, într-un spațiu de siguranță. Noi alegem cum și ce se percepe, bineînțeles, în mare parte într-un mod inconștient. Intimitatea este o stare în care suntem onești cu noi înșine și acceptăm să ne vedem mai dezgoliți decât în alte situații. Fiind intimi cu noi înșine, putem să ne recunoaștem prin ochii celorlalți, și să învățăm mai profund ceea ce avem nevoie.

Când începi să vezi și părțile divine reflectate în celelalte ființe și în privirile lor, acele stări de mâzgă și pânze de păianjen încep să se disipe, și vei găsi vocea sufletului tău în multe locuri în care poate aveai impresia că nu este.


Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Înainte de a comenta citește regulile de inserare comentarii.

1100 caractere disponibile

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.